vakantie informatie

Spanje: Onze zoektocht naar de echte tapas

Al weken dromen we erover: tapas eten, rose drinken, uitrusten op het strand en de Moorse pracht en praal in het Alhambra bekijken. We hebben een appartement in het plaatsje Nerja geboekt, dat volgens de reisgids authentiek Spaans zou zijn. We verwachten dan ook een schattig wit dorpje, oude vrouwtjes in de deuropening, veel tapas en op de achtergrond de geluiden van flamenco. Wat we in werkelijkheid krijgen zijn veel Engelsen, toeristenmenu’s en een heleboel toeristenwinkels. Hm, dat valt even tegen. Maar no problemo, we zoeken gewoon net zolang tot we de echte tapas vinden.

Genieten
De stranden in Nerja zijn schoon en liggen knus tussen de rotsen verscholen. Vanaf het strand heb je een prachtig uitzicht op de zee en de bergen. Ik kan hier uren liggen lezen en om me heen kijken. ‘s Middags houden we siësta in een restaurantje met uitzicht op zee. Het eten is ‘s middags een stuk goedkoper dan ‘s avonds, vandaar dat we uitgebreid lunchen. Een glas wijn erbij maakt heerlijk loom en we vertrekken weer richting strand. Heerlijk, die luie dagen. ‘s Avonds is het tijd voor tapas. Er zijn veel restaurants die beweren dat ze tapas op hun menu hebben, terwijl het in onze ogen geen echte tapas is, maar gewoon een voorgerecht. De echte tapas hoor je in Spanje gewoon standaard bij je drankje te krijgen. We zoeken verder. Uiteindelijk zien we dan toch een tapasbar die redelijk in de buurt komt. Je krijgt het niet standaard bij je drankje, maar het is wel typisch Spaans. De verbazing is dan ook groot wanneer blijkt dat het barretje door twee Nederlanders wordt gerund.

In de Fregglegrot
De volgende dag is het bewolkt en we besluiten om naar de grotten van Nerja te gaan. Deze liggen iets buiten het centrum, maar zijn goed bereikbaar per bus. Eenmaal binnen krijgen we meteen de tune van de Freggles in ons hoofd: ‘de Fregglegrot’. Stalactieten hangen boven ons hoofd, stalagmieten richten zich naar het plafond en overal ruik je de bedompte geur van aarde en water. De grot heeft meerdere grote zalen en het geheel heeft iets fascinerends dat me doet denken aan vreemde planeten in science fiction films. Er is ook nog een zaal met rotstekeningen, maar helaas is deze niet meer toegankelijk voor het publiek.

Sevilla
Met de bus naar Sevilla is een hele trip. Vier uur doen we erover en we zijn blij als we eindelijk aankomen. Gelukkig wordt onze moeite beloond, want Sevilla is echt een prachtige stad. Terwijl we op zoek zijn naar de kathedraal, stuiten we op het Plaza d’España. En dat is mooi! Ik ben helemaal weg van de prachtige mozaieken. Wat opvalt is dat overal paarden lopen. Een ritje met paard en wagen is erg geliefd in Andalusië, want in Nerja stonden ze ook al. Het gevolg is dat overal paardenpoep ligt en dat is te ruiken. De kathedraal is helaas niet toegankelijk vandaag, maar gelukkig kunnen we wel het Alcázar in. In dit koninklijk paleis/ fort vind je veel Moorse invloeden en prachtige tuinen. Het wordt dan ook vaak vergeleken met het Alhambra. We kijken hier uren rond. Inmiddels is de temperatuur in Sevilla opgelopen tot ruim 35 °C. Tijd om de schaduw op te zoeken en wat te eten. In een knus tapasbarretje bestel ik een portie aardappeltjes en tomaten met veel, heel veel knoflook. Helaas kunnen we lang niet alles van Sevilla zien, want de laatste bus vertrekt al om 18.00 uur.

Tutti Frutti
Het is zaterdag en dus stapavond. We hebben echt zin om te dansen en begeven ons richting het Tutti Frutti Plaza; het uitgaanscentrum van Nerja. Eenmaal aangekomen is het best even schrikken, om vervolgens de slappe lach te krijgen. Overal wandelen dronken Engelsen, veel vrouwen in korte rokjes met gouden pumps en bijpassende gouden kettingen, mannen met te veel testosteron en ga zo nog maar even door. We slaan snel een paar drankjes achterover in de hoop dat we het dan leuker gaan vinden. Te veel drank en tien kroegen later geven we het op. We hebben ons slap gelachen, maar dit is echt niets voor ons. De volgende avonden gaan we maar gewoon weer naar een klein barretje voor een glas rose of een Cruzcampo biertje.

Het Alhambra
Oei, de bus naar Granada rijdt wel erg dicht langs het ravijn. We crossen dwars door de Sierra Nevada, de hoogste bergketen van Spanje. Nou hadden we de snelweg kunnen nemen, maar deze bus koos voor de toeristische route. Ik geef toe dat het uitzicht fenomenaal is, maar toch ben ik elke keer weer blij als we een haarspeldbocht overleefd hebben. Ruim twee uur later staan we veilig in Granada. Na wat ronddwalen in de Moorse wijk Albaicin, gaan we richting het Alhambra. We hebben ruim van tevoren al entreekaarten gereserveerd en dit blijkt geen overbodige luxe. Mensen die ter plekke nog een kaartje willen kopen, worden teleurgesteld met de mededeling dat alles vol zit. Wegens de enorme belangstelling laten ze namelijk maar een beperkt aantal mensen binnen. Wij hebben een ticket waarmee we het Nazrid Paleis, het mooiste deel van het Alhambra, tussen 13.30 en 14.00 uur mogen betreden. Zijn we later, dan is dat dikke pech voor ons, want dan vervalt de ticket. Gelukkig zijn we ruim op tijd. Het Alhambra is echt ontzettend mooi. Overal zie je Arabische inscripties, kleurrijke tegeltjes, sprookjesachtige koepels en sierlijke zuilen. Ook de Generalife (de tuin) is adembenemend. Na een bezoek van drie uur, puffen we uit op een terras. Op straat lopen veel mensen in flamencojurken. Het blijkt feest te zijn in de stad. Jammer dat we alweer terug moeten om de bus te halen, want we hadden best zo’n fiësta mee willen maken.

Tapas?
Op de voorlaatste avond belanden we in de Round Bar. We nemen plaats aan de bar en bestellen een biertje. Dan luidt eindelijk de langverwachte vraag: “Tapas?” We schrikken er bijna van. Hoorden we dat nou goed? “Tapas?”, vraagt de barvrouw nogmaals. “Jaaa! Graag.” We mogen kiezen uit wel twintig verschillende soorten tapas en het is nog gratis ook. Als je aan de bar zit, krijg je bij ieder drankje een gratis schaaltje tapas. Het is dus toch nog gelukt; we hebben echte Spaanse tapas gegeten!

Datum artikel: 4-09-2008 ReisverhalenZie ook:

Een reactie toevoegen over Spanje: Onze zoektocht naar de echte tapas

ATP vakanties