vakantie informatie

Zuid-Afrika Informatie

Zuid-Afrika is een paradijs op aarde en een land waar je als Bourgondiër, avonturier, backpacker of als gewone toerist een heerlijke tijd kunt beleven. Uitkijken over Kaapstad vanaf de Tafelberg, op zoek naar leeuwen, olifanten en neushoorns in Kruger National Park of heerlijk eten in een pittoresk plaatsje langs de Garden Route. Proef de wijnen in Stellenbosch of ga zwemmen met pinguins op weg naar Kaap de Goede Hoop, de historische plek waar menig Nederlands VOC-schip in vroegere tijden is langsgevaren. Het is het land van Nelson Mandela, van apartheid, verschillende culturen en vrolijke mensen. Zuid-Afrika is een prachtig land met een zeer afwisselend landschap, een zacht klimaat en een adembenemende natuurlijke schoonheid dat je zeker gezien moet hebben.

zuid-afrika

Het land

Geografie

Zuid-Afrika is het meest zuidelijk gelegen land van Afrika. Het land telt 41 miljoen inwoners en is met haar 1.223.201 km2 zeventien keer zo groot als Nederland en België samen. Binnen de landsgrenzen van Zuid-Afrika liggen nog twee soevereine koninkrijkjes, Lesotho en Swaziland. Zuid-Afrika grenst in het noorden aan Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique. Zuid-Afrika heeft negen provincies: Gauteng, Noordwest, Oost-Kaap, West-Kaap, Mpumalanga, Vrijstaat, Limpopo, KwaZulu-Natal en Noord-Kaap.


Klimaat

Zuid-Afrika heeft een gematigd klimaat. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 50 ºC en in de winter kan het behoorlijk koud worden met een minimum van -16 ºC op de hoge plateaus. De Afrikaanse zomer, die loopt van december tot februari, is de populairste tijd om het land te bezoeken. Maar denk niet dat Zuid-Afrika in de winter niets te bieden heeft. De temperaturen zijn dan in de meeste delen van het land nog erg zacht en het is, omdat het wat koeler is, de beste tijd om dieren te spotten. In de lente is een bezoek aan de Noord- en West-Kaap aan te raden. In deze periode worden deze provincies gekleurd met enorme velden wilde bloemen, een prachtig gezicht. In de winter valt er in de Drakensbergen sneeuw en is er zelfs een mogelijkheid om te skiën of om te snowboarden. Op een minuscule piste weliswaar, maar toch een leuke attractie.

Natuur

Het kustklimaat van Zuid-Afrika wordt beinvloed door twee verschillende oceaanstromingen. De tropische Agulhas-stroom die vanuit het zuiden naar het oosten stroomt en de koude Bengulea-stroom die langs de westkust naar het noorden stroomt. Dit heeft een grote invloed op de flora en fauna die hierdoor zeer verschillend is. De planten en dieren hebben zich aangepast aan het klimaat. Zo zie je aan de oostkust dieren die aan de westkust niet voorkomen, zoals dolfijnen.

Planten
Zuid-Afrika is een land met veel verschillende flora en landschappen. Er zijn veel verschillende soorten die in het hele land voorkomen maar per streek typische verschillen vertonen. In het westen van het land, waar het over het algemeen vrij droog is, vindt men veel lage plantsoorten. Meer naar het oosten komt veel open grasland en bushveld voor. De oostkust, waarlangs de Gardenroute loopt, is bebost. Vooral bekend zijn de reuzenprotea, de nationale bloem van het land en het fynbos, waarvan Zuid-Afrika duizenden unieke soorten kent.

Dieren
De dieren in Zuid-Afrika zijn echte publiekstrekkers. Aangevoerd door de zogenaamde ‘Big Five’ (leeuw, neushoorn, luipaard, olifant en buffel) zijn er in Zuid-Afrika tientallen wilde diersoorten te vinden die meestal in beschermde reservaten leven. Het bekendste wildreservaat in Zuid-Afrika is Kruger National Park in het noordoosten van het land dat werd gesticht in 1898 door president Paul Kruger, om het uitsterven van bedreigde diersoorten tegen te gaan. Andere bekende parken zijn Hluhluwe Umfolozi en Addo Elephant Park. In Zuid-Afrika vind je vele prachtige diersoorten, zoals giraffen, zebra’s, gnoes maar ook krokodillen, walvissen, pinguins en diverse unieke vogelsoorten. Er zijn talloze soorten antilopen en gazellen, waaronder de eland, de grootste antilope van de wereld, en de springbok. Dit kleine dier is ontzettend snel en heeft een typische manier van springen waarbij het de poten stijf houdt. De springbok is bovendien het symbool van het succesvolle Zuid-Afrikaanse rugbyteam.

