vakantie informatie

Zimbabwe Informatie

Grotten, rotsformaties, ravijnen, bergen en het oorverdovende geruis van de Victoria Watervallen. Dit is slechts een greep uit enkele bezienswaardigheden die het prachtige landschap van Zimbabwe te bieden heeft. Dit land heeft schitterende natuurparken met niet alleen duizenden olifanten, leeuwen en kuddes zebra’s, maar is ook het thuisfront van minder bekende dieren als breedlipneushoorns, Nijlkrokodillen en wrattenzwijnen. Naast deze prachtige natuur heeft dit land ook nog mooie, schone en groene steden zoals de hoofdstad Harare en de tweede stad van het land, Bulawayo. En wat te denken van het stadje Great Zimbabwe dat een hele verzameling aan mystieke ruines uit de 13e eeuw bevat. Ook de actieve toerist komt hier volledig aan z’n trekken; kanoën of raften op de Zambezi rivier klinkt misschien uitdagend, maar wat te denken van een bungeejump zo’n 111 meter de diepte in bij de Victoria Watervallen?


Het land

Geografie

Met een oppervlakte van 391.000 km² is Zimbabwe ongeveer elf keer zo groot als Nederland. Toch is het voor Afrikaanse begrippen een klein land. Van oost naar west, aflopend naar het noorden en zuiden, wordt het doorsneden door het Central Highlands plateau. Zimbabwe ligt grotendeels op dit verhoogde plateau. Het land heeft geen toegang tot zee, maar wordt in plaats hiervan in z’n geheel omsloten door andere landen. In tegenstelling tot veel Afrikaanse landen heeft Zimbabwe voor het grootste gedeelte natuurlijke grenzen; de Zambezi rivier vormt de grens met Zambia in het noorden, de Limpopo rivier de grens met Zuid-Afrika in het zuiden, de Eastern Highlands de grens met Mozambique in het oosten en het Hwange National Park grenst in het westen aan Botswana. De hoofdstad van Zimbabwe is Harare, de tweede en derde stad zijn respectievelijk Bulawayo en Chitungwiza. Het hoogste punt van Zimbabwe is de Inyangani berg.

Klimaat

Zimbabwe heeft een (sub)tropisch klimaat, maar het is hier droger en koeler dan je in de tropen zou verwachten. Dit komt door de hoogte van het land en het feit dat Zimbabwe niet aan zee ligt. Het klimaat van het plateau in het binnenland, op hoogten boven de 1000 meter, en in de Eastern Highlands is gematigd. In laag gelegen gebieden in de valleien van de Zambezi en Limpopo is de temperatuur overdag over het algemeen zeer hoog en de nachten zijn zacht. In het midden van de zomer kan het in deze gebieden echter oncomfortabel warm zijn. Omdat Zimbabwe ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan die van Nederland. Het land kent een lange zomer en milde winter. Van mei tot augustus is het winter en kan de temperatuur ‘s nachts tot onder het vriespunt dalen. Nachtvorst is in deze periode niet ongewoon. Gedurende deze tijd is het over het algemeen droog en zonnig en valt er nauwelijks regen. De zomer duurt van november tot april en is tevens het regenseizoen. De warmste maand in deze periode is oktober. De gemiddelde temperatuur in de zomer is 26 °C, in de winter wordt het zo’n 23 °C.

Natuur

Planten

Zimbabwe bevat niet veel dichte wouden, behalve langs de grens met Mozambique waar regenwouden te vinden zijn. In het oosten, tegen de grens met Botswana, liggen de Eastern Highlands, met als hoogste punt de Inyangani (2592 meter). Tegen de hellingen vind je er theeplantages. In de Eastern Highlands zijn vele groene bossen, exotische bomen, planten en bloemensoorten te vinden. Voorbeelden van bloemensoorten zijn azalea’s, protea’s, orchideeën en lelies. De bergen zijn bedekt met naaldwouden en bestaan voor een groot gedeelte uit bergcipressen. De mahonies in dit gebied zijn een van de hoogste bomen in Zimbabwe. Overige opmerkelijke bomen zijn de wilde banaan, saffron en matumi. Het landschap van de Eastern Highlands wordt vaak beschouwd als een van de mooiste van het land.

Dieren

Zimbabwe staat bekend als het land van het vele wild. Vrijwel alle bekende Afrikaanse grootwildsoorten zijn te vinden in de wildparken en reservaten van Zimbabwe. Wildparken zijn over het hele land verspreid en nemen ongeveer 15% van de totale landoppervlakte in beslag. In de wildparken vind je voornamelijk leeuwen, giraffen, elanden, waterbokken en zebra’s. In het Hwange National Park, het omvangrijkste en bekendste natuurpark van Zimbabwe, zijn de grootste kuddes olifanten en buffels van Afrika te vinden. Tevens tref je er neushoorns en antilopen aan. In het Lake Mutirikwi National Park (Masvingo) vind je de zeldzame witte neushoorn alsmede oribies en nyala’s. In het Karibameer zijn diverse vissoorten zoals kapenta, baars, karper en tijgervis te vinden. Daarnaast wemelt het van de krokodillen en nijlpaarden. In de droge tijd kun je ook olifanten en buffels aantreffen. Het middelgrote natuurreservaat Matusadona wordt gekarakteriseerd door een zeer rijk vogelleven en een groot scala aan wild. Dit park, evenals andere talloze natuurreservaten in Zimbabwe, is nauwelijks bereikbaar en daardoor nog ongerept.

