vakantie informatie

Bella Italia; van Rome tot aan Venetië

Ken je het fenomeen interrail? Je koopt een ticket waarmee je een maand lang gratis door een gedeelte van Europa kunt reizen. Mijn vriend en ik hadden een ticket voor Zuid-Europa. De wereld lag voor ons open. Italië, Spanje, Frankrijk…we wilden ze allemaal bezoeken. In werkelijkheid hebben we alleen Italië gezien. Voor de overige landen was gewoon geen tijd meer. In Italië was zoveel te zien en te beleven! Na deze maand weten we het zeker; Italië is het land voor ons!

We staan al heel vroeg op station Arnhem om de internationale trein richting Milaan te pakken. Ik voel me enigszins onzeker over het feit dat ik slechts een rugzak mee heb voor vier weken vakantie. Normaal neem ik voor een week al mijn halve kledingkast mee! En is Italië niet het land van de mode? Wat als ik niks meer heb om aan te trekken? Mijn vriend is de kalmte zelf. Voor een ervaren backpacker als hij is dit een eitje. De treinreis duurt lang en we zijn blij dat we gereserveerd hebben. We kunnen rustig zitten, terwijl we genieten van het uitzicht. ‘s Avonds laat komen we aan in Milaan. Het eerste wat opvalt is de hitte. In de trein hadden we het gemak van airco, maar hier is het zelfs rond middernacht nog 30 °C. Tja, dat krijg je in augustus…We stappen over op een nachttrein, waarmee we niet slapend en met teveel mensen in een coupe, naar Rome worden vervoerd. Hadden we toch maar een slaapcoupe gereserveerd.

Rome
We zijn er. Rome! Ons Bed and Breakfast adres heeft een perfecte ligging vlakbij het Colosseum en het Forum. We kunnen ons geluk niet op. Het Colosseum is schitterend en terwijl we rondkijken, stellen we ons voor hoe hier duizenden jaren geleden ook mensen waren. Misschien zaten ze wel op dezelfde steen als wij. ‘s Avonds eten we pasta en drinken we wijn. Het leven in Italië is mooi! De rest van de dagen slenteren we vol overgave door de stad. Er zijn zo veel prachtige pleinen met fonteinen. De Trevifontein is fenomenaal, maar helaas is het er erg druk. Natuurlijk werp ik gauw een muntje over mijn schouder. Ze zeggen dat je dan nog eens terug komt in Rome. Ik kan het alleen maar hopen. Nadat we alle toeristische hotspots, zoals het Vaticaan, Piazza Navona, het Pantheon, de Engelenburcht en de Spaanse trappen hebben bekeken, besluiten we een dag rust in te bouwen. Gewapend met een fles wijn trekken we park Villa Borghese in. Wat een heerlijke dag! Even de drukke mensenmassa ontlopen. Erg relaxt is de vijver waarin allerlei schildpadden zwemmen en een pittoresk tempeltje staat. We huren een roeibootje en varen, o zo romantisch, tussen de lelies en schildpadden door. Vanuit Rome maken we een trip naar Pompeji. De reis duurt echter langer dan we dachten, waardoor we maar twee uur door Pompeji kunnen lopen. Wat zonde. Pompeji is zo bijzonder. Het is alsof het leven er heeft stilgestaan, alsof je een indringer bent in een andere wereld. Een wereld die zo’n tweeduizend jaar geleden is verstoord, maar opnieuw tot leven komt. Na acht dagen voelen we ons al helemaal thuis in Rome. We kennen eindelijk de metrolijnen, weten waar we het lekkerste ijs moeten halen en waar de leuke eettentjes zijn. Allebei zouden we het liefst langer blijven, maar het wordt tijd om verder te gaan. Met spijt in ons hart zeggen we Rome gedag en nemen de trein naar Florence.

