vakantie informatie

Venezuela Informatie

Paradijselijke stranden, tropische regenwouden, besneeuwde bergen en de hoogste waterval van de wereld; de ontdekkingsreiziger Columbus had gelijk toen hij Venezuela omschreef als ‘het aardse paradijs. ‘ Actieve reizigers kunnen hier naar hartelust duiken, kanoën of windsurfen, avonturiers wagen zich aan een trektocht naar de sneeuw in het Andesgebergte en zonaanbidders kunnen ontspannen op prachtige stranden met palmbomen. Maar je kunt ook genieten van de schitterende planten- en dierenwereld, de tropische regenwouden of de kleurrijke onderwaterwereld die dit land rijk is. Wie van een feestje houdt voelt zich hier ook meteen thuis; het land staat bekend om zijn vele optochten waarin de bewoners, gehuld in felgekleurde gewaden, door de straten dansen. Tevens wordt hier altijd uitbundig carnaval gevierd. Kortom: Venezuela heeft voor ieder wat wils.

Het land

Geografie

Venezuela ligt in het noorden van Zuid-Amerika en heeft als hoofdstad Caracas. Het is een groot land en dat wordt wel duidelijk uit het feit dat Nederland ongeveer 22 keer in Venezuela past! In het noorden wordt het land omringd door de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan. In het oosten, zuiden en westen door respectievelijk Guyana, Brazilië en Colombia.
Een van de belangrijkste kenmerken van Venezuela is het enorme verschil in landschap; stranden, berggebieden, regenwouden en savannes zijn maar een paar voorbeelden van de enorme diversiteit van dit land.


Het belangrijkste berggebied van Venezuela is het Andesgebergte dat begint in het noordwesten en vervolgens langs de hele westkust loopt. De hoogste top is Pico Bolívar met 5007 meter. In het midden van het land vindt men de zogenaamde Llanos, wat vertaald kan worden als ‘uitgestrekte vlaktes.’ Deze nemen een derde van Venezuela in beslag en strekken zich uit tot in Colombia. Deze gedeelten van het land zijn dunbevolkt; er woont maar ongeveer 15% van de totale bevolking. Omdat het landschap vlak is vindt men hier vooral veehouderijen.
Het zuiden van het land wordt gekenmerkt door het Amazonegebied en de Guayanahooglanden, die erg geisoleerd liggen. In deze hooglanden bevindt zich ook de Salto Ángel, de hoogste waterval van de wereld en de meest toeristische plek van Venezuela.
In het noorden van het land ligt het populaire eiland Isla Margarita, dat vanwege z’n vele stranden en goede voorzieningen populair is bij zowel de Venezolanen zelf als de buitenlandse toeristen. In de Caribische Zee ten noorden van Venezuela liggen verder nog 72 kleine, veelal onbewoonde, koraaleilandjes, die samen de Dependencias Federales vormen.

Klimaat

Omdat Venezuela net boven de evenaar ligt, heeft het grootste gedeelte van dit land een tropisch klimaat, wat neerkomt op een gemiddelde temperatuur van zo’n 27 ºC. Venezuela kent niet echt seizoenen zoals we die in Nederland hebben. Er wordt wel van winter en zomer gesproken, maar dit zijn slechts termen die de regentijd (mei tot november) en een periode van droogte (december tot april) aanduiden.
Venezuela valt door z’n uitgestrektheid, bodemgesteldheid en hoogteverschillen, onder te verdelen in verschillende klimaatzones. De hete klimaatzone (tierra caliente, tot een hoogte van 800 meter) omvat vooral de gebieden aan de kust en eilanden, de laagvlakte (Llanos), het Amazonegebied en de Orinoco-Delta.
Bijna het hele jaar door is er zon bij een temperatuur van ongeveer 30 ºC. Aan de kust is het tropisch warm, al zorgen passaatwinden ervoor dat de hitte te verdragen is. In het Amazonegebied en de Orinoco-Delta is het vanwege de hoge luchtvochtigheid bloedheet. Echter in de hooglanden en de bergen is de hitte meer gematigd. Hier is de gematigde klimaatzone (tierra templada, hoogtes tussen de 800 en 2000 meter) van toepassing, die temperaturen van ongeveer 20 ºC kent. De koude zone (tierra fría, hoogtes tussen de 2000 en 3500 meter) kent temperaturen tussen de 10 en 16 ºC. Deze temperaturen komen voor in een aantal bergdorpen rond de Andesstad Merida. Het ijs- en vorstklimaat (tierra helada) vind je vooral op de hoogste bergtoppen en daar kan sneeuw voorkomen. Hier wonen bijna geen mensen meer en overnachten uitsluitend alpinisten.

