vakantie informatie

Vietnam Informatie

Vietnam en oorlog zijn twee begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden lijken. Iedereen kent Billy Joels monsterhit ‘Goodnight Saigon’ en de wrede beelden uit Amerikaanse oorlogsfilms. Maar Vietnam is zoveel meer dan dat. Sinds de val van het communisme begin jaren negentig, hebben steeds meer mensen kennis kunnen maken met de overweldigende schoonheid van het land. De woeste bergen, felgroene rijstvelden, paradijselijke stranden en de tropische jungle zijn een lust voor het oog. De bevolking is vriendelijk, ondernemend en tuft op brommertjes door de stad. De kleurrijke cultuur van de etnische minderheden is alom vertegenwoordigd op markten in kleine bergdorpjes. Van drukke stad tot traditionele commune en van moderne karaokebar tot traditioneel watermarionettentheater: Vietnam heeft het allemaal en je zult je er geen moment vervelen.

vietnam

Het land

Geografie

Vietnam is een langgerekt en smal land. Driekwart van het land bestaat uit bergen.In het noorden grenst de Socialistische Republiek aan China, in het westen aan Laos en Cambodja. Het noordelijke deel van de oostgrens is gelegen aan de Golf van Tonkin, het zuidelijke deel aan de Zuid-Chinese Zee.


Klimaat

Vietnam kent een (sub)tropisch klimaat, met een gemiddelde temperatuur van 30 ºC. Maar de verschillen per gebied zijn groot. In het noorden kan het in de bergen ijselijk koud zijn, in de Mekong Delta heet en vochtig. Er zijn twee regenseizoenen in het noorden: in het noordoosten van oktober tot maart en in het zuidwesten van april tot oktober. Het droge seizoen van Centraal-Vietnam is van mei tot oktober, van december tot februari is het er nat. Tussen juli en november kunnen tyfoons ontstaan, die vreselijke gevolgen kunnen hebben voor zowel Noord- als Centraal-Vietnam. Het zuiden kent een droog en een nat seizoen. Van december tot april is het droog, van februari tot mei is het heet en vochtig. De Mekong Delta en andere rivierdelta’s kunnen in het najaar overstromen.

Natuur

Zoveel kleuren groen als in Vietnam kom je zelden tegen. Het groen van de alomtegenwoordige rijstvelden, de tropische regenwouden en de groene berggebieden zijn een lust voor het oog. De jungle en mangroves in Vietnam hebben veel te lijden gehad onder de oorlog. De Amerikanen sproeiden miljoenen liters giftige ontbladeringsmiddelen over het groen om het Vietnamese leger zijn schuilplaats en voedsel te ontnemen. Herbebossingsprogramma’s helpen de natuur zich te herstellen. De vervuiling van waterwegen, jagen, bomenkap en vissen met behulp van explosieven, vormen andere bedreigingen voor de natuur en het voortbestaan van verschillende diersoorten, zoals olifanten, tijgers en luipaarden. Om de natuur te beschermen zijn er tien nationale parken aangewezen en komen er steeds meer natuurreservaten bij.

Planten
Vietnam kent een grote rijkdom aan plantensoorten. Er zijn meer dan 12.000 verschillende soorten te vinden, waarvan bijna de helft nog ‘onontdekt’ is en nog geidentificeerd moet worden. Er zijn volop orchideeën, palmbomen en bamboeplanten.

Dieren
Vanwege de verschillende hoogtes en klimaten in het land zijn er meer dan bijna 300 verschillende soorten dieren, meer dan 800 vogels en zo’n 180 reptielen. Net als bij de planten geldt dat er nog steeds nieuwe soorten worden ontdekt. Apen kom je in bijna elk bos tegen en als je geluk hebt, zie je ook beren, herten en krokodillen.

Bevolking

Bevolking

In Vietnam wonen 83,5 miljoen inwoners. Het overgrote deel van de bevolking is Vietnamees, een klein percentage komt oorspronkelijk uit China en andere inwoners zijn Khmers en Chams. Ook zijn er zo’n vijftig verschillende etnische minderheden, waaronder de bergstammen in Noordwest-Vietnam.

