vakantie informatie

Rondje Cuba

Koloniale architectuur, rum, sigaren, Che Guevara, Castro, stranden, salsa en wat niet meer. In oktober 2005 bezocht ik dit bijzondere eiland met haar intrigerende geschiedenis. Na een paar maanden voorpret is het maandag 3 oktober 2005 eindelijk zover. Om 15.15 uur vertrekken we naar Cuba voor een negendaagse rondreis. Na een lange reis van zo’n elf uur landen we om 21.30 uur plaatselijke tijd op Varadero. Paspoortcontrole, visum en daarna de koffers. Buiten de luchthaven staat een bus voor ons klaar, die ons naar ons eerste overnachtingshotel brengt. Carlos, onze reisleider, stelt zich voor in de bus en vertelt alvast wat over het programma van de komende week. Iedereen is moe van de reis en zodra wij aankomen in ons overnachtingshotel (Sol Sirenas Coral Hotel) in Varadero, gaan we allemaal meteen naar bed. De volgende ochtend zit iedereen om 8.30 uur aan het ontbijt. Een half uur later vertrekken we en kan de rondreis beginnen. Vandaag staat Santa Clara op het programma. Deze stad is vooral bekend vanwege Che Guevara. De bus stopt bij een tabaksfabriek waar we een rondleiding krijgen. Helaas mogen we geen foto’s of filmopnames maken. We krijgen een goed beeld krijgen van het hele proces; van de selectie van de bladeren tot het inpakken van de sigaar. Hier worden 150 tot 200 sigaren per dag per persoon gemaakt. Aangekomen in ons overnachtingshotel in Trinidad hebben we tijd om alle indrukken van de dag te verwerken, om even uit te rusten of om nog even een duik te nemen in het zwembad van Hotel Las Cuevas. Het hotel ligt op een heuvel met een schitterend uitzicht op Trinidad en de landelijke omgeving.

Het geheim van Canchanchara
Woensdag 5 oktober staat iedereen om 9.00 uur weer paraat. Vandaag gaan we Trinidad , misschien wel de mooiste stad van Cuba, bezoeken dat door UNESCO als cultureel erfgoed is bestempeld. Eerst maken we een stop in Luis Vallei, waar tegen het einde van de vorige eeuw vijftig suikerfabrieken verrezen. Hier hebben we een prachtig uitzicht over de Vallei.
In Trinidad aangekomen bezoeken we eerst een Bodega, waar mensen ‘op de bon’ eten kunnen halen. Na deze prachtige bezienswaardigheden bezoeken we de bar Canchanchara. Deze kroeg staat bekend om de gelijknamige cocktail waarvan de samenstelling angstvallig geheim wordt gehouden. Wat er in ieder geval in zit is honing, citroen, aguardiente, water en een paar druppels van het sap van een geheime plant. Het drankje heeft een lange historie, het werd vroeger gemaakt om de onafhankelijkheidsstrijders moed in te laten drinken. Onder het genot van dit drankje genieten we van de salsamuziek. Er is een live-band die Cubaanse muziek ten gehore brengt. Na dit prachtige spektakel gaan we op ontdekkingstocht door Trinidad. Kleine marktjes met mensen die van alles willen verkopen, zoals sieraden, sambaballen en andere kleurrijke (houten) spulletjes. Terwijl we op de markt lopen begint het van het een op het andere moment te regenen en worden de kraampjes ingepakt en wordt de handel in de huizen voortgezet. De regen die valt, valt met bakken uit de hemel en vormt op straat een klein riviertje naar beneden. Dit is absoluut een prachtig gezicht, omdat wij dit in Nederland totaal niet kennen. Het duurt niet lang, maar is wel heel heftig.

