vakantie informatie

Zwitserland Informatie

Zwitserland heeft veel te bieden aan de reiziger die houdt van sportieve vakanties, authentieke leefwijzen en natuurschoon. Het Alpenlandschap is een van de mooiste gebieden van Europa en is in zowel zomer als winter een aantrekkelijke vakantiebestemming voor wintersporters, bergwandelaars, klimmers en watersporters.  Of je nu van berghut naar berghut wilt zwerven of lekker wilt relaxen aan de oevers van een van de prachtige meren; het kan. Van folkore tot supertrendy en mondain; Zwitserland heeft vele gezichten. Zwitserse dorpen zijn oud, mooi en schilderachtig en lijken bijna afkomstig uit een andere tijd, maar de wegen er naartoe zijn uiterst modern. Zwitserland is een land met een minimum aan stress voor de reiziger. Vrijwel alles is goed geregeld, dankzij de typisch Zwitserse neiging tot perfectie.

zwitserland

Het land

Geografie

Zwitserland ligt in het hart van Europa. Het land wordt omsloten door Frankrijk, Duitsland, Liechtenstein, Italië en Oostenrijk en is ongeveer even groot als Nederland. Het Zwitserse landschap bestaat uit drie hoofdgebieden: de Alpen, die een hooggebergte vormen dat zich uitstrekt van het zuidwesten naar het noordoosten, de lager gelegen Jura in het noordwesten en daar tussenin bevindt zich de Zwitserse Hoogvlakte.


Klimaat

Het Zwitserse klimaat kent grote verschillen omdat het landschap zeer divers is. In de Alpen is het weer nogal wisselvallig. De bergen fungeren als grens tussen noordelijke en zuidelijke weersinvloeden. Het kan voorkomen dat de ene kant van een berg wordt bestookt door regens terwijl de andere kant zonnig en warm is. In het voorjaar waait vaak de ‘föhn’, een warme wind vanuit het zuiden die snelle temperatuurstijgingen veroorzaakt en sneeuw en ijs snel doet smelten. ‘s Winters zijn de Alpen dik besneeuwd. ‘s Zomers zijn de dalen vaak zonnig en warm. De Zwitserse Hoogvlakte heeft een gematigd Midden-Europees klimaat. In de Jura valt meer regen en zijn de winters in de bergen vaak streng. De zuidelijke kantons Ticino en Graubunden staan meer onder invloed van het Mediterrane klimaat en kennen warme zonnige zomers.

Natuur

Planten
Zwitserland, en dan vooral het Alpengebied, kent een grote diversiteit aan planten. De berghellingen zijn in veel gevallen bedekt met bos. In het zuiden zijn veel loofbossen, noordelijker en hoog in de bergen zijn meer naaldbomen. Er groeien ook veel bloemsoorten. ‘s Zomers zien de alpenweiden er feestelijk uit met honderden bloeiende bloemen. Sommige soorten zijn uniek voor de Alpen, zoals de Edelweiss, vuurlelie en alpenakelei. Al deze bloemen zijn beschermd, dus pluk ze niet.

Dieren
De Zwitserse fauna wordt in belangrijke mate bepaald door het bergachtige karakter van het land. Gemzen en marmotten kun je vaak tegenkomen op bergwandelingen. Hoog boven de boomgrens is het domein van de steenarend en de lammergier, de grootste roofvogels van Europa. Sommige diersoorten, die bijna of geheel uitgestorven waren, zoals de steenbok en de wolf, zijn weer uitgezet en hun aantal neemt, mede dankzij de strenge natuurbeschermingswetten, gestaag toe.

Bevolking

Bevolking

Ofschoon bijna alle Zwitsers zich Zwitser voelen, wordt hun identiteit in sterke mate bepaald door de taal die ze spreken en de regio die ze bewonen. Vanwege de moeilijk begaanbare bergpassen heeft er minder culturele uitwisseling plaatsgevonden in het verleden en daarom zijn lokale en regionale tradities en gewoonten daar veel sterker dan in een land als Nederland. Ook de Zwitserse bestuursvorm, uniek ter wereld, draagt hiertoe bij. Spanningen tussen bevolkingsgroepen zijn vrij minimaal, aangezien Zwitserland rijk en niet overbevolkt is. Zoals in elk ander Europees land kent Zwitserland een sterke immigratiestroom. Het vestigingsbeleid is nogal streng. De Zwitsers zijn harde werkers, precies, houden zich aan de regels en zijn in vergelijking met Nederlanders conservatief maar compenseren dat door levenslust en vriendelijkheid.

