vakantie informatie

Dieren spotten in Zuid-Afrika

De dierenwereld van Afrika vinden we fascinerend en als echte wildlife-enthousiastelingen hebben we een aantal diersoorten hoog op ons verlanglijstje staan. Eind september 2005 vertrekken we naar Zuid-Afrika voor een rondreis van een maand. Na een nacht in het vliegtuig doorgebracht te hebben gaan we de huurauto ophalen. We krijgen een Volkswagen Sharan mee, een luxe grote auto met veel ramen en een hogere zit. Prima voor de safari’s!

Via Lesheba rijden we naar het Krugerpark. Het wordt steeds heter naarmate we verder het laagveld inkomen. We komen het park binnen via de Punda Maria gate. Het lijkt hier wel herfst doordat alles verbrand is door de zon. Het is ongelofelijk droog hier in het noorden van Kruger. We vinden het eigenlijk wel erg zielig voor de dieren, maar ze zullen het wel gewend zijn want dit komt jaarlijks terug. We komen aan in Sirheni camp, gelegen aan een dam die nog volop water bevat, wat een zeldzaamheid is in dit seizoen en in dit deel van het park. Voor ons terras paren nijlpaarden in de rivier. Tijdens het avondeten horen we een heleboel gekraak van takken. Als we gaan kijken blijkt dat precies bij ons terras, op zo’n tien tot vijftien meter van ons vandaan, een olifant staat te eten!

Olifanten
De volgende dag gaan we na het ontbijt op zoek naar de hide. Daar blijken vier mannetjesolifanten bij de rivier te staan. Een olifant steekt de rivier over en komt wel heel dicht bij de hide staan. Eigenlijk wilden we vandaag naar Pafuri rijden om daar te gaan lunchen maar we hebben zo lang naar de olifanten staan kijken dat daar nu geen tijd meer voor is. Daarom besluiten we naar Shingwedzi te gaan. Momenteel is Shingwedzi echt de hoofdstad van de olifanten. Je kunt nauwelijks rondrijden zonder een olifant te raken. Op de elf kilometer lange weg van Shingwedzi naar Kanniedood kunnen we letterlijk (zonder overdrijven!) geen vijftig meter rijden zonder olifanten te zien. En dan nooit maar eentje, maar altijd meerdere. Er moeten er dus minimaal tweehonderd zitten. Op een plek zien we een piepklein babyolifantje in een greppel slapen. De moeder moet er telkens langs om te kunnen eten, maar ze krijgt het voor elkaar om nooit op haar slapende kind te gaan staan. We rijden een stukje verder maar ook nu zien we ‘alleen’ een heleboel olifanten en impala’s. Tijd om terug te gaan naar ons kamp.

Luipaard op jacht
Ongeveer een kilometer voor de poort moeten we wachten voor een overstekende impala. En ineens, alsof hij uit het niets kwam, zien we een luipaard dat op jacht is naar die impala. We kunnen hem heel lang bekijken. Even later gaat hij wat verder in de bosjes liggen. Na het verzetten van de auto hebben we daar prachtig zicht op. De luipaard blijft een kwartiertje liggen en gaat ook nog eens liggen rollen op de grond. Het uitzicht is schitterend, met allemaal droog blad, wat nu een herfstrode tint heeft, en met de late avondzon erbij. Uiteindelijk komt er nog een auto maar wij willen eigenlijk niet aan de kant want er is maar een plek waar zicht is op de luipaard en dat is waar wij staan. Bovendien zijn we bang dat we de luipaard wegjagen als we de auto starten. Daarom hebben wij de mensen van die andere auto uitgenodigd in onze auto. Er is ruimte genoeg en bovendien is de situatie zodanig dat zij makkelijk over kunnen stappen zonder dat de luipaard dit kan zien. Uiteindelijk komt er een gamedrive voertuig met een paar medewerkers aangereden. Daar schrikt de luipaard van en verdwijnt uit het zicht. Bij terugkomst is het al bijna donker en flansen we maar een maaltijd in elkaar. Tijdens het eten horen we een geweldig indrukwekkend luid gebrul. Wij zijn er van overtuigd dat dit de luipaard van zojuist is.

