vakantie informatie

Verenigde Staten Informatie

Amerika; het beloofde land, het land van onbegrensde mogelijkheden. Amerika heeft al jaren een magische aantrekkingskracht op mensen. Immigranten zochten er hun vrijheid, toeristen verwonderden zich over de grootsheid van het land, de gebouwen en de steden. Toch is Amerika ook een land van grote contrasten. Amerikanen zijn open-minded maar ook bekrompen. Ze zijn vriendelijk en behulpzaam, maar tegelijk ontzettend individualistisch. Arme sloebers leven naast rijke stinkerds en er zijn zowel grote steden met enorme wolkenkrabbers als eenzame boerderijen in the middle of nowhere. Verder heeft Amerika een afwisselende natuur. Je vindt er kale woestijnen, subtropische moerassen, langgerekte meren, eindeloze prairies, hoge bergen en mooie stranden. Ook het klimaat wisselt enorm. In het noordelijke Alaska kan het extreem koud zijn, terwijl het in het zuidelijke Florida altijd warm is.

monument valley

Het land

Geografie

In het noorden grenst de Verenigde Staten aan Canada en in het zuiden aan Mexico. In het oosten ligt de Atlantische Oceaan en in het westen de Grote Oceaan. De Verenigde Staten telt vijftig staten die een groot deel van het continent Noord-Amerika beslaan. De staat Alaska, in het noordwesten van het continent, wordt gescheiden van de rest van de Verenigde Staten door Canada. Ook Hawai, dat midden in de Grote Oceaan ligt, hoort bij Amerika. Met een oppervlakte van ruim 9 miljoen vierkante kilometer is Amerika na Rusland en Canada het grootste land ter wereld. Het land, met Washington D.C. als hoofdstad, is 225 keer zo groot als Nederland en telt ruim 295 miljoen inwoners. In Amerika wonen er gemiddeld 30 inwoners per vierkante kilometer, in Nederland zijn dit maar liefst 385 inwoners.


Klimaat

Amerika is uniek, want het kent als enige land ter wereld alle zes klimaatzones. Van een poolklimaat in het noorden van Alaska tot een (sub)tropisch klimaat op Hawai en in Florida. Het binnenland heeft een landklimaat met weinig invloed van de zee. In de zomer kan het dan ook erg heet zijn en ‘s winters erg koud. Het zuiden heeft deels een woestijnklimaat, terwijl in de noordelijke Rocky Mountains een bergklimaat overheerst. In de Verenigde Staten gebruikt men voor de temperatuuraanduiding geen Celsius maar Fahrenheit.

Natuur

Planten
Verspreid over het hele land liggen grote nationale parken en natuurreservaten, zoals de Everglades in Florida, de White Mountains in New Hampshire en de Rocky Mountains in Colorado. In Wyoming, in het westen, heb je Yellowstone Park met spuitende geisers, watervallen en groene bossen. De overweldigende rode Grand Canyon in Arizona mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. In Arizona zie je veel cactussen, in Californië heb je de reusachtige roodhoutmammoetbomen en in Washington grote wouden. Door het gevarieerde klimaat telt dit land teveel planten om op te noemen.

Dieren
In en rond de Nationale Parken kun je herten, beren, bergleeuwen, wolven en slangen tegen komen. In het jachtseizoen wordt er door de Amerikanen flink gejaagd op onder andere herten en beren. Ook zijn er gigantisch veel vogelsoorten te spotten in de Verenigde Staten. Behalve de vele kleinere vissoorten vind je in de oceanen ook haaien, dolfijnen, walvissen en zeehonden. In Florida kun je in de moerassen oog in ogen komen te staan met een krokodil.

Bevolking

Bevolking

Of ze je kennen of niet, de meeste Amerikanen zullen je begroeten met: “How are you doing today?”. Hartstikke vriendelijk zou je zeggen, maar het is een standaard begroeting. Je hoeft dan ook geen serieus antwoord te geven. Dat Amerika echt het land is van de auto’s blijkt uit de cijfers: er zijn bijna evenveel auto’s en vrachtwagens als mensen. Door de beelden in Amerikaanse films denken we al een aardig beeld te hebben van de bevolking. In films zie je vaak dikke Amerikanen die de hele dag hotdogs eten, mierzoete cola uit gigantische bekers drinken en televisie kijken. Maar er is veel meer te ontdekken over dit gevarieerde volk. Uit alle uithoeken van de wereld zijn ze naar, het beloofde land, de Verenigde Staten gekomen. Ondanks conflicten en burgeroorlogen hebben de Amerikanen als een volk met elkaar leren leven.

Religie

De meeste Amerikanen zijn christelijk. De meerderheid van de bevolking (56%) is protestants en iets meer dan een kwart rooms-katholiek. 10% is niet godsdienstig. Daarnaast heb je een klein percentage (ieder 2%) dat joods en moslim is of bij de overige godsdiensten hoort.

Cultuur

De American Dream is het ideaal van vrijheid en gelijkheid van alle mensen. Je kunt altijd de top bereiken, als je maar bereid bent hard te werken. Een mooi voorbeeld is het verhaal van de krantenjongen die eindigt als directeur van een grote krant. Wanneer iemand niet succesvol is, dan heeft die persoon dit aan zichzelf te danken, vinden veel Amerikanen. Voor deze mensen is het dan ook letterlijk leven in de goot, want een sociaal stelsel, zoals wij in Nederland hebben, kennen ze niet.
Daarnaast staat de Amerikaanse cultuur er om bekend dat alles groot is. Amerikanen rijden in enorme pick-uptrucks, jeeps of andere bakbeesten. Veel huizen zouden wij kastelen noemen. En wij nemen een glas cola, terwijl zij voor een halve liter gaan. Iedere supermarkt die je binnenloopt, zou bij ons een groothandel heten.
Ook zijn Amerikanen erg nationalistisch en wordt er veel tijd geinvesteerd in familie. De bevolking van Amerika bestaat uit vele nationaliteiten. Honkbal, American Football en basketbal zijn in Amerika net zo populair als voetbal in Nederland.

