vakantie informatie

Denemarken: Uit en thuis in Kopenhagen

Ik boek vier dagen van tevoren een retourtje Rotterdam – Kopenhagen voor twee personen. Kopenhagen, wat kan ik daar verwachten naast de bekende Zeemeermin? Ik ken háár verhaal slechts via de geromantiseerde Disney versie. Het verbaast me dat ik zo weinig weet van dit land dat zo dichtbij ligt en op Nederland lijkt. Tijd om hier verandering in te brengen. We hebben twee nachten te besteden met een lange dag er tussenin, dus waar beginnen we? Vanaf metrostation Nørreport gaan we aan de wandel. We komen al snel op de Strøget uit, de winkelstraat van Kopenhagen. Ik zie kleding van Gucci, porselein van Royal Copenhagen, zilver van Georg Jensen en het sjieke Magasin du Nord, een groot warenhuis dat niet onderdoet voor Harrods. Hier zie je opvallend weinig grote winkelketens die je in andere steden wel ziet.

En gelukkig voor mijn portemonnee, de winkels zijn allemaal dicht op deze zondag. Toch is het gezellig druk in de stad. De cafeetjes zitten vol – en dat zijn er heel wat – en er is volop leven op straat. Zo zien we een hele roedel honden die al trekkend aan hun baasjes een tocht door de stad gaan afleggen. We volgen ze.

Deens Design
Zo komen we terecht op het RÃ¥dhuspladsen, het Raadhuisplein. Hier zien we dat het min drie graden is, wat onze rode neuzen verklaart. Naast het plein ligt het bekende pretpark Tivoli. Het is gesloten tot april, dus zoeken we verder naar ander vermaak. Zo belanden we bij het Dansk Design Center, dat er tegenover ligt. Zelfs de museumwinkel is hier leuk. Je kunt er allemaal gadgets kopen voor op reis; inklapbaar bestek, lampjes om aan je kleding te haken, opvouwbare kussens, vouwfietsen, trolleys en originele thermoskannen. Zo kan ik toch nog even winkelen op zondag! Deens design staat voor functionaliteit, eenvoud en tijdloosheid. Bang & Olufsen is er een goed voorbeeld van. Maar de bekendste naam op dit gebied is toch wel Arne Jacobsen. Zijn tijdloze Ant, Swan en Egg-stoelen zie je nog steeds terug in hotspots in grote steden, terwijl de man ze al in de vijftiger jaren ontwierp. Ook de artisjoklamp van Poul Henningsen is een ontwerp dat je in vele woonkamers en openbare gelegenheden terug zult vinden. Jorn Utzon is nog een naam om te onthouden. Hij de man die het Opera House in Sydney heeft ontworpen. Overigens start je design-tour al op het vliegveld, waar elke maand een nieuwe expositie van Deense en Scandinavische kunstenaars te aanschouwen is. Bovendien ligt er een teakhouten vloer die de aandacht trekt. En die brengt je dan weer bij allemaal winkels met mooie designspullen.

Onderweg
We gaan weer wandelen. Het valt ons op dat veel dingen die we lezen, ook te begrijpen zijn. De taal heeft echt veel kenmerken van de Nederlandse. De bordjes met ‘Udgang’ bijvoorbeeld spreken voor zich. Het verstaan van de gesproken taal valt ons wat zwaarder, daar kunnen we echt niks van maken. Maar gelukkig spreekt iedereen hier goed Engels. Onderweg zien we allemaal handige stoplichten die aftellen zolang het groen is, mooi versierde etalages en het Kastellet, een stervormige vesting met bastions, lunetten en een gracht. Vlakbij vinden we het kleine beeld van de Zeemeermin, gemaakt naar aanleiding van het sprookje van de Deense Hans Christian Andersen. Lieflijk, niet heel indrukwekkend, maar je moet haar gezien hebben. Ze is tenslotte een symbool van Kopenhagen.

Net als thuis
Al terugwandelend langs het water – mooi! – zien we veel gebouwen die bekend lijken. Pakhuizen die zijn omgetoverd tot woonhuizen, langs het water, modern ingericht. Enig verschil met Amsterdam lijkt te zijn dat er in Kopenhagen meer grote, oude gebouwen in de stad liggen, wat het geheel behoorlijk indrukwekkend maakt.
Aan de overkant van het water ligt een eiland, Christianshavn. Het is duidelijk een wijk in ontwikkeling, met moderne (pak)huizen, bruggetjes over de kanalen en kinderkopjes op de grond. Als wij er lopen heerst er een heerlijk vredig sfeertje. Het is zelfs zo rustig dat er niemand in de kroeg zit. Misschien komt het nog vanavond, de drukte? In de jaren ’60 en ’70 is deze vrijstad gesticht door hippies, daklozen en vrij denkenden, van wie de invloeden nog wel zichtbaar zijn in de kleurrijke gevels. Maar qua levendigheid vinden we vanavond niets terug van die roring seventies.
Tussen Chistianshavn en het aansluitende industriegebied ligt het nieuwe Opera House. Het geeft uitzicht op de Amalienborg, het paleis waar de koningin van Denemarken woont. Bij dit paleis lopen trouwens wachters met van die hoge bontmutsen rond, zoals ze dat ook in Londen hebben. Verder zien we veel blonde mensen, fietsen en H&M’s. Het is hier net als thuis.

Schilderachtig Nyhavn
Boekjes moet je niet altijd geloven, zeker niet als ze in 2002 gedrukt zijn. We worden door onze reisgids verwezen naar een restaurant waar ‘werkelijk alles even betoverend is: van het maritieme decor tot de glimlach van de blonde serveersters’. Zeker, er wordt aardig gelachen, maar waar is het achtergrondmuziekje – we fluisteren ervan – en waar zijn de andere gasten? We zitten inmiddels in Nyhavn, een kade waarvoor het woord pittoresk is bedacht. De gekleurde huizen schitteren in de late middagzon, bootjes drijven op het kabbelende water, vuurkorven en olielampen staan op de stoep ter verwarming en versiering. Vroeger was dit een echte zeemanshaven, inmiddels is het een toeristische trekpleister. Leuk voor de foto’s en een drankje, maar eten kun je beter elders in de stad doen, waar het overigens ook goedkoper is.

Vervoer
Wij logeren in een hostel (Danhostel Amager) dat een paar kilometer uit het centrum ligt. Maar gelukkig werkt het metronet hier perfect. Het bestaat sinds 2002 en breidt gestaag uit. De stations en metro’s zien er netjes en modern uit en om de vier à vijf minuten komt er een nieuwe aanrijden. Maar waar zit toch de bestuurder?
We vragen het aan een van de medewerkers, want die stappen immers om de haverklap in en uit om reizigers met raad en daad bij te staan. ‘The fully-automatic trains are driverless. The doors open automatically’. We kunnen dus voorin zitten om van het uitzicht te genieten. Zolang de metro boven de grond rijdt dan. Overigens is er sinds mei 2005 is een nieuw hostel middenin het centrum, in de H.C. Andersens Boulevard. Even onthouden voor de volgende keer. Wij willen hier in ieder geval nog eens terugkomen voor een langer bezoek. Maar dan wel met iets warmer weer.

Datum artikel: 16-05-2008 ReisverhalenZie ook:

Een reactie toevoegen over Denemarken: Uit en thuis in Kopenhagen

ATP vakanties