vakantie informatie

Schiphol test bodyscan op personeel

Bodyscan Luchthaven Schiphol test de bodyscan op personeel. Piloten, stewardessen en grondmedewerkers mogen vrijwillig door de scan en hoeven dan niet handmatig gefouilleerd te worden. Op termijn moeten passagiers ook door het apparaat dat dwars door de kleding heen kijkt en de contouren van het lichaam weergeeft.

Een woordvoerster van Schiphol liet woensdag weten dat de proef voor het personeel tot en met de eerste week van mei loopt. Daarna vindt een evaluatie plaats en wordt het systeem indien nodig aangepast. Daarna moet het wederom getest. “Het gaat nog wel even duren voordat iedereen door de scan moet”, aldus de woordvoerster.

Volgens een woordvoerder van de KLM-directie levert de bodyscan veel tijdwinst op. “Mensen moeten nu handmatig gefouilleerd worden. In de toekomst hoeven ze alleen maar door een beveiligingspoortje te lopen.” Een uitkomst voor personeel en passagiers, want “dan zijn we af van de wachtrijen”.

Ook het probleem dat mensen niet betast willen worden is volgens de zegsman met de bodyscan grotendeels opgelost. “Pas als een beveiliger op de scan iets opvalt, zal gefouilleerd worden.” De beelden van de bodyscan worden niet bewaard en zijn niet terug te kijken. Op de scan is in tegenstelling tot eerdere methodes ook kunststof te zien.

Medio mei heeft de luchthaven de resultaten van de proef. Wel is nu al te zeggen dat onder het personeel soms verwarring ontstaat over de bodyscan. Zo weten mensen niet dat de straling onschadelijk is en vinden ze het onplezierig zoals ze in beeld worden gebracht.

“We hebben begrip voor de negatieve gevoelens, maar de meeste reacties zijn positief”, aldus KLM-directiewoordvoerder H. Baas. Het bedrijf gaat het personeel extra voorlichten om duidelijk te maken dat de radiogolven niet schadelijk zijn en dat de beelden niet bewaard worden.

Bron: Nu.nl

Meer info:
College Bescherming Persoonsgegevens

Datum artikel: 19-04-2006 SchipholZie ook:

Een reactie toevoegen over Schiphol test bodyscan op personeel

ATP vakanties