Bevolking

Bevolking

Zuid-Afrika is een echte smeltkroes van bevolkingsgroepen en culturen en wordt dus niet voor niets de ‘Rainbow Nation’ genoemd. De zwarte bevolking stamt af van de Bantoevolken en is de grootste bevolkingsgroep in Zuid-Afrika. De zwarte Zuid-Afrikanen kunnen globaal worden onderverdeeld in negen etnische groepen waarvan de Zulu’s en de Xhosa de grootste zijn. De rest van de bevolking bestaat uit blanken of Afrikaners, kleurlingen en Aziaten. Eeuwen geleden al werden bevolkingsgroepen uit de hele wereld aangetrokken door de minerale rijkdommen die Zuid-Afrika herbergt. Hun nakomelingen bepalen vandaag de dag het multiculturele gezicht van de Zuid-Afrikaanse bevolking.

Religie

Religie speelt een belangrijke rol in het Zuid-Afrikaanse leven. Niet alleen is het een steunpilaar voor mensen die het vaak niet breed hebben, het is ook een manier om alle verschillende bevolkingsgroepen met elkaar te verbinden. Het grootste gedeelte van de Zuid-Afrikaanse bevolking voelt zich verbonden met het christendom maar er is ook nog veel verbintenis met de oude, inheemse geloven. Zo spelen traditionele helers of witchdoctors nog steeds een belangrijke rol in het leven van veel zwarte Zuid-Afrikanen. Een belangrijk en wereldberoemd geestelijk leider is bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg toegekend voor zijn rol in het verzet tegen de apartheidspolitiek.

Cultuur

Het land heeft maar liefst elf officiële talen waarvan Engels, Afrikaans, Xhosa en Zulu de belangrijksten zijn. De cultuur van Zuid-Afrika wordt bepaald door een mengelmoes van verschillende volkeren en stammen die het land tot de ‘Rainbow Nation’ maken.

Geschiedenis

Geschiedenis

Door diverse fossiele vondsten, in het bijzonder eeuwenoude voetsporen bij Langebaan in de West-Kaap, denken wetenschappers dat de voorloper van de moderne mens twee tot drie miljoen jaar geleden zijn oorspong vond in Zuid-Afrika. Ook zijn er in het land nog diverse kunstschatten uit de oudheid te bezichtigen, zoals rotsschilderingen van meer dan 10.000 jaar oud in onder meer de Cederbergen en Swaziland en diverse artefacten, bijvoorbeeld in het Transvaal Museum in Pretoria.

Kolonisatie

In 1488 voer de Portugees Bartolomeu Diaz als eerste Europeaan om Afrika heen naar Indië en luidde daarmee het kolonisatietijdperk in. Na Diaz volgde Vasco da Gama en werd de Kaap gebruikt om de schepen te bevoorraden. In 1652 sticht de Nederlander Jan van Riebeeck hier de eerste nederzetting. Hoewel de oorspronkelijke bewoners van de Kaap de Nederlanders in eerste instantie verwelkomen vanwege de handelsmogelijkheden, worden ze al gauw met geweld verdreven. Ondertussen komen er meer kolonisten uit Europa naar de nieuwe nederzetting. Zij zijn de eerste ‘Afrikaners’. In 1797 komen de Britten aan de macht in de Kaap. Door diverse veranderingen trekken veel ontevreden Afrikaanse boeren het binnenland in. Zij worden Voortrekkers genoemd en hun massale trek naar de binnenlanden gaat de geschiedenis in als de ‘Grote Trek’. In het oosten van het land bewijst Shaka Zulu, de machtige krijgsheer van de Zulu’s in Natal, een geducht tegenstander te zijn voor de Britten. De bekendste veldslag tussen de Zulu’s en de Engelsen is de Slag bij de Bloedrivier in 1838 waarbij meer dan 20.000 Zulu’s in de pan worden gehakt door het Britse leger.