Bevolking

Bevolking

Ongeveer 77% van de Zimbabwaanse bevolking behoort tot de Shona-stam. Deze groep bewoont het grootste gedeelte van Zimbabwe, namelijk Centraal-, Noord- en Oost-Zimbabwe (Mashonaland). De tweede bevolkingsgroep is de Ndebele die 19% van de bevolking uitmaakt en vooral in het zuidwesten en westen van Zimbabwe (Matabeleland) woont. De overige 3,5% van de bevolking bestaat uit kleine Afrikaanse minderheden. Slechts 1% van de Zimbabwaanse bevolking is blank. Driekwart van de bevolking woont op het platteland, een kwart in de steden die met name te vinden zijn in de Central Highlands. De meeste families wonen in grote groepen bij elkaar op omvangrijke erven, die kraals worden genoemd. Deze erven bevatten meestal meerdere huizen om in te wonen, opslaggebouwen en omheinde stukken voor het vee. Op het platteland leeft men nog erg primitief; elektriciteit, stromend water en basisvoorzieningen zijn hier maar zeer beperkt aanwezig. De levensverwachting in Zimbabwe is slechts 39 jaar. Op dit moment telt het land ongeveer 13 miljoen inwoners. De bevolkingsgroei in dit land was hoog, maar is de laatste jaren sterk gedaald als gevolg van de hier heersende aids-epidemie.

Religie

Ongeveer 55% van de bevolking in Zimbabwe gelooft in een mix van het christendom en inheemse religies, zo’n 25% is aanhanger van het christendom en circa 24% houdt zich alleen bezig met zuiver inheemse religies. Hoewel het katholieke geloof een flinke aanhang in dit land kent, noemen de meeste christenen zichzelf protestant. Enkele gemeenten waartoe ze behoren zijn, onder andere, de methodisten, Nederlands-hervormden en zevendedagadventisten. Bijgeloof is een kenmerk van traditioneel inheemse religies en komt nog op grote schaal voor in Zimbabwe; geesten, hekserij en kruidendokters spelen hier een belangrijke rol in.

Cultuur

Muziek neemt een prominente plaats in in de cultuur van Zimbabwe. Vooral de traditionele Shona- en Ndebeleculturen hechten hier veel waarde aan. Zo wordt muziek onder andere gezien als een manier om verhalen en legenden, vaak met een levensles, door te geven. Er bestaat verschillende muziek voor diverse gelegenheden zoals geboorte, huwelijk en begrafenis. De Zimbabwaanse muziek is een mengeling van Afrikaanse en Europese invloeden. Om het ritme aan te geven, worden verschillende soorten trommels gebruikt. Tevens kent de zwarte bevolking van Zimbabwe een rijke traditie in het vertellen van verhalen. Het was echter pas in de jaren vijftig dat de eerste boeken van zwarte auteurs werden uitgebracht. Onderwerpen die in deze boeken aan de orde kwamen, waren, onder andere, de romantiek van de prekoloniale periode en de moeilijkheden van de zwarte bevolking tijdens de koloniale periode. Een ander belangrijk en goed ontwikkeld kunstaspect in Zimbabwe is de beeldhouwkunst. Tengenenge, ten noorden van Harare, is een belangrijk kunstenaarsdorp. Een beroemd beeldhouwer, die zijn carrière hier begon, is Henry Munyaradzi die inmiddels wereldwijd exposeert. Tevens houden een aantal mensen zich bezig met het maken van beeldjes, die kleine uitvoeringen zijn van beroemde beelden.

