vakantie informatie

Bij de Cubanen thuis

De komende tweeënhalve week gaan we rondreizen op Cuba. Alleen de vlucht is geregeld. Ter plekke gebruiken we de bus als vervoermiddel en slapen we bij de lokale bevolking (casa particulares). Voor vertrek hebben we, met behulp van de Lonely Planet en internet, wel alvast gekeken welke plaatsen we willen bezoeken. We beginnen in Havana en gaan via Trinidad, Camaguey, Santiago de Cuba en Holguin naar Guardalavaca om daar onze laatste dagen op het strand te slijten. Na een vlucht van elf uur met Martinair bereiken we het internationale vliegveld van Havana. Na de douane zonder kleerscheuren te zijn doorgekomen (wat kunnen ze daar streng kijken!) en geld te hebben gewisseld, pakken we de taxi naar downtown Havana waar onze ‘casa particular’ is gevestigd. Hoogste tijd om de jetlag weg te slapen. Nadat we ons hebben verbaasd over het uitzicht vanuit de casa, we kijken namelijk uit de op Malecon, (de boulevard van Havana), gaan we op weg naar een plekje om te ontbijten.

We zijn nog geen vijf minuten onderweg of we worden al aangesproken door de eerste Cubaan, Rene. Hij nodigt ons uit om een kopje koffie te komen drinken. We accepteren de uitnodiging en even later zitten we voor zijn huis aan een ‘vingerhoedje’ koffie. Qua sterkte lijkt het espresso in het kwadraat, maar de smaak is heerlijk zoet. Een sigaar mag dan niet ontbreken en zo zitten we om half negen ‘s ochtends al aan een sigaartje te lurken. Na afscheid te hebben genomen met de belofte later nog eens langs te komen, gaan we de stad in. Een stad met twee gezichten. Een mooie en een verpauperde. Blijkbaar gaat het Cubaanse belastinggeld niet naar wijkrenovatie. Gaten in de weg en vervallen gebouwen blijven ons overal achtervolgen. Het oude stadsdeel ‘Habana Vieja’, dat door de UNESCO tot werelderfgoed is gemaakt, is schitterend. Precies zoals je je Cuba voorstelt. Oude koloniale gebouwen en mensen in ‘klederdracht’. Hier besteden we in Havana dan ook de meeste tijd.

Trinidad
Na een comfortabele rit met de Viazul (aircobus) komen we aan in Trinidad. Een schitterende koloniale stad waar je letterlijk bedolven wordt onder de Cubanen die je graag hun casa ‘onder de aandacht willen brengen’. Het is dan ook niet vreemd dat er een lijn gespannen is die het busstation afsluit van de schreeuwende casa-eigenaren. Gelukkig staat er iemand op ons te wachten. We vluchten snel door de massa casa-aanbeiders en gaan met Orday (de eigenaar) naar onze casa. Een prachtige casa, waarin we letterlijk met de mensen mee leven.
Trinidad is de mooiste stad op Cuba die wij hebben gezien. Mooie koloniale huisjes, veel goed onderhouden gebouwen en overal kinderkopjes. Een plaatje! Slenterend door de straatjes kun je met gemak een aantal dagen doorbrengen. Elke ochtend en avond hebben we heerlijk gegeten in onze casa. Dat is wel zo makkelijk. Je kan elke dag aangeven wat je wilt (kip, vis, varken) en op welk tijdstip je wilt eten. Zij maken dan een zeer smaakvolle maaltijd, waarbij het woord ‘veel’ niet overbodig is. Een goede tip voor de avonden is de live muziek naast de kerk in het centrum. Elke avond kun je daar genieten van een cocktail en live Cubaanse muziek. Een mooie uitvalsbasis voor een dagje strand is El Grille. Met de Coco-taxi, bromtaxi waarin je zeker gezeten moet hebben, betaal je voor een retourtje 5 CUC.

Camaguey

De volgende plaats waar we verblijven is de studentenstad Camaguey. Onze casa, gereserveerd door de casa-eigenaar uit Trinidad, is gelegen in de buitenwijk (lees: villawijk). Dit is zeker de mooiste casa waar we hebben verbleven. Een ruime kamer met televisie en een badkamer zoals we die thuis niet eens hebben. Ook hier kunnen we elke ochtend en avond terecht voor een goede maaltijd. Camaguey zelf is een gemoedelijke stad waarin qua bezienswaardigheden niet bijzonder veel te zien is. In een dag heb je wel een goede indruk gekregen van de stad. Het grote park is een aanrader, lekker om even uit te puffen na een ochtendje wandelen door de stad. Daarnaast is het leuk om over de plaatselijke markt te struinen en je te verbazen over hoe vlees wordt bewaard. Dit ligt zonder koeling, onder een deken van vliegen!

