vakantie informatie

Eilandhoppen in Griekenland

We hebben besloten om dit jaar te gaan eilandhoppen in Griekenland. Leuk! Ik zie mezelf al bepakt en bezakt aan boord gaan van een Grieks schip op weg naar mijn volgende bestemming. Lekker zonnen op het dek tijdens de overtocht, een boekje lezen, een beetje muziek luisteren. Geen verkeerd vooruitzicht. Maar voordat we kunnen vertrekken moeten we keuzes maken. Welke eilanden willen we gaan bezoeken? Gaan we boeken via een reisbureau of gaan we op de bonnefooi? Slapen we in hotels, appartementen of misschien op een camping? Mijn reisgenoot en ik gaan er eens goed voor zitten en met een reisboek en internet komen we er uiteindelijk uit. We starten in Athene en gaan vervolgens naar Santorini, Naxos en Rhodos. Accommodaties en vervoer reserveren doen we niet, met uitzondering van de vlucht naar Athene en een hotel voor de eerste dagen. Ik wil wel avontuur, maar om op zondagavond, vermoeid van de reis, nog een hotel te moeten gaan zoeken, lijkt me geen goede start.

Het is voor mij avontuurlijk genoeg om de rest van de vakantie nog open te laten en ter plekke vervoer en accommodatie te regelen. Gelukkig schijnt het op de Griekse eilanden geen enkel probleem te zijn om aan een accommodatie te komen. In de havens staan genoeg mensen die hun kamer aan je willen slijten.

eilandhoppen

Athene
Begin september is het dan eindelijk zo ver. Na een vlucht met overstap in Wenen staan we op Griekse bodem. We willen zo snel mogelijk naar ons hotel en twijfelen tussen de bus of de taxi. Uiteindelijk wint de bus het. Geen idee waar we uit moeten stappen, maar we wagen de gok. Tijdens de rit spreken we met elkaar af dat we bij die halte uitstappen waar iedereen met bagage ook uitstapt. Die tactiek werkt. In no time zijn we daarna bij ons hotel. Na een douche en een tukje gaan we de stad verkennen. Ons hotel staat aan de rand van Plaka, de oudste wijk van Griekenland. Omdat we nog geen zin hebben om te eten, lopen we eerst wat rond. Overal zien we souvenirwinkeltjes, restaurants en taverna’s. Hoewel de wijk erg toeristisch is, heeft het zijn charme gelukkig behouden. We kijken onze ogen uit als we door de nauwe en steile straatjes dwalen, waarbij de Akropolis meerdere keren op de achtergrond te zien is. De volgende dag is de Akropolis de eerste bezienswaardigheid op ons lijstje. Athene verlaten zonder de Akropolis gezien te hebben is net zoiets als de Eiffeltoren in Parijs links laten liggen. Not done dus. Via omzwervingen komen we uiteindelijk boven. Wat een uitzicht! Blikvanger is het Parthenon, een tempel met 46 zuilen. Ook blijf ik wat langer staan bij het Dionysos amfitheater met plaats voor 17.000 mensen.

Dag avontuur!
Een dag later gaan we naar Pireaus, de grootste havenstad van Griekenland, om kaarten voor de boot te regelen. Van onze drang naar avontuur blijft bitter weinig over als we uiteindelijk het boekingskantoor uitlopen met boottickets en reserveringen voor accommodaties. Voor veel backpackers is het een sport en zelfs de charme van Griekenland om in de haven een goede en goedkope accommodatie te scoren, maar ons staat het idee van schreeuwende mannen en vrouwen zwaaiend met hun fotoboeken die je om de haverklap aanspreken – need room? – niet aan. Dan maar geen avontuur. santoriniDe overtocht naar Santorini, onze volgende stop, duurt negen uur. Het kan sneller, maar dan is de overtocht duurder. Bovendien is een dagje bijkomen in het zonnetje geen straf. Zodra Santorini in zicht komt staan we met open mond aan de railing te kijken naar het vulkaaneiland. Mooi al die verschillende kleuren! Eenmaal van de boot af stappen we in een afgeladen bus die ons in razend tempo over supersteile en smalle wegen naar Fira rijdt. Ik ben blij als ik uiteindelijk de bus uit mag. Wat een rit! Na een goede nachtrust besluiten we bij het ontbijt om vandaag te wandelen van Fira via Imerovigli naar Oia, helemaal langs de kraterrand. Een kleine tien kilometer, maar toch kost het ons een dag. Onderweg genieten we keer op keer van het uitzicht, wijken we van de route af en genieten we van onze Griekse salade. Oia is volgens de reisboeken de plek om de zonsondergang te bekijken. We blijven hier ‘s avonds plakken en ruim een uur voor zonsondergang zitten wij al klaar. Dit is geen overbodige luxe aangezien het hier in mum van tijd vol zit. Vervelen doen we ons hier geen moment. Grappig om te zien hoe mensen zo vol verwachting zitten te wachten op een ondergaande zon.