Religie

Religie is voor de Zwitsers die godsdienstig zijn vrij belangrijk. Het bepaalt mede de identiteit. Het Zwitserse leven werd eeuwenlang gekenmerkt door spanningen tussen protestanten (Duitstalig gebied) en katholieken (Italiaanse en Franstalige gebieden), die regelmatig uitmondden in gewapende strijd. Tegenwoordig leeft men vreedzaam met elkaar, maar de tegenstelling is er nog steeds. In de grote steden is het protestantisme dominant, en varieert van rechtlijnig tot liberaal. Daar is echter de ontkerkelijking ook het grootst. In katholieke delen van het land, vooral op het platteland, is men vrij traditioneel en trouw aan Rome. Niet voor niets bestaat de lijfwacht van de paus uit Zwitsers! In de praktijk betekent het voor de reiziger dat zaken als zondagsrust en respect voor religieuze gebruiken in acht genomen moeten worden.

Cultuur

Elke historische periode heeft zijn stempel gedrukt op Zwitserland. Dankzij het feit dat Zwitserland vrijwel ongeschonden door de beide wereldoorlogen is gekomen, zijn veel historische bouwwerken bewaard gebleven. Het land heeft sterke lokale culturele tradities die van eeuwen her dateren. Veel belangrijke Europese kunstenaars en schrijvers verbleven een tijd in Zwitserland, al dan niet vanwege de politieke neutraliteit, zoals bijvoorbeeld Goethe, Byron, Voltaire, Rousseau en Wagner. Zelfs revolutionairen als Lenin en Trotsky woonden een tijd in Zurich. In de 20e eeuw werd Zwitserland een toevluchtsoord voor vervolgde kunstenaars. Enkele zwitserse kunstenaars zijn: Böcklin, Le Corbusier, Paul Klee, Jean Tingueley en Arthur Honegger. Een van de bekendste Zwitserse kunstenaars van vandaag is H.R. Giger, die wereldfaam kreeg door zijn werk voor de Alien-films en zijn opzienbarende schilderijen en platenhoezen. Hij heeft een eigen museum in Gruyères. Zwitserland kent ook een paar belangrijke festivals: de jazzfestivals van Montreux en Lugano en het filmfestival van Lugano.

Geschiedenis

Geschiedenis

Diverse archeologische ontdekkingen hebben aan het licht gebracht dat Zwitserland al in de prehistorie werd bewoond door mensen. Later namen Keltische stammen een groot gedeelte van het land in bezit. De expansie van de Romeinen, onder leiding van Julius Caesar, betrof ook het Zwitserse grondgebied. De Kelten werden verslagen en leefden voortaan als vazallen van Rome. De Romeinse cultuur deed zijn intrede. In de 5e eeuw werd het christendom geintroduceerd. Niet lang daarna brokkelde het Romeinse gezag af en namen Germaanse stammen delen van het land in bezit. Dit werd de basis voor de latere meertaligheid van het land.

Karel de Grote lijfde Zwitserland in bij het Duitse Rijk. Hierdoor werd Zwitserland meer een bestuurlijke eenheid. Namens de Duitse Keizer regeerden de Habsburgers lange tijd Zwitserland. Machtsmisbruik door de Habsburgers leidde tot verzet van de Zwitsers tegen hun overheersers, en in 1291 werd op de Rutliweide een eedgenootschap tussen drie kantons gesloten. Dit was de eigenlijke stichting van de Zwitserse staat. Gezamenlijke economische en militaire belangen brachten meer kantons ertoe zich aan te sluiten, tot uiteindelijk in 1388 de Habsburgers definitief verdreven werden. Vanwege de geografische ligging, ingeklemd tussen Duitsland, Frankrijk en Italië, werd Zwitserland steeds vaker het toneel van oorlogshandelingen waarbij die mogendheden waren betrokken. Dit versterkte de Zwitserse behoefte aan volstrekte neutraliteit. In 1648 werd Zwitserland officieel onafhankelijk van het Duitse Rijk. Het land werd nog een laatste keer binnengevallen door Napoleon in 1798, die er echter niet in slaagde de macht te grijpen. Wel kwam er onder invloed van zijn ideologie een sterk centraal staatsbestuur.

