vakantie informatie

Marktaandeel reisbranche in Google

Google TrendsEen van de leukste marketingtools van de laatste tijd is Google Trends. Met deze nieuwe tool uit het laboratorium van Google kun je de populariteit van zoektermen vergelijken.
Aangezien Google als zoekmachine in Nederland een marktaandeel van rond de 95% heeft, is een analyse van het zoekgedrag in Google een aardige indicatie voor het consumenten gedrag in Nederland.

Zo kun je met de tool het marktaandeel van online reisorganisaties bekijken. Hier zie je bijvoorbeeld hoe vaak Google gebruikers zoeken naar: D-reizen, Sunweb, Jiba, Ferio en Expedia. Weinig verrassende resultaten, maar toch interessant om bijvoorbeeld Jiba te bekijken die na een flinke marketing burst in het begin van dit jaar toch snel weer is afgezakt. Ik ben benieuwd of het nieuwe televisie offensief weer een nieuwe piek zal veroorzaken voor Jiba.
Ook interessant (met name voor zoekmachine optimalisatie) is het bestuderen van de populariteit van algemene vakantie zoektermen. Het zoekwoord “vakantie” scoort nog steeds het beste. Ook is de enorme boekingsstorm van afgelopen weken duidelijk te zien aan deze statistiek.

Google Trends is wat mij betreft een onmisbare tool voor elke marketeer. Waar we eerst gebruik moesten maken van de onbetrouwbare statistieken van Alexa, kunnen we nu gebruik maken van de aanzienlijk meer representatieve gegevens van Google.

Datum artikel: 9-06-2006 OnderzoekZie ook:

Een reactie toevoegen over Marktaandeel reisbranche in Google

ATP vakanties