vakantie informatie

Extra heffing voor beveiliging Schiphol

SchipholSchiphol Group laat reizigers van Amsterdam Airport Schiphol vanaf april volgend jaar meebetalen voor de extra kosten voor de beveiliging van de luchthaven. Elke vertrekkende passagier betaalt dan 12,78 euro, 7,4 procent meer dan de huidige, zogenoemde Security Service Charge. Dat maakte Schiphol donderdag bekend. Ook de overstappers betalen mee. Zij betalen straks 4,11 euro per passagier. Volgend jaar stijgen de beveiligingskosten door extra maatregelen op Schiphol. Deze zijn nodig om aan de Europese veiligheidsregels te blijven voldoen.

De luchthavenexploitant mag van het Rijk vanaf april verschillende tarieven verhogen om de gestegen kosten door te berekenen. Hierdoor stijgen bijvoorbeeld de havengelden voor opstijgende en landende vliegtuigen met gemiddeld 2 procent. Voor vliegtuigen wordt het daarbij nog eens extra duur op Schiphol tussen 23.00 uur en 06.00 uur aan te doen.

Nu al betalen de luchtvaartmaatschappijen voor deze nachtvluchten een toeslag op de havengelden van gemiddeld 30 procent. Per april betalen startende vliegtuigen, omdat ze meer herrie maken, in de nachtelijke uren zelf 40 procent extra.

Ook heeft Schiphol toestemming gekregen de passagierstarieven voor het gebruik van de voorzieningen op de luchthaven, de zogenoemde Passenger Service Charge, met 2 procent te verhogen. De luchthavenexploitant wil volgend jaar 200 miljoen euro investeren in betere voorzieningen. Vertrekkende reizigers betalen straks per persoon 13,22 euro voor het gebruik van de bijvoorbeeld de toiletten en parkeershuttle.

Datum artikel: 1-12-2005 SchipholZie ook:

Een reactie toevoegen over Extra heffing voor beveiliging Schiphol

ATP vakanties