vakantie informatie

Veilig de lucht in

IVW logo“Ik heb een goedkope vakantie geboekt. Hoe weet ik zeker dat ik met een veilige luchtvaartmaatschappij vlieg?”
Fred van Zeijl, inspectie Verkeer en Waterstaat: “Het is niet zo dat goedkope vluchten altijd onveilig zijn, maar er zit een bepaald risico aan een goedkope vliegreis. Een vliegtuig in de lucht houden kost veel geld en goedkope luchtvaartmaatschappijen zijn soms slordig met onderhoud en veiligheidseisen.
In principe is de maatschappij verantwoordelijk voor de veiligheid, maar de passagier heeft ook een eigen verantwoordelijkheid. Die moet altijd zijn ogen en oren open houden. Als je iets ziet, kun je bij ons loket terecht; meldingen en klachten zijn welkom. In het jaarverslag op onze website staat welke bedrijven er vorig jaar onder toezicht zijn geplaatst. Vooral de Turkse chartermaatschappijen doen het slecht. Over Europese prijsvechters hebben we geen klachten gekregen.”

Is het voor de reisbranche belangrijk hier aandacht aan te geven? Alle negatieve pers over Onur Air heeft een aantal consumenten wantrouwig gemaakt tegenover low-cost luchtvaartmaatschappijen.
Oad en Corendon vliegen inmiddels weer met Onur Air. Ze verwachten dat hun klanten ondanks de negatieve publiciteit over Onur Air best willen vliegen met die onderneming. Acties met speciale tarieven zijn vooralsnog niet aan de orde.

L. Louwers van Corendon: “We krijgen zeer uiteenlopende reacties. Sommige mensen willen niet meer vliegen met Onur Air. Aan de andere kant sprak ik vanochtend ook een meneer die juist wel met Onur Air wil vliegen, omdat die maatschappij eten serveert tijdens de vlucht. Dat doen lang niet alle luchtvaartmaatschappijen.”

Het lijkt ons belangrijk goed te blijven luisteren wat er in de markt leeft. Over het algemeen lopen dit soort zaken met een sisser af en vliegt men over enkele maanden weer vrolijk met Onur Air en andere low-cost charters. Een groot aantal reisorganisaties bieden klanten de mogelijkheid om, tegen een meerprijs, een alternatieve vliegmaatschappij te kiezen.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft op haar site een vraag & antwoord geplaatst met veel gestelde vragen omtrent de luchtvaartmaatschappijen die onder verscherpt toezicht staan.

Datum artikel: 27-05-2005 LuchtvaartZie ook:

Een reactie toevoegen over Veilig de lucht in

ATP vakanties