Geschiedenis

Geschiedenis

De indianen in Amerika zijn in de koloniale tijd grotendeels verjaagd door de Europeanen. Engelsen, Fransen en Nederlanders waren de eerste kolonisten die zich aan de oostkust van Noord-Amerika vestigden. Zij lieten slaven uit Afrika naar Amerika komen. De Burgeroorlog van 1860 tot 1865, tussen het agrarische zuiden, waar slaven een groot economisch belang vormden, en het geindustrialiseerde noorden, zorgde voor een grote verandering. Het zuiden werd verslagen en de slavernij werd in het hele land afgeschaft. Amerika is bij veel oorlogen betrokken geweest: Oorlog met Mexico, de koude Oorlog, de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog. Nadat Amerika zich decennia niet bemoeide met de ontwikkelingen in Europa koos de Verenigde Staten in 1917 in de laatste fase van de Eerste Wereldoorlog de kant van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De Amerikaanse steun was doorslaggevend en de Verenigde Staten werd een wereldmacht. Eind jaren dertig, begin jaren veertig raakte het internationale machtsevenwicht met de opkomst van Nazi-Duitsland weer ernstig verstoord, waardoor de Verenigde Staten niets anders kon dan ingrijpen. Door de Japanse aanval op Pearl Harbor en de daarop volgende Duitse oorlogsverklaring nam de Verenigde Staten zelf ook actief deel aan de Tweede Wereldoorlog. De naoorlogse Amerikaanse politiek was gericht op economisch herstel van West-Europa en Japan en op beperken van de communistische invloed. Om het hoofd te bieden aan toenemende druk van de Sovjet-Unie op West-Europa werd in 1949 de NAVO opgericht. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991, bleef de Verenigde Staten over als enige supermacht.

Na het presidentsschap van Clinton is de regering van George W. Bush een nieuwe conservatieve koers ingeslagen. Door de aanslagen van 11 september 2001 is dit alleen maar verstrekt. Sterke nadruk ligt op onderwerpen als terrorismebestrijding, economie en werkgelegenheid, verlaging van belastingen, energiebeleid en sociale zekerheid (vergrijzing, gezondheidszorg).

Politiek en Economie

Politiek

De vijftig staten en het ‘District of Columbia’ vormen samen een federale staat, met George Walker Bush aan het hoofd als president. Op 2 november 2004 werd hij met ruime meerderheid herkozen

en op 22 januari 2005 geinstalleerd als 43e president. Hij vervult de rol van staatshoofd en regeringsleider. De individuele staten zijn, vooral op het gebied van belastingen, onderwijs en infrastructuur, grotendeels zelfstandig.
De federale staatsmacht is verdeeld over drie organen die zichzelf in evenwicht houden: de president, het Congres, bestaande uit Senaat en Huis van Afgevaardigden en het Hooggerechtshof. Deze laatste toetst wetten aan de Constitutie en haar leden worden benoemd voor het leven. Voor het aannemen van wetten is de instemming vereist van de beide kamers van het Congres en van de president.
De president wordt voor vier jaar gekozen en is, sinds F.D. Roosevelt, slechts eenmaal herkiesbaar. Bij het overlijden van de president volgt de vice-president hem op. De leden van de Senaat (twee uit elke staat) worden gekozen voor zes jaar; de 435 leden van het Huis van Afgevaardigden voor twee jaar.
De rechten van de individuele burger mogen niet worden beperkt door de overheid, vinden de meeste Amerikanen. Een voorbeeld hiervan is het al jarenlang bestaande meningsverschil over de mogelijkheden van de overheid om het private wapenbezit te beperken.

Economie

Belangrijke exportproducten zijn machines, computers, auto’s, chemische producten, vliegtuigen en voedingsmiddelen. De belangrijkste partners daarin zijn Canada, de Europese Unie, Mexico en Japan. Vooral op het gebied van hightech en computersoftware worden veel groeimogelijkheden verwacht.
Machines, auto’s, textiel en aardolie worden voornamelijk ingevoerd uit landen als Canada, Mexico, China en Japan. Terwijl de federale overheid de economie probeert te stimuleren, zijn veel Amerikaanse staten gedwongen drastisch te bezuinigen en de belastingen te verhogen.

Eten en Drinken

Eten

Ontbijten kun je erg goedkoop in tig restaurantjes. Het Amerikaanse ontbijt kan bestaan uit pannenkoeken, biefstuk, cornflakes, meatloaf (brood met gehakt) en/of gebakken aardappelen. Dit ligt behoorlijk zwaar op de maag, maar gelukkig kun je ook een tosti met kaas bestellen of toast met jam of ei. De lunch bestaat vaak uit een sandwich, met een fanta, cola of sprite en chips of friet. Gerookte zalm en roomkaas op een bagel, corned beef en pastrami (een soort gerookt vlees) zijn heerlijke joodse
specialiteiten. Clubsandwiches bestaan uit drie lagen geroosterd brood met daartussen sla, tomaat, kalkoen, bacon of kaas. Hoagies zijn stokbrood-sandwiches, in Amerikaans formaat, gevuld met gehakt, worst, ham, kaas, salami, ui, paprika, sla, tomaat en olijfolie. Levensmiddelen in de supermarkt zijn lang houdbaar. Brood bevat bijvoorbeeld veel conserveringsmiddelen en dat komt de smaak niet ten goede, helemaal niet als je uit Nederland komt en dagvers brood gewend bent. Een broodje van de keten Subway kan af en toe een uitkomst bieden, maar wij blijven verwend op dit gebied. In de grote steden kun je zoveel vers brood krijgen als je hebben wilt, maar het is niet goedkoop.