Geschiedenis

Geschiedenis

De eerste inwoners van Zimbabwe waren de bosjesmannen die zich 40.000 jaar geleden in dit land vestigden. De vele overgebleven rotsschilderingen en inscripties bieden een goed inzicht in hun manier van leven in die tijd. Ongeveer duizend jaar geleden vestigde de Shona zich in Zimbabwe. Deze stam bestond voornamelijk uit jagers en landbouwers. Tot op de dag van vandaag zijn zij de grootste etnische groep van Zimbabwe. Pas veel later, halverwege de 19e eeuw vestigde de Ndebele, een stam die voornamelijk uit veehoeders bestond en nauw verwant aan de Zulu’s in Zuid-Afrika was, zich in het zuiden van Zimbabwe en stichtte daar een machtig rijk. Tot op heden is de verstandhouding tussen de twee groepen slecht. EuropeanenAan het eind van de 19e eeuw arriveerden de Europeanen in Zimbabwe. De vondst van diamant in 1867 leidde ertoe dat de British South African Company (BSAC) toestemming van Groot-Brittannië kreeg om het gebied onder Brits beheer te plaatsen. Cecil Rhodes, leider van de BSAC, riep het huidige Zimbabwe uit tot Rhodesië. Echter door de tegenvallende grondstofexploitatie had de Britse regering weinig interesse in het land en in 1923 lieten ze Rhodesië de keus of ze een vijfde provincie van Zuid-Afrika of een kolonie met zelfbestuur wilden worden. De blanken in Rhodesië namen hierop het besluit om een zelfregerende kolonie te worden waarop het land een regering en een parlement kreeg, waarvoor echter alleen blanken stemrecht kregen. Als gevolg hiervan ontstonden wetten die de zwarte bevolking uitsloot van de beste landbouwgrond en veel beroepen. Nadat Ian Smith van de partij ‘Rhodesië front’ (RF) in 1962 president was geworden verklaarde hij het land in 1965 onafhankelijk. Ian Smith streefde een blanke minderheidsoverheersing na en had als doel om volledig onafhankelijk van Groot-Brittannië te worden. Deze declaratie werd echter door Groot-Brittannië nietig verklaard en leidde tevens tot sancties van de Verenigde Naties, die echter voor een groot deel genegeerd werden. VerzetBegin jaren zestig kwam er steeds meer verzet tegen de discriminerende maatregelen van Ian Smith. Zwarte verzetsstrijders verenigden zich in groepen als de ZAPU (Zimbabwe African’s People Union), die zich richtten op de belangen van de Ndebele, en de ZANU (Zimbabwe African National Union), die de belangen van de Shona behartigde. In 1966 begonnen beide partijen met guerrilla-activiteiten tegen de regering. Tien jaar later gingen de ZAPU en ZANU samenwerken en vormden samen het Patriotic Front (PF). Deze twee partijen werden echter verboden en de leiders, Joshua Nkomo en Robert Mugabe, gingen de gevangenis in. Als reactie hierop gingen zwarte nationalisten een gewapende strijd aan met de minderheidsregering van de blanken. Onder druk van de guerrilla-activiteiten van de PF, het handelsembargo en onafhankelijkheidsverklaringen in buurlanden werd president Ian Smith uiteindelijk gedwongen om de weg vrij te maken voor een meerderheidsregiem, wat meer invloed van Afrikaanse leiders inhield. De verkiezingen die volgden werden gewonnen door Robert Mugabe van de ZANU partij. Het resultaat hiervan was een door iedereen erkende onafhankelijkheid in 1980 met Robert Mugabe van de ZANU als president. Tevens werd de naam Rhodesië vervangen door het huidige Zimbabwe. MugabeSinds die tijd was Zimbabwe een een partijstaat. In eerste instantie leek Robert Mugabe een idealistisch leider die een uitgebreid sociaal programma ontwikkelde en veel buitenlandse steun kreeg. Echter Mugabe ontpopte zich langzaamaan tot een zeer dictatoriale president wat leidde tot een economische inzinking van het land en tot gevolg had dat de bevolking van Zimbabwe er de laatste decennia niet echt op vooruit is gegaan. In 1999 werd, als tegenreactie, een sterke politieke oppositiepartij, de MDC (Movement for Democratic Change) opgericht. Echter, Mugabe liet zich zijn macht niet afpakken. Door intimidatie, verkiezingsfraude en manipulatie van de media kreeg hij het voor elkaar om in 2002 voor de 5e keer als president van Zimbabwe verkozen te worden. Direct gevolg hiervan is dat het land vandaag de dag in een diepe economische, politieke en humanitaire crisis zit. Politieke intimidatie, onderdrukking van de oppositiepartij en schendingen van de mensenrechten zijn dit land niet vreemd. Ook gaat Zimbabwe gebukt onder sancties van de Europese Unie. In 2004 werd verwacht dat president Mugabe het gezien de slechte economie, binnenlandse onrust en internationale politieke druk niet lang meer zal volhouden. De volgende verkiezingen zijn in 2008.

Politiek en Economie

Politiek

In de grondwet van 1979 staat dat Zimbabwe een republiek is met aan het hoofd een president die, door middel van verkiezingen, voor zes jaar wordt gekozen. Voor bestuurlijke doeleinden is Zimbabwe verdeeld in acht provincies. De wetgevende macht wordt uitgevoerd door het parlement, dat voor vijf jaar gekozen wordt. De politieke macht van dit land is zeer ongelijk verdeeld. De ZANU-PF partij, van president Robert Mugabe heeft 147 van de 150 zetels, waardoor er feitelijk kan worden gesproken van een eenpartijstaat. Internationaal politieke waarnemers vermoeden dat er bij de verkiezingen van 2002 fraude in het spel was; het democratische gehalte van de Zimbabwaanse politiek kan dus ernstig in twijfel worden getrokken.

Economie

De economie is voor het grootste gedeelte afhankelijk van de landbouw. De belangrijkste exportproducten van Zimbabwe zijn tabak, thee, koffie, katoen en suiker. Zimbabwe zit echter al geruime tijd in een diepe economische crisis die voor een groot deel veroorzaakt wordt door aanzienlijke landhervormingen die door de overheid zijn uitgevoerd. Sinds het jaar 2000 zijn vierduizend blanke boeren van hun grond verjaagd om plaats te maken voor zwarten die geen land bezaten. De voedselproductie is sinds die tijd stil blijven staan. Tevens zorgen aanhoudende droogte en onregelmatige regenval al jaren voor voedseltekorten. 70% van de beroepsbevolking van Zimbabwe is werkloos en door brandstoftekorten draait de industrie maar op 40% van haar capaciteit. Bovendien heerst er in Zimbabwe een sterke inflatie waardoor prijzen met soms wel 400% stijgen. Het budget voor defensie en politie is flink toegenomen ten koste van het budget voor de sociale sectoren wat sterk is gedaald. In 2005 leefde ruim 60% van de bevolking onder de armoedegrens.

