vakantie informatie

Vietnam: Culinaire ontdekkingstocht

Vandaag is het dan eindelijk zover. De rondreis door Vietnam is begonnen. De vlucht met Malaysia Airlines van Schiphol naar Kuala Lumpur verloopt goed. Kuala Lumpur is een mooi vliegveld waar we een kleine twee uur vertoeven. De vlucht naar Ho Chi Minh City, het oude Saigon verloopt ook goed. Na een welkomstwoordje en drankje in ons hotel lopen we met een klein groepje naar de overdekte Cho Ben Thanh markt. Daarna naar het Herenigingpaleis Dinh Thong Nhat, waar we een rondleiding krijgen. Via kamikaze-oversteekacties komen we bij de ‘Notre Dame’, Nha Tho Duc Ba waar een trouwerij bezig is. Hiervandaan gaan we naar het hotel omdat we daar door onze reisorganisatie Djoser zijn uitgenodigd voor een diner. De volgende morgen gaan we met de cyclo (riksja) door de stad crossen. Wat een verkeer met al die scheurende brommertjes. Eerst gaan we naar een Chinese Tempel, Thie Hau, om vervolgens door te gaan naar een ‘medische’ markt waar van alles wordt verkocht, zoals slangen, horens van de neushorens, zeepaardjes, gordeldiertjes, schildpadden en haaienvinnen. De volgende stop is de overdekte Chinese markt. Hier zijn alle ‘normale’ zaken te koop. Denk aan eten, schoenen, kleding en speelgoed. Er is dan niet een kraam met bijvoorbeeld schoenen, maar tientallen met dezelfde waar. Vervolgens gaan we naar de Giac Lam pagode om deze te beklimmen. Hierna met een klein groepje door met de cyclo naar de Quon An pagode, deze ligt wat verder weg zodat we een aardig stukje moeten fietsen. Als laatste staat nog een kleine excursie naar het oorlogsmuseum op het programma waar oorlogsmateriaal staat opgesteld.

Ceremonie
Om 5.45 uur gaan we op weg naar de CuChi-tunnels. Alvorens we de tunnels kunnen bezichtigen krijgen we een promofilmpje van b-kwaliteit voorgeschoteld. De toeristeningang met bijbehorende tunnels zijn voor de westerse bevolking verticaal en horizontaal 20 centimeter vergroot, maar blijven met 80 bij 80 centimeter toch vrij krap. Na 30 meter vind ik het wel voldoende, bij de eerste mogelijkheid ga ik de tunnel uit. Ik ga wat drinken en neem mijn eerste ‘snake wine’ (slangenwijn), wat best te drinken is. Na dit alles rijden we door naar Tay Ninh. Hier bezoeken we de Cao Dai Tempel, waar de verschillende geloofsrichtingen (boeddhisme, taoisme, confucianisme, islam en christendom) bij elkaar komen. Er is net een gezamenlijke ceremonie begonnen. We hebben via de balustrade een mooi uitzicht op de ceremonie. Iedereen is in het wit en de oudste leden van deze sekte zijn gekleed in gekleurde kledij. De omliggende tuin en gebouwen zijn ook zeker de moeite van het bezichtigen waard. Hierna nog bij een steenbakkerij gestopt om het proces van het winnen van klei tot en met het bakken van de stenen te bekijken. Het is allemaal erg intensief handwerk. Na een goede nachtrust gaan we met de bus naar de Mekong Delta. Eerst maken we een stop bij Thai Anh pagode. Daarna een marktbezoek met onder andere gefileerde, maar nog levende kikkers. Best wel schokkend om te zien. Evenals in China eten ze hier alles. Wij proberen Elephant Fish en een soort grote holle oliebol. Wel zoet, maar het smaakt wel. Deze ‘oliebol’ wordt in de olie gebakken en wordt alsmaar groter. Vervolgens knippen ze deze in stukjes.

