vakantie informatie

Turkije: Wereldstad Istanbul

De eerste dag van onze stedentrip Turkije voert ons naar het oude centrum van Istanbul en zodra wij de Galatabrug zijn overgestoken, maken we de eerste stop om een bezoek aan de Egyptische bazaar te brengen. De bazaar is, zoals je van dit soort zaken in het oosten mag verwachten, druk. Veel mensen en de winkeltjes aaneen gesloten, de een nog kleurrijker dan de ander. Van gewone souvenirs, kruiden, goud, zilver, tot tapijten en schoenen; bijna alles is er te koop. Ondanks de drukte maakt deze bazaar een ordelijke en gemoedelijke indruk. Het is ook niet de grootste bazaar van Istanbul, dat is de Grote Bazaar.

De Blauwe Moskee
Na afloop van dit bezoek rijden we met de bus verder het oude centrum in naar de Blauwe Moskee of Sultanahmet-moskee. Als je voor deze moskee staat, heb je nog geen idee hoe groot deze is. Pas binnen overvalt je de grootheid. Na onze schoenen uitgetrokken te hebben (die moet je in een zak meenemen), gaan we de moskee in. Deze moskee is tussen 1609 en 1616 gebouwd en heeft als enige zes minaretten. Het interieur is geweldig. De versiering bestaat uit koranteksten en blauwe tegels. Fantastisch! Na het bezoek aan de Blauwe Moskee gaan we met z’n allen naar het Topkapi Paleis. Ook hier ligt de historie voor het oprapen. Het paleiscomplex kent een mooie grote tuin met veel dennen. Het herbergt ook een collectie porselein van de sultans. Het is allemaal even schitterend en betoverend. Verder wandelend komen we bij de Bagdadkiosk met het uitzicht over de Bosporus en het Aziatische deel van Istanbul. De Badgadkiosk is gebouwd ter herinnering aan de verovering van Bagdad. Er valt zo veel in het Topkapi Paleis te zien, dat je dit eigenlijk allemaal persoonlijk moet ondergaan. We besluiten de dag met een bezoek aan de Grote Bazaar, die een overweldigende indruk maakt en eigenlijk te massaal is. Vooral omdat het extra druk is vanwege het Suikerfeest.

Pracht en praal
De volgende dag gaan we als eerste naar de Suleyman Moskee. Deze moskee behoort tot de fraaiste van Istanbul en is gebouwd in opdracht van Suleyman de Grote. Deze wilde hiermee de bouwers van de Ayasofya overtreffen. Het is geweldig en haast niet te bevatten dat in die tijd dergelijke gebouwen tot stand konden komen. De begraafplaats bij deze Suleyman Moskee herbergt ettelijke graven met grafstenen. Deze dragen natuurlijk geen kruis, maar zijn recht. Die voor de mannen lopen spits toe, hier en daar met een soort hoedje (staat voor een belangrijk persoon) op de punt. De grafstenen op de graven van de vrouwen vertonen het figuur van een vrouw (bolvormig). De korte grafstenen zijn voor de kinderen.
Na het bezoek aan de Suleyman Moskee schepen we ons in voor een boottocht over de Bosporus. Als de boot wegvaart heb je een bijzonder mooi uitzicht op de grootste bezienswaardigheden van Istanbul, alles tegen een bewolkte hemel waar de zon probeert door te komen. Dit geeft een bijzonder effect. Dan gaan we naar de Ayasofya; een van de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden van Istanbul. Dit gebouw heeft van 537 tot 1453 dienst gedaan als christelijke kerk, daarna tot 1935 als moskee en sindsdien als museum. Bij het in gebruik nemen als moskee werden de mozaieken met christelijke afbeeldingen afgedekt met kalk, zodat de afbeeldingen bewaard zijn gebleven. Na 1935 zijn deze afbeeldingen weer tevoorschijn gekomen. Het was van de sultans een heel goed idee om de afbeeldingen van personen, die in een moskee verboden zijn, op deze wijze voor het nageslacht te bewaren. We sluiten de dag af met een bezoek aan het Cistern (een ondergronds waterreservoir). Dit reservoir van 70 x 140 meter heeft 336 zuilen om het dak te steunen en is in 532 aangelegd. Het kan 80.000 kubieke meter water aan en diende als watervoorraad bij langdurige belegeringen. Het water werd via een twintig kilometer lang aquaduct aangevoerd. Het is jammer dat men nu plastic bollen aan draden in het Cistern heeft hangen. De ware schoonheid van de zuilen die weerkaatsen in het water is hiermee verloren gegaan.

Veel mensen op de been
Op onze laatste dag gaan we naar het Aziatische deel van Istanbul, bezoeken we de wijk Taksim (op het westerse deel) en gaan naar de Gouden Hoorn om de Chora kerk te bezoeken. Het weer is minder geworden, er hangt een dreiging van regen in de lucht, maar als we op stap gaan is het nog droog. We rijden over de hangbrug, die 65 meter boven de waterspiegel van de Bosporus hangt, naar het oosten. De wijk Taksim maakt op ons niet veel indruk. Het winkelgebeuren trekt ons niet zo. Maar we kunnen wel erg heerlijk lunchen in deze wijk. Na afloop van de lunch maken we een rondje over het Taksim-plein, maar we schrikken van de immense hoeveelheid mensen die op de been is. Volgens onze gids is deze hoeveelheid mensen normaal. We verlaten het plein snel en rijden naar de Gouden Hoorn; een aftakking van de Bosporus. Hier bezoeken we de Chora kerk (de kerk van de Verlosser). De mozaieken in deze kerk zijn net een stripverhaal, bij iedere afbeelding hoort een verhaal. Ook bekijken we de Eyupmoskee. Deze is gebouwd op het graf van Eyup, de vaandeldrager van de Profeet. Veel pelgrims bezoeken nog steeds het graf van Eyup. Na afloop maken we nog een wandeling door de wijk achter de moskee, die een fraaie Oosterse indruk geeft.

Op het goede leven!
We zitten amper in de bus terug naar het hotel wanneer onweer en donderslagen de regen inleiden. Het is niet zomaar een regenbuitje, want het blijft de hele avond en nacht regenen. Het begin van het slechte weer voor Istanbul. Als afsluiting van deze stedentrip naar Istanbul gaan we met een ander stel uit eten. Het is een erg gezellig restaurant met veel Turkse families of vrienden onder elkaar die het Suikerfeest vieren. Er wordt door een zangeres en aanwezigen gezongen en gedanst. Over en weer proost men op het goede leven. In de stromende regen hollen we terug naar het hotel, waar we voor de laatste keer ons bed in Istanbul opzoeken.

Datum artikel: 13-09-2008 ReisverhalenZie ook:

Een reactie toevoegen over Turkije: Wereldstad Istanbul

ATP vakanties