Religie

Vietnam is overwegend boeddhistisch, met invloeden van confucianisme en voorouderverering. Overal zie je kleine altaartjes met offers en wierook voor de voorouders. Een deel van de inwoners is katholiek of protestants. Een minderheid vormt de Cao Dai, een religie waarin oosterse en westerse filosofieën samenkomen. In Tay Ninh bij Ho Chi Minh-stad hebben zij een kleurrijke tempel, waar dagelijks diensten bij zijn te wonen.

Cultuur

Een bijzonder schouwspel vormt een voorstelling met watermarionetten. De poppen zitten vast aan lange stokken, die vanachter een decor over het water worden voortbewogen door poppenspelers. In Hanoi worden dagelijks meerdere voorstellingen gegeven in het watermarionettentheater. Hanoi is tevens de plek waar een groot aantal galerieën zijn gevestigd. Er wordt niet alleen traditionele Oosterse kunst verkocht, maar ook moderne kunst. Lakwerk, keramiek en beeldhouwkunst zijn andere kunstvormen waar de Vietnamezen bedreven in zijn.

Geschiedenis

Geschiedenis

De geschiedenis van Vietnam wordt gekenmerkt door strijd om onafhankelijkheid. In de 1e eeuw voor Christus trekken de eerste overheersers, de Chinezen, Vietnam binnen. Na ruim duizend jaar Chinese overheersing volgen onderlinge machtsstrijden van verschillende dynastieën en clans in het noorden en het zuiden elkaar op. In de 18e eeuw krijgt Frankrijk Vietnam in het vizier als handelsgebied en maakt het krap een eeuw later tot kolonie. In 1930 wordt een overwegend communistische verzetsorganisatie opgericht, waarvan Ho Chi Minh de leider is. Het Franse bewind laat in de Tweede Wereldoorlog Japanse troepen in Vietnam toe. In 1945 roept Ho Chi Minh Vietnam uit tot onafhankelijke republiek en benoemt zichzelf tot president. Een jaar later begint de Frans-Vietnamese oorlog, die in 1954 door Vietnam wordt beslecht. Bij de Conferentie in Genève wordt het land in afwachting van verkiezingen tijdelijk in tweeën verdeeld. Noord-Vietnam blijft onder gezag van Ho Chi Minh, het Zuiden wordt een vazalstaat van het Westen. Uit angst voor een groot communistisch Azië, vestigen de Amerikanen een kapitalistische regering in Zuid-Vietnam en sturen er militaire adviseurs naar toe.

Ommekeer

In 1959 arriveren de eerste Noord-Vietnamese soldaten in het zuiden. Zij zijn gekomen via de Ho Chi Minh-trail, het legendarische pad dat door Laos en Cambodja naar het Zuiden leidt. Het Nationaal Bevrijdingsfront van Zuid-Vietnam (de Vietcong, of: Vietnamese communisten) ziet het levenslicht uit onvrede over het corrupte zuidelijke regime. Amerika voert in 1965 het eerste directe militaire ingrijpen uit met bombardementen op het Noorden. Ook Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, de Filippijnen en Thailand zenden militairen naar Vietnam. Het roemruchte, door de communisten ingezette, Tet-offensief drie jaar later, brengt een ommekeer teweeg. De Amerikaanse bevolking -en de rest van de wereld- eist dat er een einde aan komt aan de oorlog. Geleidelijk aan vertrekken Amerikaanse manschappen naar huis. In 1973 trekt Amerika zich formeel terug. In 1975 valt Saigon en daarmee heel Zuid-Vietnam. De eerste daad die de communisten verrichten, is de naam van de stad Saigon veranderen in Ho Chi Minh-stad. Op 2 juli 1976 worden Noord- en Zuid-Vietnam officieel herenigd in de Verenigde Socialistische Republiek Vietnam, met Hanoi als hoofdstad. Dit leidt tot een stroom Zuid-Vietnamese vluchtelingen die in gammele, overbevolkte bootjes een veilig heenkomen in andere landen proberen te zoeken. Vietnam bleef lange tijd een gesloten land, dat nauwe banden onderhield met andere communistische regimes. In de jaren tachtig werden (economische) hervormingen in gang gezet en werden de grenzen langzaam maar zeker opengesteld voor bezoekers en investeerders uit het buitenland.