Santiago de Cuba

De laatste grote trip, van Camaguey naar Santiago, is een ware martelgang. Overvolle bus, geen beenruimte, een kapotte airco en noodweer zijn de ingrediënten. In plaats van zes uur doen we er ruim tien uur over. De uitlopers van de orkaan Rita zorgen voor veel vertraging. Als we uiteindelijk in Santiago aankomen blijkt de persoon die ons op zou halen in geen velden of wegen te bekennen. Op zich wel logisch als je veel te laat aankomt. Gelukkig hebben we het adres en zijn we met een illegale taxi richting de casa gereden. Na Camaguey was dit wel even slikken. Een kleine casa met een piepkleine badkamer. Daarnaast was er een stroomstoring, waardoor verkoeling niet gevonden kon worden. Snel opfrissen dan maar en de stad in. Santiago is de muziekstad van Cuba en dat merk je! Overal wordt live muziek gespeeld. Er is veel te zien in Santiago. Zo staat er het oudste gebouw van Cuba, een schitterende dom en veel monumentale gebouwen. Ook ‘s avonds is er genoeg vertier. Een aanrader is Hotel Grande. Beneden kun je overdag goed lunchen en ‘s avonds kun je op het dakterras genieten van een uitzicht over de stad. Natuurlijk onder het genot van een cocktail! Een afrader is de Bacardi fabriek. In de Lonely Planet staat dat daar proeverijen zijn, maar in werkelijk stelt dit niks voor. Een drankje nippen en dan weer de lange reis naar het centrum inzetten.

Holguin
De laatste stop voor het strand! Holguin is de stad met de meeste parken op Cuba, maar met name een stad zonder echte hoogtepunten. In een middagje heb je alles wel gezien. De parken zijn niet zo mooi als elders op Cuba en de prostitutie is hier alom aanwezig. Een leuke activiteit is het beklimmen van de berg in het noordoosten van Holguin. Door het nemen van 462 treden kom je aan de top, alwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de omgeving. De casa is weer ouderwets groot en luxe, met een echte ‘big mama’ als eigenaar. Ze komt ons met de taxi oppikken en we worden door haar goed in de watten gelegd. Maar het strand en luieren lonkt! Guardalavaca is onze laatste stop. Heerlijk uitrusten op het parelwitte strand van Guardalavaca vormt een perfect einde van een schitterende rondreis!

Datum artikel: 14-05-2008 ReisverhalenZie ook:

6 Reacties op Bij de Cubanen thuis

 1. Stan
  7-04-2009 11:35
  1

  Bij de cubanen thuis in Trinidad – dan zou ik Pedro en Teresa aanbevelen: zo gastvrij dat je je er thuis voelt. Hun casa ligt direct naast het busstation zodat je niet met je bagage hoeft te slepen!! Kijk op hun informatieve website (met handige plattegronden van Trinidad) en lees de aanbevelingen van andere reizigers.
  http://www.hospedajetrinidadcuba.com

 2. Hanneke
  3-05-2009 12:45
  2

  Hallo, wij denken erover om in november naar Cuba te gaan.
  Maar hoe kom je aan de adressen van de casas particulares? Is er een lijst of zoiets beschikbaar?
  En welke bevelen jullie aan?

  Groetjes,

  Hanneke

 3. jpbrown
  4-05-2009 09:54
  3

  Hier staan er een aantal op: http://www.casaparticular.info/

 4. Priscilla
  1-08-2009 11:38
  4

  Goede morgen,

  Mijn vriend en ik willen eind september of begin oktober naar Cuba. We willen net als jouw verhaal beginnen in Havana en terug naar huis via Holguin. Kan jij ons vertellen met welke maatschappij je bent gevlogen? We kunnen tot nu toe geen niemand vinden die op beide bestemmingen vliegt!

  groetjes,

 5. Andries
  11-12-2010 14:44
  5

  Hallo,
  Ik heb ook een adres gekregen van een zekere Orday in Trinidad. Heb jij misschien haar mailadres of telefoonnummer?
  Dank en groetjes, Andries.

 6. Stan
  12-12-2010 21:30
  6

  Beste Andries,
  nee helaas kan ik je daarbij niet helpen. Misschien dat je ze kan vinden op casaparticular.info, hierboven ook genoemd.

Een reactie toevoegen over Bij de Cubanen thuis

ATP vakanties