Veel eetetablissementen bevinden zich langs drukke wegen. Grote ketens als McDonalds, Burger King, Taco Bells en Pizza Hut zie je van ver staan door hun schreeuwende reclameborden. Naast fastfood met grote hamburgers heb je in Amerika een ruime keuze uit internationale gerechten. Bij Amerikanen komt vlees nog altijd op de eerste plaats. Steak en sparerib en staan dan ook overal op de menukaart. In de steakhouses kun je vaak voor een vast bedrag een biefstuk krijgen met gepofte aardappelen met zure room of friet, een salade naar keuze van het saladebuffet en een of twee drankjes.
Voor vegetariërs kan het lastig zijn om te variëren. Staat er in Nederland bij de McDonalds nog een groenteburger op het menu, die is in Amerika ver te zoeken. Wel hebben veel restaurants een saladebar, waar je uit vele soorten rauwkost zelf een salade kunt samenstellen. Je kunt kiezen uit verschillende dressings.

De vis is vaak van uitstekende kwaliteit, zowel de zeevis van de oost- en westkust en de Golf van Mexico als de zoetwatervis uit de bergrivieren en meren. Schaaldieren zijn ook om te smullen, vooral mosselen, kreeft, krab en garnalen. Vaak worden deze schaaldieren in de frituur gebakken, maar je kunt altijd vragen of ze gebraden of gegrild kunnen worden.
Aan zoete dingen geen gebrek in dit land. Brownies (chocoladecake) en strawberry shortcake, zandtaartgebak met aardbeien overdekt met veel slagroom, moet je beide geprobeerd hebben.

Drinken

Koffie, veel koffie in alle soorten en maten en je kunt het op iedere hoek van de straat krijgen in koffiebars. In de grote steden zie je veel Amerikanen over straat lopen met een kartonnen beker koffie met een deksel waar je door heen kunt drinken.
Om alcohol te mogen drinken en te kopen moet je minstens 21 jaar oud zijn. Er wordt ontzettend veel frisdrank gedronken in dit land. Aangezien alles ’10 keer’ groter en zoeter is in Amerika, loop je de kans behoorlijk aan te komen.
In de supermarkten is bijna alles te koop. De verkoop van alcohol in supermarkten wisselt per staat. In de ene supermarkt is er wel sterke drank, wijn en bier, in de andere alleen wijn en bier, in weer een andere geen alcohol. Die moet je dan halen bij slijterijen. Supermarkten zijn vaak 24 uur per dag open. Een deel van de restaurants serveert geen alcohol. Je mag dan zelf wijn of bier meenemen.

Vervoer

Naar de Verenigde Staten

Er zullen vast avonturiers zijn die ervoor kiezen om met de boot de oceaan over te steken, maar de meeste mensen die Amerika willen ontdekken kiezen voor het comfort en de snelheid van het vliegtuig. Vanaf Amsterdam gaan dagelijks vluchten naar een groot aantal steden in de Verenigde Staten.

In de Verenigde Staten

Het openbaar vervoer in de Verenigde Staten is lang niet zo uitgebreid als bij ons. Het land is voornamelijk ingesteld op vervoer per auto en vliegtuig.

Vliegtuig
Een binnenlandse vlucht nemen is de snelste manier om te reizen. Binnenlandse vluchten zijn vaak erg goed betaalbaar.

Trein
Niet de snelste manier om van A naar B te komen, maar de treinen zijn luxe en relaxed en je ziet veel van het land. Wel van tevoren reserveren, want er gaat er vaak maar een per dag! Het beste is zelfs om het al in Nederland te organiseren. Een treinpas kopen voor een maand kan erg voordelig zijn. Wel moet je alle tickets van tevoren vastleggen, deze kun je als er plek is nog wijzigen.

Bus
Met Greyhound kun je op alle toeristische plaatsen komen in de Verenigde Staten, maar net als met de trein geldt, goed plannen, want op sommige trajecten komt de bus maar een keer per dag. Greyhound heeft in grote steden eigen busstations in de kleinere plaatsen is het vaak niet meer dan een postkantoor of een benzinestation. Reserveren wordt aangeraden en wanneer je veel stops wilt maken is het slim om een buspas te kopen.

Auto
Amerikanen doen alles, maar dan ook echt alles met de auto. Attracties liggen zelden op loopafstand van elkaar. Een auto huren is een goede optie voor reizigers, helemaal omdat de brandstof goed te betalen is. Het rijden in de sten is meestal niet echt een pretje. Er zijn veel autoverhuurbedrijven en je hebt bij de meeste een creditcard nodig. Wanneer je jonger bent dan vijfentwintig wordt het een stuk prijziger om een auto te huren. Je kunt ook als je tijd hebt en enigszins flexibel bent ervoor kiezen op www.autodriveaway.com aan te geven dat je een auto van de ene plek naar de andere wilt rijden.

Camper
Je kunt er ook voor kiezen een camper te huren. Ook dit is vaak verstandiger en voordeliger om vanuit Nederland te regelen.

Fiets
Je kunt op de fiets Amerika verkennen, maar het is uitkijken geblazen voor die gigantische trucks. En de dorpjes liggen in sommige staten wel erg ver uit elkaar. In San Francisco is het echt een aanrader een fiets te huren en over de Golden Gate Bridge te fietsen.