Politiek en Economie

Politiek

Vietnam is een socialistische republiek, met slechts een (zeer invloedrijke) partij: de Communistische Partij (CP). Het belangrijkste orgaan van de CP is het Politbureau. Dat bestaat uit vijftien leden, die worden gekozen uit het Centrale Comite. De regering voert het beleid uit dat grotendeels door de CP wordt bepaald. Het parlement (de Nationale Assemblee) bestaat uit een kamer met 498 leden, die worden gekozen voor vijf jaar. Zij keurt wetgeving goed, houdt toezicht en benoemt ministers. Provincies, districten en communes kennen een eigen bestuur, hierop heeft de bevolking wel enigszins inspraak, zij het in beperkte mate. Het staatshoofd is president Tran Duc Luong, de premier is Phan Van Kai. Zij werden in 2002 voor een periode van vijf jaar herkozen door het Vietnamese parlement.

Economie

Vietnam is een van de armste landen van Azië. Ruim een kwart van de mensen leeft onder de armoedegrens, een groot deel net erboven. De regionale verschillen in inkomsten zijn groot: in stedelijke gebieden zijn de mensen rijker dan op het platteland. De oorlog verwoestte een groot deel van de infrastructuur, wat een duidelijk effect op de economie heeft. Maar sinds de jaren negentig is de economie groeiende. Ook ondanks de val van de Sovjet-Unie, SARS, vogelgriep en de wereldwijde economische dip. Vietnam is de op een na grootste rijstproducent ter wereld. De voornaamste exportproducten zijn ruwe olie, kleding en schoeisel. Toerisme en industrie zijn belangrijke groeisectoren. Het grootste deel van de bevolking is werkzaam in de landbouw en de visserij.

Eten en Drinken

Eten

Als je denkt de Vietnamese keuken te kennen door in Nederland regelmatig een Vietnamese loempia of bapao te bestellen bij een Vietnamese snackkar, heb je het mis. In Vietnam zijn de gerechten veel gevarieerder, met een overvloed aan groente, vis, rijst en natuurlijk pho. Pho is een noedelsoep die werkelijk overal te koop is en bij voorkeur als ontbijt wordt gegeten. Liever brood op je nuchtere maag? Dat kan ook. De Fransen lieten er hun baguettes achter en desgewenst kun je er een kaasje van ‘La vache qui rit’ bij krijgen. Van een enger gehalte zijn de gerechten waarin slangen-, ratten- of hondenvlees is verwerkt. De voormalige keizerstad Hue staat bekend om zijn verfijnde keuken. In Hoi An herken je Chinese invloeden in de gerechten.

Enkele typisch Vietnamese gerechten zijn:

Pho

noedelsoep met groenten, vlees of vis
Cao lau

noedels met varkensvlees, groenten, croutons en versnipperde rijstvellen uit Hoi An
Com tay cam

rijst met champignons, kip, varkensvlees en gember
Xup Rau

groentesoep
Banh it nhan dau

typisch Vietnamese lekkernij bestaande uit in bananenblad gewikkeld en gestoomde kleefrijst, bonen en suiker

Drinken

Vietnamese koffie en thee is overal verkrijgbaar, evenals lokale wijnen en Saigon Export-bier. Van de vele fruitsoorten worden de heerlijkste smoothies gemaakt. Ook kun je overal je dorst met kokosmelk en mineraalwater lessen.

Vervoer

Naar Vietnam

Verschillende maatschappijen (waaronder KLM, Singapore Airlines en Cathay Pacific) bieden vliegreizen aan naar Vietnam. Meestal maak je een tussenstop in Singapore of Parijs (met KLM). Je kunt vaak in Hanoi aankomen en vertrekken vanuit Ho Chi Minh-stad, of andersom. De vlucht naar Ho Chi Minh-stad duurt, inclusief stopover, ruim zeventien uur. Naar Hanoi duurt de reis twee uur langer.

