vakantie informatie

Luchtvaart veiliger zonder Onur Air

Onur AirHet vliegverbod voor de Turkse charteraar Onur Air en een zwarte lijst voor gevaarlijke luchtvaartmaatschappijen hebben hun vruchten afgeworpen. De Europese luchtvaart is vorig jaar iets veiliger geworden.

Onur kreeg in mei vorig jaar een tijdelijk vliegverbod in Nederland, na een aantal onveilige situaties.

Volgens de Inspectie verkeer en waterstaat, die in Nederland toezicht houdt op de luchtvaart, heeft dat verbod er toe geleid dat maatschappijen voorzichtiger zijn geworden. In Nederland zijn daardoor vorig jaar minder gevaarlijkse situaties aangetroffen.

Ook heeft de Europese zwarte lijst van gevaarlijke maatschappijen bijgedragen aan de veiligheid.

Uit het jaarrapport van de in Hoofddorp gevestigde Joint Aviation Authorities (JAA), de Europese luchtvaartinspectie, blijkt dat ook het aantal gebreken en onveilige situaties in de Europese luchtvaart in 2005 relatief licht is gedaald.

De inspecteurs troffen bij 5457 controles in 32 landen 8492 gebreken aan. Het ging daarbij onder meer om niet werkende noodverlichting, versleten banden, lekkages en verkeerde documenten.

Het aantal ernstige tekortkomingen steeg van 1075 naar 1182. Die toename heeft te maken met extra controles. Dertien keer werd een vliegtuig aan de grond gehouden en tien keer mocht een luchtvaartmaatschappij niet langer het luchtruim in.

Bron: Parool

Datum artikel: 31-05-2006 Onur AirZie ook:

Een reactie toevoegen over Luchtvaart veiliger zonder Onur Air

ATP vakanties