vakantie informatie

Verenigde Staten: Everything is much bigger in New York

Na een lange reis kom ik voor de tweede keer in twee jaar tijd aan in New York. Ik verblijf in Hotel Pennsylvania, dat gevestigd is tegenover Penn Station. Het Empire State Building ligt om de hoek en Times Square ligt op loopafstand. Centraal gelegen dus, en goed bereikbaar. De volgende ochtend begin ik fris aan een nieuwe dag, hier aan de andere kant van de oceaan, te beginnen met een oer Amerikaans ontbijt: koffie bij Starbucks en een bagel in de hand. Het is erg regenachtig. New York krijgt een staartje mee van de orkaan die over Florida heeft gewoed.

new-york

Mijn geplande trip naar Historic Richmond Town op Staten Island gaat daarom niet door. Dan maar naar het Flatiron Building, met daarbij het Madison Square Park, waar de eekhoorns je welkom heten. Ik eet hier een hotdog, pak de metro naar Union Square om de greenmarket te bekijken, en geniet nogmaals van een kop koffie bij Starbucks. Zelfs de kleinste hoeveelheid is hier nog veel te veel. Everything is much bigger in America… Omdat ik toch in de buurt ben, ga ik ook even langs The Strand; de grootste tweedehands boekenwinkel ter wereld. En dat is niks te veel gezegd. Overal waar je kijkt, zie je stellingen overladen met boeken, van vloer tot plafond. Niet strak op een rij, maar lekker chaotisch zoals het hoort in zo’n winkel. Je kunt er een dag doorbrengen en dan heb je nog niet alles gezien. Een must voor boekliefhebbers!

Richmond Town
Een dag later regent het gelukkig niet meer, zodat ik alsnog naar Richmond Town op Staten Island kan. Omdat Richmond Town pas om 13.00 uur open gaat, ga ik eerst naar Wallstreet. The New York Stock Exchange is helaas niet meer toegankelijk voor publiek sinds de aanslagen op het WTC. Je kunt het gebouw dus alleen van buiten bekijken. Omdat ik toch in de buurt ben, loop ik ook even langs Ground Zero; de plek waar het WTC ooit stond. Er is al veel gebouwd, en er rijdt zelfs alweer een metro langs. Maar het blijft indrukwekkend. Dan naar Richmond Town; een historisch stadje waar je terug gaat in de tijd van de eerste immigranten op Staten Island. Elke middag om 14.30 uur wordt er een rondleiding gegeven, waarbij je een aantal gebouwen ook van binnen kunt bekijken. Je hoeft dus niet eerder dan 14.00 uur in Richmond Town te zijn, omdat je anders ruim een uur loopt te dolen. Ik heb de sfeer geproefd van het oudste Nederlandse schooltje in Amerika en nog een aantal andere oude gebouwen en huizen, maar het viel al met al wel wat tegen. Ik had er meer van verwacht. Bijvoorbeeld dat het meer afgeschermd zou liggen van de moderne buitenwereld en nog meer sfeer zou hebben.

Op de planning staat een uitstapje met Howard Schneider, mijn gids van Big Apple Greeter. Dit is een organisatie die toeristen kosteloos rondleidingen geeft in New York, geheel verzorgd door New Yorkers zelf. Een echte aanrader, maar je moet wel ruim van tevoren reserveren. Ik had een tour in ChinaTown aangevraagd en kreeg er half Manhattan bij. Howard weet veel te vertellen over de geschiedenis van Manhattan. Hij laat me de mooiste plekjes van Manhattan zien, drinkt (Starbucks) koffie met me op het terras aan het water achter The Financial Building, vanwaaruit je een geweldig uitzicht hebt over de Hudson River en het Vrijheidsbeeld. We bekijken gerechtsgebouwen van binnen, gaan stiekem de lobby van Woolworth Building in en eten in ChinaTown dim sum in een echt Chinees restaurant. Je ziet en hoort echt tien keer meer van de stad op deze manier.

Herdenking
Dan is het 11 september. Ik reis in alle vroegte richting Wallstreet, om vervolgens te voet verder te gaan naar Ground Zero, waar een herdenking wordt gehouden voor de slachtoffers van 11 september 2001. Door een aantal opstoppingen maak ik helaas het begin van de herdenking niet mee. Wel ben ik op tijd voor twee andere momenten van stilte; het tijdstip dat het tweede vliegtuig een toren binnenvloog en het tijdstip dat de eerste toren instortte. Stil word je er van. Al die namen die worden opgenoemd. Alle mensen die om Ground Zero staan. De emoties die bij veel mensen loskomen. De demonstranten die rond Ground Zero lopen en het publiek duidelijk proberen te maken dat niet Osama maar George Bush de aanslagen heeft gepland en gepleegd. De vele cameraploegen vanuit de hele wereld. De bloemen, foto’s, brieven, gedichten, kransen en tekeningen… Overal waar je kijkt, zie je mensen op hun eigen manier bezig met de herdenking van deze dag. En twee straten verder is het over. De rush van de dag gaat gewoon door, mensen gaan naar hun werk, de winkels zijn open, op Broadway spelen gewoon de musicals. Dit alles om de terroristen duidelijk te maken dat ze geen invloed krijgen op het leven van alledag.

visitor

Het leven van alledag gaat inderdaad door. ‘s Avonds bezoek ik de musical Chicago op Broadway en de dag daarna ga ik naar het openluchtspektakel Broadway on Broadway. Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe theaterseizoen, wordt van elke musical die op Broadway speelt een nummer opgevoerd in de openlucht. Een groot podium stond opgesteld, waar de acts werden opgevoerd. Ook hier hebben de brutalen de halve wereld, dus ik kruip zo veel mogelijk tussen de mensenmassa door om redelijk vooraan te kunnen staan en een plekje in de schaduw te bemachtigen. Brooke Shields presenteert het geheel, samen met een aantal Broadwaysterren. Nummers uit shows als: Hairspray, The Phantom of the Opera, Chicago, Wicked, The Tango, Mamma Mia enzovoort worden achter elkaar opgevoerd. Geweldig!! Het is alleen al indrukwekkend om te zien wat voor mensenmassa zich hier op een klein stukje New York verzameld. De show duurt ongeveer negentig minuten, dus ‘s middags is er genoeg tijd voor andere dingen. Central Park bijvoorbeeld. Deze plek is vooral bekend van veel films en series. Mensen liggen op de grasvelden (op hun badlakens), joggen, fietsen en skaten (allemaal met cd-speler in de hand en koptelefoon op) door het park. Just like the movies! Overal wordt muziek gespeeld, de fonteinen zijn aan en de hotdogstandjes kom je overal tegen.

Ik sluit de dag af met een rondvaart rondom Manhattan. Alle highlights van New York krijg je te zien en je vaart zelfs heel dicht langs het Vrijheidsbeeld. De tocht is een aanrader, maar neem wel je eigen eten en drinken mee, aangezien de prijzen aan boord erg hoog zijn.

Door de warmte doe ik het na de boottocht rustig aan. Nog even shoppen (niet te veel want anders past de koffer niet meer dicht) en alvast wat spullen inpakken. Morgen is alweer de laatste dag.
Het is maar goed dat ik niet meer gekocht heb, want de koffer past inderdaad bijna niet meer dicht. Ik ben benieuwd hoe zwaar hij precies is. Dan is de reis ten einde. Op naar de derde keer New York!

Datum artikel: 4-09-2008 ReisverhalenZie ook:

Een reactie toevoegen over Verenigde Staten: Everything is much bigger in New York

ATP vakanties