vakantie informatie

Zweden Informatie

Zweden wordt vaak geassocieerd met kou en donkere winters. Toch is Zweden ook een ideale bestemming voor zonaanbidders, want de zon schijnt er zomers maar liefst 24 uur per dag. Deze ‘middernachtzon’ is samen met het Noorderlicht voor velen de reden voor hun bezoek aan Zweden. Het Noorderlicht, een groen of roodachtige straling in de hemel, is het best te zien in de winter in het noorden van Zweden.
Zweden is erg dunbevolkt en bestaat voor het grootste deel uit bossen en meren. Het land is dan ook geliefd bij wandelaars en avonturiers. Een populaire wandelroute is de 393 kilometer lange Kungsleden (Koningspad), die dwars door Lapland gaat. Ook de steden Stockholm, Malmö, Göteborg, Linköping en Visby worden door veel toeristen bezocht.


Het land

Geografie

Koninkrijk Zweden is, met 449.964 km², het grootste land van Scandinavië. Met een inwonertal van ongeveer 9 miljoen maakt dat de bevolkingsdichtheid laag (ongeveer 20 inwoners per km²). Scandinavië is de benaming voor de noordelijke landen in Europa, bestaande uit Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland. Zweden bestaat grofweg, van noord naar zuid, uit drie landsdelen: Norrland, Svealand en Götaland. In de onderste helft van Zweden – waar de drie grootste steden, Stockholm, Göteborg en Malmo, te vinden zijn is de bevolkingsdichtheid het grootst.


De drie landsdelen zijn onderverdeeld in landschappen: een soort ‘provincies’. In Norrland – het grootste landsdeel van de drie – zijn voornamelijk bossen en vele meren (in heel Zweden ongeveer 96.000 stuks) en prachtige watervallen te vinden. Zweden kent veel nationale parken, waarvan de grootste in Norrland liggen. De grens met Noorwegen is een berglandschap, vanaf waar veel rivieren ontspringen. In het noordelijke gebied ligt ook Lappland: een ruig gebied en het hoogste deel van Zweden (niet te verwarren met Lapland te vinden in het uiterste noorden van Scandinavië). Svealand is het middelste gedeelte van de landsdelen. Hier ligt de hoofdstad Stockholm (in het landschap Södermanland en Uppland). Svealand kent behalve bossen en moerasgebieden ook heuvelachtige gebieden en open vlaktes. De zuidelijkste van de landschappen is Götaland, waar het grootste meer van Zweden is gelegen: Vänern. Dit gebied kent veel landbouw, maar ook lange zandstranden aan de westkust, een grillige zuidkust en eindeloze bebossing in bijvoorbeeld Smäland. Voor de kust van dit landschap zijn twee eilanden te vinden: het langgerekte Öland, waar in het zuiden het boomloze steppeachtige gebied Stora Alvaret ligt en iets verder van de kust, en een stuk groter, ligt het eiland Gotland. De natuur is hier gevarieerd: naaldbossen worden afgewisseld door stranden en rotsformaties. Het eiland staat bekend om zijn vele ruines en burchten.

Klimaat

Van Zweden wordt vaak gedacht dat het er vooral koud is. En dat klopt ook wel, maar slechts voor een gedeelte, want Zweden kent ook warme, aangename zomers. Het zuiden heeft te maken met een warme golfstroom, waardoor het daar in de winter niet erg streng vriest. Landinwaarts en meer richting het noorden, wordt het in de winter stukken kouder en kan de temperatuur dalen tot -35 °C. Overigens is de kou droog te noemen en waait het er niet overmatig, waardoor dergelijke temperaturen draagbaar zijn. De zomer kent aangename temperaturen van ongeveer 27 °C. Aan de kust regent het iets vaker dan in het binnenland, maar hier staat weer tegenover dat het zeewater een prettige temperatuur heeft. Zweden is een groot land en hier geldt: hoe noordelijker, hoe korter de zomer duurt.