Na bijna twee eeuwen van godsdienstige twisten tussen katholieken en protestanten werd in 1848 de losse statenbond in een hechte confederatie veranderd. Zwitserland bleef echter neutraal. Vrijwel als enig Europees land heeft het geen schade ondervonden van de beide wereldoorlogen. De naoorlogse periode werd gekenmerkt door geweldige economische groei. Zwitserland was al relatief rijk en werd nog rijker. Sociale onrust kwam niet of nauwelijks voor. Ofschoon de jaren zestig niet aan Zwitserland voorbij gingen, werd er pas in de jaren tachtig door jongeren flink gerebelleerd tegen de gezapigheid van de oudere generatie.

Vandaag de dag is Zwitserland nog steeds rustig en neutraal, al raakt het noodgedwongen meer betrokken bij de Europese politiek onder invloed van de Europese Unie en de euro.

Politiek en Economie

Politiek

Zwitserland is een land dat van onder af wordt bestuurd. De gemeenten en kantons hebben een grote zelfstandigheid en beslissingsbevoegdheid. Alleen zaken die alle kantons aangaan, worden op bondsniveau behandeld. Een heel belangrijk iets in de Zwitserse politiek is het referendum. Elke wet moet door een referendum bekrachtigd worden. Kantons en gemeenten kunnen zelf het initiatief tot een referendum nemen als men vindt dat een wet veranderd moet worden. Net zoals bij ons zijn er diverse politieke partijen variërend van links tot rechts. De consensus is belangrijk (denk aan ons poldermodel), en extremiteiten zijn erg minimaal. Het belangrijkste element van de Zwitserse buitenlandse politiek is de neutraliteit. Zwitserland sluit geen verbonden, is geen lid van verdragsorganisaties en bemoeit zich niet met buitenlandse conflicten. Er is echter wel wat meer samenwerking met de EU tot stand gebracht, maar dit betreft vooralsnog alleen afspraken over verkeer en luchtvaart en wetenschappelijk onderzoek.

Economie

Zwitserland is een rijk land met een stabiele economie. De strikte neutraliteit heeft een uniek economisch verschijnsel voortgebracht: het Zwitserse bankwezen. Alle grote buitenlandse banken hebben filialen in Zwitserland. Het is een van de grootste financiële centra ter wereld. Het beroemde Zwitserse bankgeheim is aantrekkelijk voor vele regeringen en particulieren en levert Zwitserland heel veel geld op. Het toerisme is een andere belangrijke bron van inkomsten. Beroemd is Zwitserland om de precisie-instrumenten die het maakt waaronder klokken, horloges en meetapparatuur. Ook in de chemische en grafische industrie speelt Zwitserland een belangrijke rol. Naast industrie is veeteelt een belangrijk element van de Zwitserse economie. Belangrijke exportproducten die daarmee samenhangen zijn diverse soorten kaas en chocola alsmede speciaal gefokte veerassen.

Eten en Drinken

Eten

De Zwitserse keuken wordt beinvloed door de Duitse, Franse en Italiaanse keuken. Vele gerechten uit die landen kun je (vaak in iets gewijzigde vorm) ook in Zwitserland krijgen. Daarnaast zijn er vele lokale specialiteiten. Per stad en per streek zijn er verschillende soorten gerechten en diverse soorten gebak en brood. Vooral buiten de steden en in de bergen kun je traditioneel eten, en worden de ingrediënten uit de plaatselijke boerderijen betrokken. Denk hierbij aan boerenkost als zuurkool, kalfsvlees en geroosterde aardappelen. Het bekendste Zwitserse gerecht is kaasfondue, dat vooral in het Franstalige gedeelte veel variëteiten kent.

Drinken

Zwitserland produceert veel bier en wijn, en bijna alles is van goede kwaliteit. Het meeste is bestemd voor eigen gebruik en wordt niet geëxporteerd. Elke plaats van enige omvang heeft zijn eigen bierbrouwerij. De Fendant is een beroemde Zwitserse witte wijn, die vaak bij fondue wordt geserveerd. Daarnaast worden op het platteland veel vruchtensappen en melk geproduceerd. Vers en lekker!

