vakantie informatie

Medische voorbereiding op skivakantie

winter rescueIn Duitsland worden in bekende kuuroorden als Bad Hofgastein, dat ook ideale wintersportmogelijkheden heeft, medische voorbereiding op skivakanties aangeboden. Volgens artsen daar is dat vaak ook nodig. Minstens kan men zekerheid krijgen of en wat men aan kan.
Vele vergissen zich daarin. Skiën lijkt zo eenvoudig: met de lift omhoog en dan met weinig inspanningen weer naar beneden. Dat is echter een illusie: skiën is inspannend, ook de hoogteverschillen zijn niet te onderschatten. Voor men op de piste gaat beter eerst naar een dokter, het beste natuurlijk nog als men thuis is..

Onder de naam “Ski Well” wordt in het kuurcentrum van Bad Hofgastein daarvoor echter een professioneel pakket aangeboden met gespecialiseerde artsen die de omstandigheden in de wintersportgebieden kennen.

Die gaan eerst na of er medische gronden zijn om skiën af te raden, vervolgens wordt de conditie gemeten met een fiets-ergometer. De gegevens van de fitnesstest worden op de piste door een skileraard in de armbandcomputer opgeslagen en meet behalve hart- en polsslag ook het calorieverbruik. Dan blijkt al snel hoe inspannend skiën is. Zelfs een tochtje in de skilift levert al een stijging van de hartfrequentie op. Tijdens een tocht van vier uur op ski’s levert de pols al zigzag-verschillen tussen 60 en 160 slagen per minuut op. De hartfrequentie stijgt bij enkele korte draaien al tot 160, zelfs bij de professionele skileraren. Als de pols niet onder de 120 slagen komt en de hartslag tot 220 skiët men beter gelijk naar de dokter in het kuurcentrum terug.

Beter natuurlijk gaat men thuis eerst naar de huisarts en houdt het hele jaar door de conditie op peil. Dat scheelt tijd en geld. Drie overnachtingen in het kuurcentrum van Bad Hofgastein op basis van halfpension kosten minstens € 436 pp in een tweepersoonskamer ( € 526 pp eenpersoons). Dat is overigens wel inclusief alle sportmedische onderzoekingen, 2 privelessen van een skileraar en een skipas voor 3 dagen. Bovendien staat Bad Gastein bekend als een luxieus kuuroord met warmwaterbronnen en mijngangen voor mensen met reuma en ademhalingsproblemen.

Verdere informatie: www.gastein.com of www.schneesportgastein.com

Datum artikel: 2-02-2010 WintersportZie ook:

Een reactie toevoegen over Medische voorbereiding op skivakantie

ATP vakanties