Taxi
Als je een bezoek brengt aan New York moet je natuurlijk een keer in zo’n gele taxi hebben gereden! Je kunt overal op straat je hand opsteken om een taxi aan te houden. Wanneer het rode lampje brand is de taxi vrij.

Metro
De snelste manier om je in steden als New York en Los Angeles te verplaatsen is met de metro. In Chicago rijden ze hoog boven de grond.

Kabeltram
In San Francisco kun je niet weggaan zonder een ritje met de kabeltram (cable car) gemaakt te hebben. Er zijn een aantal routes en je kunt er langs die routes op verschillende plekken opspringen. Je koopt aan boord een kaartje.

Bezienswaardig

Steden

Chicago
Chicago staat bekend als ‘The Windy City’, maar laat je hierdoor niet tegenhouden om deze prachtige stad gelegen aan Lake Michigan te ontdekken. De skyline van Chicago is schitterend. Het is een stad met veel moderne architectuur en luxe warenhuizen. Veel toeristen bezoeken een baseballwedstrijd wanneer ze hier zijn.

Las Vegas
Super de luxe hotels, gigantische casino’s en overheerlijke buffetten, dat is Las Vegas in het kort. Het speelt zich allemaal af langs een grote weg ‘The Strip’. Links en rechts hiervan staan hotels met ieder een eigen casino, geheel ingericht naar het thema. Zo heb je het Venice Hotel, waar de stad Venetië nagebouwd is. Het eten is voortreffelijk in de hotels. Zowel het ontbijt, de lunch als het diner. Je betaalt een vast bedrag en je kunt zoveel eten als je maar wilt. In hotel Paris kun jij je helemaal vol eten met crêpes, allerlei soorten kazen en vers stokbrood. Heerlijk als je al een tijdje in Amerika vertoeft en het sterk geconserveerde brood en kaas zat bent. Maar het beste buffet vind je in het schitterende hotel de Bellagio!

Los Angeles
Dit is een stad zonder hart, zonder centrum. Het is gigantisch, vergis je niet wanneer je denkt ‘even’ naar het station te lopen. De kaarten zijn zo verkleind dat het allemaal goed te doen lijkt, maar de werkelijkheid is anders. Het is echt de stad waar iedereen gezien wil worden. Overal waar je loopt zie je ‘wannabe’ filmsterren en modellen. Er zijn een aantal bezienswaardigheden, maar deze liggen behoorlijk ver uit elkaar. Rodeo Drive (een straat met extreem dure winkels), The Wall of Fame, en het Hollywoodbord in de heuvels mogen niet ontbreken bij een bezoekje. Het Getty Center is een gratis museum met een overweldigend uitzicht over de stad. Je kunt je laten rondrijden door buurten als Malibu en Beverly Hills, touroperators weten precies te vertellen welke beroemdheid in welke villa woont. Als je niet budget reist, moet je naar de Universal Studios en Disneyland (tenzij je in de buurt van Orlando, Florida komt).

New York
Geweldige wereldstad. Er is zoveel te zien en te doen. Shoppen in Macy’s en Bloomingdales. The Empire State Building bij nacht beklimmen. Getuige zijn van het crème de la crème op musicalgebied op Broadway. (TIP: Als je ‘s middags rond drie uur midden op Time Square in de rij gaat staan bij de ticketbox kun je voor diezelfde avonden kaartjes voor top musicals bemachtigen voor de helft van het geld.) Een avondwandeling over The Brooklyn Brigde, met een schitterend uitzicht op Manhattan. Chinatown, Little Italy, en de studentenwijk Greenwich Village zijn een bezoek meer dan waard. Alle spullen in Chinatown zijn nep, hoe overtuigend de verkopers misschien mogen zijn, maar wel erg leuk. Vergeet niet flink af te dingen! Museum of Modern Art, Guggenheim en The Metropolitan Museum zijn de top museums in The Big Apple. Je kunt er bijna niet verdwalen, want de straten zijn genummerd en lopen horizontaal en verticaal. Op een doordeweekse dag is het fantastisch is om tijdens de lunch of na sluitingstijd van de kantoren door Central Park te lopen. Overal zijn mensen aan het sporten en liggen er mensen in het gras te relaxen. Als je de kans krijgt een baseball wedstrijd te kunnen zien (seizoen is van april tot oktober) in het Yankee Stadion, dan moet je die zeker grijpen! Een boottocht met de Circle Line om Manhattan heen is ook zeker de moeite waard, je vaart dan ook vlak langs Ellis Island en het Vrijheidsbeeld.

New Orleans
Deze aan de Missisippi gelegen stad heeft op cultureel gebied veel te bieden. Toeristen brengen de meeste tijd door in de charmante French Quarter. In het midden van deze wijk vind je Jackson Square, een plein waar je gratis ‘s werelds beste jazzmuziek kunt beluisteren. New Orleans is wereldwijd bekend door het festival Mardi Gras dat jaarlijks de dag voor Aswoensdag plaatsvindt (20 februari 2007, 5 februari 2008, 24 februari 2009). Dit kleurrijke carnaval staat bol van parades, eten en muziek in het French Quarter. Het Mardi Gras-seizoen begint officieel al op 6 januari. De grootste parades starten twee vrijdagen voor Mardi Gras. Vanaf dat moment zijn er dagelijks parades tot Mardi Gras.
Daarnaast is er ook het fantastische Jazz Fest, officieel The New Orleans Jazz & Heritage Festival. Dit festival betekent tien dagen genieten van de beste muzikanten op verschillende podia, lekker eten en de brandende zon. Jazz Fest vindt meestal plaats van het laatste weekend van april tot en met het eerste weekend van mei.