In Vietnam

Het aantal verkeersslachtoffers in Vietnam is schrikbarend hoog. Vooral in Hanoi en Ho Chi Minh-stad komen er brommers en motoren van alle kanten op je af. Stoplichten staan er meer voor de show dan dat ze werkelijk worden gebruikt. De weg oversteken is een vak apart. Gewoon gaan, de brommerrijders zullen zoveel mogelijk proberen om je niet te raken.

Auto
Zelf een auto huren is een optie als je van avontuur houdt. De wegen zijn slecht en in de bergen soms zelfs te modderig om veilig te zijn. Daar heb je echt een 4WD nodig. Ook kunnen in de regentijd wegen onder water komen te staan. Verkeersregels zijn er eigenlijk niet. Wie het hardst rijdt, de grootste auto heeft of het luidst toetert, heeft voorrang. Grote verhuurmaatschappijen zijn er niet veel, maar kleine, particuliere bedrijfjes wel. Er zit nogal wat kaf tussen het koren, dus kijk uit. Een goed alternatief is een auto of minibusje met chauffeur huren. Dat kost helemaal niet zo gek veel, zeker niet als je dat met een groepje doet.

Boot
Naar de eilanden voor de kust en in de Mekong Delta varen ferry’s. In Halong Bay kun je prachtige boottochten maken.

Bus
De bus is spotgoedkoop. Er zijn lokale en regionale bussen en minibussen, overwegend met een gebrek aan beenruimte. Een speciale toeristenbus rijdt dagelijks tussen Hanoi en Ho Chi Minh-stad en doet de belangrijkste steden en plaatsen onderweg aan. Snel zijn ze niet, met een gangetje van zo’n 50 km/u laveren ze zich door het chaotische verkeer over de grotendeels gebrekkig onderhouden centrale (en enige) snelweg.

Fiets
Bijna overal in Vietnam kun je fietsen huren en dat zou je zeker moeten proberen. In en om de steden is het een leuk en handig vervoersmiddel. Voor korte ritjes kun je eens de cyclo (trisjaw) proberen.

Motor
Met een internationaal motorrijbewijs op zak, kun je een motor huren en zelf het land verkennen. Een echte aanrader is het niet, het verkeer is chaotisch en kijk niet gek op als je een ossenkar op de snelweg tegenkomt. In de steden kun je overigens makkelijk een motor- of brommerrijder aanhouden, als ze je al niet zelf aanspreken. Voor een goed prijsje geven ze je een lift of nemen je zelfs een hele dag mee voor een toer door de omgeving.

Taxi
Taxi’s rijden volop in de grote steden. Sommige hebben meters, andere niet. Maak vooraf goede afspraken over de prijs.

Trein
De trein gaat vaak nog langzamer dan de bus, maar is een stuk veiliger. Je moet ruim van tevoren reserveren en toeristen betalen een veel hogere prijs dan de Vietnamezen. Er zijn vijf verschillende klassen. Treinen rijden tussen Ho Chi Minh-stad en Hanoi, en gaan van daaruit door naar Halong City.

Vliegtuig
De binnenlandse lijndiensten worden nagenoeg allemaal uitgevoerd door Vietnam Airlines. Een paar keer per dag gaan er vluchten van en naar de grote steden.

Bezienswaardig

In Vietnam kun je twee kanten op: van noord naar zuid en van zuid naar noord. De meest gestelde vraag tussen reizigers onderling is dan ook: ‘going north or going south?’. Hieronder vind je de belangrijkste bezienswaardigheden van noord naar zuid.

Hanoi

Hanoi is een mooie stad met een Franse sfeer. Het Old Quarter is een heerlijke buurt, met kleine straatjes vol leven. Je kunt er uren ronddwalen en nog niet alles gezien hebben. Het mausoleum met het gebalsemde lijk van Ho Chi Minh (liefkozend ‘oom Ho’ genoemd), het Hoan Kiem-meer, de verschillende tempels en pagoda’s en de voormalige Hoa Lo-gevangenis zijn eveneens een bezoekje waard. Je kunt ook een dagtocht maken naar de Parfumpagode, een indrukwekkend complex van meerdere tempels. Met een boot word je er naartoe gevaren, een ervaring om nooit meer te vergeten.

