vakantie informatie

Even opladen in Cyprus

We verblijven in het plaatsje Paphos op Cyprus. Ons appartementencomplex Alecos is niet zo groot en heeft een bescheiden zwembad. We hoorden van andere gasten dat ze niet zo tevreden waren over de staat van het appartement en de ligging ervan. Dat laatste kunnen wij gelijk beamen. Het ligt namelijk vlakbij de Nightlife Street. Desondanks hebben we toch een leuke en vooral ontspannen vakantie. Dat laatste is vooral te danken aan het feit dat we voor de tweede keer op Cyprus zijn en er niet veel extra/andere excursies worden georganiseerd dan een paar jaar terug.
De reden dat we nogmaals naar Cyprus wilden, is het feit dat we hoorden dat Paphos en haar omgeving zeer de moeite waard zijn om te bekijken. Er bevinden zich hier allerlei archeologische opgravingen die we zeker willen zien.

Mooie opgravingen
Zo brengen wij een bezoek aan de mozaieken in de huizen van Dionysus, Aion en Theseus, aan de catacombe van Ayia Solomoni, aan de Zuil van Sint Paulus en natuurlijk aan de Koningsgraven. Deze locaties zijn goed te voet te bereiken vanaf de haven van Paphos, maar er stoppen ook bussen in de buurt.
Een tip van ons: als je in de warme maanden gaat, zorg dan dat je ‘s ochtends vroeg deze opgravingen bezoekt, want overdag (tot ver in de middag) is het echt te warm op deze open vlaktes. Overigens, denk niet dat in de Koningsgraven koningen begraven liggen. Nee, dit zijn ‘gewoon’ graven voor Ptolemaeische aristocraten. Voor de zuil van Sint Paulus moeten we trouwens goed kijken, want hij lijkt niet echt meer op een zuil en staat een beetje aan de zijkant van het terrein.

Excursies
De eerste excursie die we doen, is een jeepsafari naar Akamas, met een bezoek aan de Akamaskloof. Dit is wat ons betreft een aanrader. De chauffeur is gelijk onze gids, en heeft onderweg veel te vertellen over Cyprus met al zijn flora en fauna. De route die we rijden, is echt niet met een normale auto te doen. We bezoeken achtereenvolgens de Akamaskloof, Lara-Bay, een bad van Aphrodite, een mooi kiezelstrandje en een slangentuin. Op Lara-Bay leggen zeeschildpadden hun eieren, maar je mag hier niet het strand op.
De tweede (en laatste) excursie die we doen heet ‘Cyprus Select’. Het is een excursie met een minibusje, waar je met maximaal twintig personen in kan en die je een heel stuk door de Troodos gebergte voert. Het voordeel van zo’n minibusje is dat die op wegen kan komen waar een grote touringcar niet kan komen. Onderweg stoppen we nog bij een tien meter hoge Venetiaanse brug. Deze brug is zo hoog omdat Cyprus in vroegere tijden allerlei breed stromende (en hoog stromende) rivieren had.
Na de lunchstop rijden we naar het klooster van Johannes Lampadistis, waar we het kerkje en een museum bezoeken. Het kerkje bestaat oorspronkelijk uit drie kerken waar ze de tussenmuren uitgebroken hebben, waardoor helaas een aantal fresco’s beschadigd zijn. Na dit bezoek rijden we langzaam terug naar Paphos.

Met de bus eropuit
Het openbaar vervoer rondom en in Paphos is goed geregeld. Er zijn binnen het uur regelmatige verbindingen met Ktima en Coral Bay. De bus naar Coral Bay komt ook langs de Koningsgraven. Helaas is het ons inziens niet te doen om met de bus vanuit Paphos naar Nicosia of Limassol te gaan. Mocht je hier naartoe willen, dan kun je dat met een servicetaxi of georganiseerde excursie doen. Wij hebben dit laatste overigens niet gedaan, omdat we al eerder in Nicosia en Limassol zijn geweest, maar we raden het je wel aan.
We gaan met het openbaar vervoer naar Coral Bay; een wit zandstrand, gelegen in een baai ten noordwesten van Paphos. Na 15.00 uur komen er veel lokale jongeren, maar overdag vind je er hoofdzakelijk toeristen. Omdat we zien dat er verschillende mensen aan het bodysurfen zijn, huren wij ook een mini-surfboard. Het is erg gaaf! We hebben het nooit eerder gedaan, maar het gaat best aardig. De golven zijn van top tot dal vaak tussen de anderhalf en twee meter hoog en je moet goed oppassen.
Ook bezoeken we het oude deel van Paphos, maar of wij hebben niet het echte centrum te pakken of we hebben er te veel bij voorgesteld, want we vinden het niet zo bijzonder. Als je van markten houdt, is het wellicht wel leuk omdat tot even in de middag de Market Place open is.

Al met al hebben wij hier ondanks de locatie van het appartementencomplex een heerlijke luie vakantie gehad. Zo zijn we weer helemaal opgeladen voor een jaartje hard werken…

Datum artikel: 16-05-2008 ReisverhalenZie ook:

Een reactie toevoegen over Even opladen in Cyprus

ATP vakanties