vakantie informatie

Whale watching in Canada


Een van de hoogtepunten van onze negentiendaagse rondreis door Canada was de Whale Watch Tour op Vancouver Island, die we vrij in het begin van onze reis maakten. Op een zonnige dag halen we onze huurauto, een knalrode Ford Focus, op bij Avis en rijden we naar de terminal van BC Ferries die zich net onder Vancouver aan de Tsawwassen Bay bevindt. Hiervandaan begint onze anderhalf uur durende overtocht naar Vancouver Island. Terwijl we op het achterdek lekker in het zonnetje zitten, verschijnen aan weerszijden van de boot de mooiste uitzichten op eilandjes vol met de bekende hoge sparren, het beeld waar Canada bekend om staat. Aan de huisjes te zien wonen er nog mensen ook; erg idyllisch.
Op Vancouver Island aangekomen, rijden we direct door naar Victoria, de hoofdstad van de staat British Columbia. Dit is een totaal andere stad dan Vancouver, de stad waar we onze rondreis zijn begonnen: weinig ‘blocks’, veel laagbouw, oude gebouwen, gezellige straatjes en een gezellige haven. Opvallend is dat de watervliegtuigen bijna voor je neus in de haven landen. De stad doet bijna Engels aan, wat op zich niet zo verwonderlijk is, omdat het door de Britten is gesticht. Aan de haven bepalen het enorme hotel The Empress en het door dezelfde architect ontworpen museum het beeld.

Whale Watch Tour
Bij de Tourist Info boeken we twee plekken voor een Whale Watch Tour (op de folder staat: ‘succes rate 90%’!). We gaan de excursie doen met de organisatie Princess of Whales. We krijgen voor vertrek een lekker warm windsuit aan en vervolgens stappen we met ongeveer tien anderen in een Zodiac met een 450 pk motor erachter. Ter vergelijking: dat is meer dan een gemiddelde Ferrari. Afhankelijk van waar de whales zich bevinden, vaar je dan een bepaalde tijd op topsnelheid over het water. Wij varen ongeveer een half uur. Alleen dat is al een belevenis op zich. Heerlijk. Dan opeens gaat de motor uit, want de gids heeft een rugvin van een orka gezien. Alle hoofden kijken de kant uit waar de gids naartoe wijst. Op het moment dat het lijkt alsof de gids zich wat verbeeld heeft, komt er zo’n vijftig meter verderop een enorme rugvin boven water, gevolgd door een kleintje. De gids vertelt dat het een moeder orka is met haar baby. Op dat moment komen ze gezamenlijk onze kant op! Iedereen is muisstil en dat maakt de situatie alleen maar indrukwekkender. Weer komen ze boven, nu op ongeveer 35 meter afstand. Wat een reusachtige beesten! En wat zijn ze dichtbij! “We’re getting our own little private show, here”, zegt de gids, die ook zichtbaar onder de indruk is. Opnieuw komen ze boven, nu ongeveer vijftien meter verder. Ze zijn nu zo dichtbij dat het lijkt of je ze aan kunt raken. Een gevoel van ‘dat zijn roofdieren en ze zijn nu heel dichtbij’ wordt onderdrukt door enthousiasme en de indruk die deze beesten maken. Na dit moment verdwijnen ze naar de diepte. Volgens de gids is dat omdat de moeder orka’s zeer beschermend zijn voor hun baby.

Orka’s volgen
Dichter naar de kust van San Juan Island (USA), zien we een aantal boten liggen. Daar gaan we op af. Als we daar aankomen, zien we direct waarom die boten daar liggen. Ze volgen twee groepjes orka’s. In een van de groepen zit een volwassen mannetje, die duidelijk herkenbaar is aan zijn anderhalf tot twee meter hoge rugvin, die regelmatig ver boven het water uitsteekt. De combinatie van de geluiden van de kalme zee, afgewisseld door de enthousiaste ‘oh there, oh there!’ kreten en natuurlijk het indrukwekkende geluid van de orka’s die ademen via hun spuitgaten, is onbeschrijfelijk. We volgen een groep van drie orka’s die om de zoveel tijd even boven komen. Ze zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Ik kan met moeite mijn lach inhouden als een Amerikaanse naast me uitroept: ‘Oh my god! Is that one or two?’ Over Amerika gesproken: we bevinden ons nu binnen de landsgrenzen van de Verenigde Staten, in de buurt van Seattle. De grens ligt net buiten de haven van Victoria. Verderop zet de gids de motor weer uit, recht boven een zogenaamde ‘underwater mountain’, een ondiep gedeelte midden op zee. Afzonderlijk van elkaar komen twee reusachtige rugvinnen van mannelijke orka’s boven op een kleine 50 meter afstand. In de verte zien we nog een paar andere. Een boot die in de buurt ligt, wordt bijna geraakt door een van de passerende orka’s, die daarbij erg ver boven water komt. Ook deze orka’s verdwijnen na een tijdje naar de diepte en daarna zet de gids op topsnelheid weer koers naar Victoria, Canada. Als je de haven van Victoria binnenkomt, moet je over de start- en landingsbaan van het watervliegveld van Victoria. Om de vijf minuten landt of start er een watervliegtuig. Leuk om dat van heel dichtbij te zien.

Bruidssuite
We genieten in het zonnetje nog even na van de orkabelevenissen en daarna stappen we de auto in om naar Campbell River te rijden. De route daar naartoe is bijzonder mooi: lange wegen, veel bos; precies zoals je je Canada voorstelt. Plotseling rijden we langs Anchor Inn, waar we een kamer hadden geboekt. Blijkbaar ligt dat hotel ruim voor het stadje, in plaats van er middenin. Dus we keren, rijden terug, parkeren de auto en kijken elkaar aan. Er is hier (op het hotel na) helemaal niets. Waar moeten we gaan eten? Waar kunnen we de boodschappen doen? Maar goed, we checken in en de vriendelijke mijnheer achter de balie vertelt dat het hotel aan de achterkant twee verschillende restaurants heeft. Het avondeten is dus veiliggesteld. En omdat we aan de late kant zijn, krijgen we tot onze verbazing de Bridal Suite! Dat betekent: een volledige gemeubileerde kamer van ongeveer 10 bij 10 meter, met prachtig wijd uitzicht over de Georgia Strait, een kingsize bed, een zeer luxe badkamer en… jacuzzi in de huiskamer!

Maar, eerst eten, want we hebben aardig wat trek gekregen. Tijdens het eten (lekkere wijn!) zien we in het water een groep zeeotters langs zwemmen en zien we een enorme visarend, de eerste van de vele die we tijdens de rest van onze vakantie nog te zien zouden krijgen. Na het eten is het natuurlijk tijd om de jacuzzi uit te proberen en dat bevalt prima! Na een tijdje gebubbeld te hebben, vallen we moe van alle indrukken van vandaag in slaap in ons kingsize bed.

Datum artikel: 9-05-2008 ReisverhalenZie ook:

Een reactie toevoegen over Whale watching in Canada

ATP vakanties