vakantie informatie

Staking bij Ryanair in Zuid-Spanje

strike Gisteren zijn minstens achttien vluchten van de Ierse lowcost-luchtvaartmaatschappij Ryanair afgelast in Spanje als gevolg van een staking bij het personeel. Ook in Italië is het boordpersoneel opgeroepen om stiptheidsacties te houden.

Er is hinder op de luchthavens van Sevilla, Jerez en Granada. De actie is het gevolg van “een gebrek aan respect voor de arbeidsregels door de directie”, aldus de vakbond Comisiones Obreras (CC.OO) in een mededeling. De vakbond verwijt Ryanair de wettelijke rusttijden tussen de werkdagen niet te respecteren, en niet alle uren die gepresteerd werden te vergoeden.

Er zijn nog meer acties gepland op 18 oktober (4 uur staking) en op 23 oktober (24-uren staking). In Italië mort het boordpersoneel van Ryanair wegens de beslissing om een pas aangestelde vakbondsman te verplaatsen. De vakbond CISL riep het personeel op om niet langer producten aan boord (alcohol, dranken, …) te verkopen. Het is niet duidelijk in hoeverre de oproep wordt opgevolgd. Volgens vakbondsman Stefano Pietrini wordt de beslissing van het bedrijf voor de rechter aangevochten.

Ryanair heeft geen al te beste reputatie wat personeelsbeleid betreft. In maart vorig jaar werd de luchtvaartmaatschappij in ons land veroordeeld omdat ze de Belgische sociale wetgeving had omzeild bij het ontslag van drie personeelsleden.

Volgens het ACV zou Ryanair ook enkel opslag geven aan niet-gesyndiceerden. En dan was er nog de Britse undercover-reportage waarin te zien was hoe de arbeidsregels met de voeten worden getreden.

Bron: Het Laatste Nieuws.be

Datum artikel: 17-10-2006 RyanairZie ook:

Een reactie toevoegen over Staking bij Ryanair in Zuid-Spanje

ATP vakanties