Natuur

Planten

Vanwege het verschil in klimaat, hoogte en bodemgesteldheid zijn er grote verschillen per regio wat betreft flora en fauna.
Omdat Venezuela zo uitgestrekt is zijn er nog steeds gebieden die nog niet in kaart zijn gebracht door biologen en waar dus nog voor de mens totaal onbekende planten en dieren te vinden zijn.
Een van de meest indrukwekkende landschappen van Venezuela is de savanne. Dit zijn meestal uitgestrekte, ruige gebieden met grassen, struiken, regengroene bossen en wetlands (moerassige gebieden). Daarnaast is het regenwoud met zijn enorme hoeveelheid aan planten ook karakteristiek voor Venezuela.
Tevens de moeite van het vermelden waard zijn de nevelwouden, waar warme opstijgende lucht vanuit de laagvlakten of Caribische Zee condenseert. Hier vindt men talloze bijzondere planten, zoals epifyten (gastplanten), varens en mossen. Tot slot is ook de páramo zeer bijzonder. Dit is een ruig landschap waar voornamelijk lage struiken, grassen, mossen en orchideeën groeien.
De páramo komt vooral voor in het Andesgebergte.

Dieren

Venezuela staat bekend om zijn enorme verscheidenheid aan (exotische) dieren. De beste plek voor toeristen om dieren in de vrije natuur gade te slaan zijn de wetlands (moerasgebieden) in de Llanos. Hier kun je kaaimannen, alligators, waterzwijnen en opossums (buideldiertjes) observeren.
Ook vogels vind je in de Llanos in allerlei verschillende soorten en kleuren; zilverreigers, papegaaien en roze lepelaars zijn maar een paar voorbeelden van de enorme hoeveelheid aan verschillende diersoorten die er in de Llanos te vinden zijn.
Een tweede plek met veel exotische dieren is het Amazonegebied. Dit gebied bevat onder andere vlinders in prachtige kleuren, zoetwaterdolfijnen en de beruchte piranha’s. Het Amazonegebied is, vanwege het schemerdonker, echter niet de beste plek om dieren te observeren. Ook leven dieren vaak in uithoeken van het Amazonegebied die voor de wandelaars onzichtbaar blijven.
Ten slotte is ook de onderwaterwereld van Venezuela zeer de moeite waard. Hier vindt men onder andere tropische vissen, anemonen, sponzen en koralen.

Bevolking

Bevolking

De inwoners van Venezuela zijn een mengelmoes van verschillende volken. Naast immigranten uit Europa (onder andere Italianen, Portugezen, Duitsers) en Latijns-Amerika tref je er ook nog de oorspronkelijke indianen en Afrikanen, die als slaven naar het continent zijn verscheept, aan. Ongeveer 90% van de bevolking woont in de stedelijke gebieden in het noorden van het land.
In het zuiden van Venezuela onder de rivieren woont slechts 4% van de totale bevolking. De reden hiervoor is dat de werkgelegenheid in de verstedelijkte gebieden het hoogst is.
In de hoofdstad, Caracas, woont ongeveer een kwart van de totale bevolking. Slechts 2% van de bevolking zijn oorspronkelijke indianen die vooral in het noordwesten, de Orinoco-Delta, het Guayanahoogland en het Amazonegebied wonen.
De meeste indianen zijn beinvloed door de westerse beschaving hoewel ze vaak nog wel hun eigen taal, gebruiken en gewoontes hebben. Ondanks de rijkdom van de olie-export kent Venezuela grote verschillen tussen rijk en arm. Hoewel de blanken in Venezuela in de minderheid zijn (slechts 20% van de totale bevolking) hebben ze vaak wel de meeste invloed in het land. Ongeveer 80% van de bevolking leeft onder armoedegrens waarvan 40% extreem arm is.
Venezuela telt ruim 26 miljoen inwoners.