Boerenoorlog

De vondst van goud en diamanten in Zuid-Afrika zorgt voor een grote volksverhuizing en leidt in 1880 tot de eerste Boerenoorlog. Na een lange en gewelddadige strijd moeten de Boeren het onderspit delven tegen de veel grotere troepenmacht van de Britten en valt heel Zuid-Afrika onder Britse heerschappij. In 1910 wordt Louis Bota, de eerste president van de Britse kolonie, benoemd. De positie van de zwarte Zuid-Afrikanen wordt slechter en slechter en na de Tweede Wereldoorlog wordt uiteindelijk het apartheidsbeleid ingeluid. Het is lang een roerige tijd voor Zuid-Afrika waarin de politieke partij ANC wordt opgericht en het land economisch geboycot wordt door veel landen. Aan het racistische beleid van de Zuid-Afrikaanse regering komt een eind als de toenmalige president P.W. Botha wegens gezondheidsredenen moet aftreden. Zijn opvolger F.W. de Klerk ziet geen heil meer in de politiek die gevoerd wordt en in 1991 wordt de apartheid afgeschaft. Nelson Mandela, die dan al 27 jaar in de gevangenis zit en voor velen het gezicht is van de anti-apartheidsbeweging, wordt vrijgelaten en in 1994 benoemd tot president van Zuid-Afrika. Hij zorgt voor wederopbouw en voor een goede overgang van het vreselijke apartheidsregime naar een democratische maatschappij.

Politiek en Economie

Politiek

Zuid-Afrika is een republiek. Het ANC is de grootste partij en wordt aangevoerd door president Thabo Mbeki. Corruptie en politieke schandalen kenmerken de Zuid-Afrikaanse politiek. Veel zwarte Zuid-Afrikanen leven onder de armoedegrens en de aids-problematiek is groot. Toch is Zuid-Afrika een van de meest welvarende landen van Afrika. Economische groei is een belangrijk doel van de regering maar daarbij is het land nog steeds heel erg afhankelijk van buitenlandse investeerders.

Economie

De Zuid-Afrikaanse economie is veruit de grootste van het continent. Wel heerst er grote werkeloosheid, vooral bij de zwarte bevolking. Dit leidt onder andere tot een groter wordende informele sector. Rondom de steden is de economie erg modern maar op het platteland en in veel townships waan je je terug in de tijd. De groeimogelijkheden zijn aanwezig maar dan moet het land zich wel richten op een veel betere economische verdeling om zo de inkomensverschillen te verkleinen.

Eten en Drinken

Eten

Eten en drinken zijn een genot in Zuid-Afrika. Er is een groot aanbod aan culinaire hoogstandjes en, voor sommigen niet onbelangrijk, het is goed te betalen. Waar de Zuid-Afrikanen vooral bekend om staan is de braai. Braaien lijkt veel op ons barbecuen met een groot verschil; de grootte van de stukken vlees die op de grill gaan. Voor de Zuid-Afrikanen geen gedoe met houtskool en kleine stokjes sate, maar gewoon een grote lap vlees erop en hout om het vuur te stoken. Vlees is het hoofdbestanddeel van de Zuid-Afrikaanse maaltijd en in de supermarkt vind je de grootste lappen. In restaurants kun je vaak ook vrij exotische vleesgerechten krijgen, gemaakt van bijvoorbeeld springbok, krokodil en kudu. Ook de vele culturen hebben hun invloed op de Zuid-Afrikaanse keuken. Zo kun je op veel plaatsen heel goed Indiaas eten, evenals Maleisisch en typisch Engels. Zelfs de Hollandse stamppot is te krijgen. Typische Afrikaanse gerechten zijn potjiekos (soort stoofpot), smoorsnoek (anders dan onze Noordzee snoek) en biltong (gedroogd vlees).

Drinken

Zuid-Afrika staat natuurlijk bekend om zijn wijnen. Het klimaat rond Kaapstad (overdag is het warm en ‘s avonds koelt het sterk af) is ideaal voor de aromavorming van de druiven. Ook de prijs-kwaliteitverhouding is erg goed. Je hebt voor relatief weinig geld een mooie Zuid-Afrikaanse kwaliteitswijn. Het is aan te raden om eens langs te gaan bij een of meerdere wijnboerderijen. Simonsig en Spier in Stellenbosch zijn zeker een bezoekje waard.

Vervoer

Naar Zuid-Afrika

Reizen naar Zuid-Afrika kan voor de extreme avonturiers bijna geheel over land maar voor de meeste mensen blijft het vliegtuig de enige goede optie. Met een rechtstreekse vlucht ben je vanaf Schiphol in ongeveer tien uur in Kaapstad.

