vakantie informatie

Onur Air wil naam zuiveren

Onur AirDe Turkse luchtvaartmaatschappij Onur Air, die dit voorjaar in Nederland gedurende twee weken een vliegverbod kreeg, streeft naar eerherstel. Een juridische procedure tegen de Nederlandse overheid moet niet alleen een vergoeding van ongeveer 30 miljoen euro opleveren, maar ook de naam van het geplaagde bedrijf zuiveren.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) legde Onur Air in mei een vliegverbod op. De toestellen hadden volgens de toezichthouder te veel gebreken om veilig de lucht in te kunnen. Frankrijk, Zwitserland en Duitsland volgden het voorbeeld van de Nederlandse inspectie en weigerden ook de toestellen van Onur Air tot het luchtruim toe te laten. Twee weken later trokken alle landen de maatregel in. Onur Air had beloofd zijn leven te beteren.

Het vliegverbod leverde Onur Air een schadepost op van ongeveer 30 miljoen euro. Bovendien heeft de luchtvaartmaatschappij het tegenwoordig zwaar, zei E. Aksak van de onderneming maandag. Touroperators vliegen minder vaak met Onur Air, omdat klanten geen trek meer hebben om in vliegtuigen van de maatschappij te stappen. Zo wil de Turkije-specialist Corendon alleen incidenteel gebruikmaken van Onur Air.

De Turkse onderneming is inmiddels een juridische procedure begonnen tegen de IVW. Als onderdeel daarvan heeft de advocaat van het bedrijf, F. Vreede, het Britse International Bureau of Aviation onderzoek laten doen naar het vliegverbod. De belangrijkste conclusie van het 455 pagina’s tellende rapport van de instantie is dat het vliegverbod ten onrechte is opgelegd. Dinsdag maakt Onur Air de details van het rapport bekend.

Datum artikel: 29-11-2005 Onur AirZie ook:

Een reactie toevoegen over Onur Air wil naam zuiveren

ATP vakanties