Omgeving van Hanoi

Vanuit Hanoi kun je met de trein naar het noorden. Daar ligt onder meer het kleurrijke dorp Sapa, waar de bergstammen zoals de H’Mong hun handgemaakte waar verkopen. In het gebied rond het dorp kun je verschillende tochten maken naar dorpjes waar de stammen op traditionele wijze leven. Of beklim de Fansipan, de hoogste berg van het land. Ook vanuit Hanoi bereik je Halong City, vanwaar boten voor (meerdaagse) tochten door Halong Bay vertrekken. In de baai liggen meer dan 3000 eilanden en er zijn tal van indrukwekkende grotten. Het grootste eiland is Cat Ba, dat gedeeltelijk een nationaal park is. Ten zuiden van Hanoi ligt Nin Binh met het nabijgelegen nationale park Cuc Phuong. Ook vind je er de uit de rijstvelden oprijzende kalksteenformaties van Tam Coc. Het zijn ideale stopplaatsen voor wie niet in een keer wil doorstomen naar Centraal-Vietnam. Rond de voormalige grens tussen Noord- en Zuid-Vietnam ligt de zogenaamde Gedemilitariseerde Zone, waar tijdens de oorlog volop werd gevochten. Om echt inzicht te krijgen in het gebied en wat zich daar afspeelde, heb je echter wel een goede gids nodig.

Hue

De eerstvolgende grote stad is de voormalige keizersstad Hue. Huur een fiets en verken de keizerlijke graftombes in de omgeving. In de stad zelf is de Parfumrivier, de verboden Paarse Stad en de Thien Mu Pagode meer dan de moeite waard.

Hoi An

Hoi An is een lief en prettig plaatsje vlakbij de kust. Met al die huizen, winkels en tempels gebouwd in Vietnamese en koloniale stijl, krijg je het gevoel of je een filmdecor bent binnengestapt. Het hele dorp is een grote bezienswaardigheid en tevens de plek om je een hele nieuwe, op maat gemaakte garderobe aan te laten meten. Je kunt ook een uitstapje maken naar My Son, een van de meest indrukwekkende archeologische terreinen met bouwwerken uit de oude Cham-dynastie. Zin in meer kust? Zak dan verder af naar het zuiden, naar Nha Trang. Een populaire badplaats, waar je lekker kunt zwemmen, duiken en meezingen in karoakebars. Aan je innerlijke rust kun je werken in de Long Son Pagode, gelegen op een heuvel met een gigantisch grote witte boeddha op de top.

Omgeving Nha Trang

Vanuit Nha Trang kun je twee kanten op: verder luieren en zwemmen in Mui Ne of de kitsch van het in de bergen gelegen Dalat opsnuiven. Je vindt er prachtig aangelegde bloementuinen, het zomerpaleis van Bao Dai en het wonderlijk vormgegeven ‘Crazy House’. Populair en leuk is een lokale motorrijder annex gids inhuren en met hem een tochtje door de bergen maken. Hij brengt je ongetwijfeld naar de watervallen en Chicken Village (met een enorme kip midden in het dorp).

Ho Chi Minh-stad

De volgende stop is Ho Chi Minh-stad, het voormalige Saigon. Je bezoekt er natuurlijk het Oorlogsmuseum, het Herenigingspaleis (de verovering van het paleis betekende het einde van de Vietnamoorlog) en de Jade Emperorpagode. En wat je helemaal niet mag overslaan, is een tocht naar Cu Chi. Daar word je, op toeristische wijze, uit de doeken gedaan hoe de Vietcong vanuit tunnels de Amerikanen saboteerde. Je kunt zelf aan den lijve ondervinden hoe het onder de grond is. Een klein deel van de tunnels is speciaal voor toeristen groter gemaakt om doorheen te kruipen. Een tocht naar Cu Chi wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan de Cao Daitempel. De Cao Dai is een kleine religieuze groep, met een kleurrijke tempel en dito gebruiken.