Religie

In Venezuela is er vrijheid van godsdienst. Ongeveer 95% van de bevolking is rooms-katholiek en 2% is protestant. Hoewel het percentage gelovigen groot is, gaat maar een klein gedeelte van de bevolking regelmatig naar de kerk.
Overige godsdiensten die gepraktiseerd worden zijn onder andere het jodendom en de islam. Verder vindt er in Venezuela ook nog verering van lokale heiligen plaats en een deel van de oorspronkelijke indianenbevolking houdt zich nog steeds bezig met natuurreligies. Een voorbeeld hiervan is de sekte van de vrouwelijke godheid María Lionza die aan magie, hekserij en esoterische riten doet.

Cultuur

De cultuur van Venezuela wordt voor een groot gedeelte bepaald door de mengelmoes van verschillende volken in het land. Een belangrijke rol in Venezuela is weggelegd voor de volksmuziek die een combinatie is van Europese, Spaanse en Afrikaanse stijlen. De meest bekende volksmuziek is joropo, een combinatie van zang, gecombineerd met harp, gitaar en maraca (sambaballen).
Gedurende de maand december worden er in heel Venezuela folkloristische optochten en feesten met traditionele muziek gehouden. Ook Sacramentsdag in juni is bijzonder; op deze dag hebben bewoners felgekleurde kostuums aan, dragen duivelsmaskers en dansen uren en dagen achtereen door de straten. En in februari/maart wordt er dan natuurlijk ook nog uitbundig carnaval gevierd.

Geschiedenis

Geschiedenis

Omstreeks 14.000 jaar voor Christus kwamen de eerste mensen aan op het gebied dat nu Venezuela heet. Dit waren primitieve, nomadische volken.
In 1498 werden delen van Venezuela ontdekt door Columbus. De naam Venezuela (wat eigenlijk klein-Venetië betekent) verwijst naar de paalwoningen van de inboorlingen uit de streek van het tegenwoordige Meer van Maracaibo.
In 1521 werd de eerste stad, Cumaná, gesticht en rond 1577 Caracas, wat al snel de hoofdstad van Venezuela werd. Lange tijd heeft Spanje, met wisselend succes, geprobeerd om in Venezuela macht te verwerven en nederzettingen te stichten.
In 1821 werd Venezuela onafhankelijk van Spanje onder leiding van Simon Bolívar, die tot op vandaag de dag nog steeds als nationale held van het land wordt beschouwd. Samen met Colombia en Equador maakte Venezuela vanaf toen deel uit van de Republiek van Gran Colombia.
In 1829 maakte Venezuela zich los van Gran Colombia en in 1830 werd het een onafhankelijke republiek.
Rond 1910 ontdekte men olie in Venezuela en ineens werd het land de grootste exporteur van olie in de wereld. Echter, de rijkdom die dit met zich meebracht werd niet gebruikt om de bevolking te helpen waardoor er meerdere keren opstanden en ongeregeldheden ontstonden.
De 19e en 20e eeuw stonden voornamelijk in het teken van politieke instabiliteit, dictatoriale regeringen en revolutionaire onrust.
In 1959 kwam er een ommezwaai toen Venezuela een democratie werd.
In 1992 vond er, onder leiding van Hugo Chavez, een staatsgreep plaats. Deze mislukte en Chavez ging voor een paar jaar de gevangenis in. Toen hij vrijkwam stelde hij zich, met succes, kandidaat voor het presidentschap en kwam in 1998 aan de macht. Er is vaak felle kritiek geleverd op zijn regeringsbeleid en autoritaire manier van leidinggeven. Ondanks verschillende couppogingen is hij echter nog steeds aan de macht. Corruptie en economische malaise blijven tot op vandaag de dag wel een grote rol in dit land spelen.

Politiek en Economie

Politiek

Venezuela is een presidentiële federale republiek. Het Congres is uitvoerder van de wetgevende macht en bestaat uit een Senaat en Kamer van Afgevaardigden. De uitvoerende macht berust bij de huidige president die voor een ambtstermijn van vijf jaar wordt gekozen en ook opperbevelhebber van de strijdkrachten is. De president wijst de leden van de ministerraad aan.
Tot het begin van de jaren negentig kende het land twee overheersende politieke partijen, namelijk de sociaal-democratische Accion Democrátia (AD) en de christen-democratische Partido Social Cristiano de Venezuela (COPEI). Het land werd afwisselend geregeerd door deze partijen die meer dan veertig jaar de macht hadden gehad in Venezuela.
De nu zittende president Hugo Chavez is lid van de Movimiento Quinta República (MVR).