Vervoer

Naar Zwitserland

Vliegtuig
Met het vliegtuig doe je er zo’n anderhalf tot twee uur over. De grote steden (Zurich, Basel, Genève, Bern, Sion en Lugano) hebben een vliegveld.

Auto
Per auto doe je er natuurlijk langer over, ongeveer een etmaal, en je zult misschien onderweg willen overnachten. Afhankelijk van waar je wilt zijn in Zwitserland kun je door Duitsland of Frankrijk reizen.

Bus
Diverse Nederlandse busmaatschappijen hebben lijndiensten op Zwitserland.

Trein
Per trein kun je met de EuroCity naar Zwitserland. Op www.ns.nl kun je alle bijzonderheden vinden.

In Zwitserland

Auto
Zwitserland heeft een uitstekend wegennet. Sommige bergwegen zijn lastig en niet echt geschikt voor beginnende automobilisten. Als je ‘s winters reist, zijn sneeuwkettingen verplicht. De Zwitserse politie is stipt, dus zorg dat je auto in orde is, APK gekeurd en voldoende verzekerd. Een Autobahnvignet (tolvignet) is verplicht, anders kom je het land niet in. Dit vignet is bij de ANWB, Zwitserland Toerisme te verkrijgen. Je kunt het vignet ook bij de Zwitserse grens kopen, maar dat is niet aan te bevelen, aangezien dit oponthoud en administratieve rompslomp oplevert.

Tram/bus
Het openbaar vervoer werkt prima, en elke Zwitserse stad heeft een goede tram- of busdienst. Zwartrijden is echt not done. Controles vinden regelmatig plaats en boetes zijn fors.

Trein
Reizen met de trein is aan te bevelen als je niet in de bergen wilt rijden en/of veel van het spectaculaire berglandschap wilt zien. Het spoorwegennet strekt zich over het hele land uit. Er zijn diverse expressdiensten die speciaal op het toerisme zijn afgestemd en langs de mooiste locaties voeren.

Postautobus
Je kunt ook met de postautobus (regionale busdienst die ook als postbesteldienst fungeert) reizen. Die komt tot in het kleinste dorpje en is betrouwbaar.
Zwitserland Toerisme geeft diverse soorten abonnementen uit, waarmee je tegen gereduceerde tarieven in Zwitserland met diverse openbare vervoersdiensten kunt reizen.

Bezienswaardig

landschap-bergen

Toeristische gebieden

Zwitserland is vooral in trek als bestemming voor wintersporters, klimmers, natuurliefhebbers en wandelaars. Vrijwel het hele land is voor toeristen interessant, of je nu graag in mondaine skiplaatsen komt of de eenzaamheid van de bergen zoekt. Hieronder volgen de belangrijkste gebieden en locaties:

Het Berner Oberland is het meest populaire wandel- en skigebied met beroemde bergen als de Jungfrau en de Eiger. Belangrijkste skioord is Interlaken. De stad Bern is mooi en heeft de langste overdekte winkelarcade (6 kilometer) van Europa.

Ticino is het zuidelijkst gelegen en is ‘s zomers erg aangenaam door het milde klimaat.

Fribourg en de Jura zijn wat minder ruig qua landschap maar erg mooi. De plaatsen Montreux en Gstaad zijn wereldberoemd als vakantieoorden van beroemdheden, maar ook de gewone reiziger kan veel van zijn gading vinden.

Graubunden is het meest ongerept qua landschap. Hier bevindt zich het Nationale Park.

Het Meer van Genève is enorm groot en een geliefde locatie voor watersport in de zomer.

Het Bodenmeer in het noordoosten grenst aan Oostenrijk en Duitsland en is ‘s zomers schitterend.

Zurich is een van de mooiste steden van Europa en prachtig gelegen aan de Limmat. Goede stad voor winkelen en uitgaan.

Schaffhausen is een mooie middeleeuwse stad en is gelegen aan de grootste waterval van Europa.

In het kanton Zermatt ligt de Matterhorn, een van de beroemdste en mooiste bergen ter wereld, en een geliefde locatie van klimmers.