Omgeving Ho Chi Minh-stad

De Mekongdelta ligt ten zuidwesten van Ho Chi Minh-stad. Het leven speelt zich af op en aan het water. Er zijn drijvende markten, mooie eilandjes en heel veel boten.

Stranden en Actief

Stranden

Het oosten en zuiden is een lange kustlijn. Een deel daarvan is paradijselijk wit strand, maar grote gedeeltes zijn niet meer dan mangroves. Populaire plaatsen om te zwemmen en te zonnen zijn Nha Trang, Mui Ne en het eiland Vung Tau voor de kust bij Ho Chi Minh-stad. Kijk niet raar op als je van top tot teen ingepakte vrouwen en meisjes ziet lopen. Een witte huid wordt in Vietnam gezien als mooi. Zelfs mondkapjes en handschoenen komen er aan te pas om de zon te weren.

Actief

Badminton
Op heel veel plekken in steden zie je op de stoep de lijnen van een badmintonveld geverfd. Al om zes uur ‘s morgens hangen de Vietnamezen er een net op om een potje te shuttelen.

Fietsen
Vietnam is ideaal om te fietsen. Zeker in en rond steden. In veel plaatsen kun je een fiets huren. Als je wilt, kun je het hele land per fiets doorkruisen. Zelfs op de belangrijkste verkeersader tussen noord en zuid is dat geen probleem. Maar je moet wel over stalen zenuwen beschikken om het verkeer te weerstaan.

Tai Chi
Deze Chinese bewegingsleer wordt door velen mensen gewoon buiten beoefend. In parken en langs meren rekken ‘s morgens vroeg al grote groepen -veelal oudere- mensen hun spieren los.

Wandelen
Flinke wandelingen kun je maken in de berggebieden, rond de bergdorpen in het noorden en in de nationale parken. Neem stevige schoenen mee en houd er rekening mee dat sommige paden erg modderig, of zelfs helemaal niet aanwezig, zijn. Kom je in een gebied waar duidelijk staat aangegeven dat je niet van de paden af moet gaan, doe dat dan ook niet. In de gebieden eromheen kunnen onontplofte landmijnen en ander wapentuig liggen.

Watersport
Met zoveel water, is er ruimte genoeg om te zwemmen en te duiken. (Wind)surfen kan ook, maar is nog niet echt bijzonder populair. In Ho Chi Minh-stad zijn verschillende (hotel)zwembaden en waterparken waar je lekker kunt afkoelen.

Communicatie

Communicatie

Kaartjes sturen is geen probleem. Mailen kan ook: in de grote steden zijn internetcafes te vinden. Bellen doe je in telefooncellen of in je hotel, maar bellen naar het buitenland is duur. In de steden kun je bellen met je mobieltje, maar niet alle prepaidkaarten werken er. De landscode is 84.

Taal

De officiële taal is Vietnamees. Daarnaast wordt er Chinees gesproken en hebben de meer dan vijftig etnische minderheden elk hun eigen taal. Toeristen kunnen zich redden in het Engels, Frans en (beperkt) in het Russisch.

Media

Radio-uitzendingen van de Wereldomroep zijn te ontvangen. Ook kun je op televisie naar CNN kijken. Buitenlandse tijdschriften en kranten zijn in de grote steden verkrijgbaar, maar Nederlandse edities zijn niet tot nauwelijks te vinden.

Douane

Reisdocumenten

Voor Vietnam heb je een visum nodig. Ze worden afgegeven voor een periode van dertig dagen. Bedenk van tevoren goed hoe lang je wilt blijven en overschrijdt de datum niet. Dat kan op het vliegveld nog een onaangename financiële verrassing opleveren. Je visum tussentijds verlengen, kan overigens wel.