Miami
In the Sunshine State Florida, aan de oostkust van de Verenigde Staten, vind je Miami, een stad gekenmerkt door de typisch Art Deco gebouwen in pasteltinten. Minder bekend dan New York en San Francisco, maar zeker de moeite waard als je in de buurt bent. Om te winkelen ga je naar Lincoln Road Mall in Miami Beach. Het is vrij toeristisch, maar wel sfeervol. Je vindt er veel galeries, trendy winkels en terrasjes. Vanuit Miami kun je een bezoek brengen aan Key West, de meest Caribische plek van de Verenigde Staten. De Florida Keys zijn een serie tropische eilanden die door bruggen verbonden zijn met het vasteland. Met de auto rijd je er zo naartoe. Als je dan toch in Florida bent, dan mag je Walt Disney World in Orlando, het grootste attractiepark ter wereld niet missen. Het klimaat is aangenaam, hoewel het in de winter soms vrij koel kan zijn.

Washington D.C.
Historisch en toeristisch gezien is Washington D.C. een paradijs. Het stikt er van de gratis musea. Rond de Mall vind je musea, zoals het Air and Space Museum, The National Gallery, Museum of American History en The Smithsonian Institution. Verder kun je aan het ene eind van de Mall het Witte Huis bezoeken en aan het andere eind Capitol Hill. In het verlengde van de Mall liggen monumenten, waaronder de obelisk van Washington, het Lincoln Memorial, het Vietnam Memorial en het FDR monument. Aan de andere kant vind je Arlington National Cemetery, de begraafplaats waar John F. Kennedy ligt. De stad heeft een paar wijken die de moeite waard zijn om uit te gaan, te winkelen of gewoon rond te kijken: Dupont Circle, Georgetown en Adams Morgan zijn de bekendste. Het is een wereld van verschil met het zakelijke centrum rondom de Mall. Georgetown is een gezellige oude wijk met huizen uit de 17e eeuw, mooie winkels en goede restaurants. Dupont Circle is een soort dorpsplein met goede boekwinkels, restaurants, galerieën, op een steenworp afstand van het Witte Huis. Adams Morgan is een trendy wijk met veel etnische restaurants, van Ethiopisch tot Salvadoraans, van cajun tot Thai, en met de hipste bars en discotheken.

San Francisco
Wereldstad San Francisco is bekend om de Golden Gate Bridge, de beruchtte Alcatraz-gevangenis en de kabeltram. San Francisco ligt op de punt van een schiereiland tussen de Stille Oceaan en de San Francisco Bay in de staat Californië. Er is ontzettend veel te zien en te doen. Je kunt gaan shoppen tot je er bij neervalt in de vele warenhuizen rond Union Square. San Francisco is heel overzichtelijk doordat zij is verdeeld in blokken. Met een reisgids in je hand vind je gemakkelijk je weg in deze miljoenenstad. Het Golden Gate Park is enorm en overal gebeurt wel iets. De Fisherman’s Warf is de drukst bezochte plek in San Francisco. Het is er chaotisch, duur en druk, maar je moet even een kijkje nemen. Het is een aanrader om een fiets te huren in San Francisco. De rit over de Golden Gate Bridge is fantastisch en leidt onder andere naar het kunstenaarsdorp Sausilito. Hier vind je veel galeries en ateliers. Als je niet dezelfde weg terug wilt fietsen ,kun je de terugweg met de veerboot.
Als je de mogelijkheid hebt om een auto te huren en van San Francisco over Highway 1 naar Los Angeles (of van LA naar San Francisco) dan moet je dat echt doen. Dit deel van de Pan American Highway, de langste snelweg ter wereld die loopt van Alaska tot Chili, leid je langs steile kliffen en spectaculaire vergezichten.

Seattle

Omringd door water en bergen is Seattle een van de mooist gelegen steden van Amerika. Deze havenstad is de thuishaven van Boeing, koffieketen Starbucks en Microsoft. Pike Place Market is al honderd jaar een actieve boerenmarkt en daarmee de oudste van de Verenigde Staten. Vis kopen bij de viskraam is een show. Al zingend werpt de visboer het dier naar zijn collega die achter in de kraam staat. Deze vangt hem op in papier, weegt hem, en pakt hem vervolgens in. Andere bezienswaardigheden zijn de Space Needle en de Experience Music Project.
Capitol Hill is een van de populairste buurten en Broadway is het uitgaanscentrum, waar veel locals komen. Je kunt ook de oude watertoren in het park beklimmen voor een schitterend uitzicht. Ook moet je een wandeling maken over Magnolia Boulevard, de weg langs de waterrand. Je hebt er prachtige uitzichten over de Puget Sound. De Olympic Mountains en Mount Rainier, een ruim vierduizend meter hoge berg, komen in beeld.

Overig
Maar ook kleinere en minder bekende steden als Boston, Baltimore en Philadelphia zijn de moeite waard. In de laatste moet je de Philly Cheese Steak gegeten hebben.

Nationale parken

Arches
Arches is een klein Nationaal Park in het oosten van Utah. Er zijn een paar duizend bogen (arches) te zien. De afstand tussen de steunpunten van de grootste boog, de Landscape Arch, is maar liefst honderd meter. Deze bogen zijn gevormd door water, ijs, extreme temperaturen en de ondergrond van zout. In het park leven dikhoornschapen,
halsbandleguanen en ratelslangen. De temperatuurswisselingen zijn extreem: het sneeuwt in de winter en in de zomer kan het 40°C worden.