Stranden en Actief

Stranden

Zwitserland grenst niet aan zee en heeft dus geen zeestranden, maar ter compensatie zijn er een aantal prachtige meren die ruim gelegenheid bieden tot strandrecreatie en watersport. In de zomermaanden kun je je prima vermaken langs het Bodenmeer, het meer van Lugano, het Lago Maggiore (dat doorloopt tot in Italië) en het Meer van Genève.

Actief

Klimmen
Zwitserland is een van de belangrijkste klimlocaties ter wereld. De Alpen worden druk bezocht door klimmers uit de hele wereld. Er zijn veel mogelijkheden voor zowel beginnelingen als ervaren klimmers.

Wandelen
Vooral in de zomermaanden zijn de Alpen uitstekend geschikt als wandelgebied. Er zijn veel berghutten en goed gemarkeerde routes.

Watersport
Zoals hierboven al aangegeven, lenen de grote Zwitserse meren zich uitstekend voor watersport. Zeilen, surfen, vissen; het kan er allemaal.

Wintersport
Wintersport is overal in de Zwitserse Alpen mogelijk. Plaatsen als Davos, Interlaken, Gstaad en Sankt Moritz zijn wereldberoemd. Ook in vele kleine plaatsjes zijn er skipistes en langlaufloipes.

Communicatie

Communicatie

In de steden en de toeristencentra is communicatie geen probleem. Er zijn internetcafes en veel hotels hebben internet voor hun gasten. Telefoneren is ook geen probleem. De Zwitserse post is een van de meest efficiënte ter wereld. In dunbevolkte streken en hoog in de bergen op wandel- en klimroutes is communicatie minder makkelijk. Ga je naar een dergelijk gebied en wil je in contact met anderen blijven, dan kun je het best je mobiel meenemen. Verbindingen zijn echter niet goedkoop.

Taal

Zwitserland heeft vier officiële talen: Duits (65% van de bevolking), Frans (18%), Italiaans (10%) en Reto-Romaans (7%). Elk kanton heeft zijn officiële taal. Naast deze officiële talen zijn er veel regionale en lokale dialecten. Ietwat verwarrend misschien. Toch is er geen taalstrijd in Zwitserland zoals bijvoorbeeld in België. Als je van het ene taalgebied naar het andere reist, zul je je moeten aanpassen aangezien niet iedereen meertalig is, vooral in de plattelandsgebieden niet. Dus, als je van plan bent rond te reizen in Zwitserland kan het geen kwaad om wat reiswoordenboekjes Frans en Italiaans mee te nemen voor het geval je taalkennis niet zo optimaal is.

De Zwitserse versie van het Duits, Schwyzertutsch, is voor niet-Zwitsers zo goed als onbegrijpelijk. Daar komt nog eens bij dat er vele dialecten zijn, dus de ene Zwitser moet vaak moeite doen om de andere te verstaan. De schrijftaal is echter Hoog-Duits (het ‘standaard-Duits’ zoals ook hier op school geleerd wordt). De meeste mensen in de Duitstalige gebieden spreken wel Hoog-Duits, maar ze zijn er niet echt dol op. In de grote steden en toeristencentra kun je met Engels vaak wel terecht. Het kan voorkomen dat je iemand in Hoog-Duits aanspreekt en antwoord krijgt in het Engels. Laat je in dat geval niet van de wijs brengen en schakel over op Engels.

Media

Internationale media als de Wereldomroep, CNN, BBC World Service zijn in Zwitserland te ontvangen. In steden als Zurich en Genève zijn kranten uit de hele wereld te krijgen. De meest verkrijgbare Nederlandse kranten zijn het AD en de Telegraaf. Buiten de toeristische gebieden zijn niet-Zwitserse kranten schaars.

Douane

Reisdocumenten

De Zwitserse douane is nogal stipt en zal in vrijwel alle gevallen om geldige reisdocumenten vragen. Bedenk dat het land geen lid van de EU is. Je kunt met een Nederlandse identiteitskaart of paspoort de Zwitserse grens over. Als je met de auto reist, moet je behalve je rijbewijs een groene kaart (verzekeringsbewijs) hebben. Voor de snelwegen heb je een Autobahnvignet nodig. Huisdieren kunnen alleen met een inentingsbewijs tegen rabiës (dierenpaspoort) Zwitserland in.