Florence
In Florence is het gedaan met de luxe en moeten we op een camping gaan staan. Gelukkig is de camping mooi en schoon. De toiletten hebben zelfs een automatisch brilreinigingssysteem en, niet geheel onbelangrijk, toiletpapier! Ik ben tevreden. De bus vertrekt vlakbij en binnen een half uur staan we in het hart van Florence. Het meest opvallende vind ik het aantal Nederlanders. Veel! Zouden het allemaal campinggasten uit Toscane zijn? We bezichtigen de Dom, die helaas in de steigers staat en dwalen door de straatjes. Aargh, waar moeten we naartoe? We besluiten toch maar een plattegrond met stadsgids te kopen en dat scheelt een boel. Netjes lopen we alle hoogtepunten van Florence af. Dit zijn voornamelijk musea, kerken en gebouwen uit de Renaissance. Ik ben erg onder de indruk van het schattige kerkje Santa Maria Novella, waar Michelangelo begraven ligt. Toch kan Florence wat ons betreft niet tippen aan Rome.

Dolomieten
Na enkele dagen trekken we richting de Dolomieten in Noord-Italië. De ouders van mijn vriend hebben daar een huisje en we blijven een week logeren. Mijn eerste reactie: wat een vreselijke bouwstijl. Nee, ik kan niet wennen aan de lelijke Tirolachtige huizen, vooral niet na de prachtige paleizen in Rome en Florence. Gelukkig maakt het uitzicht een hoop goed. Prachtige bergen, met eeuwige sneeuw op de toppen. Terwijl mijn vriend met zijn ouders de bergen beklimt, relax ik een beetje. Met mijn voeten in een stromend beekje, de bergen op de achtergrond en een boek voorhanden is de wereld zo gek nog niet. We maken een dagtocht naar Verona en opnieuw ben ik onder de indruk van de Italiaanse verfijndheid. De balkonnetjes, de huizen, de pleinen, het eten; alles is smaakvol. We bekijken het theater en het beroemde balkon van Juliet. Dit balkon was de aanleiding voor Shakespeare om zijn beroemde verhaal te schrijven. Na een week wandelen, relaxen en zelfs in de sneeuw lopen, trekken we weer verder. Venetië is onze eindbestemming. We beseffen dat we Spanje en Frankrijk maar moeten vergeten, aangezien de maand al bijna om is. We hebben er geen spijt van. Nu hebben we alles tenminste op ons gemak kunnen bezichtigen.

Venetië
De reis van Bolzano naar Venetië verloopt voorspoedig en al gauw rijdt onze trein over het water Venetië binnen. De eerste gedachte is: Wauw! We zien een prachtig kanaal met sprookjesachtige paleizen. Zelfs de beroemde gondels staan er. Snel zoeken we een camping en keren terug. Ook hier bezoeken we de grote bezienswaardigheden eerst. Op het San Marco plein zoeken we een terrasje, maar help, wat is dat duur! We vinden dat we ook wel van het uitzicht op de San Marco kunnen genieten zonder luxe terrasstoel. Een straat verder ploffen we heerlijk neer op een terras waar de prijzen normaal zijn. Ook het gondelvaren blijkt voor ons boven het budget. En niet alleen voor ons. Dat blijkt wel uit de vele lege gondels. ‘Mama Mia, waarom wil er niemand in mijn gondel?’, lijken de Venetianen te denken. Na drie dagen Venetië is de reis voorbij en moeten we terug naar Nederland. De treinreis lijkt een stuk sneller te gaan nu we allebei moe zijn. Slapen in een tent is niet echt comfortabel, vooral niet omdat het in Venetië barst van de muggen. Ik kijk dromerig uit het raam en weet nu al dat ik Italië ga missen. Het ijs, de pizza’s, de relaxte levensstijl, het weer, de gebouwen, maar vooral het gevoel dat je hebt als je ‘s ochtends wakker wordt en weet dat het weer een prachtige dag wordt in bella Italia.

Datum artikel: 3-09-2008 ReisverhalenZie ook:

Een reactie toevoegen over Bella Italia; van Rome tot aan Venetië

ATP vakanties