vakantie informatie

Een operatie op de vakantiebestemming

Vakantie en operatieSteeds meer toeristen combineren een vakantietrip met een medische behandeling. Vooral India, Thailand en in mindere mate Oost-Europese landen lijken populaire bestemmingen. Medisch toerisme zit wereldwijd in de lift.

Betrouwbare statistieken zijn voorlopig niet voorhanden, maar her en der duiken verhalen op over het groeiende fenomeen. Vooral Aziatische landen als Thailand, Maleisië en India proberen het medische toerisme uit te spelen als economische troefkaart. Het Thaise ministerie van Volksgezondheid zag in 2005 de inkomsten via buitenlanders in de gezondheidszorg oplopen tot 473 miljoen euro. In India rekent de overheid er zelfs openlijk op dat het medische toerisme tegen 2012 jaarlijks 2,2 miljard euro zal opbrengen. De Indiërs zijn eigenlijk wat later op de kar gesprongen, maar hebben een erg gunstige uitgangspositie, omdat vele artsen een opleiding aan Amerikaanse of Britse universiteiten genoten hebben. Ze exporteren hun kennis naar de Indiase ziekenhuizen.

Bovendien ontwikkelt de ziekenhuiswereld in India zich in tandem met de geneesmiddelenindustrie. Dat leidt bijvoorbeeld in het Escorts Heart Institute and Research Center in Delhi tot 15.000 hartoperaties per jaar met een mortaliteitsratio van slechts 0,8 %. Daarmee doet het ziekenhuis beter dan het gemiddelde ziekenhuis in Nederland. En dat terwijl de kosten in Delhi tien tot vijftien keer lager liggen dan in het westerse deel van de wereld.

Zijn er al specialistische aanbieders van medisch-toeristische trips in Nederland? Volgens mij niet. Vorig jaar zijn maar liefst 33.000 mensen naar het buitenland gegaan om daar in het ziekenhuis een operatie of behandeling te ondergaan. Dat is ruim 10 procent meer dan twee jaar eerder, zo blijkt uit gegevens van de grootste verzekeraars in ons land. Het gaat dan voornamelijk om behandelingen die niet door de standaard ziektekostenverzekering worden gedekt.

In Amerika is er de specialist MedRetreat. MedRetreat is een typisch voorbeeld van een bemiddelaar voor medisch toerisme. Het bedrijf richt zich op Noord-Amerikaanse patiënten en biedt chirurgische ingrepen, cosmetische chirurgie en tandheelkunde aan in zeven landen (Maleisië, Thailand, India, Argentinië, Brazilië, Turkije en Zuid-Afrika). Het probeert via een wervende website de voordelen van een buitenlandse behandeling uit te leggen.

Uit: Trends.be & Gezondheid blog

Datum artikel: 29-06-2006 OnderzoekZie ook:

Eén reactie op Een operatie op de vakantiebestemming

  1. Martina-online
    13-12-2009 03:39
    1

    moet controleren:)

Een reactie toevoegen over Een operatie op de vakantiebestemming

ATP vakanties