vakantie informatie

Voorzichtig met gratis wifi op vakantie

wifi logoAls u gebruik wilt maken van gratis wifi op uw vakantie adres, dan loopt u wel een risico. Steeds vaker wordt er melding gemaakt van wifi hotspot misbruik. Wat gebeurt er namelijk; hackers plaatsen een gratis wifi hotspot in de buurt van hotels en campings. De niets vermoedende internetttende toeristen maken verbinding met deze hotspots en slaan aan het internetten. Al het verkeer loopt via deze wifi-hotspots dus ook gevoelige informatie als creditcard gegevens en wachtwoorden. Deze worden door een hacker m.b.t. een package sniffer uit de datastoom geplukt en vervolgens misbruikt. Dit noemen ze een zogenaamde man-in-the-middle attack.

Ook gebruikers van betaalde hotspots (bijv. T-mobile) zijn niet veilig. Hackers zetten vlakbij een betaalde hotspot een tweede wifi-hotspot op die sterk lijkt op het originele wifi-toegangspunt. Onoplettende internetgebruikers die inloggen op het frauduleuze netwerk vallen ten prooi aan de hackers.

Een woordvoerder van T-Mobile Engeland, dat onder meer de wifi-hotspots in ongeveer tweeduizend Starbucks-cafes beheert, is bekend met de oplichterstruc. De zegsman adviseert gebruikers een goed antivirusprogramma te gebruiken die waarschuwt bij het betreden van dergelijke ‘imitatiesites’.

Er is eigenlijk vrij weinig te beginnen tegen een man-in-the-middle attack. Wij adviseren bij het versturen van gevoelige informatie, als creditcard informatie of wachtwoorden altijd even te kijken of het een beveiligde website is. Dit kunt u controleren door te kijken of er https:// voor de url staat of dat er onderaan de pagina het symbool van een slotje staat. Ook dan bent u niet 100% zeker dat uw gegevens veilig worden verzonden, maar dan is het voor de hacker in ieder geval veel moeilijk om uw gegevens te achterhalen.

Datum artikel: 19-07-2007 OnderzoekZie ook:

Een reactie toevoegen over Voorzichtig met gratis wifi op vakantie

ATP vakanties