vakantie informatie

Strengere paspoort controle Schiphol

schipholOver enkele weken zal de marechaussee op Schiphol een nieuwe methode invoeren om paspoorten te controleren: de paspoortscan. In luttele seconden kan daarmee een paspoort grondig op echtheid en geldigheid worden gecontroleerd.
De marechaussee begint volgende week met een pilot van twee weken, daarna zal de scanapparatuur bij alle controlebalies op de luchthaven worden ingebouwd, zo bevestigt een woordvoerder van de marechaussee vrijdag een bericht in het AD.

Het in september in te voeren nieuwe Nederlandse paspoort bevat een chip, aan de hand waarvan de scanapparatuur tal van gegevens kan lezen. Zogeheten lookalikes – mensen die paspoorten van iemand anders gebruiken en hun uiterlijk aanpassen aan de foto op het reisdocument – zullen met de scancontrole een harde dobber krijgen.

Met de nieuwe, elektronische controle kunnen de grensbewakers een pasfoto schermgroot tevoorschijn toveren, zodat veel beter dan voorheen gecontroleerd kan worden of de houder van het paspoort dezelfde is als degene op de foto. De scan voert ook een infraroodcontrole uit waarmee de contouren van een gelaat worden onderzocht. Vorig jaar hield de marechaussee 332 ‘lookalikes’ aan.

De apparatuur is ook geschikt om vervalsingen van (oude) paspoorten aan het licht te brengen. Paspoorten worden gescand op onder andere papiersoort. Zelfs de kleinste beschadigingen die op valsheid kunnen duiden, vallen in de scan op. Vorig jaar stuitte de marechaussee bij controle op 2022 personen met een vervalst paspoort. De scan ‘leest’ ook of iemand voorkomt in het opsporingsregister.

De invoering van de nieuwe scanapparatuur zal de paspoortcontrole niet alleen een stuk grondiger maar ook veel sneller laten verlopen. De marechaussee heeft de apparatuur de afgelopen tijd getest en is tevreden met de resultaten daarvan, aldus de woordvoerder.

Datum artikel: 14-07-2006 SchipholZie ook:

Een reactie toevoegen over Strengere paspoort controle Schiphol

ATP vakanties