Economie

Tot de aardoliewinning in 1917 draaide de economie in Venezuela vooral om landbouw en dan met name om de export van koffie. Tussen 1928 en 1969 was Venezuela de belangrijkste exporteur van aardolie ter wereld en sinds 1994 staat het land, naast Saudi-Arabië, Iran, Rusland, Noorwegen en de Verenigde Arabische Emiraten, op nummer 6.
Sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog is aardolie de basis van de Venezolaanse economie. De inkomsten van olie werden gestoken in een groot industrialisatie programma dat bedoeld was om buitenlandse investeringen aan te trekken. Echter, de vele schulden en corruptie hebben voor behoorlijk wat economische problemen in het land gezorgd.

Eten en Drinken

Eten

De officiële naam voor de Venezolaanse keuken is comida criolla en bestaat vooral uit pannenkoekjes, kip, schaaldieren, varken- of rundvlees, soep en stoofschotels. Deze gerechten zijn goedkoop, bekend en in het hele land verkrijgbaar.
Venezuela kent twee specialiteiten op het gebied van eten: parilla, dat zijn verschillende soorten gegrild vlees en pabellon, een gerecht van gestoofd rundvlees geserveerd met rijst, bruine bonen en gebakken banaan. De belangrijkste maaltijd in Venezuela is het middageten, maar ‘s avonds wordt er vaak ook nog een warme maaltijd met vlees of vis en rijst opgediend.
Een aantal traditionele gerechten uit Venezuela zijn: Sancocho maaltijdsoep met koriander, vlees, gekookte banaan, casave (bruine wortelknol) en andere knollen Hallaca bestaat uit maispuree met kip, rozijnen, kappertjes en olijven gekookt in een bananenblad Arepas meelballen, in olie gebakken, waar meestal een vulling van vlees of vis in zit Empanadas soort taco’s gevuld met allerlei soorten vlees, kaas, bonen en soms zelfs haai.

Drinken

In Venezuela wordt cerveza (bier) het meest gedronken. Het bekendste merk van dit land is Polar en dit is te herkennen aan de kleine flesjes met een ijsbeer erop.
In Venezuela drinkt men ook veel tropische vruchtensappen (jugo). Bekend zijn onder andere de ‘batido’, een vruchtensap met gemalen ijs en de ‘merengada’, een vruchtensap in de vorm van een milkshake.
Veel toeristen drinken trouwens gewoon cocktails. Dat associëren ze namelijk met een vakantie in een tropisch gebied.

Vervoer

Naar Venezuela

Venezuela is per vliegtuig te bereiken. Een rechtstreekse verbinding van Amsterdam naar Caracas duurt 9 uur.
In Venezuela moet je niet vergeten om je retourvlucht minimaal 72 uur voor vertrek bij de betreffende luchtvaartmaatschappij te herbevestigen.

In Venezuela

Bus en microbus
Misschien heb je het idee dat in Venezuela niets op tijd gebeurt, maar dat geldt meestal niet voor de bustijden. Het bussysteem is goed georganiseerd, overzichtelijk en de bussen vertrekken bijna altijd op tijd. Bussen zijn hier dan ook het meest gangbaar wat betreft vervoersmiddel. Venezuela kent regionale en lange afstandsbussen.
Microbussen, die korte afstanden afleggen, vertrekken meestal pas als alle zitplaatsen bezet zijn. Deze bussen zijn echter niet populair bij toeristen omdat ze vaak vol en warm zijn.
Zorg dat je bij lange afstanden geen ordinario (gewone bus) neemt, want dan kun je rekenen op slechte stoelen, kapotte ramen en pech onderweg. Kies in plaats hiervan de meer comfortabele directo (rechtstreekse bus) of servicio ejectivo (extra luxebus).
Vergeet niet om een trui mee te nemen want door de airconditioning kan het koel zijn in de bus. Bij de lange afstandsbussen moet je ongeveer een half uur van tevoren aanwezig zijn.

