vakantie informatie

Wat is RSS?

RSS is een manier waarop data opgemaakt wordt om deze met andere systemen uit te wisselen. Zie het als de nieuwstickers die bij sommige televisiezenders (RTL-Z) onderaan het beeld lopen. Door RSS feeds toe te voegen aan je browser of andere software, kun je je eigen nieuws ticker maken met alleen de nieuwsbronnen die jij interessant vindt. RSS wordt gebruikt door sites zoals travelinside.nl en nu.nl om het nieuws in een uniforme manier aan te bieden aan de lezers. RSS staat voor Really Simple Syndication.

Waarom zou ik RSS gebruiken?

Stel je voor dat je het laatste nieuws van je favoriete websites in een overzicht kan bekijken, zonder dat je daarvoor alle websites steeds af moet gaan of je moet abonneren op nieuwsbrieven. Dat is wat RSS mogelijk maakt!

Zodra je je hebt geabonneerd op een RSS feed krijg je automatisch de nieuwe titels of samenvattingen van de artikelen binnen. Je krijgt de laatste informatie van zoveel website’s als je wilt, zolang deze maar een RSS feed hebben. Wanneer je iets interessant ziet kun je titel aanklikken om naar de betreffende website te gaan en het hele artikel te lezen. RSS is niet alleen voor nieuwsbronnen, zo kun je je bijvoorbeeld ook op een RSS feed abonneren om te zien of er nieuwe artikelen in een webwinkel te koop zijn of dat een bepaald fotoalbum waar je vaak komt, nieuwe foto’s heeft. Heel veel websites gebruiken tegenwoordig RSS, inclusief alle grote nieuwssites en bijna alle weblogs. Abonneren op een RSS feed is heel erg makkelijk. Probeer het zelf met de tips hieronder.

Hoe gebruik ik RSS feeds?

Om RSS te gebruiken heb je eerst een RSS feed nodig van een website. Dat kan door een web browser te gebruiken, een stuk software voor je computer te downloaden of een internet RSS lezer te gebruiken. RSS Reader is een eenvoudige tool als je windows gebruikt. De meest eenvoudige manier om RSS te gebruiken is met een browser. Hieronder heb ik wat links en bronnen neer gezet en een makkelijke handleiding om RSS met firefox te gebruiken.

Browsers waar je RSS mee kan gebruiken

RSS Tools (Software die je kan downloaden en online RSS tools)

Windows: | Feed Reader | RSS Reader | Sharp Reader |
Mac OS X: | Newsfire | NetNewsWire
Linux: | Straw
Online Tools: | Bloglines | Netvibes | Newsgator

RSS gebruiken in je browser

Ten eerste: Als je gebruikt maakt van een PC of een Mac, dan raden wij je de concurrent van Internet Explorer, Firefox aan. Helemaal als je snel en makkelijk gebruik wilt maken van RSS feeds. Daarnaast is Firefox veel veiliger dan Internet Explorer. De nieuwe Internet Explorer 7 heeft overigens wel RSS functionaliteit.

Hoe voeg ik een RSS feed toe aan de Firefox bladwijzers (Bookmarks)?

Aan de rechterkant van je adres balk (daar waar nu http://www.travelinside.nl/.. staat) staat een klein icoontje, wat er uit ziet als deze. RSS Dit icoon komt alleen te voorschijn als je een website met RSS feeds bezoekt. Als je op dit icoontje klikt kun je je met een druk op de knop abonneren op de RSS feeds van de website.

  1. Klik op het icoon in de adres balk van Firefox. Klik vervolgens op de link die te voorschijn komt om de RSS feed in je bladwijzers (Bookmarks) te plaatsen.
  2. Het bladwijzers (bookmarks) menu opent zich. Kies waar je de RSS feeds wil opslaan.
  3. Ga naar de RSS feed in je bladwijzers (bookmarks) om de titels van de berichten van die feed te lezen. The titels worden automatisch geupdate als er een nieuw bericht op de betreffende website wordt geplaatst. Dus als je even snel wil kijken of er iets nieuws is geschreven open je je bladwijzers (bookmarks) en neem je een kijkje, zonder meteen naar de site zelf te gaan. Om het artikel geheel te lezen kun je de titel aanklikken en wordt je naar het artikel op de website gestuurd.

Meer informatie over RSS

  • Adverteerders