In Zuid-Afrika

Auto
De auto is het vervoermiddel bij uitstek als je Zuid-Afrika goed wilt verkennen. Maar let op, ze rijden daar links en je moet enige rijervaring hebben. Om een auto te huren moet je minstens vijf jaar een rijbewijs hebben en ouder zijn dan 23 jaar. Daarnaast is ongeveer een derde van de wegen in Zuid-Afrika niet geasfalteerd en is het voor veel stukken aan te raden om een auto met vierwielaandrijving te huren.

Bus
In het land zelf reizen kan op verschillende manieren. Met het openbaar vervoer is het veilig en comfortabel reizen. Per bus (bijvoorbeeld van Greyhound of de wat meer voor backpackers bedoelde Bazbus) kom je op bijna alle toeristische bestemmingen.

Minibus
De minibus is een hele gemakkelijke en goedkope vorm van vervoer in de grote steden in Zuid-Afrika. Voor nog geen euro ga je van A naar B en bereik je relatief snel je bestemming. Je kunt overal in- en uitstappen door simpelweg te roepen: ‘Thank you driver’. Wees alleen wel voorbereid op asociaal rijgedrag van de minibusjes, een vaak keiharde stereo-installatie en weinig comfort. Vaak proppen ze deze busjes zo vol met mensen dat er echt niks of niemand meer bij kan. Let ook goed op je veiligheid. Neem geen kostbare spullen mee of houd ze uit het zicht. Stap ook nooit in een leeg busje en gebruik ze alleen overdag.

Stadsbus
Met de stadsbus kom je vrij gemakkelijk op de meeste plaatsen. Ze hebben haltes waar je in en uit kunt stappen en je komt voor weinig geld op de plaats van bestemming. Let wel op dat je nooit in een lege bus stapt en dat je dit vervoersmiddel bij voorkeur alleen overdag gebruikt.

Taxi
Voor weinig geld kun je ook een taxi nemen. Deze zijn relatief betrouwbaar en snel. Spreek wel van tevoren een prijs af anders ben je vaak veel te duur uit, meter of geen meter. Vooral ‘s avonds is de taxi de beste en veiligste manier om van A naar B te komen, zelfs al is het maar een paar honderd meter lopen. Neem geen risico en pak voor een paar centen een taxi.

Trein
Per trein reizen is ook een goede optie. Je kunt voor relatief weinig geld in luxe door de prachtige Afrikaanse landschappen treinen. Zo is er de bekende Blue Train die tussen Kaapstad en Pretoria rijdt en ook Rovos Rail, die luxe stoomtreinsafari’s organiseert.

Bezienswaardig

Zuid-Afrika is zo’n prachtig land met zo veel verschillende bezienswaardigheden die je het beste kunt zien als je een rondreis maakt, georganiseerd of op eigen gelegenheid. Het is lastig om alle bezienswaardigheden te benoemen. Hieronder volgt een beperkt overzicht van de grootste, mooiste en leukste bezienswaardigheden van het land:

Kaapstad
De ‘moederstad’ van Zuid-Afrika, idyllisch gelegen op een schiereiland omringd door prachtige natuur, wijngaarden en pittoreske vissersdorpjes, heeft ongelofelijk veel te bieden. Het is dan ook aan te raden om hier een week of langer te verblijven. Kaapstad is een zeer pittoreske maar ook moderne en hippe stad. De diversiteit aan mensen en culturen zorgt voor een kosmopolitische sfeer. In de binnenstad is veel van de koloniale geschiedenis terug te vinden in de typische bouwstijl en kan men de Nederlandse invloeden herleiden uit straatnamen als Heerengracht en Buitenkant. Het Victoria & Alfred Waterfront is een prachtige verzameling winkels en restaurants aan het water en een van de vele mogelijkheden om de culinaire hoogstandjes van Zuid-Afrika te ervaren. Door heel de stad heen vind je niet alleen de mooiste restaurants maar ook de hipste cafes en clubs. Op Longstreet vind je er een heleboel bij elkaar en dit is dan ook een mooie plek om een avondje Kaapstad te ervaren.
Naast al dit moois zijn er ook nog diverse natuurhighlights, zoals de botanische tuinen van Kirstenbosch, Lion’s Head en natuurlijk de Tafelberg, die maar liefst 1086 meter hoog is en waarop je een fenomenaal uitzicht hebt over de stad en de oceaan. Ook heb je vanaf hier een mooi uitzicht op Robben Eiland, de plek waar Nelson Mandela 27 jaar lang gevangen zat.

