vakantie informatie

Trekken door China

china grote muurEen week voordat ik in het vliegtuig stap om vier maanden door AziĆ« te gaan reizen, vraagt mijn familie of het niet toch een grapje is dat ik in mijn eentje twee maanden naar China ga. Het land is nu eenmaal onbekend als vakantiebestemming en spreekt nog steeds tot ieders verbeelding. Juist een reden voor mij om eens zelf te gaan kijken wat er waar is van die wilde verhalen over dit land en haar inwoners. Het is dus geen grapje, ik ga naar China! Op vrijdag de dertiende land ik veilig op de luchthaven van Chengdu. Op deze datum kun je van alles verwachten, maar de Chinese luchtvaartmaatschappij brengt mij veilig van Tibet naar China in anderhalf uur. Ik ben klaar voor een reis van twee maanden door dit voormalige keizerrijk. Gewapend met mijn Lonely Planet ga ik op jacht naar een eerste overnachtingplaats. Met een riksja ga ik naar het hotel waar ik wil verblijven. Een bord naast de deur laat me weten dat ik welkom ben: ‘Aliens and Overseas Chinese allowed’. Ze hebben hostelaccommodatie in de vorm van hotelkamers met drie bedden. Dat is wel even wat anders dan de slaapzalen met stapelbedden die ik gewend ben als backpacker. Ik parkeer mijn rugzak naast mijn bed en ga op verkenningstocht.

Kennismaking
In Chengdu maak ik kennis met China. Na een heerlijke helende massage van dr. Goa, de geneesheer in mijn hotel die mijn Yin en Yang weer in balans brengt, kan ik de volgende dag met nieuwe energie de stad gaan bekijken. Wat ik zie blijkt later een doorsnee Chinese stad te zijn. Winkelstraten vol met westerse kleding en harde muziek waarop de verkoopsters enthousiast staan mee te klappen. Een plein in het midden van de stad waar een enorm standbeeld van Mao in de gaten houdt wie er bij de Pizza Hut naar binnen gaat. En in tussendoorstraatjes vind je een markt waar de kooplui hun waar aanbieden met behulp van een megafoon. Ik zwerf wat door de straten en kom aan de rand van het centrum het andere China tegen. Gat-in-de-muur-winkeltjes waar mensen de hele dag geduldig wachten op een klant. Een jongen in een ‘eetgarage’ nodigt me uit om bij hem te komen eten. We verstaan elkaar niet, maar met een lach en een gebaar laat ik me verrassen: het wordt een rijstsoepje en een bord dumplings, begeleidt door de gebruikelijke groene thee. De dagen erna geniet ik van alle indrukken. Een avondje Chinese variete bij de Sichuan Opera. Een zondagochtend thee drinken in het Bamboo Park tussen vele Mahjong spelende Chinese families. En wat ik natuurlijk niet mag overslaan zijn de panda’s in het breeding resort even buiten de stad. Ik denk pas weer even aan thuis als ik de speelgoedbeertjes in de souvenirshop een vrolijk liedje van de Venga Boys hoor zingen.

Op naar Lijiang
Na een paar dagen reis ik verder. Ik heb in het hotel vrij makkelijk een treinkaartje kunnen bemachtigen naar Lijiang, mijn volgende bestemming in Zuidwest-China. Het reizen met de trein is hier een ervaring op zich. Chinezen rennen alle kanten op als de trein met een half uurtje vertraging het perron op komt rijden, bang dat deze zal vertrekken zonder hen. Ik nestel me op de onderste hardsleeper, mijn slaapplaats voor deze nacht en verlos me van de nieuwsgierige blikken om me heen door in een diepe slaap te vallen. Op deze manier reis ik in vier weken naar Guangzhou in Zuid-China. De trein en minibusjes brengen me langs schitterende landschappen over bruggen hoog boven valleien en rijstvelden. Precies zoals ik me China had voorgesteld. Ik kom in moderne provinciesteden als Kunming en Guilin en in kleine backpackerplaatsjes als Dali en Yangshou, waar de geest van de hippies nog rond lijkt te dwalen. Ik wandel, fiets en maak boottochten door groene velden en heuvels in wonderbaarlijke vormen. Overal kom ik ze tegen: de Chinese toeristen. Je herkent ze van verre. Een grote colonne van zo’n vijftig gele of rode petten komt langzaam dichterbij. Ze volgen de man met de vlag die de groep begeleidt op hun ontdekkingsreis door eigen land. Ze overnachten in dure hotels en je zult dan ook weinig Chinezen met een rugzak in een hostel tegenkomen. Ik als backpacker verblijf echter maar wat graag in de hostels. Het is een gezellige en goedkope manier om in China te overnachten. En steeds vaker kom ik het blauwe/witte logo van Hostelling International tegen. De hostellijst die ik van de HI-site op internet had uitgeprint, bevat nog niet half de adressen van de hostels die ik onderweg tegenkom. Als paddestoelen schieten ze uit de grond, in Peking heb ik zelfs keuze uit drie. Omdat het backpackerverkeer nog niet echt op gang gekomen is, heb ik in sommige hostels de hele slaapzaal voor mezelf. De mooiste accommodatie tref ik aan in Shanghai. Het Pujiang Hotel, gebouwd in 1846, heeft een deel van haar vertrekken omgedoopt tot HI-hostel. Vol verbazing loop ik over de houten vloer onder kroonluchters door. In dit prachtige koloniale gebouw is zelfs nog een liftboy die de lift bedient. Foto’s in de oude balzaal laten de originele staat van dit destijds eerste en duurste hotel in Shanghai zien. Ik voel me wat misplaatst met mijn rugzak en inmiddels versleten wandelschoenen, maar geniet van de luxe om me heen. En dan kan ik gaan aftellen.

Laatste stop: Peking
Ik heb nog anderhalve week voor mijn visum afloopt en besteed deze dagen aan een bezoek aan de hoofdstad. In vijf dagen doorkruis ik Peking met de ultramoderne metro. Ik laat me even terugvoeren in de tijd van keizers en keizerinnen in de Verboden Stad en het Zomerpaleis en ga nog wat winkelen in het shopping center. Het hostel waar ik logeer is in een gezellige ambassadewijk in West Peking met een bruisend uitgaansgebied. Een ideale plek om ‘s avonds nog wat te gaan drinken op een terrasje van een van de vele pubs. Ik bereid me langzaam geestelijk voor op mijn 24 uur durende treinreis terug naar Guangzhou, van waaruit ik na twee maanden dit prachtige landschap zal verlaten. Als ik de grens oversteek, kijk ik nog even met een glimlach achterom. In gedachten neem ik afscheid van dit mooie land met haar vriendelijke inwoners.

Datum artikel: 14-05-2008 ReisverhalenZie ook:

Een reactie toevoegen over Trekken door China

ATP vakanties