vakantie informatie

Gambia; het ‘no problem’ land

Niet wetend wat ik in Gambia kan verwachten stap ik 24 oktober 2004 in het vliegtuig. Gambia, een echt Afrikaans land, maar dan zonder leeuwen en giraffen. Zodra ik het vliegtuig verlaat, komt de tropische warmte van het regenseizoen me tegemoet. Veel Gambiaanse mannen staren de nieuwe groep toeristen aan op de luchthaven en komen op ons afstormen om onze koffers aan te nemen. Wel willen ze graag 5 euro per koffer fooi. Eenmaal buiten worden de koffers bovenop een transferbusje gebonden en worden we naar onze accommodatie gebracht.

In ons hotel, Senegambia Beach, plonsen we meteen in het zwembad en bekijken we het mooie zandstrand van Kololi Beach. Senegambia Beach is een leuke accommodatie met kleine gebouwen van twee verdiepingen. Wij hebben een kamer op de begane grond en daardoor komt het nogal eens voor dat er een aapje op ons terras zit of dat er hagedissen voor onze deur zitten. Schuifdeur dichthouden dus!

Hustlers en Bumpsters
Bij de welkomstbijeenkomst worden we gewaarschuwd voor de ‘Hustlers’ en de ‘Bumpsters’. Hustlers zijn Gambianen die misbruik maken van de toeristen en ze geld willen aftroggelen. Bumpsters zijn de Gambianen die graag gezellig een praatje willen maken en de toeristen positief benaderen. Vaak begint een gesprek met een Hustler of Bumper hetzelfde, maar zodra je niet in wil gaan op hun aanbod wordt de Hustler over het algemeen kwaad op je. Het beste is om gewoon normaal op ze te reageren. Na alle waarschuwingen en adviezen is het tijd voor een mooie excursie met een 4 Wheel Drive langs de kust richting het platteland. Onderweg zien we dat het land erg vruchtbaar is. We hobbelen verder op de onverharde weg richting een dorpsschooltje. We hebben pennen, lolly’s en papier meegenomen om uit te delen aan de kinderen. In het schooltje zingen de kinderen liedjes voor ons en doen ze spelletjes. Ik zit op een schoolbankje naast een klein meisje van vijf jaar die de hele tijd aan mijn haren zit te friemelen. Ze aait me over mijn hoofd en vergelijkt haar eigen haar met dat van mij. Onze zachte haren zijn natuurlijk ook heel anders dan het zwarte kroeshaar van deze kinderen.

Krokodillen aaien
Ik had eigenlijk niet verwacht dat Gambia ook geschikt is om buiten het hotel te eten en om ‘s avonds wat leuks te doen, maar het tegendeel blijkt waar. Vooral Kololi Beach beschikt over enkele leuke restaurantjes en barretjes. Erg populair is discobar Aquarius. Over het algemeen komen hier alleen toeristen. De volgende dag gaan we naar de markt van Banjul. Wat is het hier hectisch. Alle groenten, vlees en vis zitten onder de vliegen en straatkatten zijn op jacht naar iets lekkers. Er wordt ontzettend veel verkocht, ook armbandjes, kleding en schoenen. Als toerist word je toch wel een beetje raar aangekeken, omdat het een lokale markt is. Na alle hectiek vertrekken we met een truck naar de Crocodile Pool. Hier maken we een korte wandeling door een soort van jungle, vol enge spinnen. Uiteindelijk komen we aan bij een grote waterpoel. Er wordt ons aangeraden rustig te praten en te lopen. Er liggen diverse krokodillen in het zand en vanuit het water zien we ook enkele koppen uit het water steken. We krijgen de gelegenheid een krokodil te aaien! De huid van een krokodil voelt aan als steen. In ieder geval een ontzettend leuke ervaring.

Na zes dagen Gambia zit de reis er helaas weer op. Ik heb een hele leuke tijd gehad, zowel aan het strand als in het binnenland met de lokale bevolking. Een echte aanrader!

Datum artikel: 3-09-2008 ReisverhalenZie ook:

Een reactie toevoegen over Gambia; het ‘no problem’ land

ATP vakanties