Middernachtzon
Op het noordelijk halfrond komt de zon tijdens de zomer hoger boven de horizon (door de schuine stand van de aardas) dan in de winter en blijft het dus licht, ook ‘s nachts. In het uiterste noorden duurt deze periode langer dan richting het zuiden. Omgekeerd blijft de zon in de winter op de poolcirkel onder de horizon staan en op de Noordpool heerst dan de poolnacht.

Noorderlicht
Het noorderlicht is een natuurverschijnsel dat in Zweden, tijdens heldere winternachten goed waar te nemen is. Doordat elektrische deeltjes in hogere luchtlagen terechtkomen, ontstaan (door uitbarstingen op de zon) er prachtige kleurschakeringen.

Natuur

Planten
Meer dan de helft van het oppervlakte van Zweden is bedekt met bossen: sparren, dennen en lariksen voeren de boventoon. In het zuiden overheerst de beuk en in het noorden de berk. In de zomer is het een kleurrijke bedoening in Zweden, want dan komen de vele bloemen tot bloei: klaprozen, margrieten en veldbloemen. In het wild komen dan ook vele vruchtsoorten voor, zoals bosbessen en frambozen. Zweden heeft vele nationale parken waar de toerist in de ongerepte natuur eindeloos kan rondzwerven.

Dieren
De beer, lynx, wolf en veelvraat zijn allemaal dieren die voorkomen in Zweden, zij het nog vrij zeldzaam. De eland en boslemmingen daarentegen zijn vaker te signaleren, vooral in bosachtige gebieden, alsmede poolvossen en toendralemmingen in het noorden. De vogelliefhebber kan zijn hart ophalen in Zweden, want er zijn meer dan 300 soorten te vinden. Vele soorten vissen komen ook in overvloed voor, te danken aan het feit dat Zweden erg veel meren (96.000 stuks) en rivieren heeft.

Bevolking

Bevolking

Zweden heeft ongeveer 9 miljoen inwoners, waarvan de grootste minderheid (±15.000) wordt gevormd door de Lappen (Samen), vooral te vinden in het noorden, waar zij leven van de bosbouw, landbouw en visserij. Ze hebben een eigen taal en ook een parlement, maar in de praktijk functioneert dat niet naar behoren, aangezien de belangrijkste beslissingen uiteindelijk worden genomen door het Zweedse parlement. Nog slechts een klein gedeelte van de Lappen leeft nog op de traditionele wijze.

De Zweden zijn een saamhorig volk, dat graag iets over heeft voor de medemens en waarvoor gelijke benadering van elk individu hoog in het vaandel staat. Dat uit zich onder meer in het feit dat Zweden een voorvechter is van mensenrechten in de wereld en de binnenlandse politiek veel aandacht besteedt aan de gelijke positie van zowel mannen als vrouwen op de arbeidsmarkt. Veel geld gaat dan ook naar de gezondheidszorg en de kinderopvang.

Religie

Ongeveer 90% van de bevolking is protestants en dan voornamelijk luthers. Maar dit wil niet zeggen dat dit percentage ook actief godsdienstig is, integendeel, slechts 5% hiervan gaat ook daadwerkelijk met regelmaat naar de kerk.

Cultuur

Uit archeologische opgravingen is gebleken dat Zweden al tijdens de oude steentijd (5000-3000 voor Christus) bewoond moet zijn geweest. Er zijn dan ook prehistorische monumenten en overblijfselen te vinden uit verschillende tijdperken. Zweden kent veel ‘hembygdsgard’: een soort openluchtmusea of beter geformuleerd: cultuurreservaten, waar een realistisch beeld wordt geschetst van het leven voor de industrialisatie. Ook zijn er in Zweden reguliere musea te vinden, alsmede veel kerken (voornamelijk in het zuiden) en kastelen (met name in Skane, land van de kastelen).