Salsa
We eten bij Casa de la Musica. Een heerlijke maaltijd met salsamuziek op de achtergrond. Na het hoofdgerecht komt de kok ook nog even meezingen, wat een prachtig gezicht is. ‘s Avonds is het salsa-avond in het centrum van Trinidad. Op de stenen trappen bij het terras hebben we zicht op de salsaband. Het is erg gezellig met muziek, Cuba-Libre, Mojito of Canchanchara. Het dansen komt sporadisch op gang door de salsamuziek. Hier zijn niet alleen toeristen, maar ook de lokale bevolking zit hier ‘s avonds. De volgende dag rijden we rond de klok van negen uur van Trinidad naar Cienfuegos. Een stad die prachtig gelegen is in de baai van Bahia de Cienfuegos, die uitmondt in de Caribische Zee. Tegenwoordig staat het bekend als een van de grootste industriële steden van Cuba maar de stad is zeker de moeite waard door de vele Franse invloeden die hier nog terug te vinden zijn. Eerst maken we een boottocht naar een fort, waar we wat rondkijken. Het fort ligt erg mooi gelegen, met uitzicht op de baai. Je voelt helemaal hoe men hier vroeger geleefd moet hebben. ‘s Middags hebben we tijd om de stad zelf te bezoeken; het Teatro Tomás Terry, het Plaza Martí, het Capitolio en het Palacio Valle. Natuurlijk ontbreekt het shoppen hier ook niet, al merken wij wel dat de prijzen hier al hoger liggen dan in bijvoorbeeld Trinidad. Aan het einde van de middag vervolgen we onze weg naar ons overnachtingsadres.

Krokodillen
Na een zware regenachtige nacht, want het had flink gespookt, zitten we rond 9.00 uur allemaal weer in de bus om onze reis te vervolgen naar de krokodillenfarm. Als het weer het toelaat brengen we ook een bezoek aan de indianenstad Guamá. Tijdens de busrit naar de krokodillenfarm zijn we gestopt in een klein dorpje en hebben we een schooltje bezocht. We hebben van thuis allemaal pennen, potloden, stiften, lekkere spekjes en snoepjes meegenomen om deze uit te delen. De kinderen zijn hier reuze blij mee. Aangekomen op de krokodillenfarm krijgen we eerst wat te drinken, daarna volgt een rondleiding over het park en mogen we zelfs een krokodil vasthouden. Het voelt heel raar maar het is toch heel bijzonder om zoiets vast te houden. In deze krokodillenfarm worden krokodillen verzorgd van klein tot groot. Ook zien we hoe de grote krokodillen gevoerd worden. Ze duiken over elkaar heen met hier en daar een grom of een krabbel, want ze hebben honger! Die middag worden wij uitgenodigd om op de farm te blijven eten. Er staat krokodillenvlees op het menu en ik moet zeggen; dit is erg lekker. Het smaakt goed gekruid, een beetje zoals karbonade en het ziet er uit als gehakt. Na het eten staat het indianendorp gepland maar omdat er onweer dreigt, wordt besloten om door te gaan naar Havana. De komende twee nachten verblijven wij in hotel Presidente in Havana, een erg mooie accommodatie met een bijzondere entourage.

Havana
Iedereen is er de volgende dag weer vroeg uit, want vandaag staat Havana op het programma. Carlos, onze reisleider, brengt ons met de bus naar het meetingpoint bij het Capitol, midden in de stad Havana. In groepjes van zes gaan we op weg om de stad te bekijken. Met de Coco-taxi gaan we toeren door het centrum. We komen in een Afrikaans-Cubaanse wijk waar ze ook nog eens een film aan het opnemen zijn. ‘s Middags worden we weer bij de bus verwacht. Vanuit hier gaan we naar het oude centrum, waar we te voet verder gaan. Smalle straatjes, mooie pleinen, salsa muziek, statige gebouwen, mooi weer, een perfecte combinatie voor een fantastische stad. We bezoeken het cafe waar Hemingway veel kwam, lopen langs de kerk van Franciscus, het treintoestel van Fidel Castro, bezoeken het Rummuseum en genieten de laatste paar uurtjes op terras van de salsa. De tijd vliegt. Op onze laatste dagen in Cuba verblijven we in Varadero, de badplaats van het Cubaanse westen. Omdat ik deze laatste twee dagen ziek ben heb ik weinig meegekregen van de omgeving van Varadero. Wel heb ik gezien dat het een prachtige badplaats is waar je zeker weten een heel mooi verblijf kunt houden in een van de prachtige hotels. Aan het eind van de middag heb ik toch nog even kunnen genieten van de warmte van het zeewater en het strand. De zon is dan wat minder fel en perfect om nog even naar het strand te gaan. Aan het einde van de dag staat onze buschauffeur klaar om ons naar de luchthaven te brengen.

Cuba is een land om zeker weten naar toe te gaan, het is een land met een rijke historie. Wat ik zeker aanbeveel is, is om eerst een rondreis te plannen, om wat van het land te ontdekken, en daarna een heerlijke strandvakantie te plannen om heerlijk tot rust te komen en alle indrukken te verwerken.

Datum artikel: 14-05-2008 ReisverhalenZie ook:

Een reactie toevoegen over Rondje Cuba

ATP vakanties