Metro
In Caracas kun je je gemakkelijk per metro verplaatsen. De prijs is twee keer die van de bus maar nog relatief goedkoop voor Europese standaarden. Met de metro kun je relatief snel bij alle belangrijke toeristische attracties komen.

Treintaxi
Treintaxi’s zijn vrij goedkoop in Venezuela. Het is gebruikelijk om voor het instappen naar de prijs te vragen. In de meeste gevallen word je niet opgelicht, behalve door de taxichauffeurs in Caracas en op het vliegveld Maiquetía. Vermijd hier de taxi’s en neem de luchthavenbus of metro.

Binnenlandse vlucht
Het vliegtuig kan een uitstekende manier zijn om de grote afstanden van Venezuela in korte tijd te overbruggen. Echter, sinds de economische malaise laat de organisatie van het luchtverkeer nogal wat te wensen over.

Boot
Gemotoriseerde kano’s, ferryboten en watertaxi’s varen op plaatsen waar geen bus komt, zoals de Amazone, Orinoco-Delta en op de rivieren in de Llanos.

Trein en auto
De trein wordt in Venezuela meestal gebruikt voor het transport van goederen, maar is geen gangbare manier van vervoer zoals in Nederland. Ook het huren van een auto is niet gebruikelijk vanwege de grote afstanden, slecht wegdek, risico van inbraak/diefstal en de moeilijkheden die de militaire controleposten op de grenzen van de deelstaten geven.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Canaima National Park en waterval Salto Ángel
Canaima National Park ligt in het oosten en is het grootste nationale park van Venezuela. Het bevat vele schitterende watervallen waaronder de Salto Ángel, de hoogste (ruim 1000 meter) waterval van de wereld en tevens de populairste toeristische attractie van Venezuela. Verder vindt men in het park onder andere savannes, oerwouden en tafelbergen (bergen met een platte top en steile, uit puin bestaande hellingen).

Het Andesgebergte
Dit gebied, dat in het westen ligt, is adembenemend mooi en enorm uitgestrekt. Je kunt er makkelijk een week van je tijd mee vullen zonder je te vervelen. Hoogtepunten zijn de sneeuwtoppen van het Nationaal Park Sierra Nevada, de verschillende bergroutes en -dorpen en de hoogste en langste kabelbaan van de wereld waarmee je tot ruim 4700 meter kunt komen.

Het Amazonegebied
Het Amazonegebied in het zuiden van Venezuela bestaat voor een groot gedeelte uit tropisch regenwoud. Onder leiding van een lokale gids kun je hier korte wandeltochten maken. Dieren die er te zien zijn, zijn onder andere vogels, insecten, slangen, vlinders en felgekleurde amazonepapegaaien die allemaal verschillen in kleur, vorm en gedrag.

De Llanos
Dit is een eindeloze savanne, in het midden van het land, die zich uitstrekt tot ver in Columbia. De Llanos kent een droge, hete periode en een hevige regentijd. De moerasgebieden, die het best per kano te bereiken zijn, bieden de meest geschikte mogelijkheid om dieren in het wild te aanschouwen.
Je vindt hier een ontelbare hoeveelheid verschillende vogels, zoals reigers, de zeldzame roze lepelaar en jabiroes (een ooievaarsoort). Tevens vind je er waterzwijnen, krokodillen, reptielen en exotische zoogdieren.
Om de natuur van de Llanos te leren kennen kun je het beste deelnemen aan een excursie van meerdere dagen te starten vanuit de plaats Merida.

National Park Mochima
Ligt in het noorden aan de kust en je vindt er mooie koraalriffen, tropische stranden en kleine eilanden waar het uitstekend duiken is. Tevens tref je hier dolfijnen aan.

De Orinoco-Delta
De beste manier om deze plek in het westen van het land te verkennen is per boot met een goede gids. Je komt langs plantages, eilanden, door tropisch regenwoud en mangrovebossen. Er zijn veel indrukwekkende diersoorten tijdens zo’n tocht te zien, zoals tropische vogels, krokodillen, brulapen en nachtdieren.