Met betrekking tot andere disciplines in de kunst en cultuur, heeft Zweden veel te bieden. De bekendste (jeugd) schrijfster moet ongetwijfeld Astrid Lindgren zijn, die met haar creatie van Pippi Langkous wereldfaam verkreeg. Nils Holgersson is ook een karakter uit de Zweedse literatuur die iedereen kent. Op het gebied van film heeft Zweden een naam hoog te houden. Zo heeft regisseur Ingmar Bergman een grote rol gespeeld in de Zweedse filmgeschiedenis en moeten ook actrices Greta Garbo en Ingrig Bergman niet ongenoemd blijven, beiden oorspronkelijk uit Zweden afkomstig. Tegenwoordig krijgen jonge, getalenteerde filmmakers de kans om realistische films te maken die bij een groot (internationaal) publiek gretig aftrek vinden.

Geschiedenis

Geschiedenis

Nadat de bloeitijd van de Vikingen voorbij was, ontstond de Unie van Kalmar, bestaande uit Denemarken, Noorwegen en Zweden, waar indertijd Finland ook een onderdeel van was. Zweden maakte zich los van de Unie en in 1523 werd een koning gekozen en werd de gecentraliseerde Zweedse monarchie gesticht. Het was in vele oorlogen met de overgebleven landen van de Unie – Denemarken en Noorwegen – verwikkeld. Zweden breidde ondertussen zijn gebied uit richting een deel van de Baltische staten en Duitsland en werd in de 17e eeuw als grootmacht binnen Europa gezien. De macht nam begin 18e eeuw af, met als gevolg dat de overzeese gebieden werden verloren en ook Finland geen onderdeel meer van Zweden was. Van 1814 tot 1905 zat Zweden in een unie met Noorwegen. 1814 Is ook het jaar vanaf wanneer Zweden niet meer in oorlog is geweest. Alhoewel het lange tijd de term ‘neutraal’ heeft gebruikt, is dat inmiddels bijgesteld naar ‘militair ongebonden’. Zweden is tegelijk met Finland en Oostenrijk toegetreden tot de Europese Unie in 1995.

Politiek en Economie

Politiek

Zweden is een constitutionele monarchie, met als staatshoofd koning Karl XVI Gustaf. De premier, Gőran Persson van de Sociaal-Democratische Partij, is sinds 1996 aan de macht. Hij werd herkozen voor een volgende periode in 2002. De Riksdag is het parlement, bestaande uit een kamer met 349 leden en wordt gekozen voor vier jaar. De politiek in Zweden is liberaal van aard, waarbij het behouden van de welvaartsstaat, gelijke behandeling van het individu en aandacht voor de actieve arbeidsmarktpolitiek belangrijk zijn.

Economie

Zweden heeft een hoge levensstandaard en heeft zijn industrialisatie te danken aan de Nederlandse pionier Louis de Geer, die in de 17e eeuw begon met een ijzergieterij, wat de basis bleek voor de toekomst van de Zweedse industrie. Met de degelijkheid van de producten ijzererts, hout en staal heeft Zweden zich ontwikkeld tot een land waarin het particuliere bedrijfsleven tot grote bloei is gekomen en belangrijke rol speelt. Ikea, Volvo en Saab zijn inmiddels allemaal merken van wereldfaam. Verder is Zweden een belangrijke speler op de IT- en telecommunicatiemarkt. Overigens is de recessie van de jaren negentig ook aan Zweden niet voorbij gegaan.

Eten en Drinken

Eten

Met betrekking tot uit eten gaan, kent Zweden geen grote verschillen met het aanbod in Nederland. Vooral in de grote steden treft u diverse soorten restaurants: van Italiaans tot Aziatisch. In Zweden wordt verder veel vis (zalm en haring) en wild (hert en eland) gegeten, vaak geserveerd met wilde paddestoelen of bessen. Verschillende soorten vruchtentaarten staan ook vaak op het menu, alsmede de dagens rätt – de dagschotel – doorgaans bestaande uit drie gangen.

Drinken

Ja, (alcoholische) drank in Zweden is duur. Het overgrote deel van de
alcoholische dranken (hoger alcohol percentage dan 3,5%) is alleen te
koop bij de slijterij: Systembolaget, door mensen van 18 jaar en ouder.
Hier wordt streng op toegezien. Gevolg van de hoge prijzen is dat er
nogal wat mensen zijn die het initiatief hebben genomen om zelf te
stoken. Dat klinkt romantisch, maar pas op met het aannemen van
dergelijke drankjes aangezien niet iedereen al te nauwkeurig stookt.