Het Kaapschiereiland
Als je in Kaapstad bent is ook een tocht om het Kaapschiereiland een must. Je trekt dan van dorpje naar dorpje en rijdt vlak langs de zee, op weg naar Kaap de Goede Hoop. Dit historische punt is gelegen in het Cape of Good Hope Nature Reserve, een natuurpark met diverse wilde diersoorten. Op weg naar het meest zuidelijke punt van het schiereiland passeer je onder andere Muizenberg, Hout Bay en Simon’s Town, drie prachtige vissersdorpen waar je kunt genieten van heerlijke visgerechten en van de mooie omgeving. Muizenberg staat vooral bekend als surfersdorp omdat de golven er niet zo hoog zijn en je er goed kunt leren surfen. In Simon’s Town ligt ook Boulder Beach, een stuk strand waar je kunt zwemmen met brilpinguins. Deze pinguins zijn ongevaarlijk en lopen gewoon los over het strand wat voor grappige taferelen kan zorgen.

De wijnstreek
Op een half uur rijden van Kaapstad kom je in de Coastal Region, de bekendste wijnstreek van Zuid-Afrika met wereldberoemde districten als Stellenbosch, Paarl en Swartland. Je kunt hier een bezoek brengen aan diverse wijnboerderijen en destilleerbedrijven waaraan de streek zijn reputatie te danken heeft. Het is mogelijk om vanuit Kaapstad speciale wijnreisjes te boeken zodat je niet zelf beschonken achter het stuur hoeft te kruipen. Deze reizen zijn vrij goedkoop en makkelijk te boeken. Je bezoekt meerdere wijnboerderijen en krijgt op deze manier een goed beeld van de prachtige streek. Daarnaast is er natuurlijk ook veel ruimte voor het proeven van de wijnen, ports en brandy’s uit de streek.

Kruger National Park
Er zijn meerdere prachtige wildparken in Zuid-Afrika maar Kruger is verreweg de oudste en bekendste. Het is de plek bij uitstek om de ‘Big Five’ in het echt te zien tijdens een safari te voet, per jeep of in een ander voertuig. Je kunt naast de georganiseerde safari’s ook zelf met een auto het park in. Er zijn diverse mogelijkheden om in het park te overnachten in zogenaamde ‘restcamps’. Deze restcamps zijn complete dorpjes met onder meer restaurants en wasserette. Afhankelijk van je budget kun je hier onder meer je tentje opzetten of logeren in een luxueus cottage. De beste tijd om dieren te zien is heel vroeg in de ochtend en laat in de middag. Dan is het minder warm en komen ze meer in beweging.

Johannesburg
Het financiële en commerciële hart van Zuid-Afrika is groot geworden door de goudvondst. Wil je deze stad bezoeken, dan is het aan te raden om je activiteiten in excursievorm te ondernemen. Highlights zijn Soweto, de bekendste kleurlingenwijk van Zuid-Afrika, mede vanwege haar rol in de strijd tegen apartheid, en Gold Reef City, een themapark waarin duidelijk wordt hoe Johannesburg uitgroeide van een klein mijnstadje tot een grote stad.

Pretoria
Pretoria, de politieke hoofdstad van Zuid-Afrika, is een stad met vele monumenten en overheidsgebouwen. Een van de bekendste monumenten in het Voortrekker monument dat de Afrikaanse pioniers herdenkt die in 1836 uit de Kaap vertrokken om aan de Britse overheersing te ontsnappen. Dit monument is het symbool van de Afrikaanse eenheid. Ook een bezoekje waard is het Transvaal Museum, een natuurhistorisch museum met een opmerkelijke collectie archeologische vondsten.

Blyde River Canyon
Een van de mooiste stukjes natuur ter wereld. Blyde River Canyon is een diepe kloof (700 meter), door de jaren heen uitgesleten door de Blyde River. Je ziet hier de meest opmerkelijke rotseilanden en plateaus over een lengte van 20 kilometer. Er leven in dit gebied allerlei soorten dieren en planten waaronder veel verschillende soorten apen. Het mooiste uitzicht heb je op een plek die ‘God’s Window’ heet.