Caracas
De hoofdstad Caracas ligt 1000 meter boven zeeniveau in een uitgestrekte vallei. Deze stad heeft een aantal indrukwekkende oude, koloniale gebouwen, zoals de 17e eeuwse kathedraal aan de Plaza Bolívar en Casa Natal de Bolívar.
Dit laatste gebouw is het geboortehuis van Simon Bolívar die de trots van Venezuela is omdat hij het land van Spanje heeft bevrijd. Het fraaie Teresa Carreno gebouw is het centrum van de beeldende kunst in de hoofdstad en wordt gebruikt voor opera, theater en ballet.
Ook absoluut de moeite waard is het Sofia Imber museum dat de grootste collectie van moderne kunst bevat. MeridaLigt dichtbij het Andesgebergte in een schitterende omgeving met pieken van meer dan 5000 meter hoog. De stad is omringd met beboste hellingen en besneeuwde bergen. Tevens vind je er leuke, oude straatjes en pleintjes met gebouwen in koloniale stijl.
Verder biedt Merida ook kunst en cultuur en gezellige cafes en restaurants.

Coro
Een prachtig stadje aan de Caribische kust dat opvalt door keistenen straatjes en gerestaureerde gebouwen uit het koloniale tijdperk van de 18e eeuw. In 1950 is het centrum tot nationaal monument verklaard en vanaf 1994 staat Coro op de lijst van uitzonderlijke monumenten erkend door UNESCO. Vlakbij Coro ligt een gebied met mooie zandduinen.

Stranden en Actief

Stranden

Venezuela heeft alles in huis voor een heerlijke strandvakantie; adembenemend mooie stranden, wuivende palmbomen en vooral heel veel zon.
Een populaire vakantiebestemming bij zowel reizigers als de Venezolanen zelf is het toeristische eiland Isla Margarita dat in het noorden van Venezuela ligt. Dit eiland heeft vele stranden. Het mooiste en meest bekende is Playa El Aqua, een lang, wit palmenstrand in het noordoosten van het land.

Prachtige stranden vind je ook bij de eilandengroep Los Roques. Deze archipel bestaat uit een verzameling van 42 eilandjes dat voor de kust van Caracas in de Caribische Zee ligt. Het water is azuurblauw en de koraalriffen en zandbanken bevatten vele tropische vissen.
Vanwege deze rijke onderwaterwereld hebben de Los Roques al sinds 1972 de status van beschermd natuurgebied. Ook het westen van Venezuela heeft prachtige stranden.

Dichtbij Morrocoy, een nationaal park die de trekpleister van het westen is en aan de kust ligt, vindt men een aantal onbewoonde eilandjes met prachtige zandstranden, palmbomen en helder blauwgroen water. Deze eilandjes zijn per vissersboot te bereiken.

Maar de stranden aan de noordoostkust van Venezuela behoren tot de mooiste van de wereld. Een voorbeeld van een schitterend palmenstrand is Playa Medina bij het schiereiland Paría in het noorden van het land. Hiervan wordt gezegd dat het het mooiste strand van Venezuela is.

Actief

Venezuela is een mekka voor liefhebbers van actieve vakanties. Er zijn tal van sporten te beoefenen. Hier volgen vier van de meest bekende activiteiten in Venezuela.

Boottochten en raften
Een van de bekendste kano-expedities is die naar de beroemde waterval Salto Ángel in het Nationaal Park Canaima. Maar er zijn ook mogelijkheden om deel te nemen aan avontuurlijke expedities per kano langs de met regenwoud begroeide oevers in het Amazonegebied. Mooie excursies per kano worden ook in de Orinoco-Delta georganiseerd.
Rafting gebeurt voornamelijk op de Orinoco waar je een aantal spectaculaire stroomversnellingen vindt.

Duiken en snorkelen
Een prachtige plaats om te gaan duiken is de archipel Los Roques vanwege zijn schitterende onderwaterwereld. Je vindt er onder andere koraalvissen in allerlei kleuren, anemonen, sponzen en zeeschildpadden.
Andere toplocaties zijn de koraaleilanden La Blanquilla, Los Hermanos en Los Testigos, ten noorden van Isla Margarita. Dichtbij Playa El Aqua en in Porlemar (Isla Margarita) zijn duikscholen. Deze verzorgen trips om te snorkelen en duiktochten voor beginners en gevorderden.