Vervoer

Naar Zweden

Vliegtuig
Vanuit Amsterdam (Schiphol) gaan dagelijks verschillende vluchten naar Stockholm, Göteborg en Malmö (dat ligt meest zuidelijk).

Boot
Er zijn veel veerdiensten naar Zweden. Meest praktisch vanuit Nederland is via Duitsland direct naar Zweden of via Denemarken.

Trein
De reiziger die de tijd heeft, kan ook met de trein naar Zweden, maar je moet rekening houden met een aantal keer overstappen.

Auto of bus
Met eigen vervoer is het ook goed te doen naar Zweden, maar ook hiervoor, alsmede reizen met de bus, geldt: neem de tijd. Overigens is er een goede tunnel/brugverbinding (Öresundsbrug) vanuit Denemarken, waarvoor tol betaald moet worden.

In Zweden

Vliegtuig
Aangezien Zweden een groot land is, kent het veel – en goede – vliegverbindingen. Stockholm heeft het belangrijkste vliegveld en veel binnenlandse vluchten gaan via deze stad.

Boot
Reizen met de boot is ook goed te doen in Zweden, want het land kent regelmatige, goed georganiseerde veerdiensten.

Trein
Het spoorwegnet van Zweden is goed verzorgd en uitgebreid. Het is een comfortabele manier van reizen die als extra voordeel heeft dat het de reiziger de mogelijkheid geeft veel van het land te zien.

Auto
De wegen in Zweden zijn goed onderhouden, vooral in het zuiden en midden van het land. In het noorden willen de wegen een stuk stiller zijn, maar blijven goed begaanbaar. Er wordt streng toegezien op het naleven van de verkeersregels, vooral met betrekking tot alcohol in het verkeer en met het rijden van gedimd licht (ook overdag en binnen de bebouwde kom).

Bezienswaardig

Stockholm
Venetië van het Noorden: de hoofdstad van Zweden is een kosmopolitische, trendy en culturele stad, gebouwd op 14, met elkaar verbonden door bruggen, eilanden. De stad verkennen vanaf een boot is een aanrader. Op culinair- en uitgaansgebied heeft het veel te bieden: restaurants en clubs in alle prijsklassen en van alle soorten. Vooral in de oude binnenstad, Gamla Stan, is altijd wat te doen. Hier bevindt zich ook het Koninklijk Paleis, waar onder meer de koninklijke juwelen worden tentoongesteld. In de stad zijn diverse interessante musea te vinden, waarvan het Vasamuseum (Vasa is een 17e eeuws oorlogsschip) de belangrijkste is. Een andere plek die de moeite waard is, is het Stadhuis (Stadshuset), een opvallend gebouw, opgetrokken uit dieprode stenen en mozaiektegels. De Nobelprijs (behalve die voor de vrede) wordt hier jaarlijks uitgereikt. Net buiten de stad begint de ‘scherenkust’, een kustgebied waar zich talloze eilandjes bevinden, een uitstekende plek om in de zomer van de zon te genieten.

Göteborg
Göteborg, aan de westkust van Zweden gelegen, is de grootste havenstad van het land. Op het gebied van industrie loopt de stad voor op de hoofdstad Stockholm. Er zijn een aantal belangrijke fabrieken en de ontwikkeling van de stad is nog steeds in volle gang. Dit wil niet zeggen dat het een echte ‘industriestad’ is. Deze in 1621 door Nederlandse en Duitse kolonisten gebouwde stad (officieel gesticht door Koning Gustav II Adolf), is sfeervol en gezellig. Göteborg en omgeving zijn uitstekende plekken om een reis aan Zweden te beginnen. In de stad komen jaarlijks vele toeristen aan met dit zelfde doel. Behalve prachtige architectuur, goede restaurants (veel vis), 3 forten, een stadsgracht, parken en mooie pleinen, biedt de stad ook diverse culturele evenementen. In juni 2006 is bijvoorbeeld de finish van de Volvo Ocean Race in de haven, wat vele festiviteiten met zich meebrengt. Liseburg is het grootste amusementspark van Zweden, met vele attracties, maar ook concerten. Grebbestad, zo’n 170 kilometer ten noorden van Göteborg gelegen, is een vissersstadje met volop watersportmogelijkheden en zandstrandjes, gelegen tussen de grillige rotsen (scherenkust).