Garden Route
De Garden Route is de route die loopt in het zuidwesten van Zuid-Afrika, van Mossel Bay tot aan Plettenberg Bay. Het is een prachtige route die op veel delen vlak langs de kust loopt. Hoogtepunten zijn de dorpjes Mossel Bay, Plettenberg Bay en Knysna, waar veel te beleven valt. Lange zandstranden, prachtige baaien en veel cultuur zorgen samen met activiteiten als snorkelen, duiken en waterskiën voor een aangenaam verblijf. Er zijn op deze route ook diverse wildparken en game reserves te vinden en ook de hoogste bungeejump van de wereld (vanaf de Tsitsikammabrug over de Storms rivier, 214 meter) bevindt zich op deze route.

Stranden en Actief

Stranden

Bijna de gehele kustlijn van Zuid-Afrika bestaat uit idyllische en prachtige stranden, waarvan sommigen als de mooiste van de wereld worden beschouwd. De beste tijd om aan het strand te liggen is de zomer (december tot februari) maar voor een goede wandeling of autorit kun je hier het hele jaar door terecht. De temperatuur van het zeewater verschilt nogal. Aan de westkust is het water doorgaans aardig koud (13 ºC) maar aan de zuidoostkust liggen de temperaturen een stuk hoger (23 ºC).De volgende stranden zijn zeker een bezoekje waard:

Campsbay Beach
Het bekendste en populairste strand van Kaapstad is vaak druk en gezellig. Het water is hier koud maar de sfeer is altijd goed. Er zijn diverse restaurants en uitgaansgelegenheden in de buurt en het is er altijd schoon. Je hebt hier een prachtig uitzicht op Lion’s Head en de Twaalf Apostelen.

Clifton Beaches
Naast Camps Bay liggen de vier stranden van Clifton, gescheiden door massieve granieten rotsen. Heel populair bij families is Clifton 4. De stranden liggen lekker uit de wind die wordt tegengehouden door Lion’s Head.

Blauwberg Beach
Vanaf dit strand, wat vooral bekend is van de ansichtkaarten, heb je een prachtig uitzicht op Kaapstad. Blauwberg ligt ten noorden van Kaapstad op het schiereiland en je kunt dan ook de gehele stad van een afstandje zien. Dit strand is populair bij kitesurfers vanwege de harde wind.

Cape Vidal
Dit strand, wat bekent staat als een van de besten van het land, ligt in het St. Lucia Wetlands Park in Kwazulu-Natal. Het strand is kilometers lang en je kunt er naar hartelust wandelen, zwemmen, snorkelen en vissen.

Actief

Golfen
Het prachtige landschap in Zuid-Afrika geeft het golfen extra elan. De mooie bergen, inheemse planten en bomen die het land rijk zijn omringen de golfbanen die overigens in grote getale aanwezig zijn. Het klimaat is er ook ideaal om deze sport te beoefenen. Er worden diverse golfarrangementen aangeboden in verschillende prijsklassen.

Jagen
In Zuid-Afrika wordt er behoorlijk wat gejaagd. Dit gaat altijd onder begeleiding van een professionele Zuid-Afrikaanse jager en in voor de jacht bestemde gebieden met uitgezet wild. Meer informatie kan je verkrijgen bij de PHASA (Professional Hunters Association of South Africa).

Vissen
Je kunt in Zuid-Afrika meer dan 250 soorten vis vangen. Je vindt er onder meer veel sportvis, zoals marlijn en tonijn. In Kalkbay bij Kaapstad vind je een van de weinige hengelhavens van de wereld. Voor diepzeevissen worden op diverse plekken in Zuid-Afrika expedities georganiseerd.

Wandelen
Wandelaars kunnen hun hart ophalen in Zuid-Afrika. Overal in het land zijn er mooie wandelroutes uitgezet. Variërend van het beklimmen van de Tafelberg of het wandelen langs de glooiende stranden van de Wild Coast tot hiken langs de mysterieuze rotsformaties van de Cederbergen. Er is voor ieder wat wils.

Watersport
Of het nu duiken, snorkelen, diepzeeduiken, vissen, waterskiën of zelfs sharkdiven is, het kan in Zuid-Afrika allemaal. Er zijn veel verschillende gebieden waar de watersportliefhebber zijn hart kan ophalen. Vooral het St. Lucia Wetlands park in Kwazulu-Natal staat bekend om de watersport. Je kunt hier duikcursussen volgen en ook naar hartelust snorkelen. De sharkdiveplek bij uitstek is Gansbaai, ongeveer 180 kilometer ten oosten van Kaapstad. Op deze plek heb je grote kans om de legendarische witte haai te zien.