Death Valley
Death Valley is een dal in de staat Californië. Het gebied is omringd door bergen en is de op een na heetste plek op aarde. Ondanks dat leven er nog steeds dieren en planten, waaronder de kangoeroerat en verschillende hagedissen. In een nederzetting bij Furnace Creek leven de Timbisha-indianen. De vallei is met de auto goed te bereiken. Het is anderhalve dag rijden vanaf Los Angeles. In de zomer is het veel te heet, maar in winter en voorjaar is de temperatuur aangenaam. In de vallei is een beperkt aantal plekken om te overnachten.

Everglades
De Everglades is een natuurgebied in het zuidwesten van de staat Florida. Dit park herbergt zeldzame en bedreigde diersoorten, zoals de Amerikaanse krokodil en de Floridapanter. Het natuurgebied kent afwisselende periodes van droogte en overstroming, branden, zonneschijn en hevige regenval.

Grand Canyon
De Grand Canyon is een zeer brede en diepe kloof in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. De wanden van de Grand Canyon zijn roodachtig gestreept. In de loop van miljoenen jaren heeft het water van de Coloradorivier deze kloof in de bodem ingeslepen. Ondanks de grootte is de overkant van de Canyon vanaf vrijwel elk punt goed te zien. Dit komt door de extreem lage luchtvochtigheid in het woestijnachtige gebied waardoor de lichtabsorptie hier uitermate gering is.

Mount Rushmore
Mount Rushmore is een nationaal park, gelegen in Keystone, South Dakota. Het herdenkt de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Staten van Amerika. Tussen 1927 en 31 oktober 1941 hebben zo’n vierhonderd arbeiders onder leiding van Gutzon Borglum de achttien meter hoge busten van de presidenten van de Verenigde Staten George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln uitgehakt. Het symboliseert de eerste 150 jaar van de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Yellowstone Nationaal Park
In de staat Wyoming vind je ‘s werelds eerste en oudste Nationale Park: Yellowstone. Dit park heeft een oppervlakte van bijna 9000 vierkante kilometers, waardoor het meteen ook een van de grootste Nationale Parken is in de Verenigde Staten. Yellowstone heeft ongeveer 10.000 warme bronnen en meer dan 200 geisers, waarvan Old Faithful de beroemdste is. Deze geiser spuit elke 33 tot 120 minuten water omhoog. In het park leven vele diersoorten, waaronder bizons, herten, verschillende beersoorten, coyotes en wolven.

Yosemite Park
Het Nationaal Park Yosemite is een nationaal park in Californië, zo’n 250 kilometer ten oosten van San Francisco in het midden van de Sierra Nevada. Mede dankzij de inzet van John Muir is het al sinds 1 oktober 1890 een Nationaal Park. Het park staat bekend om zijn hoge watervallen, mammoetbomen, alpenweiden en wilde rivieren.

Rocky Mountains
De Rocky Mountains is een gebergte in het westen van Noord-Amerika. De ‘Rockies’ beslaan een gebied van meer dan 4800 kilometer vanaf Mexico door de Verenigde Staten naar Canada en Alaska. De hoogste top is de Mount Elbert, in Colorado op 4399 meter boven zeeniveau. Het vormt de grens tussen de rivieren die in de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee stromen, en de rivieren die in de Grote Oceaan uitmonden.

Niagarawatervallen
De Niagarawatervallen behoren tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld. Deze drie watervallen vormen de grens tussen de Verenigde Staten en Canada. Twee daarvan liggen in de Verenigde Staten: American Falls en Bridal Veil Falls. Het Canadees deel van de Niagara watervallen is de Horseshoe Falls. De breedte en de hoeveelheid water die de Niagarawatervallen passeert maken ze tot een groot spektakel. Zij zijn vooral vanaf de Canadese kant heel goed te zien. Toeristen kunnen de watervallen van dichtbij bekijken door plaats te nemen op de Maid of the Mist, een bootje waarmee heel dicht langs de watervallen wordt gevaren.

Hawai
Hawai is de vijftigste staat van de Verenigde Staten van Amerika. De hoofdstad is Honolulu. De staat bestaat uit 137 vulkanische eilanden, waarvan de meeste klein en onbewoond, in het midden van de Stille Oceaan. Er zijn acht grote eilanden, waarvan Hawaii de grootste is. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong. Kilauea, in het Volcanoes National Park, heeft bijna continu uitbarstingen die door toeristen goed bezocht kunnen worden. De berg Haleakala (huis van de zon), vulkaan op Maui, is bij toeristen erg geliefd. Je kunt met een huurauto gemakkelijk de weg naar de top te volgen. Vanaf de top kun je spectaculaire zonsopgang of zonsondergang bewonderen en aan alle kanten is de Grote Oceaan te zien. Het weer in Hawai is aardig constant en er zijn dan ook weinig temperatuur verschillen. In de zomer liggen de temperaturen overdag rond de 30°C en ‘s winters rond de 26°C.

Alaska
Alaska is grootste, maar ook de dunst bevolkte staat van de Verenigde Staten. Alaska grenst alleen aan Canada, niet aan een van de andere Amerikaanse staten. Alaska telt ook veel eilanden. Een groot deel van de staat wordt gedomineerd door de Rocky Mountains. Mount McKinley (6194 meter) is de hoogste berg in Noord-Amerika.

Stranden en Actief

Stranden

Santa Monica en Venice
Op de witte stranden in Santa Monica en Venice heerst een relaxte sfeer en is het paradijs voor surfers. Hier is ook de bekende Amerikaanse serie Baywatch opgenomen. Zuma Beach, in Malibu, is het grootste en drukste strand.

