vakantie informatie

Tunesië: Rondreis in drie dagen

Samen met enkele collega’s vertrek ik op 12 november 2005 voor een aantal dagen naar Tunesië. We starten onze minirondreis op het palmeneiland Djerba. Iedereen heeft er enorm zin in en we zijn vastbesloten er een gezellige reis van te maken. We verblijven in hotel Magic Life Mare Imperial Djerba, een goed hotel met mooie kamers, een gezellige lobby en verschillende restaurants. Onze eerste excursie is een tocht richting het zuiden. We rijden via de Romeinse dam naar het vasteland. Allereerst stoppen we in Metameur. Dit stadje is gelegen op een heuvel en bevat een 600 jaar oude, goed bewaarde ksar (ommuurde dorp).

De ksar omvat ghorfa’s van drie verdiepingen hoog rond de binnenplaats. Ghorfa’s zijn eenvoudige woonruimten bestaande uit een lange gewelfde ruimte. Vroeger werden in de ghorfa’s voedselvoorraden bewaard door de berbers en andere volken die door de woestijn trokken. Ook kon men er overnachten. We vervolgen onze rit naar Tataouine, een levendig handelsplaatsje. Hier krijgen we koffie en een lokale snack, Corne de Gazelle. Het is een zeer zoete snack, de honing druipt er vanaf. Op zich wel lekker, maar enorm machtig! Na het hapje en drankje rijden we door naar Douiret, een bergdorpje. We lopen een stukje omhoog en hebben een prachtig uitzicht over de bergen en het landschap. Het is tijd voor de lunch en daarvoor gaan we naar een klein hotelletje in Tatouine. Dit hotel, geheel in Berberstijl, ligt midden in de Sahara en heeft een prachtig uitzicht op de bergen en zandduinen. De lunch bestaat uit een lekkere salade, lamsvlees (iedereen zag in gedachten het lammetje nog rondhuppelen) en fruit toe. Na de lunch gaan we terug naar Djerba. Dit keer niet via de dam maar met de pont. Terug in het hotel is er tijd om wat uit te rusten en ons op te tutten voor de laatste avond in Djerba.

Carthago
De volgende dag vertrekken we vroeg richting de luchthaven voor onze binnenlandse vlucht naar Tunis. Na aankomst in Tunis vertrekken we meteen naar Carthago om de ruines van de grote rijken te bekijken. We maken een hoop foto’s, maar we worden gewaarschuwd door de reisleiding om geen foto’s te maken van het paleis van de president. Er lopen ook overal bewakers rond die dit controleren. Na het bezoek aan Carthago rijden we door naar Sidi Bou Said. Dit gezellige dorp bestaande uit schitterende blauwe en witte huisjes en gebouwen, ligt hoog op de kliffen en kijkt uit over de baai van Tunis. De reisleider vertelt ons waarom alles blauw met wit is. De kleur wit is om de warmte tegen te houden en de kleur blauw om insecten te weren. Het is een hele klim omhoog, maar het uitzicht is zeker de moeite de waard. We drinken op het terras van een lokaal cafeetje een drankje, terwijl we genieten van het prachtige uitzicht. Voor de lunch gaan we naar een chique en typisch Arabisch restaurant “Dar el Jeld”. Dit restaurant is gelegen in het hart van de oude Medina van Tunis. Iedereen is zwaar onder de indruk en kijkt vol bewondering om zich heen. Het wordt een zwijgzame lunch, niemand durft haast iets te zeggen door de exclusiviteit. Om bij te komen van de lunch gaan we lekker shoppen in de Medina van Tunis. Het wordt een strijd om de prijs met de verkopers. Elke verkoper heeft een zieke moeder en dat kost ze een hoop geld. De beste truc is om weg te lopen bij de verkoper. Hij zal je hoogstwaarschijnlijk achtervolgen en met een lagere prijs komen. Er worden een hoop tassen, slippers en allerlei andere souvenirs door ons gekocht. Na het shoppen gaan we weer terug in de bus richting Hammamet, waar wij de laatste avond en nacht zullen doorbrengen. Na een lekkere douche maken we rondje in de Medina van Hammamet. In de Medina zit ook het restaurant waar we zullen eten: Restaurant Chahrazed. In dit restaurant vindt een prachtige dansshow plaats tijdens het diner. Van eten komt er niet veel, aangezien iedereen aandachtig naar de show zit te kijken. Na de show gaat iedereen terug naar zijn appartement in Medina Mediterranea. Het is een vermoeiende dag geweest en iedereen is bekaf.

Helaas moeten we na drie drukke dagen weer terug naar Nederland. Tunesië is een mooi land, voor ieder wat wils. Met de verkopers op straat moet je leren omgaan. Dit heeft mij verder niet gestoord tijdens mijn verblijf. Het was ontzettend gezellig en ik ben zeker nog van plan een keer terug te gaan naar Tunesië. Vooral in Hammamet zou ik nog wat meer tijd willen doorbrengen.

Datum artikel: 3-09-2008 ReisverhalenZie ook:

Een reactie toevoegen over Tunesië: Rondreis in drie dagen

ATP vakanties