Communicatie

Communicatie

In de grote steden zijn alle gangbare communicatiemiddelen aanwezig. Er zijn diverse telefooncellen en internetcafes. Buiten de steden vind je geen internet en zelfs telefooncellen zijn schaars. De telefooncellen die je hier ziet, zijn niet zoals wij ze kennen, maar hebben soms meer weg van een grote zeecontainer met een antenne erop. Erg primitief, maar het werkt.Een kaartje sturen kan altijd, maar hoe lang het duurt voordat het aankomt is onzeker. Het kan een week duren maar ook een maand. Als je iets belangrijks verstuurt, doe het dan aangetekend.

Taal

Zuid-Afrika heeft elf officiële talen waarvan Afrikaans, Engels, Xhosa en Zulu de belangrijkste zijn. Met Engels kun je bijna overal uit de voeten en ook in het Nederlands kun je best het een en ander duidelijk maken.

Media

Er zijn diverse Zuid-Afrikaanse radio- en televisiestations die uitzenden in het Engels, Afrikaans en in andere Afrikaanse talen. Het is leuk om eens een soap te kijken als je in het land bent omdat daar verschillende talen, zoals bijvoorbeeld het Afrikaans, Engels en Xhosa door elkaar worden gebruikt. Ook de weermannen en -vrouwen zijn erg leuk om te zien. Zij vertellen het weer met iets meer emotie dan wij in Nederland gewend zijn.

Douane

Reisdocumenten

Als EU-burger heb je alleen een geldig paspoort nodig om Zuid-Afrika binnen te mogen voor een verblijf van maximaal zes maanden. Voor Swaziland kun je een gratis visum verkrijgen bij de grens. Voor Lesotho geldt dezelfde regel maar men is momenteel wel bezig om dit te veranderen. Raadpleeg daarom de Zuid-Afrikaanse ambassade (http://www.zuidafrika.nl) voor de laatste ontwikkelingen.

In- en uitvoer

Je kunt een beperkt aantal sigaretten, alcoholische dranken en parfum belastingvrij uitvoeren.

Gezondheid

Gezondheid

Vergeet je vooral niet goed in te smeren met zonnebrandcrème en draag een pet tegen de zon. Drink ook voldoende water. In Kwazulu-Natal, Mpumalanga en Noord-Provincie komt in sommige jaargetijden malaria voor. Je kunt een week voor je bezoek aan dit gebied een malariakuur beginnen. Deze moet wel tot een maand na het bezoek worden voortgezet. Er zijn relatief weinig giftige dieren in Zuid-Afrika dus de kans om door een giftig dier gebeten te worden is klein. Kijk wel altijd goed voor je als je aan het wandelen bent en let op waar je je voeten neerzet, zodat je niet per ongeluk op bijvoorbeeld een slang trapt.

Gehandicapten

Zuid-Afrika kent weliswaar niet de faciliteiten voor gehandicapten zoals we die in veel Europese landen gewend zijn, maar rolstoelgebruikers kunnen er prima op vakantie gaan. Bij het huren van een auto kun je vragen om een speciale parkeerschijf. Er zijn diverse hotels met aangepaste faciliteiten, ook in de wildparken.

Drinkwater

Het kraanwater in Zuid-Afrika is prima drinkbaar en bevat chloor. Water in flesjes is ook overal te verkrijgen.

Geldzaken

Geldzaken

De valuta van Zuid-Afrika is de rand. R10 staat ongeveer gelijk aan € 1,20 maar dit schommelt nogal. Je kunt in Zuid-Afrika, maar ook in Lesotho, Swaziland, Namibië en Botswana met randen betalen. Cash betalen kan uiteraard overal, met je pinpas en creditcard kun je vaak ook goed uit de voeten. Geldautomaten vind je in de steden en grotere plaatsen. VISA en Mastercard zijn de meest gebruikelijke creditcards in Zuid-Afrika. Raadpleeg je bank over de geldigheid van je pinpas en andere creditcards. Let altijd goed op bij het pinnen. Sla hulp van vreemden altijd af en bescherm je pincode met je hand terwijl je deze intikt. Pin nooit alleen. Zorg vooral in kleinere plaatsjes dat je altijd contant geld op zak hebt. Ook bij benzinestations is het niet altijd mogelijk om te pinnen.

