vakantie informatie

Zeer slecht imago Turkse charters

foute landing“Liever niet met Turkse charter?” kopte De Telegraaf afgelopen zaterdag. Een verhaal over de slechte ervaringen van Trees Lentjes (willekeurige reiziger) met de Turkse charter Fly Air. Afijn leest u zelf maar.
Onur Air, Fly Air en zo zijn er nog een aantal Turkse charters die inmiddels een dusdanig slechte naam hebben opgebouwd dat consumenten bij hun boeking de moeite nemen om als preferentie op te geven NIET met Onur Air of een andere Turkse charter te willen vliegen. Wat is hier aan de hand? Is het echt zo erg gesteld met deze airlines of spelen er andere zaken mee?

Bezoeker Erdogan reageerde dat het een hetze was van Nederlandse charters om hun markt af te schermen tegen de veel goedkopere Turkse vliegmaatschappijen. Dat kan je ook om draaien; de Nederlandse charters zijn duurder omdat ze zich aan de stergere veiligheidsnormen moeten houden.
Dan is er het reisbureau aspect. Bezoekers willen meer en meer duidelijkheid over de charter waarmee ze vliegen. Reisorganisaties kunnen niet inspelen op deze veranderende vraag, waardoor er frictie onstaat en de klant tegen zijn wil toch op een ongewenste charter wordt geboekt. Het zwaaien met allerhande voorwaarden naar de klant is leuk voor de juridische dekking, maar deze klant boekt vervolgens nooit meer bij het reisbureau en zorgt er tevens voor dat zijn directe vriendkring dat ook niet doet. Puntje van aandacht wat ons betreft.
De Europese Commissie is ondertussen druk bezig met een zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen uit lidstaten die hun zaakje s niet in orde hebben, maar hiermee het probleem met de Turkse charters niet opgelost, want Turkije is vooralsnog geen lidstaat.
Een methode om het op te lossen is door de klant te laten kiezen. Blijkt het dat klanten het risico van airline willen nemen als ze maar goedkoop naar Turkije kunnen vliegen dan zullen de Turkse charters gewoon volgepakt naar Turkije blijven vliegen volgende zomer, maar blijkt dat bij keuze het merendeel van de bezoekers toch liever een ‘veilige’ charter kiezen, dan zal de teruglopende vraag er vanzelf toe leiden dat de Turkse charters verdwijnen. Wij zijn benieuwd naar uw mening?

Datum artikel: 18-10-2005 LuchtvaartZie ook:

Een reactie toevoegen over Zeer slecht imago Turkse charters

ATP vakanties