In- en uitvoer

Uiteraard neem je geen drugs mee. Ook ander materiaal waar de Vietnamezen aanstoot aan kunnen nemen (zoals pornografisch materiaal) laat je thuis. Je mag zoveel geld meenemen als je wilt. Maar je moet de hoeveelheid bij aankomst opgeven, evenals kostbare voorwerpen die je bij je hebt. Het is verboden de Vietnamese Dong in of uit te voeren. Je mag de gebruikelijke hoeveelheid belastingvrije sigaretten (200) en drank (twee liter gedistilleerd) meenemen.

Gezondheid

Gezondheid

Ook als het bewolkt is: blijven smeren met die zonnebrandcrème. En insectenwerend middel met DEET is ook geen overbodige luxe om met malaria of denguekoorts geinfecteerde muggen op afstand te houden. Draag kleren die armen en benen bedekken. Langs de grens met Cambodja en in de Mekongdelta komt de malariamug voor. Laat je vooraf goed informeren bij de GGD. Daarnaast wordt een DTP-vaccinatie en vaccinaties tegen Hepatitis A en buiktyfus aanbevolen. Vooralsnog is er in verband met de vogelgriep geen negatief reisadvies uitgegeven voor Vietnam.

Gehandicapten

Voor gehandicapten is Vietnam geen feest. Treinen en (mini)bussen zijn krap, stoepen hoog en hobbelig of helemaal niet aanwezig en het verkeer is voor valide mensen al een lastige horde om te nemen. Ook (familie)hotels zijn vaak klein en niet uitgerust met een rolstoelvriendelijke ingang.

Drinkwater

In Vietnam kun je beter geen kraanwater drinken. Koop flessen mineraalwater, die zijn overal verkrijgbaar.

Geldzaken

Geldzaken

De lokale valuta is de Vietnamese Dong. Voor een euro koop je ongeveer 20.000 Dong. Er zijn munten van 200, 500, 1000, 2000 en 5000 Dong. Biljetten komen in waardes van 200, 500, 1000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000 en sinds kort zelfs 500.000 Dong. Je kunt ze alleen ter plaatse kopen en verkopen. Dat doe je het veiligst bij een geldautomaat (met je creditcard of bankpas). Met Amerikaanse dollars en Travellers Cheques kun je in veel winkels en hotels terecht. Je kunt geld wisselen bij de bank, geldwisselkantoren en bij hotelrecepties. Travellers Cheques kun je buiten de grote steden nauwelijks gebruiken. Neem daarom voldoende contact geld mee als je naar het platteland gaat, want geldautomaten zijn daar ook niet te vinden.

Fooi

Hotels die door de overheid worden gerund en toeristenrestaurants zetten doorgaans 5% bedieningskosten op de rekening. Een fooi geven hoeft dan in principe niet, maar de bedieningskosten komen doorgaans niet ten goede aan het personeel. Zeker in een land waar zo hard gewerkt wordt voor zulke lage lonen, is het aardig goede service te belonen. Zeker ingehuurde chauffeurs en gidsen kun je iets extra’s geven.

Afdingen

Afdingen hoort erbij in Vietnam, hoe vervelend je dat misschien ook vindt. Gewoon blijven lachen en goed voor jezelf bedenken wat een souvenir je waard is. Begin met een derde van de prijs die de verkoper noemt.

Praktische informatie

Accommodatie

Hotels
In Vietnam heb je hotels in alle prijsklassen. De goedkoopste varianten kosten doorgaans maar een paar euro per nacht. Deze, veelal door families gerunde, budgethotels hebben soms ook slaapzalen. Ook zijn er genoeg middenklassehotels, die enkele tientallen euro’s per nacht kosten en luxe hotels, waar je makkelijk 500 euro per nacht betaalt.

Elektriciteit

De netspanning in Vietnam is 220 volt. Je hebt geen aparte wereldstekker nodig voor de stopcontacten.

Feestdagen

Nationale feestdagen worden gedeeltelijk gehouden op vaste data. De religieuze festiviteiten en evenementen wisselen van datum, omdat ze de maankalender volgen. Daarnaast worden bij de nachten waarop het volle- en nieuwe maan is, speciale diensten gehouden in Vietnamese en Chinese pagoda’s. Het belangrijkste feest is Tet Nguen Dan, kortweg Tet. Dit meerdaagse festival luidt het begin van het nieuwe jaar in en gaat met veel rituelen gepaard. Families bezoeken elkaar en de geesten van de voorouders worden in de huizen verwelkomd met goed gevulde offerschalen.

