vakantie informatie

Turkije: Op de thee bij de Turken

Vorig jaar besloot ik, net als zoveel andere Nederlanders, naar Turkije (Kusadasi) te gaan. Mijn wensen voor deze vakantie waren: lekker uitrusten en cultuur opsnuiven. Het was voor mij de eerste keer dat ik naar Turkije ging. Het sprak me in eerste instantie niet zo zeer aan, maar omdat de prijzen laag waren en het weer goed, was de keus snel gemaakt. Ik verbleef, samen met mijn ouders, in hotel Viking in Kusadasi. Kusadasi is een toeristisch plaatsje aan de Turkse kust. Het hotel stond vlakbij het strand, waar ik erg blij mee was.

Kusadasi
In eerste instantie viel het strand een beetje tegen. Het lag vlak aan de weg en was niet erg uitgestrekt. Toch huurden we een ligbedje. Zodra we eenmaal lagen, was de ontevredenheid op slag verdwenen. Het weer was goed, het uitzicht op zee mooi en onze Turkse stoelverhuurders waren zeer galant. Zodra ze ons ook maar even zagen worstelen met een parasol, schoten ze al te hulp. Indrukwekkend!

Na een ochtend strandliggen, was het tijd om het plaatsje te ontdekken. Meteen werden we belaagd door een jongen die, beladen met flessen parfum, op ons af kwam. ‘Parfum kopen? Niet nep. Maar 20 euro per fles. Heel goedkoop.’ Ik schudde nee, maar hij gaf zich niet zomaar gewonnen. Al zijn smeekbedes en zielige gelaatsuitdrukkingen kwamen uit de kast. Tien minuten later was ik 10 euro armer, maar wel in het bezit van twee flessen nep-Armani. Nou ja, leuk voor op het toilet.

Al snel ontdekten we dat, wilden we niet met koffers vol troep thuiskomen, we wat harder moesten optreden tegen de Turkse verkopers. ‘Nee, ik wil geen tien leren jassen, en ook geen gouden ketting. Een tapijt? Alleen als ‘ie vliegt.’ Op zich wel jammer, want het is juist zo leuk om winkeltjes te kijken op vakantie.

Na een paar dagen ging het beter. We leerden afdingen, overtuigend nee zeggen en thee drinken op zijn Turks. Je krijgt een klein glaasje mierzoete appelthee en drinkt dit samen met de Turken, vaak in winkels, op. Natuurlijk hopen ze iets te verkopen, maar je bent niks verplicht en veel Turken vinden het ook gewoon gezellig om een praatje te maken.

Bij de Haman, het Turkse badhuis, besloten we dat het tijd was voor een verwenkuur. Na een uur zweten, scrubben en kneden, voelden we ons als herboren. Je huid gaat ervan glimmen en alle dode huidcellen worden letterlijk van je afgeschraapt. Heerlijk!

In Kusadasi brachten we onze dagen naar tevredenheid door met relaxen en zonnen. Daar is het plaatsje ook voor bedoeld. Wil je echt iets zien, dan maak je een excursie of trek je er met de auto op uit.

Pamukkale en Efeze
Vanuit Kusadasi hebben we twee excursies gemaakt. De eerste leidde ons naar Efeze; de belangrijkste antieke stad van Turkije. Efeze ligt slechts een half uur van Kusadasi vandaan. Het was groter dan ik had verwacht en ik verbaasde me erover hoeveel er nog intact was. De gevels van de oude bibliotheek stonden nog overeind en je zag de overblijfselen van iets dat ooit een toilet was. Mannen zaten naast elkaar op een soort bank met gaten erin en deelden een spons om de billen af te vegen. Eronder stroomde een riool/beekje. Het schijnt een gezellige sociale gebeurtenis te zijn geweest, maar dat is nu moeilijk voor te stellen. Zie je de hedendaagse mannen al zitten en elkaars spons delen? Voor vrouwen was trouwens geen toilet. waar zij hun behoeften deden is onbekend. Gelukkig zijn de tijden veranderd!

De tweede excursie ging naar de kalksteenterrassen van Pamukkale. De reis duurde vier uur, maar was zeker de moeite waard. We verlieten het ‘moderne’ Turkije aan de kust en trokken de binnenlanden in. Hier zagen we het echte Turkije. Kleine huisjes, mannen die hun koe uitlieten, een tractor volgeladen met vrouwen op weg naar de akkers…het was niet te vergelijken met het Turkije aan de kust.

Pamukkale was een heel bijzondere ervaring. Het bestaat uit verschillende lagen (terrassen) witte kalksteen, die elk weer een laag warm calciumrijk water bevatten. Het is op een natuurlijke manier ontstaan, ook al is dat heel moeilijk voor te stellen. Ik vond het echt een natuurwonder. We hadden tijd genoeg om door de baden te waden en het was erg lekker. Helaas is een gedeelte van Pamukkale niet meer bereikbaar voor toeristen, omdat het in het verleden te zwaar is aangetast door het massatoerisme.

Op de terugweg werden we naar een heetwaterbron gebracht waar we lekker konden baden. Het modder uit de bron zou je tien jaar jonger maken. Zou ik echt weer 15 jaar kunnen zijn? Ik heb flink gesmeerd, maar geen resultaat gezien. Voor mij niet zo erg, maar de 5 omaatjes naast mij waren zichtbaar teleurgesteld. Ach, het was ook te mooi om waar te zijn. Wel was het erg ontspannend.

Al met al kan ik zeggen dat Turkije veel te bieden heeft. Zonaanbidders vermaken zich in de kustplaatsen, cultuurliefhebbers trekken er op uit. Mijn doel heb ik in elk geval bereikt. Ik heb gerelaxt en ik heb cultuur gezien. Missie geslaagd.

Datum artikel: 3-09-2008 ReisverhalenZie ook:

Een reactie toevoegen over Turkije: Op de thee bij de Turken

ATP vakanties