vakantie informatie

Backpacken in Thailand

Na elf maanden rondtrekken door AustraliĆ« en Nieuw-Zeeland is het dan eindelijk zover; ‘vakantie’ in Thailand!! In het vliegtuig blader ik nog snel even een reisgids van Thailand door, maar voor de rest ben ik erg onvoorbereid. Wanneer ik aankom in Bangkok weet ik dan ook absoluut niet waar ik heen moet. Ik stap een taxi in (zelfs om 23.30 uur rijden we nog door het drukke verkeer), waar ik een uur later bij een vrij luxe hotel afgezet word. Op de kamer zet ik mijn backpack in de hoek en plof op bed. Morgen Bangkok verkennen…

Het ontbijt heb ik vreemd genoeg gemist, dus ik ga op zoek naar een lunchroom. Ik ben nog geen minuut buiten of er komt een taxichauffeur naar me toe lopen. Hij wil me, voor nog geen vijf euro, een rondtour geven door Bangkok. Aangezien ik geen flauw benul heb van waar ik ben, ga ik in op zijn aanbod met de mededeling dat ik nog moet eten.

Eerst rijden we naar de tempel van de Lucky Buddha, zodat ik een goede tijd heb tijdens mijn verblijf in Thailand. Onderweg zie ik hoe groot Bangkok is, maar ook hoe vies. Overal smog, straatafval en zwerfhonden.

Kentucky Thai Chicken
Na de tempel brengt de taxichauffeur me naar een reisbureau. Ik ben nog steeds niet goed voorbereid, maar samen met een van de reisadviseuses plan ik mijn hele reis. Deze maand blijkt er weer een Full Moonparty te zijn, wat echt een must is. Ook een tocht door de jungle moet geweldig zijn.Verder ga ik naar Koh Samui en Krabi. Deze TAT reisbureaus zijn er speciaal voor de toeristen. Je kunt aangeven of je een luxe of een budgetreis wilt en dan wordt alles geregeld. Lekker makkelijk dus. Ik kom flauw van de honger uit het reisbureau, maar voordat de taxichauffeur me afzet bij een lunchroom, moet ik eerst nog even ‘verplicht’ naar binnen bij een juwelier en een kledingzaak. De taxichauffeurs werken namelijk op commissiebasis en als ze klanten bij een zaak naar binnen weten te krijgen, verdienen ze weer iets extra’s. Hier moet je dus wel een beetje mee uitkijken. Nadat ik vijf keer heb uitgelegd dat ik geen ring, ketting of op maat gemaakt mantelpakje wil, rijden we eindelijk richting een winkelcentrum. Deze blijkt nog geen tweehonderd meter van mijn hotel af te liggen. Ik trakteer mezelf op een heerlijke Kentucky Fried Chicken (lekker Thais).

Massage please
In het hotel heb ik brochures zien liggen van het Grand Palace, een groot complex waar zich de heiligste tempel van Thailand huisvest, de Wat Phra Keao. Ik neem mijn fototoestel mee en stap de taxi in op weg naar dit immense complex. Ondanks de hitte heb ik me hier prima vermaakt en veel mooie foto’s geschoten. Ik ga hierna met de tuk-tuk naar een winkelcentrum op zoek naar nieuwe kleren. Helaas zijn de Thaise dames erg klein en smal van stuk, dus ik moet het nog vier weken doen met wat er in mijn backpack zit. De volgende dag vertrek ik met de trein van Bangkok naar Chiangmai in het noorden van Thailand. Maar niet voordat ik heb genoten van een heerlijke Thaise massage. Dertien uur later sta ik in Chiangmai en ben ik alweer toe aan een massage… Gelukkig heb ik deze dag nog om te relaxen. Morgen ga ik namelijk drie dagen door de jungle trekken. Zo’n jungletour is een echte aanrader. Ik ben zelf niet al te sportief, dus ik keek er wel een beetje tegenop, maar het was fantastisch. Slapen bij de hilltribes op houten bamboebedjes, vele watervallen gezien, op een olifant gereden en als afsluiter bamboeraften.