Florida
Als je zin hebt in een luiervakantie, dan trek je naar de kust en breng je de dagen lekker door op het strand. Zien en gezien worden, daar draait het om in Miami Beach. Sfeer is zwoel en trendy, niet te vergelijken met veel andere plaatsen in de USA. De zwoele sfeer komt voornamelijk door het grote aantal Cubaanse immigranten die hier de toon zetten.

Hawai
Je bent niet op Hawai geweest als je niet even over de prachtige stranden hebt gelopen. Deze worden afgewisseld met berggebieden en weidse grasvlakten. Het tropische klimaat is perfect voor een heerlijke vakantie!

Actief

Wandelen
Als je van wandelen houdt, dan is Amerika de uitkomst. In the Rocky Mountains en alle nationale parken kun je wandelroutes volgen die je langs de mooiste plekjes in het land leiden.

Watersport
Vooral in Florida, Californië en Hawai kun je volop zwemmen, duiken, surfen en vissen. Ook de vele grote meren in het land bieden mogelijkheden voor watersportliefhebbers.

Wintersport
In the Rocky Mountains in Colorado heb je prachtige skigebieden. Vooral rondom dorpjes als Aspen en Glenwood Springs is wintersport erg populair.

Communicatie

Communicatie

Om vanuit Amerika naar Nederland te bellen kun je het beste een telefoonkaart kopen. Je moet eerst 011 draaien daarna de landcode 31 en vervolgens het netnummer zonder 0. Overal vind je internetcafes. In veel bibliotheken kun je gratis internetten. In de meeste dorpen in Amerika, hoe klein ook, is nog een postkantoor te vinden.

Taal

De officiële voertaal is Amerikaans Engels. Maar in de Verenigde Staten wordt ook veel Spaans gesproken.

Media

De televisie speelt een belangrijke rol in de Amerikaanse huishoudens. Op ieder moment van de dag kun je kiezen uit een groot aantal programma’s. CNN, MSNBC en Fox News verslaan 24 uur per dag het nieuws. In de grote steden kun je overal op straat kranten, tijdschriften en roddelbladen kopen. The New York Times en The Washington Post zijn de bekendste kwaliteitskranten op het gebied van nieuws en achtergrond. Nederlandse kranten zijn schaars, maar in New York of Washington zou je als je goed zoekt er wel een kunnen vinden.

Douane

Reisdocumenten

Om de Verenigde Staten binnen te komen heb je een machinaal leesbaar paspoort nodig dat na terugkomst nog drie maanden geldig moet zijn. Een visum is niet verplicht als je van plan bent minder dan negentig dagen te blijven. Wil je langer blijven, dan moet je aan kunnen tonen dat je financieel onafhankelijk bent. In het vliegtuig moet je twee formulieren invullen. Een formulier met persoonlijke gegevens en een formulier voor het importeren van goederen en geld. Alle artikelen die naar de Verenigde Staten worden meegebracht, ook cadeautjes voor andere mensen, moeten bij binnenkomst worden aangegeven. De douaniers kunnen behoorlijk kortaf zijn. Op het vliegveld in de Verenigde Staten moet je met je koffers door de douane.

In- en uitvoer

In verband met de strenge veiligheidscontrole op de vliegvelden mag je geen scherpe voorwerpen, zoals (zak)messen, schaartjes, vijltjes, nagelknippers en scheermessen in je handbagage stoppen. Deze worden in beslag genomen. Het is verboden vlees (vacuum verpakt is toegestaan), vis, groente en fruit en parfum in te voeren. Belastingvrije artikelen die mogen worden ingevoerd: 1,3 kilogram tabak of een slof sigaretten of vijftig sigaren (geen Cubaanse) of een combinatie van deze drie. En 1 liter alcoholische drank voor eigen gebruik, dit geldt zowel voor alcohol als tabak alleen voor volwassenen.

Gezondheid

Gezondheid

Geneeskundige behandeling in de Verenigde Staten is duur en opname in een ziekenhuis praktisch onbetaalbaar. Het is verstandig om voor vertrek na te gaan of de verzekering eventuele kosten dekt. Sommige geneesmiddelen die je in Nederland zonder recept kunt krijgen, worden in de Verenigde Staten alleen verstrekt met een recept en andersom. Vaccinaties zijn niet verplicht.

Gehandicapten

Reizen in de Verenigde Staten is heel erg goed te doen voor mensen met een handicap. In het vliegtuig en de trein wordt hier uitstekend rekening mee gehouden. En alle openbare gebouwen moeten volledig toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Drinkwater

Vooral in de steden wordt het drinken van water uit de kraan sterk afgeraden. Overal kun je voor weinig geld flessen gekoeld mineraalwater kopen.

Geldzaken

Geldzaken

Door de dure euro kun je relatief goedkoop naar Amerika. De Amerikaanse dollar is hier de munteenheid. Amerikanen halen ze uit (drive-in) ATM’s (pinautomaten) of ze zwaaien met hun creditcard. Betalen met creditcard is dan ook heel normaal, maar je kunt ook op iedere hoek geld pinnen. Als je een auto wilt huren, kun je er beter voor zorgen dat je in het bezit bent van een creditcard. Als toerist kun je hier ook prima terecht met Traveller Cheques in Amerikaanse Dollars. Biljetten van vijftig of honderd dollar worden lang niet overal geaccepteerd. Voor de bus heb je gepast kleingeld nodig.