Mooi, mooier, mooist
Hoewel beweerd wordt dat de zonsondergang in Oia het mooist is, ontdekken wij een dag later een nog veel beter plekje. Op aanraden van de autoverhuurder rijden we naar de wijnfabriek SantoWines. Na een rondleiding hebben we de smaak te pakken en willen we thuis ook wijn gaan maken. Achterop wijnetiketten wordt ons stap voor stap uitgelegd hoe we dit moeten doen. Na een wijnproeverij – wat een lekkere wijn! – besluiten we om hier vanavond terug te keren om onder het genot van een wijntje de zonsondergang te bekijken. Omdat iedereen zo vol lof is over de zonsondergang in Oia kijken we nu eigenlijk maar met een half oog naar de ondergaande zon. Maar dat halve oog wordt al snel een heel oog, want de lucht kleurt hier zoveel mooier dan in Oia. Een absolute aanrader voor wie rustig met een verrukkelijk wijntje binnen handbereik de dag af wil sluiten.

Need bread?
Aan al het goede komt een eind, dus ook aan onze tijd op Santorini. De volgende stop is Naxos. Hier slapen we bij Anna. Een klein lief oud vrouwtje die je ‘s ochtends  een goed stevig ontbijt voorzet en keer op keer terugkomt met de vraag ‘need bread?’. Hoogtepunt van Naxos, naast de standaard bezienswaardigheden, is een fietstocht over het eiland. Ontdek je plekje van strand naar strand. Agia Anna, Plaka, Kastraki, noem maar op. Inspanning en ontspanning gaan heel goed samen ontdekken wij deze dag. Hoewel Naxos een mooie eiland is, kan het niet tippen aan Santorini. We betrappen onszelf op het feit dat we deze twee (overigens heel verschillende) eilanden continu aan het vergelijken zijn. Voor ons gevoel hebben we het hoogtepunt van de vakantie (na een eiland!) al gehad. Toch vliegen vier dagen Naxos om en voordat we het weten brengen we weer een dag al luierend door op de boot die ons naar Rhodos brengt. Ons eilandhopavontuur sluiten we daar af met een familiebezoek. Een ding weten we zeker. Het eilandhoppen gaan we in de komende jaren nog eens over doen!

Datum artikel: 3-09-2008 ReisverhalenZie ook:

3 Reacties op Eilandhoppen in Griekenland

 1. Theunissen
  11-08-2009 14:47
  1

  Ik wel graag gaan eiland hoppen in Griekenland
  Kunt u mij hierover inlichten en kan ik bij u ook boeken
  Graag informatie en prijs zo spoedig mogelijk daar ik al 2 reizen
  heb zien vervallen wegens te weinig deelnemers.

 2. huiskes
  24-12-2010 16:19
  2

  goedenmiddag
  wij willen graag gaan eiland hoppen in griekenland
  kunt u mij hier wat informatie sturen met de prijzen erbij graag
  alvast bedankt voor de moeite
  mevrouw huiskes

 3. Yvonne
  11-04-2011 19:34
  3

  Wij denken erover om te gan eiland hoppen in Griekenland. Heeft u daarover wat meer informatie, overnachtingen, prijzen enz.

Een reactie toevoegen over Eilandhoppen in Griekenland

ATP vakanties