Eten en Drinken

Eten

Zoals in veel Afrikaanse landen ligt de nadruk in Zimbabwe op vleesgerechten en dan met name op rundvlees, lamsvlees en kip. Echter ook bijzondere soorten vlees, zoals struisvogel, spiesbok, krokodil en impala staan hier vaak op het menu. Tevens worden in Zimbabwe veel wildgerechten geserveerd; de specialiteit van de Eastern Highlands is bijvoorbeeld forel. Bijzonder populair in dit land is de barbecue (braai) waarbij vaak salade, aardappels en rijst wordt gegeten en bier wordt gedronken. Verder bevat de Zimbabwaanse keuken ook veel Engelse invloeden. Een aantal traditionele gerechten uit Zimbabwe zijn:

Sadza
een dikke, drooggekookte maispap, gegeten met een stoofpot van groente, fruit, kip, vlees of vis. Van dezelfde maispap wordt ook wel soep gemaakt.

Kuku ne Dovi
stoofschotel van kip met aardnoten

Sosaties
kerriespiesjes

Nhopi Dovi
pompoensaus met pinda’s

Drinken

De kwaliteit van de thee en koffie die in Zimbabwe worden verbouwd is niet echt goed te noemen. Vooral de smaak van de lokale koffie laat te wensen over. In Zimbabwe wordt Zambezi-bier (met een afbeelding van de Victoria Watervallen op het etiket) gebrouwen, dat van een uitstekende kwaliteit is. Ook vind je hier bier onder de naam Chibuku dat in de dorpen gebrouwen wordt. Tevens wordt er in Zimbabwe wijn geproduceerd. De kwaliteit hiervan is redelijk, maar niet zo goed als de Zuid-Afrikaanse wijnen.

Vervoer

Naar Zimbabwe

Zimbabwe is per vliegtuig te bereiken. Een rechtstreekse verbinding van Amsterdam naar Harare duurt ongeveer dertien uur.

In Zimbabwe

Auto
Veel verkeer is er niet in Zimbabwe. Dit maakt het tot een uitstekend land om een auto te huren. Bij de meeste toeristische plaatsen kun je een auto huren, met of zonder chauffeur. Je moet hier minimaal 23 jaar voor zijn en vaak moet je op zijn minst een jaar in het bezit zijn van je rijbewijs. Ook moet je beschikken over een internationaal rijbewijs. In Zimbabwe rijd je aan de linkerkant van de weg.

Boot
Bij het Karibameer, de Victoria Watervallen en Mutirikwi kun je boten huren.

Bus
In Zimbabwe heb je twee soorten bussen, namelijk de lokale bus en de langeafstandsbus. De lokale bus rijdt niet volgens een dienstregeling, vertrekt van kleine plaatsen op busstations, is traag, druk en stopt overal. Het enige voordeel van de lokale bus is dat ze goedkoop is. De langeafstandsbus rijdt volgens vastgestelde tijden, tussen de belangrijkste plaatsen en is sneller. Je moet wel van tevoren reserveren. De kwaliteit en het gemak van bussen in Zimbabwe verschilt per locatie, maar over het algemeen zijn bussen langzaam en onbetrouwbaar. Ze worden slecht onderhouden en hierdoor hebben ze dus geregeld pech. Sommige toeristische attracties en natuurreservaten kunnen zelfs niet met het openbaar vervoer bereikt worden. Alleen door tr liften kun je op de plaats van bestemming komen.

Fiets
De goede rustige wegen in Zimbabwe maken het voor de toerist aantrekkelijk om een fiets te huren, vooral tijdens de droge wintermaanden juli en augustus.TaxiTaxi’s zijn te vinden op hun standplaats, bij hotels en restaurants.

Trein
Het spoorwegnet van Zimbabwe is goed ontwikkeld. Er is een uitstekende treinverbinding tussen Harare, Bulawayo, Mutare en de Victoria Watervallen. Vooral de treinreis van Bulawayo naar de Victoria Watervallen schijnt bijzonder mooi te zijn. Meestal reis je ‘s nachts en hierdoor is het aan te bevelen om geruime tijd van tevoren een bed te reserveren. Er bestaat een mogelijkheid om een treinsafari van vier of negen dagen te boeken. Je rijdt dan van de Victoria Watervallen naar Mutare. Dit arrangement is inclusief excursies en maaltijden. De trein is over het algemeen goedkoper dan de snelbus.