Malmo en omgeving
Malmo behoorde vroeger tot Denemarken, maar is inmiddels in grootte de derde stad van Zweden. Het ligt in de meest zuidelijke provincie Skane, het oudst bewoonde gebied van het land. In deze streek zijn veel bezienswaardige kastelen te vinden, maar ook het natuurschoon, vooral veel bossen en heuvelruggen, mag niet ongenoemd blijven. De stad Malmo is enigszins een industriestad, alhoewel er ook prachtige parken en uitgaansvertier te vinden is. De stad Lund is de oudste stad van Skane en dat is nog steeds terug te zien in de gebouwen in het centrum, waar ook nieuwbouw zijn plek heeft ingenomen. Het is een echte universiteitsstad, waar de universiteit in de 17e eeuw werd gesticht.

Dalarna
Op toeristisch gebied is de provincie Dalarna een van de meest populaire streken van Zweden. Het staat bekend om zijn rijke cultuur en een plek waar oude tradities nog in ere worden gehouden. Het landschap biedt voor ieder wat wils: bossen, bergen, rivieren, meren en watervallen behoren allemaal tot het natuurschoon. Dit betekent dat de reiziger een keur aan activiteiten kan ondernemen, waarvoor ook vele faciliteiten aanwezig zijn.

Norra Norrland
Dit is het gebied dat de provincies Norrbotten, Lappland en Västerbotten beslaat en ligt in het noorden van Zweden. Het is een zeer dunbevolkt gebied, waar ook de Samen (Lappen) leven. Slechts 15% van de 15.000 Samen leiden nog het nomadenbestaan van oudsher: leven van de rendierteelt (of visvangst en jacht) en het volgen van de rendieren op zoek naar voedsel. In Norra Norrland zijn een aantal prachtige Nationale Parken te vinden, waar stevig gewandeld en geklommen kan worden, zo ligt de hoogste top van Zweden hier: Kebnekaise (2100 meter). Het is bij uitstek een gebied waar de reiziger rust zal vinden.

Stranden en Actief

Stranden

In juni begint het strandseizoen. Aan de kust van zowel de west- en zuidkust, alsmede de oostkust zijn veel stranden, alhoewel ook rotsen verwacht moeten worden. Vooral het eerstgenoemde gebied is populair. Ook aan de vele meren die Zweden rijk is, zijn zandstrandjes te vinden. Het water van de meren meest noordelijk gelegen, kan erg koud zijn, aangezien het water rechtstreeks uit de bergen komt.

Actief

Fietsen
Zweden kent prachtige fietsroutes. Met name het zuiden en midden van Zweden lenen zich het beste voor een stevige fietstocht. In het noorden worden de afstanden simpelweg te groot en is het stukken bergachtiger.

Skiën
Het skiseizoen begint eind december en gaat in het noorden soms tot half mei door. Overigens zijn de maanden december, januari en februari niet optimaal voor de wintersport, omdat de dagen dan nog te kort zijn.

Watersporten
Als enorm waterrijk land is Zweden uitermate geschikt om er diverse soorten watersport te beoefenen. Vissen is een populaire bezigheid, maar let op dat hiervoor een vergunning nodig is. Informatie hierover kan verkregen worden bij het plaatselijke toeristenkantoor. Kanovaren is ook populair en een fantastische manier om het land te bekijken en om op plekken te geraken die in eerste instantie onbereikbaar lijken. Een kanotocht kan wat betreft duur variëren van een uurtje tot zelfs een paar dagen. In het laatste geval is het goed om van tevoren een route uit te stippelen en om de nodige proviand mee te nemen, alsmede een tent. Een aantal rivieren heeft heftige stroomversnellingen: de plek om te wildwaterraften.