In- en uitvoer

Per persoon mag worden ingevoerd: twee liter drank met minder dan 15% alcohol; een liter sterke drank; 250 gram tabak of 200 sigaretten of 50 sigaren; 0,25 liter parfum. Alcohol en tabak mogen alleen door personen boven de 17 jaar worden ingevoerd. Zowel Zwitsers als buitenlands geld mag onbeperkt in- en uitgevoerd worden.

Gezondheid

Gezondheid

De gezondheidszorg staat in Zwitserland op een hoog peil.

Gehandicapten

In Zwitserland zijn de meeste accommodaties toegankelijk voor gehandicapten, en ook zijn er speciale mogelijkheden voor wandelaars en treinreizigers. Bij het boeken van hotels kun je speciale voorzieningen regelen. Mobility International Schweiz geeft een speciale vakantiegids uit voor gehandicapten.

Drinkwater

Het Zwitserse drinkwater is veilig. In de bergen zijn er op wandelroutes fonteinen in de vorm van houten bakken. Die kun je ook op dorpspleinen en dergelijke vinden. Als het water niet drinkbaar is, staat dat meestal op een bordje aangegeven. Kijk echter uit met drinken uit bergbeken, vooral als er vee in de buurt is. Mineraalwater is goedkoop en overal te koop.

Geldzaken

Geldzaken

In Zwitserland betaal je met de Zwitserse frank. Bij GWK Travelex, Postbank en andere banken kun je Zwitserse franken (Sfr) kopen. Helaas is de frank duurder dan de euro, zoals gemiddelde uitgaven in Zwitserland duurder zijn dan hier, dus als je van plan bent naar Zwitserland te gaan is het zaak dat je wat geld achter de hand hebt.
Als je niet veel geld hebt of niet al te veel wilt uitgeven, kun je bepaalde zaken beter in Nederland aanschaffen voordat je naar Zwitserland gaat, bijvoorbeeld winter- of bergsportartikelen. In Zwitserland kun je zonder probleem terecht met pinpassen, creditcards en traveller’s cheques. Als je naar afgelegen plaatsjes gaat is het zaak voldoende cash mee te nemen; ook handig voor tankstations. Veel Zwitserse tankstations werken volautomatisch en accepteren alleen 10- en 20-frankbiljetten.

Fooi

Horecarekeningen hebben vaak al een servicetoeslag van 15%, dus fooien geven hoeft niet, maar wordt natuurlijk wel gewaardeerd. Over het algemeen is de service in Zwitserland vrij goed, dus is het eigenlijk wel zo vriendelijk om te tippen.

Afdingen

Afdingen bestaat zowat niet in Zwitserland. Alleen op vlooienmarkten kun je afdingen.

Praktische informatie

Accommodatie

Appartement
Appartementen zijn er in heel Zwitserland en zijn meestal van goede kwaliteit. Behalve de standaardprijs moet je vaak apart betalen voor servicekosten. Informeer hiernaar voordat je besluit een appartement te huren, dan weet je waar je aan toe bent. Prijzen liggen rond de Sfr. 20 – Sfr. 40. Buiten de drukke maanden kun je soms goedkoper uit zijn.

Berghut
Overal in de Alpen vind je berghutten. De Schweizerische Alpenklub bezit en beheert de meeste hiervan. Ze zijn zo gesitueerd dat ze op wandel- en klimroutes liggen. Het is aan te bevelen reserveringen te maken. Leden betalen rond Sfr 20 en niet-leden Sfr. 30 per overnachting.

Camping
Er zijn enige honderden campings in Zwitserland. Langs de wegen vind je overal borden die naar campings verwijzen. De prijzen zijn ongeveer die van Nederland en België. Houd er rekening mee dat kamperen hoog in de bergen koud is.

Hotel
Zwitserse hotels zijn er in alle kwaliteitsklassen (van 1 tot 5 sterren). De seizoensprijzen verschillen nogal. Hotels in wintersportoorden zijn het drukst rond Kerst en nieuwjaar, februari/maart en voor zomerrecreatie zijn juli en augustus piekmaanden. Gemiddelde basisprijs voor een kamer zonder voorzieningen is Sfr 40.

Hostel
Er zijn ongeveer 80 hostels en jeugdherbergen in Zwitserland. Er wordt geen leeftijdsgrens gehanteerd. De voorzieningen zijn goed. Overnachten in een hostel is goedkoper dan het verblijf in een hotel. De standaardprijs ligt rond de Sfr 30 inclusief ontbijt.