Vliegtuig
Er zijn regelmatig binnenlandse vluchten tussen de grootste steden en belangrijkste toeristenplaatsen.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Eastern Highlands
Aan de oostgrens van Zimbabwe, over een lengte van 300 kilometer, strekken zich de prachtige bergen van de Eastern Highlands uit. De Eastern Highlands bestaan uit drie gebieden, namelijk Nyanga, Vumba en Chimanimani. Nyanga, een heuvelachtig gebied dat meest noordelijk ligt, bevat de Inyangani, de hoogste berg van Zimbabwe. Hier tref je veel uiteenlopende diersoorten aan zoals antilopen, apen en hyena’s. Wat meer naar het zuiden ligt Vumba. In dit gebied vind je bergen van 2000 meter hoog, die meestal door mist omgeven zijn. Het Bunga Forest Botanical Reserve is met z’n exotische bomen, planten en bloemen zoals azalea’s, protea’s, orchideeën en lelies een uitstekend wandelgebied. Ook vind je er verschillende dieren zoals duikers, bosbokjes, rivierzwijnen, bavianen en de grijze meerkataapjes. Het Chimanimani National Park ligt het meest zuidelijk van de drie gebieden. De bergen die zich hier bevinden zijn onderdeel van de Great Rift Valley die van Jordanië tot aan Mozambique loopt.

Karibameer
Dit meer, gelegen in het noordwesten van Zimbabwe, is 290 kilometer lang en 32 kilometer breed. Hier zijn ongeveer veertig verschillende vissoorten te vinden. Kenmerkend voor het Karibameer zijn talrijke verdronken bomen langs de oevers die na veertig jaar nog overeind staan. De campinggasten in de buurt krijgen verschillende keren per dag groene meerkatten te zien. Ook bavianen zijn regelmatig waar te nemen. In de droge tijd lopen olifanten en buffels soms zelfs dwars door het stadje Kariba heen in de hoop daar voedsel aan te treffen. Bij de oevers en in het ondiepe water vind je nijlpaarden en krokodillen. Geen geschikte plaats om pootje te baden dus!

National Park Hwange
Dit is het grootste nationale park van Zimbabwe. In de droge periode is Hwange de verblijfplaats van ongeveer 25.000 olifanten en enorme kuddes buffels. Het park bestaat vooral uit grasvlakten en savanne. Naast de’Big Five’ van zuidelijk Afrika (buffel, olifant, neushoorn, luipaard en leeuw) zijn hier onder andere ook cheeta’s giraffes, zebra’s, zwarte paardantilopen en koedoes te vinden. In totaal tref je in dit park meer dan negentig soorten dieren en 413 soorten vogels aan.

Victoria Watervallen

Deze waterval is uitgeroepen tot het zevende wereldwonder en daarmee de populairste toeristische attractie van heel Afrika geworden. De belangrijkste waterval wordt gevormd door de Zambezi rivier die zich met een donderend geraas in de Bakota Gorge stort. De lokale bevolking noemt dit geraas ‘rook die dondert.’ In april en mei bereikt de rivier zijn hoogste peil wat tot resultaat heeft dat er per minuut 545 miljoen liter water naar beneden stort. Je kunt het beste vroeg in de ochtend de waterval gaan bezichtigen; het licht is dan het mooist en er zijn nog niet zoveel toeristen. Een andere mogelijkheid is om met een vliegtuig een tocht over de watervallen te maken.

Matobo National Park
Dit park, dat 55 kilometer ten zuidwesten van Bulawayo ligt, heeft een bijzonder landschap. Op talloze, zeer oude kopjes liggen enorme op elkaar gestapelde granieten blokken. Uit geologisch onderzoek is gebleken dat dit landschap zo’n drie miljard jaar geleden is gevormd. Ongeveer 40.000 jaar geleden werd dit gebied al bewoond door bosjesmannen, de oorspronkelijke bewoners van Zimbabwe. In verschillende grotten hebben ze rotsschilderingen achtergelaten. De plek World’s View is ideaal om aan het eind van de middag te bezoeken. Vooral het schouwspel van de zonsondergang op de granieten rotsblokken is schitterend. Cecil Rhodes, de Brit die Zimbabwe de voormalige naam Rhodesië gaf, was zo geinspireerd door deze plek dat hij er begraven wilde worden wat in 1902 is gebeurd. Ook tref je in dit park een grote verscheidenheid aan interessante dieren aan waaronder de zwarte en witte neushoorn, wrattenzwijn, knobbelzwijn, gnoe, de zeldzame zwarte adelaar en verschillende antilopensoorten.

Bezienswaardigheden

Harare
Dit is de hoofdstad van Zimbabwe, een moderne stad in westerse stijl met brede boulevards en hoge kantoorgebouwen. De stad is voorzien van parken, bomen en groene beplantingen. Harare kent veel winkels en grote markten. Een belangrijke toeristische attractie hier is de National Gallery, een museum waar zowel Zimbabwaanse als Afrikaanse kunst wordt tentoongesteld. Interessant is ook de Harare Gardens, een prachtig stadspark waar regelmatig openluchtvoorstellingen worden gegeven.

Bulawayo
Bulawayo is een uitgestrekte zonnige plaats met een tropisch, aangenaam klimaat. De stad heeft brede straten die worden omringd door bomen. Je vindt er prachtige tuinen, parken en met groen begroeide ruimtes. Bulawayo heeft een historisch natuurmuseum dat 75.000 opgezette dieren bevat. Ook bezit de stad een spoorwegmuseum dat een verzameling historische locomotieven bevat.