Wandelen
In Zweden kan naar hartelust gewandeld worden. De paden zijn goed aangeven, maar het is ook mogelijk om daar van af te wijken en een eigen route te volgen. Stippel deze van tevoren wel uit. Het is mogelijk om dagwandelingen te maken, maar je kunt er ook wat langer op uit gaan en bijvoorbeeld van hut naar hut (fjällstugor) trekken. Verwacht geen luxe en zorg voor enige eigen proviand (en slaapzak), want het is niet overal mogelijk om eten en drinken te kopen. Behalve deze fjällstugor, bestaat in Zweden ook nog het fenomeen fjällstations: wat comfortabeler dan de fjällstugor en soms zelfs te vergelijken met een hotel. Ze zijn voornamelijk te vinden in Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Härjedalen en Dalarna.

Communicatie

Communicatie

In Zweden kan er gewoon gebeld worden met de eigen mobiele telefoon. Verder is het mogelijk om met een creditcard te bellen vanuit een telefooncel, maar ook met telefoonkaarten, te koop bij het postkantoor of nieuwskiosk, evenals postzegels.

Taal

De Vikingen (Zweden, Noren en Denen) spraken voorheen dezelfde Germaanse taal: Oudnoors of te wel Nörren. Inmiddels, met het ontstaan van aparte landen, heeft het Oudnoors zich ontwikkeld in drie verschillende talen. In Zweden wordt ook, zij het in mindere mate en in beperkte delen van het land, Fins en Samisch gesproken. Met Engels kan de toerist goed uit de voeten.

Douane

Reisdocumenten

Voor Zweden zijn geen bijzondere visa nodig: een geldig paspoort of identiteitskaart volstaan.

In- en uitvoer

Voor Zweden gelden de in- en uitvoerbepalingen zoals vastgesteld voor alle landen van de Europese Unie.

Gezondheid

Gezondheid

Inentingen zijn niet nodig voor Zweden. Het alarmnummer is in Zweden hetzelfde als in Nederland: 112.

Gehandicapten

De nodige faciliteiten zijn goed aangepast voor gehandicapte reizigers in Zweden.

Geldzaken

Geldzaken

In 2003 werd een referendum gehouden over het invoeren van de euro. 56% Stemde tegen, met als gevolg dat de munteenheid van Zweden nog altijd de kroon, bestaande uit 100 öre, is. Geld kan gewisseld worden in de daarvoor bestemde wisselkantoren en banken. Als toerist kun je makkelijk pinnen bij bankautomaten of betalen met creditcard.

Fooi

Het geven van fooi wordt praktisch niet gedaan in Zweden, bedragen worden over het algemeen op hele kronen afgerond.

Afdingen

Wordt niet toegepast in Zweden.

Praktische informatie

Accommodatie

Hotel
Hotels in Zweden zijn goed en variëren van goedkoop met de basisvoorzieningen tot duur met vele extra’s. Buiten de steden, op meer afgelegen plekken zijn ook zogenoemde ‘resorts’ te vinden, met bijvoorbeeld een golfbaan. Iets soortgelijks, maar in een goedkopere prijsklasse, is een Pensionat: kleiner en eenvoudiger dan een resort.

Kamperen
De mogelijkheden voor de kampeerder zijn in Zweden talloos. Allereerst heeft Zweden veel gerenommeerde campings, van een tot vijf sterren. Maar zelfs de camping met een ster voldoet aan alle basiseisen. Veel kampeerterreinen zijn tegenwoordig het gehele jaar geopend, maar dat geldt nog zeker niet voor alle. Reken doorgaans op openingstijden van 1 juni (veelal zelfs vanaf 1 mei) tot 1 september. Vrij kamperen is een goed alternatief voor de kampeerder die de volle campings van de zomermaanden wil vermijden. Het is toegestaan om de tent op welke plek dan ook op te zetten, zo lang het buiten het zicht en gehoor van een particuliere woning gebeurt en er geen schade wordt aangericht. In Zweden wordt het ‘Allemansrecht’ toegepast, wat er op neer komt dat men andermans territorium mag betreden, maar wel onder bepaalde
voorwaarden.

