vakantie informatie

EC heeft bijna een akkoord met VS over gegevens passagiers

Europa De Europese Commissie heeft nog steeds goede hoop dat het akkoord met de VS over de overdracht van persoonlijke gegevens van luchtvaartpassagiers tegen eind september wordt afgerond. Volgens de woordvoerder van bevoegd EU-Commissaris Franco Frattini is er donderdag of vrijdag nieuw overleg en evolueren de onderhandelingen in de goede richting.

Woordvoerder Friso Roscam Abbing vond het een goed zaak dat de nieuwe onderhandelingsronde nog deze week plaatsvindt. Dat geeft de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie die donderdag en vrijdag in het Finse Tampere bijeen zijn, de kans om zich op hun beurt over het dossier te buigen.

Op vraag van het Europees Parlement annuleerde het Hof van Justitie in mei van dit jaar het akkoord met de VS. Sinds de terreuraanslagen van 11 september 2001 eist Washington van de luchtvaartmaatschappijen dat ze de persoonlijke gegevens van hun passagiers aan de douane doorspelen. Maatschappijen die niet meewerken, dreigden hoge boetes te slikken of landingsrechten te verliezen.

Omdat de eis in botsing kwam met de Europese privacyregels, sloot de Europese Commissie in 2004 een overeenkomst met de VS dat de douane toegang verleende tot een welbepaald aantal gegevens uit het elektronische reservatiesysteem van de luchtvaartmaatschappijen. Onder meer namen, adressen, telefoonnummers en kredietkaartnummers van passagiers worden overgemaakt.

Het EP vroeg de annulatie, omdat de Commissie het akkoord op een foutieve rechtsgrondslag baseerde. De Commissie wil het bestaande akkoord behouden, maar zal nu artikel 38 van het verdrag van de Europese Unie inroepen. Het gaat om een bevoegdheidsdomein dat het EP volledig buitenspel zet.

Bron: Het Laatste Nieuws.be

Datum artikel: 19-09-2006 LuchtvaartZie ook:

Een reactie toevoegen over EC heeft bijna een akkoord met VS over gegevens passagiers

ATP vakanties