Elektriciteit

Zwitserland heeft een netspanning van 220 volt, dus hetzelfde als in Nederland. In Zwitserland worden drie verschillende formaten stekkers en contactdozen gebruikt. De standaard Europese stekker (zoals in Nederland gebruikt) is wel te gebruiken, maar als je eigen elektrische apparaten in Zwitserland wilt gebruiken, moet je verloopstekkers meenemen (te koop in de meeste doe-het-zelf- en elektronicazaken).

Feestdagen

De nationale feestdag van Zwitserland valt op 1 augustus. Men herdenkt dan de stichting van het eedgenootschap waaruit het huidige Zwitserland is voortgekomen. Ter gelegenheid van de nationale feestdag vinden veel evenementen en manifestaties plaats en er wordt traditiegetrouw veel vuurwerk afgestoken.

De ‘standaard’ christelijke feestdagen als Kerstmis, Pasen en Hemelvaart zijn eveneens feestdagen in Zwitserland.

Elk kanton heeft zijn eigen feestdagen die voortkomen uit de regionale en lokale geschiedenis en folklore, zoals schuttersfeesten, processies en seizoensfeesten. Stel je op de hoogte van de feestkalender van het kanton waarin je bent, dan weet je waar je aan toe bent (sluitingstijden etcetera), en je kunt, zeker in de kleine plaatsen, leuke unieke evenementen meemaken.

Fotografie

Zwitserland is een fotogeniek land: als je houdt van landschapsfotografie kun je je er flink uitleven. Als je in de bergen gaat fotograferen is het noodzakelijk een UV-filter mee te nemen. Neem geen enorme uitrusting mee als je lange bergwandelingen gaat maken want teveel gesjouw zal je opbreken. Je kunt vrijwel overal films verkrijgen, alleen dia-film is vrij schaars.

Kinderen

Kinderen kun je gerust meenemen naar Zwitserland. Ze zijn vrijwel overal welkom en er zijn altijd wel activiteiten speciaal voor kinderen. Er is zelfs een speciaal ‘gezinnen welkom’ keurmerk voor vakantieplaatsen die specialiseren in gezinsvriendelijke accommodatie.

Kleding

Als je de bergen ingaat is het absoluut noodzakelijk om je goed voor te bereiden, dus neem ook de juiste kleding mee: goed ingelopen bergschoenen, warme kleding en regenkleding, ook in de zomer, want in de bergen kan het weer snel omslaan. Ook iets voor op je hoofd, want er is vaak weinig beschutting hoog in de bergen en een zonnesteek wil je natuurlijk niet oplopen.

Openingstijden

Winkel
In Zwitserland zijn winkels over het algemeen geopend van 8.00/8.30 tot 12.00/12.15 en van 13.30 tot 18.30. Ze zijn gesloten op
zaterdagmiddag na 17.00, zondag de gehele dag en maandagochtend. In de steden en toeristencentra zijn winkels meestal vaker en langer open.

Apotheek
Apotheken zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 8.30 tot 18.30 uur.

Bank
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.

Postkantoor
Postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 18.30 uur in de grote steden. In de kleinere plaatsen meestal gesloten van 12.00 tot 13.30 uur. Op zaterdagochtend zijn centrale postkantoren geopend van 7.30 tot 11.00 uur.

Reistijd

Zwitserland heeft in elk jaargetijde wel iets te bieden. Het wintersportseizoen duurt van ongeveer december tot half maart. In de zomer is er uitstekende gelegenheid tot bergwandelen en -klimmen. Ook voor watersport op de Zwitserse meren kun je het beste in die tijd terecht.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Zwitserland en Nederland.

Veiligheid

Over het algemeen is Zwitserland een veilig land. Misdaadcijfers zijn vrij laag, zeker in vergelijking met Nederland. Er zijn wel wat plaatsen die enige risico’s kunnen opleveren voor reizigers, zoals bijvoorbeeld de centrale treinstations van grote steden, waar zakkenrollers en tasjesdieven kunnen rondlopen. Berovingen etcetera komen zelden voor. De Zwitserse politie staat bekend als efficiënt en behulpzaam.

Datum artikel: 12-11-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Zwitserland Informatie

ATP vakanties