Fooi

Fooi geven in restaurants in vrij gebruikelijk. Ga uit van 10% van de totale rekening. Ook op andere plaatsen zullen mensen om fooi vragen, bijvoorbeeld bij benzinestations of op parkeerplaatsen. Bij benzinestations hoef je je auto niet uit om te tanken, dat wordt voor je gedaan. Je kunt degene die je helpt fooi geven maar dit is niet verplicht. Geef als je iets geeft ook niet te veel, zo’n R1 à R2. Hetzelfde geldt voor de parkeerwachters. Zij letten op je auto terwijl je boodschappen doet en helpen je bij het verlaten van de parkeerplaats.

Afdingen

Afdingen op markten is normaal maar in winkels is het vrij ongebruikelijk.

Praktische informatie

Accommodatie

In Zuid-Afrika heb je accommodaties in alle soorten en maten. In elk dorp vind je wel een Bed & Breakfast, hotel of lodge in verschillende prijsklassen. In de grote steden geldt uiteraard hetzelfde waarbij backpackerhostels vaak het goedkoopst zijn en hotels de meeste luxe hebben. Twee van de meest luxe hotels in het land zijn Mount Nelson in Kaapstad en Sun City in Johannesburg. In de wildparken is ook een variëteit aan accommodaties. Zo kun je er in luxe cottages verblijven maar ook gewoon kamperen. Met andere woorden, er is voor ieder wat wils in Zuid-Afrika, van simpel en goedkoop tot duur en luxe.

Elektriciteit

De netspanning in Zuid-Afrika is 220/230 volt (220V) bij 50 trillingen (50 Hz). Als je elektrische apparaten meeneemt zoals een föhn, elektrische tandenborstel of scheerapparaat is het aan te raden om een internationale reisstekker te kopen die geschikt is voor vrijwel alle stopcontacten.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaar
21 maart Mensenrechtendag
April Goede Vrijdag
27 april Vrijheidsdag
1 mei Dag van de Arbeid
16 juni Jeugddag
9 augustus Nationale Vrouwendag
24 september Erfenisdag
16 december Verzoeningsdag
25 december Kerstmis
26 december Welwillendheidsdag

Kinderen

Ook voor kinderen is Zuid-Afrika een prachtig vakantieland. Er zijn veel buitenactiviteiten en andere leuke bezigheden voor kinderen. Raadpleeg voor vertrek wel een arts in verband met de risico’s van malaria en houdt de kinderen altijd goed in de gaten.

Kleding

In chique restaurants dien je je soms netjes aan te kleden maar verder kun je in Zuid-Afrika met vrijetijdskleding prima uit de voeten.

Openingstijden

De openingstijden in Zuid-Afrika zijn min of meer gelijk aan die van Nederland. Op feestdagen zijn alle officiële instellingen zoals banken gesloten maar zelfs dan kan je in de toeristische gebieden zoals Kaapstad of op vluchthavens nog steeds bij diverse banken of winkels terecht.

Reistijd

Kaapstad is ongeveer 10 uur vliegen als je rechtstreeks vliegt vanaf Schiphol. Veel vluchten gaan via Londen en dan doe je er ongeveer 13 uur over.

Tijdsverschil

Tijdens de wintertijd is het 1 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil.

Veiligheid

Zuid-Afrika staat niet bekend als het veiligste land van de wereld maar zolang je je gezonde verstand gebruikt is de kans klein dat je iets overkomt en heb je een uiterst veilige en mooie vakantie. Ga bijvoorbeeld nooit alleen op pad. Draag geen dure sieraden, fotocamera’s of telefoons in het zicht. Berg deze liever op of laat ze thuis als je ze niet nodig hebt. Neem nooit grote hoeveelheden geld mee en draag wat kleingeld los in je zak zodat je niet te pas en te onpas je portemonnee hoeft te pakken. Zakkenrollers zijn vooral actief in de drukkere gebieden. Draag waardevolle documenten bij voorkeur op je lichaam of laat ze achter in de kluis van het hotel of hostel. Vermijd de armere wijken tenzij je met een (reis)gezelschap bent.

Datum artikel: 20-01-2009 Informatie

Zie ook:

Eén reactie op Zuid-Afrika Informatie

  1. J.P.M. Hent
    10-02-2010 16:43
    1

    In het hoofdstukje geschiedenis schrijft u dat het Britse leger bij bloedrivier 20.000 Zulu strijders doodden.
    Bij de slag bij bloedrivier kwam ongeveer een tiende van dit aantal Zulu’s om het leven na aanvallen op het “laager” van de Boeren, die dankzij hun huifkarren en twee schroot schietende kanonnen een bloedige overwinning behaalden.

Een reactie toevoegen over Zuid-Afrika Informatie

ATP vakanties