Wandelen/hiken
Het Andesgebergte leent zich bij uitstek voor deze sport. Het stadje Merida is, vanwege de centrale ligging in de Andes, de uitvalsbasis voor deze activiteit. Reisorganisaties in deze stad bieden excursies en expedities voor beginnende en gevorderde alpinisten.
In de omgeving van Merida kun je ook op eigen gelegenheid, zonder gids, bergwandelingen maken.

Windsurfen
Isla Margarita is vanwege de permanente passaatwinden een uitstekende plek om deze sport te boefenen. Dit eiland wordt dan ook wel eens omschreven als het paradijs voor windsurfers. Het strand Playa El Yaque wordt beschouwd als een van de toplocaties van de wereld voor windsurfers en alles draait hier dan ook om deze sport.
Dichtbij dit strand vindt men windsurfscholen waar eventueel cursussen gevolgd kunnen worden, ook voor beginners. Het strand ligt achter het vliegveld, ongeveer 30 kilometer van Porlamar, de grootse en belangrijkste stad van Isla Margarita.

Communicatie

Communicatie

Internet
De makkelijkste en goedkoopste manier om het thuisfront op de hoogte te houden van je avonturen is nog altijd door het gebruik van e-mail. In Venezuela beschikken diverse plaatsen over cybercafes. Adressen kun je vinden door de praktische informatie van de desbetreffende stad te raadplegen.

Telefoneren
Met een telefoonkaart kan je vanuit de telefooncellen waar conexcion internacional opstaat naar Nederland bellen.
Voor een gesprek van ongeveer drie minuten met Nederland heb je de duurste telefoonkaart nodig. Deze zijn te verkrijgen bij tijdschriftenkiosken en straathandelaren. In het weekend kun je voordeliger bellen naar het buitenland. Een probleem is echter dat het telefoonnet van Venezuela overbelast is waardoor je vaak meerdere pogingen moet ondernemen om een internationale verbinding te krijgen. Telefooncellen vind je over het algemeen voor het kantoor van de telefoonmaatschappij van Venezuela, CANTV genaamd, in hoofdstraten en op centrale pleintjes.
Het internationale toegangsnummer voor Nederland is 0031 en voor Venezuela 0058.

Mobiel telefoneren
Bellen naar Nederland en vanuit Nederland met een mobiele telefoon is niet goedkoop en een sms sturen is dan ook voordeliger.
Een Nederlandse mobiele telefoon werkt niet altijd vanaf het eiland Isla Margarita. Om zeker te zijn of dit mogelijk is kun je het beste van tevoren even contact opnemen met je provider.

Post
Als je zeker wilt zijn dat je post vanuit Venezuela binnen ongeveer een week aankomt, dan kun je je brieven en kaarten het beste zelf bij het postkantoor afgeven. Postzegels zijn meestal alleen op het postkantoor te koop. Houd er rekening mee dat de btw over de postzegels apart moet worden betaald.

Een kaart kun je het beste in een envelop doen en als ‘air mail’ versturen anders duurt het erg lang voordat deze aankomt.

Taal

In Venezuela wordt Spaans gesproken. Het Spaans van Latijns-Amerika, het Castellano, wijkt echter qua zinsconstructie, woordenschat en uitspraak wel aanzienlijk af van het standaard Spaans dat in Spanje gesproken wordt.

Media

Venezuela heeft een Engelstalig dagblad, the Daily Journal, die informatie geeft over het actuele nieuws in het land en de rest van de wereld. In de hoofdstad van Venezuela, Caracas, en in de belangrijkste stad van Isla Margarita, Porlamar, zijn vrij recente kranten en tijdschriften uit de Verenigde Staten te krijgen. Op Isla Margarita worden voor toeristen periodiek een aantal kranten in het Engels en Duits uitgegeven.

Douane

Reisdocumenten

Personen met de Nederlandse nationaliteit moeten beschikken over een paspoort dat bij aankomst nog minstens zes maanden geldig is. Je moet er rekening mee houden dat er kan worden gecontroleerd of je een geldig retourticket bij je hebt.
In het vliegtuig of bij de grens ontvang je een registratie document dat je volledig in moet vullen en bij de douane af moet geven. Je mag maximaal zestig dagen in Venezuela blijven.
In Venezuela loop je kans, op welke manier je ook reist, om gecontroleerd te worden door de politie of nationale garde. Zorg dus altijd dat je je kunt legitimeren.

