vakantie informatie

16 airlines op zwarte lijst

Euro ControlZestien luchtvaartmaatschappijen staan op de zwarte lijsten van Frankrijk en Belgiƫ en mogen daar niet landen. Eurocontrol, de overkoepelende organisatie voor luchtverkeersveilgheid in Europa, werkt mee aan de controle daarop. Zij waarschuwt de Fransen en Belgen als een vliegtuig van een van de verboden vliegtuigmaatschappijen hun landsgrenzen nadert. Tot nu toe is dat overigens nog niet voorgekomen. Dat heeft een directeur van Eurocontrol in een interview met de NRC gezegd. Hij zei daarin met nadruk dat de grote prijsvechters het niet minder ernstig nemen met de veiligheid.

De directeur van Eurocontrol bevestigde dat de EU ook werkt aan een zwarte lijst met maatschappijen die het niet zo nauw nemen met de veiligheid. Die zal echter pas volgend jaar gereed zijn. Hij hoopt dat die duidelijke richtlijnen zal opleveren.
Omdat het luchtverkeer in Europa tot 2020 zal verdubbelen Nu al zijn er op een gewone doordeweekse dag in de zomer binnen Europa dagelijks 30.000 vliegtuigen onderweg, in het hele jaar 9 miljoen. Meer dan het dubbele vergeleken met 20 jaar geleden. Dat betekent echter niet automatisch meer ongelukken. Tussen 1980 en 1985 vonden in Europa 1200 mensen de dood bij vliegtuigongelukken. In de afgelopen 5 jaar 500. Vliegen is dus veiliger geworden- in de cijfers is overigens geen rekening gehouden met de Sovjet Unie/Rusland, dat geen lid is van Eurocontrol en waar met name voor 1995 zeer veel ongelukken plaats vonden.

Datum artikel: 26-09-2005 LuchtvaartZie ook:

Een reactie toevoegen over 16 airlines op zwarte lijst

ATP vakanties