Great Zimbabwe
Dit is een ruinestad, zuidoostelijk van Harare gelegen. Hier tref je rotswoningen aan uit de 13e eeuw die werden bewoond door zo’n 2000 Shona’s. Door de eeuwen heen zijn talloze ruines overeind gebleven. Deze ruines bestaan uit opgestapelde stenen die plat en onregelmatig van grootte zijn. Hierbij is geen cement gebruikt. De ruines liggen verspreid over een oppervlakte van zo’n 720 hectare. De Great Enclosure, waar de koning en zijn familie woonden is vrijwel de bekendste ruine. Ook de dikke muren rondom het gebied en de toren binnen de muren zijn indrukwekkend. Tevens is Karanga Village, waar je een replica van de lemen hutjes die vroeger de stenen gebouwen omringden kunt zien, de moeite van het bezoeken waard.

Tenenenge
Dit is een traditioneel Afrikaans dorp dat ten noorden van Harare ligt. Het opvallendst aan dit plaatsje is het feit dat iedere inwoner als beeldhouwer de kost verdient; door eigengemaakte beelden tentoon te stellen of te verkopen voorzien de bewoners in hun levensonderhoud. Tenenenge kan hierdoor beschouwd worden als een open museum met meer dan 11.000 beelden, ieder met zijn eigen verhaal, mythe of betekenis.

Stranden en Actief

Stranden

Zimbabwe grenst niet aan zee en is dus geen bestemming voor een strandvakantie.

Actief

De meeste actieve sporten zijn het beste te beoefenen rondom de Victoria Watervallen. Als je een avontuurlijke toerist bent, dan kun je in dit gebied volledig aan je trekken komen. Hier volgt een korte beschrijving van vier sporten die in dit deel van Zimbabwe bijzonder populair zijn:

Bungeejumpen
Met een dik elastiek om je enkels of middel spring je vanaf de brug over de Zambezi de diepte in. Deze val is met z’n 111 meter de langste ter wereld. Alleen voor mensen met stalen zenuwen dus!

Kanoën
Op de rivier de Zambezi kun je uitstekend kanoën. Tochten worden meestal gemaakt op het rustige stuk van de rivier, voor de waterval. Je treft hier geen ruige stroomversnellingen aan, maar daardoor kun je juist optimaal van de natuur genieten. Tijdens zo’n tocht zie je zeker nijlpaarden en krokodillen, maar soms ook olifanten, buffels en antilopen die aan de waterkant drinken. Over het algemeen gaat op een kanosafari een lokale gids mee, die voor de groep uitvaart, aanwijzingen geeft en zorg draagt voor de veiligheid. Het populairst is een tocht van drie dagen van Chirundu naar Mana Pools.

Raften
Het ‘white water rafting’op de rivier de Zambezi is wereldberoemd en trekt ieder jaar duizenden deelnemers over de hele wereld. Het totale traject is 24 kilometer lang, waarbij 23 stroomversnellingen moeten worden doorstaan.SkydivingAls je gaat skydiven bij de Victoria Watervallen word je vanuit een klein vliegtuig naar een grote hoogte gebracht. Daar word je vastgemaakt aan een instructeur die vervolgens naar buiten springt. Samen maak je een vrije val van een paar honderd meter. Als je ervaren bent, mag je alleen springen.

Communicatie

Communicatie

Post
De post is betrouwbaar en, vooral vanuit de grote steden, redelijk snel. Als je post wilt versturen of postzegels wilt kopen, kun je het beste naar het postkantoor gaan.

Telefoon
In de meeste grote steden vind je openbare telefooncellen. Zimbabwe kent echter geen kaarttelefoons. Als je vanuit een telefooncel wilt bellen, moet je een flinke hoeveelheid munten meenemen. Ook kunnen telefooncellen vanwege achterstallig overhoud nog wel eens defect zijn. Je kunt natuurlijk altijd vanaf je hotelkamer bellen, maar dit is vaak prijzig dus zorg, om verassingen te voorkomen, dat je van tevoren op de hoogte bent van de tarieven. Het internationale toegangsnummer voor Nederland is +31, voor Zimbabwe +263 (de 1 van het netnummer dient te worden weggelaten).

Mobiel telefoneren
In de grote steden kun je je mobiele telefoon gewoon gebruiken, op het platteland is er echter nauwelijks bereik. Om zeker te zijn dat je vanuit Zimbabwe naar Nederland kunt bellen, is het verstandig om van tevoren contact op te nemen met je provider. InternetDe meeste grote steden hebben cybercafes. Vaak kun je in je eigen hotel ook tegen betaling gebruik maken van het internet.

Taal

De officiële taal is Engels, maar in Zimbabwe worden ook nog andere Afrikaanse talen en dialecten gesproken, waaronder Shona en Ndebele, de taal van de twee grootste stammen in Zimbabwe.

Media

In het zuiden van Afrika worden verschillende Engelse kranten uitgegeven. Populaire onderwerpen zijn criminaliteit, economie, glamour, internationaal nieuws en Engelse sporten als voetbal, rugby en cricket. Echter de overheid oefent een sterke controle uit over de berichtgeving, waardoor kritiek op de regering ontbreekt. In Zimbabwe verschijnen twee Engelstalige dagbladen en verschillende weekbladen. Ook kun je in de steden verschillende internationale tijdschriften en dagbladen kopen.