1 januari

Nieuwjaarsdag
3 februari

Oprichting van de Communistische Partij
januari/februari

Tet Ngyuen Dan (het Vietnamese nieuwjaarsfeest)
30 april

Bevrijdingsdag (einde van de oorlog in 1975)
1 mei

Dag van de Arbeid
19 mei

Geboortedag van Ho Chi Minh
juni

De dag van de Buddha (exacte datum is afhankelijk van de maanstand)
2 september

Onafhankelijkheidsdag

Fotografie

Aan materiaal om te fotograferen zul je geen gebrek hebben. Vietnam is kleurrijk en overal is wel wat te zien. Fotografeer niet zomaar mensen, vraag het altijd eerst. Met name bij de etnische minderheden ligt fotograferen gevoelig. Zij geloven doorgaans dat hun ziel door de camera wordt gestolen. Het kan voorkomen dat mensen een klein bedrag vragen om op de gevoelige plaat te worden vastgelegd. Filmrolletjes zijn overal te koop, fotoapparatuur is duur en de keus is beperkt.

Kinderen

Kinderen? Daar zijn de Vietnamezen dol op. Aan aandacht zal je kroost dan ook niets te kort komen. Dierentuinen, waterparken, attracties in steden en boottochtjes zijn voor de meeste kinderen natuurlijk leuke activiteiten. Maar op het platteland is meestal niet veel voor ze te doen.

Kleding

De verschillen in temperatuur zijn groot. Draag in warme, vochtige gebieden zoals de Mekong Delta en het zuiden lichte en luchtige kleding. In de bergen, vooral in het Noorden, kan het erg koud worden. Neem een lekkere dikke trui mee.

Openingstijden

Winkels
De Vietnamezen zijn vroeg uit de veren. Al om 6.00 uur in de ochtend gaan de eerste winkels open. Tussen 7.00 en 8.00 is er overal volop leven. Sluitingstijd is rond 16.00 of 17.00 uur. Kleine winkeltjes blijven vaak tot ‘s avonds laat open.

Overheidsgebouwen en musea
Tussen 12.00 en 14.00 uur doorgaans gesloten. Overheidsgebouwen zijn dicht op zondag, musea meestal op maandag.

Postkantoren
Geopend van 6.00 tot 20.00 uur.

Tempels
Zeven dagen per week, de hele dag door, open.

Reistijd

Elke tijd is een goede tijd voor een reis naar Vietnam. Als in het ene gebied een regenseizoen is begonnen, is het regenseizoen in een ander gebied weer net afgelopen. Let er op dat in het najaar rivierdelta’s kunnen overstromen en gebieden onbegaanbaar zijn.

Tijdsverschil

In Vietnam is het zes uur later dan in Nederland, in de zomer is het verschil maar vijf uur.

Veiligheid

Vietnam is over het algemeen genomen een veilig land. In Ho Chi Minh-stad en Nha Trang moet je wel de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen nemen tegen zakkenrollers en tasjesrovers. Vooral in Nha Trang is het zaak goed op je spullen te passen. Het is niet verstandig er ‘s avonds het strand op te gaan. Camera’s en tassen die je losjes met je meedraagt, worden nogal eens mee gegrist door brommerrijders. Mannen moeten goed oppassen voor al te frivole dames die zich tegen hen aandrukken. Vaak gaan ze ervandoor met je portemonnee of horloge. Van een hele andere orde is de erfenis van de oorlog. Wijk in natuur- en andere gebieden niet af van de aangegeven paden: daarbuiten kunnen onontplofte mijnen of ander wapentuig liggen. Belangrijke telefoonnummers zijn: 115 (ambulance), 113 (politie) en 110 (brandweer).

Datum artikel: 18-04-2009 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Vietnam Informatie

ATP vakanties