vakantie informatie

Forse vermindering aantal order voor Airbus

Airbus De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft in de eerste helft van dit jaar orders binnengekregen voor 117 vliegtuigen. Dat zijn er veel minder dan in de eerste zes maanden van vorig jaar, toen er 276 Airbus-toestellen werden besteld.

Airbus maakte de orderontvangst maandag bekend. Het heeft zijn aartsrivaal Boeing ruim moeten laten voorgaan. Dit Amerikaanse concern maakte vorige week bekend dat er 441 toestellen zijn besteld in de eerste zes maanden van dit jaar.

De afname van de orders bij Airbus is onder meer het gevolg van de vele vraagtekens die er zijn gezet bij het moderniseren van het type A350, een toestel dat moet concurreren met de Boeing 787, die het goed doet. Ook vertragingen bij A380-superjumbo veroorzaken een afwachtende houding bij potentiƫle klanten.

Wat het aantal afgeleverde vliegtuigen betreft, bleef Airbus zijn concurrent Boeing wel voor. De Europese vliegtuigbouwer heeft in de eerste helft van dit jaar 219 vliegtuigen afgeleverd. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant meldde vorige week 195 toestellen aan zijn klanten te hebben geleverd.

Boeing zit net onder het aantal dat het eerder heeft geraamd. Voor heel 2006 mikt het Amerikaanse concern op 395 af te leveren vliegtuigen.

Of Airbus, nummer 1 op de wereldvliegtuigmarkt, met de afleveringen zijn Amerikaanse rivaal dit jaar kan voorblijven, is de vraag. De vorige maand moest het extra vertragingen melden bij het afleveren van zijn superjumbo A380.

Het aandeel van Airbus’ moederconcern EADS ging daarop met meer dan een kwart onderuit. Enkele topmannen stapten op. Airbus heeft veel van zijn imago verloren. Mogelijk gaan enkele luchtvaartmaatschappijen over tot het annuleren van orders.

Bron: Zibb.nl

Datum artikel: 10-07-2006 LuchtvaartZie ook:

Een reactie toevoegen over Forse vermindering aantal order voor Airbus

ATP vakanties