Stuga / Semesterby
Een stuga is een hut, meestal in de vrije natuur, met enige basisvoorzieningen. Let er op dat bedlinnen en handdoeken zelf moeten worden meegenomen. Behalve in de vrije natuur komen stugor ook voor op campings en als onderdeel van een hotel. Verblijven in een stuga is een uitstekende manier om, op enigszins primitieve wijze, van het prachtige natuurschoon te genieten. Semesterby is een vakantiedorp bestaande uit stugor. Dit heeft in feite veel weg van een reguliere camping, want bij een semesterby hoort ook vaak een winkel, zwembad en eetgelegenheid.

Elektriciteit

220 Volt, hetzelfde als in Nederland.

Feestdagen

1 januariNieuwjaarsdag
6 januari
Driekoningen
maart/april
Goede Vrijdag en Pasen
30 april
Verjaardag koning Karel XVI Gustaaf & viering dat de winter voorbij is
1 meiDag van de Arbeid
mei/juni
Hemelvaartsdag en Pinksteren
6 juni
Dag van de Zweedse vlag
rond 21 juniMidzomeravond & Midzomerdag
begin november
Allerheiligen
24 -26 december
Kerstmis

Kinderen

Een vakantie in Zweden met kinderen is goed te doen. Er zijn veel faciliteiten voor hen, zoals dierentuinen en vele (nationale) parken.

Kleding

De mee te nemen geschikte kleding voor een reis naar Zweden hangt af van voornamelijk twee belangrijke factoren: de reistijd en het soort te ondernemen vakantie. Met het oog op een avontuurlijke en/of actieve vakantie is het zaak om daarvoor goede uitrusting mee te nemen: kleding van katoen (laagjes), een regenjas en comfortabele schoenen. Een reisklamboe (voor kampeerders) is geen overbodige luxe, aangezien muggen in de maanden juli en augustus behoorlijk goed vertegenwoordigd zijn. Wanneer men in de winter reist, is warme kleding (thermo) een vereiste.

Openingstijden

De openingstijden van kantoren en winkels is ongeveer gelijk aan die in Nederland. Supermarkten zijn vaak ook ‘s avonds en op zondag open, maar in de kleinere steden en dorpen komt dat minder vaak voor. Openingstijden voor culturele bezienswaardigheden als musea verschillen, dus daarvoor is informatie in te winnen bij de plaatselijke toeristenbureaus.

Reistijd

De zomer is bij uitstek geschikt om naar Zweden af te reizen. De weersomstandigheden zijn dan het beste, vooral in de maanden juni en juli. Houd er wel rekening mee dat de meeste Zweden vakantie vieren in de maand juli, waardoor het dan natuurlijk drukker is. Maar door de grootte van het land, zijn er altijd plekken te vinden waar de toeristen niet in groten getale aanwezig zijn. Mei strekt ook tot de aanbeveling, alhoewel het toeristenseizoen dan nog niet is begonnen. In de wintermaanden kan de wintersportliefhebber zijn hart ophalen, hoe noordelijker, des te later begint en eindigt het wintersportseizoen.

Tijdsverschil

Er is geen tijdverschil met Nederland.

Veiligheid

Zweden is een veilig land om in te reizen. Als toerist is het natuurlijk altijd van belang om enige alertheid in acht te nemen en in het geval van bijzondere tochten, de juiste informatie in te winnen en/of de hulp van een gids te vragen.

Datum artikel: 7-11-2008 Informatie

Zie ook:

Eén reactie op Zweden Informatie

  1. free woman pee pics
    19-07-2009 14:36
    1

    nice! i’m gonna make my own blog

Een reactie toevoegen over Zweden Informatie

ATP vakanties