Fooi

Het geven van fooien is in de Verenigde Staten een algemeen gebruik. Veel Amerikaanse serveersters en obers verdienen bijna niets en leven dus van de fooi. De fooi bedraagt tussen de 10 en 20%. Als je bij een centrale kassa moet betalen, leg je de fooi op je tafeltje. Hoewel dit dus niet verplicht is, wordt het wel min of meer van je verwacht. In de toeristische restaurants schrijven ze het soms zelfs op de rekening. Taxichauffeurs rekenen op ongeveer 15% fooi. Het kamermeisje krijgt een dollar per nacht en de kofferdrager in het hotel een dollar per koffer. Ook degene die je auto parkeert of hem weer voor je ophaalt, verlangt fooi van een of twee dollar.

Praktische informatie

Accommodatie

Het meeste geld ben je in de Verenigde Staten kwijt aan overnachtingen, vooral in de steden kan overnachten erg prijzig zijn.

Motel/Hotel
Buiten de steden vind je overal langs de wegen motels, in de steden heb je hotels. Veel verschil is er niet tussen beide. Als je op tijd bent en buiten het hoogseizoen reist, kun je bij motels onderhandelen over de prijs of naar het volgende motel gaan. De kwaliteit kan behoorlijk verschillen. Voor een standaard kamer met bed, televisie en badkamer betaal je rond de 40 dollar. Betaal je meer dan 60 dollar, dan kun je iets meer luxe verwachten. Boven de 200 dollar mag je echt geweldige service en luxe verwachten.

Bed and Breakfast
Bij een Bed and Breakfast (B&B) betaal je tussen de 50 en de 200 dollar voor een tweepersoonskamer inclusief een uitgebreid ontbijt. Vaak zijn deze pensions gevestigd in een woonhuis. De persoonlijke en huiselijke sfeer maakt dat toeristen steeds vaker kiezen voor een B&B.

Hostel
Wanneer je alleen reist, is een hostel, waar je met meerdere personen op een kamer slaapt, vaak de goedkoopste optie. Met z’n tweeën kun je vaak voor iets meer geld een tweepersoonskamer krijgen als je ruim van tevoren reserveert. Tenzij je het gezellig vind om andere jonge reizigers te ontmoeten. Voor een bed in een hostel betaal je tussen de 12 en de 28 dollar, in sommige hostel is dit inclusief een simpel ontbijt.

Camping
In de meeste nationale parken zijn er mogelijkheden om te kamperen. Je kunt bijvoorbeeld op de bodem van de Grand Canyon kamperen. Er zijn maar een beperkt aantal plekken, dus zonder reservering kun je het wel vergeten.

Elektriciteit

Een wereldstekker moet je bij je hebben, anders kom je met een digitale camera, telefoon en scheerapparaat niet ver. In Amerika schijnt het een behoorlijke speurtocht te zijn naar een dergelijk stekker; in Nederland kopen dus.

Fotografie

De gevarieerde natuur, prachtige architectuur en de bekendste locaties uit films; er valt genoeg te fotograferen. In dit moderne land kun je bij elke grote supermarkt of warenhuis je foto’s laten afdrukken.

Kinderen

Amerika is een perfect land om met kinderen te reizen, zowel met de trein, de auto als het vliegtuig. Er is veel te doen voor kinderen, met Disney World als hoogtepunt.

Kleding

Als je na Amerika terug naar Nederland gaat is het slim ervoor te zorgen dat je ruimte in je koffer over hebt, of er gewoon een koffer bij koopt. Merkkleding en schoenen zijn vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.

Openingstijden

De meeste postkantoren zijn maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag tot 12.00 uur. De winkels in Amerika zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, sommige winkels gaan door tot 22.00 uur. Op zaterdag sluiten de winkels om 17.00 uur en op zondag om 20.00 uur. Een aantal supermarkten zijn zelfs 24 uur per dag open.

Reistijd

Doordat de binnenlandse vluchten goed betaalbaar zijn hoeft de reistijd niet lang te zijn, maar het is en blijft een groot land. Amerikanen lachen zich rot om een ritje Amsterdam-Groningen, terwijl wij dat al best een eind vinden. Het is dus maar net wat je gewend bent. Wil je van de Oostkust naar de Westkust met de auto, bus of trein dan ben je wel een paar dagen onder weg. Van New York naar Los Angeles is het zo’n 5.000 kilometer.

Tijdsverschil

Het continent Amerika is zo groot dat het vier verschillende tijdzones kent en daarnaast kennen Alaska en Hawaii elk nog een andere tijdzone. Je blijft dus in hetzelfde land en toch moet je rekenen houden met het tijdsverschil als je van oost naar west reist. Is het San Francisco een uur ‘s middags dan is het in New York vier uur. In New York is het zes uur vroeger dan in Nederland.

Veiligheid

Sinds 11 september 2002 is Amerika extra alert op de veiligheid. Je moet dan ook veel geduld hebben op luchthavens en bij toeristische attracties. Steden zijn over het algemeen veilig, maar in sommige buurten wil je ‘s nachts niet rondlopen. Vooral in steden als Miami, Detroit en Los Angeles heb je getto’s waar je als blanke beter niet kunt komen. De toeristische gebieden zijn goed verlicht en er loopt altijd politie rond. Wel is op drukke plekken uitkijken voor zakkenrollers. Liften wordt afgeraden. Een deel van Californië ligt precies op de St. Andreas breuklijn. Hier geldt dan ook een verhoogd risico op aardbevingen.

Huurauto

De specialist voor huurauto’s in Amerika is 12rent.com . Bij deze site kun je autohuur van alle grote aanbieders vergelijken en meteen reserveren. Naast dat het handig is zijn de prijzen ook nog lager dan bij de autohuurleveranciers zelf.

Datum artikel: 19-01-2009 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Verenigde Staten Informatie

ATP vakanties