vakantie informatie

Doorspelen passagiersgegegevens verboden

airbusHet Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft dinsdag het akkoord tussen de EU en de VS over de overdracht van tal van passagiersgegevens in de luchtvaart nietig verklaard. De omstreden overeenkomst is volgens het Hof ongeldig door een vormfout.
De uitspraak betekent een overwinning voor het Europees Parlement, dat het akkoord had aangeklaagd uit privacyoverwegingen.

Parlementariƫrs vinden dat de Verenigde Staten niet van de Europese lidstaten kunnen vragen om bijvoorbeeld een creditcardnummer of welke maaltijden een passagier eet op een vlucht naar de VS. De regeling moet volgens het Hof per 30 september beƫindigd worden.

Het Hof heeft echter geen oordeel geveld over privacy of over gebrek aan inspraak van het parlement bij het opstellen van het akkoord. Volgens de rechters heeft de EU een artikel uit het Europees verdrag gebruikt dat niet gaat over strafrecht, terwijl de Amerikaanse autoriteiten de gegevens mogelijk wel gebruikt in strafrechtelijke zaken.

Alle andere argumenten van het Europees Parlement heeft het Hof niet onderzocht omdat alleen al op grond van deze vormfout het akkoord ongeldig is.

Uit: Ad.nl

Datum artikel: 30-05-2006 LuchtvaartZie ook:

Een reactie toevoegen over Doorspelen passagiersgegegevens verboden

ATP vakanties