Langnek
Vanuit Chiangmai gaan vele tours naar de Gouden Driehoek, het punt waar Thailand, Laos en Myanmar bij elkaar komen. Ik had hier helaas geen tijd meer voor, maar ben nog wel een dagje naar de Longneck- en Bigearwoman geweest. Heel interessant om te zien hoe deze vrouwen leven. Na dik veertig uur reizen (trein-bus-ferry-tuk tuk) ben ik  op het o zo mooie eiland Koh Samui beland. Ik heb een hutje direct aan het strand en het uitzicht is geweldig. Op Koh Samui blijf ik drie dagen en mijn hoofddoel is: RELAXEN. Lekker op het strand liggen, winkels kijken en  nergens aan denken…

Party party
Tijdens mijn ontbijt staat de taxichauffeur al klaar. Ik pak snel mijn backpack en ga op weg naar de ferry. Ko Phangan here I come!! Ko Phangan is, net als Ko Tao, de duikbestemming bij uitstek. Met een bootje gaan we naar Sail Rock om twee duiken te maken. Het water is heel helder en er zijn genoeg mooie vissen om te bewonderen. Tevens kunnen we in een grot zwemmen op twintig meter diepte; geweldig. ‘s Avonds is het feest: de bekende Full Moonparty. Iedereen die op Ko Phangan verblijft, verzamelt zich bij het strand van Haadrin om de hele nacht te gaan feesten. De volle maan is al weer verdrongen door de hete zon als ik terug ben in mijn hutje… Na een dagje rust heb ik me ingeschreven voor een trip naar het Angthon Marine Park; tachtig kleine eilandjes waar je kunt snorkelen en kayakken. Een erg leuke dagexcursie.

Lachen als een boerin met kiespijn
Mijn tijd op Ko Phangan zit er alweer op. De volgende stop is Krabi. De reis naar Krabi verloopt hilarisch. Op de ferry worden de koffers en tassen van alle tweehonderd opvarenden op een grote hoop gegooid. Dat is dus lachen (als een boerin met kiespijn) bij het uitstappen. Gelukkig hangen mijn schoenen, handdoeken en slaapzak nog steeds aan mijn tas. Daarna nog vier uur met de bus naar Krabi. De bus zit propvol en vier mensen hebben geen zitplaats. We stoppen bij een restaurantje en ‘lenen’ daar vier klapstoelen, zetten ze in het gangpad en het probleem is weer opgelost.

Ko Phi Phi
Vanuit Krabi zijn ook weer diverse leuke excursies te boeken. Ik kies ervoor om naar het James Bond Island te gaan. Hier is namelijk een deel van de Bondfilm ‘The man with the golden gun’ opgenomen. Het eiland is erg toeristisch, maar onderweg stoppen we ook nog bij de wat minder toeristische drijvende stad en de Monkey Cave Temple, waar je aapjes kunt voeren.
Phi Phi eiland staat ook op mijn lijstje. Tijdens de tsunami is dit eiland bijna van de kaart geveegd, maar door vele vrijwilligers uit de hele wereld wordt alles beetje bij beetje weer opgebouwd. De baaien bij Phi Phi Ley zijn hier echt schitterend, maar als we aankomen bij het strand van Tonsai zie je toch wat Moeder Natuur heeft aangericht. We worden vriendelijk onthaald door de eilandbewoners die alles kwijt zijn wat ze ooit hadden. Van het toerisme moet men tenslotte leven.

Terug in Bangkok
Het is tijd om terug te gaan naar Bangkok. Na weer dertien uur in de trein, kom ik aan bij het grote treinstation van Bangkok. Ik ga nog een keer op excursie, naar de bekende Bridge over the River Kwai. Als eerste stoppen we bij het War Cemetary; hier liggen 1800 Nederlandse krijgsgevangenen begraven, die door de Japanners gedwongen werden om aan de brug te werken. Even later komen we aan bij de brug, waar we over heen mogen lopen. En net als bij het Phi Phi eiland krijg ik weer een raar gevoel in mijn maag. Wat een leed heeft zich hier afgespeeld.
Na vier weken reizen door Thailand, heb ik vele mooie dingen gezien, leuke mensen ontmoet en gelachen met de lokale bevolking. Ik zou hier zo nog vier weken kunnen blijven, maar helaas is mijn jaarticket bijna verlopen.

Datum artikel: 4-09-2008 ReisverhalenZie ook:

Een reactie toevoegen over Backpacken in Thailand

ATP vakanties