vakantie informatie

Schiphol is in particuliere handen beter af

Schiphol De manier waarop de Nederlandse overheid Schiphol wil privatiseren, zal de luchthaven niet efficiënter maken. Om tot een betere bedrijfsvoering te komen, zou de overheid Schiphol beter de meerderheid van de aandelen aan particulieren kunnen verkopen, of helemaal geen.

Dat blijkt uit een onderzoek bij 136 vliegvelden waarvan de resultaten onlangs op een congres in Japan zijn bekendgemaakt. Het onderzoek is uitgevoerd door ATRS, een internationale organisatie van luchtvaarteconomen. Het is voor het eerst dat op deze schaal een dergelijk onderzoek is gedaan.

Luchthavens waarvan de meerderheid van de aandelen in handen is van particulieren, werken volgens het onderzoek het meest efficiënt. Vliegvelden die in bezit zijn van verschillende overheden (rijk, provincie, gemeente), of waarin private partijen slechts een minderheidsbelang hebben, zijn het minst efficiënt. Het kabinet wil een minderheidsbelang in Schiphol verkopen.

Dat een privatisering van de luchthaven tot een efficiëntere bedrijfsvoering leidt, is een van de belangrijkste argumenten van zowel het kabinet als Schiphol hiervoor. Volgens Jaap de Wit, hoogleraar luchtvaarteconomie aan de Universiteit van Amsterdam, is dit „onzin”. Schiphol komt met de voorgenomen privatisering „van de regen in de drup”.

Dinsdag debatteert de Eerste Kamer over een nieuwe Luchtvaartwet, waarin onder meer staat dat de overheid maximaal 49,9 procent van de aandelen Schiphol mag verkopen. Het kabinet streefde naar een volledige privatisering, maar een meerderheid van de Tweede Kamer wilde vorig jaar alleen het wetsvoorstel goedkeuren als de overheid een meerderheidsbelang behoudt.

De nieuwe Luchtvaartwet gaat ook over het toezicht op de tarieven van de luchthaven. Gisteren werd bekend dat Schiphol voor de rechter wordt gedaagd door de verenigde vliegtuigmaatschappijen die op de luchthaven vliegen. Die protesteren tegen Schiphols „excessieve prijsverhogingen”.

Bron: NRC.nl

Datum artikel: 17-06-2006 SchipholZie ook:

Een reactie toevoegen over Schiphol is in particuliere handen beter af

ATP vakanties