vakantie informatie

Zalm vernietigt tegenstem Amsterdam bij Schipholconflict

schiphol Als de gemeente Amsterdam vasthoudt aan haar verzet tegen de privatisering van luchthaven Schiphol, zal minister Gerrit Zalm (Financiën) naar verwachting de tegenstem per Koninklijk Besluit vernietigen. Wel zal hij voor die beslissing de gemeente nog uitnodigen voor een bestuurlijk overleg.

Amsterdam heeft al aangekondigd een vernietiging van haar tegenstem juridisch te zullen aanvechten. Zalm is bereid de uitkomst van een rechtsgang af te wachten en gedurende die periode geen onomkeerbare stappen te zetten, zo liet Zalm woensdag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer weten. Dat betekent een vertraging van enkele maanden.

Tot zijn teleurstelling moest Zalm daarom vaststellen dat het huidige kabinet in ieder geval de privatisering niet meer zal meemaken. Er zal namelijk geen uitspraak zijn in een bodemprocedure voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Volgens Zalm komt de privatisering vervolgens weer op de tafel van de kabinetsformatie. Een nieuw kabinet, bijvoorbeeld met tegenstander PvdA, kan dan het hele besluit terugdraaien.

Voor Zalm gaat het ook om de principiële vraag of een lagere overheid democratische besluiten vanuit het Rijk mag frustreren. Tweede en Eerste Kamer hebben ingestemd met de verkoop van 49 procent van de aandelen. Medeaandeelhouder Amsterdam (21 procent) wil dat absoluut niet.

Oppositiepartijen als PvdA, SP en GroenLinks bekritiseerden woensdag het dreigement van Zalm om een tegenstem van Amsterdam te vernietigen. Ze betitelden het als “een paardenmiddel”.

Bron: Nu.nl

Datum artikel: 21-09-2006 SchipholZie ook:

Een reactie toevoegen over Zalm vernietigt tegenstem Amsterdam bij Schipholconflict

ATP vakanties