vakantie informatie

Rondreis door Thailand

Na een lange vlucht met overstap in Frankfurt, komen we aan op het vliegveld van Bangkok. Wat ons meteen overvalt is (uiteraard) de hitte. Het is zo’n 35 °C en dat valt toch tegen als je begin maart uit Nederland komt. Tijdens de busrit krijgen we een eerste impressie van Bangkok. Het is niet zo druk als we verwacht hadden, maar dit kan komen doordat het zondag is. Het verkeer is redelijk chaotisch, maar niet levensgevaarlijk of roekeloos. De longtailboten varen ons eerst een stuk over de rivier, waarna we de kleinere kanalen invaren. Het is heerlijk koel op het water, en het uitzicht is ook heel interessant. De mensen wonen hier echt aan het water en veel huizen hebben dan ook een brievenbus aan de waterkant. Na een tijdje komen we voorbij een tempel. Hier mag niet gevist worden en dat weten de meervallen. Ze zitten hier met honderden bij elkaar en worden flink gevoerd, ook door ons. We meren aan in de buurt van het Grand Palace, waar we naartoe lopen. Het is nu erg heet, maar we gaan toch vrolijk het paleis bekijken.
Het is allemaal erg mooi (en van goud), maar de boottocht daarvoor was toch leuker, ook omdat daar minder toeristen waren. De bus brengt ons terug naar het hotel, waar we snel weer in het zwembad duiken. Hierna maken we nog een rondje door de stad, nu wat verder weg dan gisteren.

Van dieptepunt naar hoogtepunt
Vandaag moeten we vroeg op om op tijd aan te komen bij de zogenaamde ‘Floating Market’. Onderweg stoppen we nog even bij een boerderij waar allerlei kokosproducten worden gemaakt en verkocht. Aan de achterkant van het huis ligt een prachtig beekje. Bij de drijvende markt aangekomen, worden we in twee longtailboten gezet, waarmee we door de nauwe kanalen scheuren. Door de vele andere toeristenboten is het water nogal ruw en worden we flink nat. Als we bij het eindpunt aankomen, zien we pas hoe toeristisch het hier echt is. Een heel klein stukje kanaal, vol met bootjes met voornamelijk toeristen en souvenirs, wordt omgeven door een soort souvenirwarenhuis. Er zijn nog enkele bootjes met fruit te ontdekken, maar dit is ook bedoeld om aan toeristen te verkopen. Dit is duidelijk het dieptepunt van de reis.
We stappen weer in onze bus en reizen verder naar Kanchanaburi, beter bekend als River Kwai. Hier bezoeken we eerst een museum dat bestaat uit nagemaakte barakken van krijgsgevangenen. Binnenin hangen foto’s en verhalen over het leven van de mannen die aan de Birmaspoorlijn gewerkt hebben. Erg indrukwekkend. We gaan met een deel van de groep lunchen op een vlot op de rivier. Het eten is redelijk, maar niet heel bijzonder. Dit wordt echter goedgemaakt door het uitzicht. Na de lunch bezoeken we de beroemde brug. Hoewel niet de gehele brug origineel is, is het toch een interessant monument. Ook hier zijn weer veel souvenirstands, maar ze zijn veel minder storend dan bij de drijvende markt. Het is hier ook veel rustiger. We steken de brug over, waarbij we de smalle houten planken moeten trotseren. Gelukkig komt er geen trein aan. Na anderhalf uur gaan we verder en bezoeken we een oorlogsbegraafplaats. Hier liggen duizenden geallieerden en lokale krijgsgevangenen begraven. Weer een indrukwekkende ervaring. We stappen weer in de bus en verlaten Kanchanaburi, richting het ‘Legacy River Kwai Resort’. Onderweg zien we de eerste olifanten.

Boeddha’s
In het plaatsje Ayutthaya aangekomen bezoeken we eerst de tempel Wat Phanan Choeng. Deze tempel stamt uit de 14e eeuw, maar is nog steeds in gebruik. Binnen worden lotusknoppen, wierookstokjes en goudblaadjes verkocht. Deze laatste worden door de bezoekers op de alom aanwezige Boeddhabeelden geplakt, om ze nog net iets meer te laten glimmen. Midden in de tempel staat een gigantisch boeddhabeeld (19 meter hoog), waar de rest van het gebouw omheen gebouwd lijkt. We lopen nog een rondje om het complex. Aan de achterkant zien we de verblijven van de monniken. Hier hangen de oranje gewaden gewoon aan de waslijn.
De volgende dag gaan we naar een fabriek van boeddhabeelden in Phitsanulok. Hier worden op een kleinschalige manier grote hoeveelheden boeddhabeelden met de hand gemaakt. Verderop in de stad stoppen we bij de Wat Phra Si Ratana Mahathat. Deze tempel is erg druk bezocht en staat bekend om zijn prachtige bronzen boeddhabeeld. Dit beeld is vooral bekend door de bronzen vlammen rondom het hoofd van Boeddha. Na het bezichtigen hiervan lopen we nog even over de markt rondom de tempel. We kopen wat gebakken kip met rijst, een stokje vlees van de barbecue en wat fruit op de markt (allemaal erg lekker). Ergens op de markt zien we een groep meisjes en jongens traditionele Thaise dansen oefenen. Verder zien we nog een klein tempeltje waarin jonge monniken achter de computer spelletjes aan het spelen zijn.