Douane

Reisdocumenten

Voor Zimbabwe dien je te beschikken over een paspoort dat, na vertrek uit het land, nog minstens zes maanden geldig is. Je moet aan kunnen tonen dat je over voldoende geld beschikt om je verblijf te betalen. Ook moet je een geldig retourticket kunnen laten zien.

In- en uitvoer

Voor Zimbabwe geldt dat je 250 gram aan rookwaren en 5 liter alcoholische drank, waarvan maximaal 2 liter sterke drank, vrij in mag voeren. Je mag maximaal 500 Zimbabwaanse dollars in- of uitvoeren. Vuurwapens moeten bij binnenkomst van het land worden geregistreerd.

Gezondheid

Gezondheid

De meest voorkomende kwaal is buikloop die over het algemeen ontstaat door een combinatie van vermoeidheid, een ander klimaat, andere bacteriële samenstelling van de buitenlucht en ander voedsel. Het is belangrijk om een aantal liter water per dag te drinken en voldoende zout en suiker binnen te krijgen.

Vaccinaties
Neem ruim van tevoren contact op met de GG & GD om je over vaccinaties te laten informeren en vergeet niet om een uitdraai van je reisschema mee te nemen zodat je een advies op maat kunt krijgen. Over het algemeen heb je voor een bezoek aan een land in zuidelijk Afrika inentingen nodig voor DTP (difterie, tetanus en polio), tyfus en geelzucht/hepatitus-A. Ook moet je beschermd zijn tegen malaria door bijvoorbeeld malariapillen mee te nemen. Deze ziekte komt vooral in de regentijd voor. Echter deze pillen bieden onvoldoende bescherming en daarom wordt aangeraden om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Slaap onder een klamboe, draag na zonsondergang een lange broek, sokken en een shirt met lange mouwen en gebruik muggenolie die speciaal voor de tropen geschikt is. Als je bij aankomst in Zimbabwe minder dan zes dagen geleden in een besmet gebied bent geweest, moet je je ook tegen gele koorts inenten. Pootjebaden of zwemmen in rivieren en stuwmeren van het land wordt afgeraden vanwege de ziekte bilharzia. De ziekte wordt veroorzaakt door wormen die in stilstaand water leven en het lichaam in kunnen dringen en daar eitjes kunnen leggen waarvan je ziek wordt. De medische voorzieningen in de grote steden zijn over het algemeen goed. Er worden hier schone naalden gebruikt zodat je je niet druk hoeft te maken voor besmettingsgevaar of AIDS.

Gehandicapten

Zimbabwe is, vooral buiten de stedelijke gebieden, geen gemakkelijke bestemming voor gehandicapten.

Drinkwater

Het wordt afgeraden om in Zimbabwe water uit de kraan te drinken. Je kunt beter mineraalwater in de supermarkt kopen.

Geldzaken

Geldzaken

De munteenheid in Zimbabwe is de Zimbabwe-dollar (ZW$) die onderverdeeld is in centen. 1 ZW$ is 100 centen. Amerikaanse dollars worden in talrijke winkels in toeristische plaatsen als betalingsmiddel geaccepteerd. Echter, aan het betalen met creditcards zijn hoge kosten verbonden. Creditcards worden alleen in de grote hotels geaccepteerd. Sinds 1 januari 2007 wordt de Mastercard niet meer geaccepteerd. Buitenlands geld en reischeques kunnen bij de meeste banken en wisselkantoren gewisseld worden. Je moet echter wel je paspoort kunnen tonen. Je kunt ook geld bij een hotel wisselen, maar dan moet je rekenen op hoge commissiekosten. Het wordt afgeraden om geld op straat te wisselen wat wel eens aan toeristen wordt aangeboden. De prijzen in Zimbabwe liggen over het algemeen lager dan in Nederland.

Fooi

Als je tevreden bent over de service, dan is een fooi van 10% gebruikelijk in hotels en restaurants. Ook taxichauffeurs verwachten vaak een fooi.

Afdingen

Op markten waar souvenirs worden verkocht is het gebruikelijk om over de prijs te onderhandelen.

Praktische informatie

Accommodatie

Camping
De meeste campings zijn erg schoon en worden bewaakt. Ook kun je in natuurreservaten kamperen of hier een lodge huren. Deze moet je echter wel vooraf reserveren.

Guest farm
Deze zijn de laatste jaren steeds meer in opkomst. Hier kan men onderdak vinden bij blanke boeren. Deze boerderijen grenzen meestal aan een natuurreservaat.

Hotel
Er is een beperkt aanbod aan hotels in Zimbabwe en de kwaliteit van de meeste is niet geweldig. Over het algemeen wordt het bezoekers afgeraden om in de goedkoopste hotels te slapen. Er zijn echter wel acceptabele of zelfs kwalitatief hoogwaardige hotels in dit land te vinden.