My Son
We besluiten de volgende dag om 55 kilometer te brommeren naar My Son. Om 10.00 uur zitten we op de brommer, die we voor US$5 hebben gehuurd van de jongelui op straat. Zonder papieren of borg krijgen we de 4 brommers mee. We raken onderweg onze reisgenoten Wim en Mark kwijt. Als het begint te gieten, schuilen we bij wat locals onder een afdak. Omdat we Wim en Mark niet gevonden hebben rijden we door naar My Son, een plaatsje uit de Cham-dynastie uit de 12e eeuw. We lopen hier 1,5 uur rond met de Lonely Planet in de hand. Als we terug naar de brommers gaan, komen Wim en Mark net aan. Zij hebben al gegeten en wij besluiten om dat nu maar te doen terwijl zij hier wat rondlopen. We kunnen bij iemand thuis wat te eten krijgen en hebben de keuze uit noedelsoep, kippensoep of rijst. We kiezen voor het meest veilige: de noedelsoep. De vrouw des huizes heeft tevens mijn poncho gemaakt, want die was inmiddels uitgescheurd door alle fotohandelingen en de brommerrit. De noedelsoep smaakt goed. Na het eten worden we door de vrouw des huizes uitgenodigd voor karaoke. Het klinkt voor geen meter en het galmt nogal. We zijn wel een bezienswaardigheid in dit dorp. Of het komt omdat we de teksten niet goed uitspreken of omdat de zangkwaliteit beneden niveau is weten we niet. De volgende morgen vertrekken we voor een boottochtje naar de Thien Mu Pagode en Tu Duc Tombe. Bij de parfumrivier, Huong, lopen we door de beeldentuin richting de boot. Deze zogenaamde ‘drakenboot’ hebben we geheel prive ter beschikking. Helaas staat de Chua Thien Mu Pagode in de steigers, maar de tuin en overige gebouwen staan er goed onderhouden bij. Van een monnik heb ik de vertaling van mijn Vietnamese T-shirt gekregen. Gelukkig betekent het weinig schokkends; een gezond en rijk leven. Daarna varen we een stuk verder en moeten we vervolgens een stuk lopen naar de Tombe van Tu Duc. We hebben haast, dus na een bezoek aan de tombe eten we snel een noedelsoep om vervolgens terug te rijden naar Da Nang voor de vlucht naar Hanoi.

Nachttrein
In Hanoi gaan we met de cyclo op pad naar het mausoleum en het Ho Chi Minh Museum. Het fietsen is minder spectaculair dan in Saigon. Het gaat minder snel en het is minder hectisch omdat het rustig is. We lopen door het moderne museum en daarna door de wijk. We bezichtigen het presidentiële paleis, de botanische tuin en de een-pilaar-pagode. Teruglopend naar de oude wijk gaan we langs de Temple of Literature. Na het bezichtigen van Ngoc Son Temple, gelegen in het meer, drinken we wat op het dakterras met een mooi uitzicht over de straten en het meer. Ook zoeken we een restaurant uit voor de avond en reserveren gelijk. Om 19.30 uur moeten we namelijk uitchecken om naar de nachttrein te gaan. Zonder nachtrust arriveren we de volgende morgen om 6.15 uur al bij het eindstation. Snel aankleden en de spullen bij elkaar zoeken om uit de trein te stappen. Met een klein busje rijden we naar het bergdorp Sa Pa. Omdat wij geen zin hebben om met de groep op pad te gaan, regelen we zelf een gids. Met hem lopen we naar Lo Lao Chai en Ta Van, een mooie tocht van 14 kilometer. Onderweg nog even op een buffel gezeten en wat bij een local gedronken. Ook bezoeken we het H’Mong bergvolk en het Dáy bergvolk. Door de jeep worden we opgehaald en teruggebracht naar het hotel.

Ta Phin
Lekker uitgeslapen tot 7.30 uur. We rijden vandaag met de brommer naar boven naar Ta Phin (Doa), maar helaas mogen we na 3 kwartier niet verder omdat we geen ‘permit’ hebben. Ompraten lukt niet en dus gaan we weer terug naar Sa Pa om het benodigde papiertje te halen. We kunnen deze niet kopen, dus dan maar net als gisteren een gids met een busje gehuurd. Het is een mooie tocht en we bezoeken ook nog een grot. Na onze souvenirinkopen rijden we met het busje terug naar Sa Pa. Om 21.00 uur vertrekt de trein en de volgende morgen zijn we om 5.00 uur op onze bestemming. We liggen nog op bed, dus snel aankleden en de bus in. De weg naar May Chou ligt in puin, zodat we over het water verder moeten. Daarna met twee busjes naar de paalwoning. Het is een grote slaapzaal met bamboematjes op de grond. De volgende ochtend varen we terug en brengen we onze laatste dagen in Vietnam door in Hanoi. We maken een boottochtje over Halong Bay. Het is jammer van de bewolking en mist, maar toch wordt het een mooie tocht. Tevens bezoeken we een mooie grot en een mooi uitkijkpunt over de baai. Onderweg aan boord terug naar Ha Long krijgen we nog een vismaaltijd met seafoodsoup, krab die je zelf nog moet kraken, vis, en uiteraard ontbreken de garnalen niet. Het smaakt erg goed. Ik word inmiddels al aardig handig in het pellen van de garnalen. De krab gaat nog wat moeilijker.

Op de laatste dag vertrekken we om 10.30 uur vanuit het hotel richting de luchthaven. Na een lange rit komen we bij de luchthaven aan. De vlucht vanuit Hanoi verloopt zonder problemen. Na een vlucht van 3,5 uur komen we aan in Kuala Lumpur. Ondanks dat we later dan gepland uit Kuala Lumpur vertrekken, komen we toch op tijd op Schiphol aan. Ook dit keer heb ik weer een geweldige vakantie gehad.

Datum artikel: 13-09-2008 ReisverhalenZie ook:

Een reactie toevoegen over Vietnam: Culinaire ontdekkingstocht

ATP vakanties