Op een olifant
In het hotel pakken we een kleine rugzak in voor de trektocht van de komende twee dagen. Na het ontbijtbuffet stappen we met de andere bergwandelaars in een pick-up truck die ons richting de bergen brengt. Op de snelweg zien we heel wat andere busjes en pick-ups met toeristen, maar naar mate we verder van de snelweg af raken, zien we er steeds minder. Na een tijdje moeten we stoppen om wat olifanten te passeren. Als we bij ons eindpunt zijn, komen we er achter dat deze olifanten voor ons bedoeld zijn. De olifanten komen langzaam aangelopen terwijl wij onze spullen van de pick-up halen. We mogen via een soort steiger op de olifanten stappen. Na een korte afstand stappen de begeleiders van de olifanten en moeten we het alleen doen. Het lastigste is het gebrek aan houvast als de olifant naar beneden gaat. Elke keer dat we voorbij een leuk beekje komen moet onze olifant naar beneden en moeten wij ons stevig vasthouden aan ons stoeltje. Ook niest onze olifant regelmatig, en dan het liefst met zijn slurf over zijn schouder. Na ongeveer een uur komen we weer bij een ‘steiger’ aan en stappen we af. Nu moeten we zelf lopen. We lopen twee uur bergop. Het is erg warm en de berg is flink steil, dus moeten we regelmatig pauzeren. Ook hier bestaat de jungle voornamelijk uit bamboe, maar er is ook veel andere vegetatie. Na deze stevige wandeling komen we vermoeid en warm aan in een bergdorpje. Als de lunch klaar is, kunnen we aanvallen. Het is gebakken rijst en smaakt erg goed. Na de lunch lopen we verder. Deze keer lopen we over de bergen naar een volgend dorpje. Na anderhalf uur wandelen komen we aan in het volgende dorpje. Na een onrustige nacht worden we langzaam wakker en gaan we ontbijten. Dit is ook nodig want we moeten de berg af. Dit is minder vermoeiend dan het klimmen, maar wel een stuk moeilijker. Na weer twee uur wandelen, komen we bij een waterval aan. Hier kunnen we heerlijk afkoelen in het ondiepe water van het riviertje. Het einde van de trekking is nabij.

Droomeiland
Een veerboot brengt ons heel langzaam naar het prachtige tropische eiland Koh Chang. Op Koh Chang stappen we in een pick-up die ons met een noodvaart over de kustweg richting ons resort brengt. Dit blijkt weer een overtreffende trap in luxe te zijn. We hebben een prachtige hut met airco en zijn slechts enkele tientallen meters verwijderd van een heerlijk palmbomenstrand. Natuurlijk gaan we meteen zwemmen in zee. Wat opvalt is dat het water erg warm is. We besluiten onze snorkels te pakken en zwemmen richting de rotsen in de buurt van het resort. Dit blijkt nog een heel eindje zwemmen te zijn, maar het resultaat is heel aardig. Er groeit hier een beetje koraal en er is redelijk wat vis. Ook gaan we duiken. Een half uurtje later dan afgesproken, komt de pick-up ons ophalen en komen we erachter dat de eigenaren van deze duikschool Nederlands zijn. Dat is handig! De eerste duikplaats is bij een heel klein rotspuntje. Ik heb mijn duikbrevet al, dus mag ik meteen na de briefing met een groep andere ervaren duikers het water in. Het is hier natuurlijk nog veel mooier dan bij het snorkelen. Deze duikstek is erg rotsachtig. Er zitten meer, maar vooral ook grotere vissen. Ik zie al snel een egelvis, terwijl overal koraal op de rotsen groeit. De boot brengt ons weer terug naar de haven, waarna we met de pick-up naar het resort worden teruggebracht.

Datum artikel: 13-09-2008 ReisverhalenZie ook:

Een reactie toevoegen over Rondreis door Thailand

ATP vakanties