Stelende meerkat
Om 7.00 uur gaan we op weg voor de lange rit naar Talamati. We komen onderweg niet echt veel dieren tegen. Op een gegeven moment staan we bij een droge waterplaats en verschijnt een werkelijk reusachtig grote kudde buffels. Na driehonderd stoppen we maar met tellen en gaan we weer weg want er komt nog lang geen eind aan. De buffels zijn er kennelijk van uitgegaan dat ze hier een modderbad kunnen nemen maar dat valt tegen en dus trekken ze in een eindeloze sliert verder naar de volgende waterplaats. Na wat gegeten te hebben in Letaba rijden we naar Satara om boodschappen te gaan doen. Onderweg stoppen we nog even bij viewpoint N’wamanzi. We stappen uit om van het uitzicht te genieten. Plotseling begint Hans te roepen dat er een aap in de auto zit. We hebben de ramen open laten staan en een meerkat is stiekem in de auto gesprongen en is linea recta naar de boodschappentas gegaan die helemaal achterin staat. Hij weigert zich uit de auto te laten jagen en als dat eenmaal toch is gebeurd, komt hij telkens weer terug om de rest te jatten. En dat terwijl wij gewoon naast de auto staan! Het is echt een heel brutale aap. Na het ontbijt gaan we naar de waterplaats en daar blijkt dat we vanmorgen een kudde sabelantilopen hebben gemist. Dat is natuurlijk balen. Je kunt hier kennelijk beter bij de waterplaats gaan zitten dan met de auto rondrijden. De waterplaats is echt geweldig. De hele dag loopt het wild in zeer grote aantallen af en aan. Heel veel impala’s, zebra’s, kudu’s, giraffen, wrattenzwijnen en gnoes. ‘s Avonds gaan we op bezoek bij de buren. Ze hebben ons echt Zuid-Afrikaans braaien (barbecuen) laten zien. Eerst gooien ze een heleboel hout op de barbecue zodat het een soort kampvuur wordt. Daar ga je omheen zitten kletsen met een drankje en zodra het houtskool geworden is, gooi je het vlees erop. Vervolgens wordt de tafel gedekt en kan het eten beginnen. Ze hebben alles zelf gemaakt tot aan de champignonsaus, aardappelsalade en toetjes toe (passievrucht-jelly met een soort vla-sausje). Voor we aan het eten beginnen houden we allemaal elkaars hand vast voor het gebed en daarna wordt een meerstemmig danklied gezongen. Erg mooi.

Waar zijn de leeuwen?
Bij het wakker worden blijkt het heerlijk afgekoeld te zijn. Het wordt nu toch wel onderhand tijd voor leeuwen. We zitten nu al vijf dagen in het Krugerpark en hebben er nog geen een gezien. En dat terwijl Kruger toch wel bekend staat om zijn leeuwensightings. Wel heel veel andere dieren gezien, maar die leeuwen worden nu toch wel een beetje een obsessie. Waar zijn ze? Andere mensen spraken er ook al over dat er op dit moment geen leeuwen te zien zijn. Maar gelukkig is het vandaag een bewolkte dag en is het fris. Vaak zie je dan ook meer dieren en de dag begint inderdaad goed. Op weg naar Crocodile Bridge zien we maar liefst vijf hyena’s. Zoveel hebben we er nog nooit bij elkaar gezien. We rijden met onze picknickspullen naar Lower Sabie om te gaan ontbijten. Net voor Lower Sabie zien we veel auto’s en busjes staan, dus daar moet wat te zien zijn. En jawel, twee mannetjesleeuwen en een vrouwtje liggen langs de weg. Ze trekken zich nergens iets van aan. We staan er op een gegeven moment nog maar twee meter vandaan. Wow! Om 14.30 uur doen we nog een gamedrive. We zien bromvogels (Southern Hornbills) en een heleboel neushoorns. Met die neushoorns zijn we tel vandaag kwijtgeraakt. Na zes dagen verlaten we het Krugerpark om de rest van Zuid-Afrika te ontdekken. Als we drie weken later weer in het vliegtuig stappen, kunnen we concluderen dat onze reis echt een droomreis was!

Datum artikel: 4-09-2008 ReisverhalenZie ook:

Een reactie toevoegen over Dieren spotten in Zuid-Afrika

ATP vakanties