Overige accommodatie
Zimbabwe bevat talrijke backpackershostels, waar je tegen niet al te hoge prijzen kunt overnachten. Verder bevat dit land enkele prachtige herbergen uit de koloniale tijd die onderdak aan toeristen bieden. Tevens kun je in nationale parken de nacht doorbrengen in safariloges of hutten.

Elektriciteit

In de meeste grote steden en toeristenplaatsen is de stroomsterkte 220 of 230 volt. De stopcontacten zijn net als in Engeland (stekkers met drie dikke polen), dus neem een adapter of wereldstekker mee.

Feestdagen

1 januariNieuwjaarsdag
maart/april Goede Vrijdag, Pasen en Hemelvaart
18 april Onafhankelijkheidsdag
1 mei Dag van de Arbeid
25 en 26 meiAfrikadag
11 en 12 augustus Heldendag
22 december Unity day (overeenkomst voor samenwerking tussen de ZANU en ZAPU werd getekend)
25 en 26 decemberKerstmis

Fotografie

Fotoapparatuur en films zijn in de grote steden te krijgen, maar de kwaliteit laat vaak te wensen over. Zorg dus dat je het benodigde materiaal zoveel mogelijk van huis meeneemt. Een aanrader is een camera met telelens voor het maken van natuuropnamen in de wildparken. De mooiste foto’s van dieren maak je ongeveer twee uur voor en twee uur na zonsopgang. Dit is mooi meegenomen, want gedurende deze tijd zijn de dieren ook het meest actief. Als je foto’s wilt maken van de lokale bevolking, vraag dan van tevoren om toestemming. In Zimbabwe is het verboden om foto’s te maken van staatsgebouwen, luchthavens, grensovergangen, militaire gebouwen en politieposten.

Kinderen

Zimbabwe is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je met kinderen op vakantie gaat, maar dat wil niet zeggen dat dit land hiervoor ongeschikt is. Het is per kind verschillend of ze van een land als Zimbabwe kunnen genieten. Dieren zullen over het algemeen wel de aandacht trekken, maar weinig kinderen zullen genieten van de hoge temperaturen of de lange reistijden. Als je toch met je kind op vakantie naar Zimbabwe wilt, zorg dan dat je de reis goed afstemt op wat je kind wel en niet leuk vindt.

Kleding

In de zomer wordt het, vanwege de hitte, aangeraden om lichte katoenen kleding en een hoed mee te nemen. Voor het winterseizoen wordt over het algemeen kleding die men normaal in de lente/herfst zou dragen, aangevuld met wat warmere kleding voor de frisse avonden, aanbevolen. Vergeet niet om geschikte wandelschoenen en zwemkleding mee te nemen. In veel hotels en restaurants wordt het op prijs gesteld als de heren na 18.30 uur een jasje en stropdas dragen. Dit geldt echter niet voor de warme gebieden van het land.

Openingstijden

Winkel
maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur (een aantal winkels sluiten tussen 13.00 en 14.00 uur), zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur

Bank
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 14.00 uur, woensdag van 8.30 tot 12.00 uur, zaterdag van 8.30 tot 11.00 uur.

Postkantoor
maandag tot vrijdag van 8.15 tot 12.45 uur en 14.00 tot 16.00 uur, zaterdag van 8.00 tot 11.00 uur.

Reistijd

Zimbabwe kan het hele jaar door bezocht worden. De beste tijd om dit land te bezoeken zijn echter de droge wintermaanden van mei tot oktober. De wintertijd is ook een goede periode om wild te observeren. Je mist dan wel het groene landschap van de zomermaanden.

Tijdsverschil

In de winter (Europese zomer) is er geen tijdsverschil. In de zomer is het in Zimbabwe een uur later dan in Nederland.

Veiligheid

Zimbabwe heeft vanwege de negatieve publiciteit rondom de regering Mugabe een slecht imago onder vakantiegangers. Toch is het voor de toerist een redelijk veilig land om op vakantie te gaan en hoef je je, mits je wat voorzorgsmaatregelen in acht neemt, geen grote zorgen te maken over criminaliteit. Loop in Harare, zeker ‘s avonds of ‘s nachts, niet met je bagage over straat. Als je niet anders kunt, neem dan een taxi. Zorg dat dure apparatuur niet te duidelijk zichtbaar is en laat sieraden thuis of in de hotelkluis. Minder veilig is het om door achterbuurten (townships) te lopen, maar serieuze problemen zul je over het algemeen ook hier niet snel tegenkomen. Buiten de grote steden is het relatief veilig al moet je in toeristische gebieden, zoals de Victoria Watervallen wel op je hoede zijn voor zakkenrollers. De inwoners van Zimbabwe zijn over het algemeen gastvrije mensen, hoewel voorzichtigheid met onbekenden is geboden. Over het algemeen geldt dat Zimbabwe niet echt een gevaarlijk land is, maar het is wel noodzaak om je gezond verstand te gebruiken. Mocht je toch in de problemen komen, neem dan contact op met de gezaghebbende toeristeninstantie van Zimbabwe ‘Publicity Association’, een politiepost (de politie is over het algemeen erg behulpzaam) of met iemand van de receptie van het hotel waar je verblijft.

Datum artikel: 20-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Zimbabwe Informatie

ATP vakanties