In- en uitvoer

Voor Venezuela geldt dat je 200 sigaretten, 250 gram tabak (shag of pijptabak) of 50 sigaren mee mag nemen. Verder geldt voor alcohol een maximum van 1 liter sterke drank of 2 liter mousserende wijn of likeurwijn. Tot slot mag je maximaal € 175 per persoon belastingvrij invoeren. Pas echter op met souvenirs! Artikelen uit natuurproducten, zoals krokodillenleder of juwelen van koralen, mag men niet meenemen. Dit geldt tevens voor voorwerpen uit tropisch hardhout.

Gezondheid

Gezondheid

Voor Venezuela zijn geen vaccinaties verplicht. Wel valt het land onder de risicogebieden voor tyfus, Hepatitis A (geelzucht), cholera en dengue (knokkelkoorts). Tegen de eerste twee kun je je door middel van vaccinatie beschermen.
Als je het Amazonegebied of de Orinoco-Delta wilt bezoeken, dan wordt het aangeraden je te laten inenten tegen gele koorts. Ook moet je je dan tegen malaria beschermen. Meer informatie hierover kun je inwinnen bij de GGD.
Het moet echter benadrukt worden dat men zich niet tegen elke ziekte compleet kan beschermen. Zorg in malariagebieden dat armen, benen en voeten bedekt zijn en gebruik een lotion tegen insecten. Voor ‘s nachts is het handig om een klamboe mee te nemen.
Pas op voor de ziekte billharzia (parasitaire infectie) dat in het noorden van Centraal-Venezuela voorkomt. Ga niet zwemmen en pootje baden in zoet water. Als je naar het uiterste westen gaat moet je oppassen voor cholera. Je kunt je hiertegen beschermen door geen rauwe of halfrauwe vlees- of visgerechten te eten en geschild fruit op straat of op het strand niet te kopen.

De kracht van de zon in de tropen wordt soms door reizigers onderschat. Ook als het bewolkt is kun je snel verbranden! Smeer je goed in, koop een zonnehoed en laat je huid langzaam aan de zon wennen.

Hoogteziekte kan een risico zijn voor mensen die naar de hoogste gebieden van het Andesgebergte gaan. De ziekte kan ontstaan boven de 3500 meter en veroorzaakt meestal hoofdpijn, misselijk- en duizeligheid, hartkloppingen, moeheid en kortademigheid. Krijg je hier last van, dan moet je meteen gaan afdalen.

Gehandicapten

Venezuela is niet echt ingesteld op gehandicapten. Het vervoer, evenals het landschap met zijn uitgestrekte natuur, is weinig geschikt voor rolstoelen.

Drinkwater

Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. In plaats hiervan kun je beter mineraalwater in de supermarkt kopen.

Geldzaken

Geldzaken

In Venezuela betaal je met de Bolívar (Bs), die onderverdeeld is in 100 centimos. De dollar is in het dagelijks leven geen wettig betaalmiddel, maar wordt wel geaccepteerd in hotels, de betere restaurants en door reisorganisaties.
Traveller Cheques van American Express zijn ook te gebruiken. Neem een kopie van het aankoopbewijs van je Traveller Cheques mee. Vanwege de handel in valse cheques willen banken en wisselkantoren hier nog wel eens naar vragen.
Verder worden ook creditcards geaccepteerd. Met creditcards en sommige bankpassen kan geld worden gepind. Helaas kan het voorkomen dat er geen geld beschikbaar is bij de pinautomaten. Vooral tegen het weekeinde, rond feestdagen en aan het begin en eind van de maand kunnen apparaten buiten werking zijn omdat het geld op is. FooiHet is gebruikelijk om in Venezuela een fooi te geven. Naast het bedieningsgeld geeft men meestal een fooi van ongeveer 5-10 %.

Praktische informatie

Accommodatie

Venezuela is een redelijk goedkoop land om op vakantie te gaan en accommodatie is daarom ook betaalbaar. Staar je echter niet blind op de blauwe bordjes met aantal sterren bij de ingang van een hotel; deze zijn namelijk vaak verkregen door vriendjespolitiek en daarom geen betrouwbare bron van informatie.
Eenpersoonsbedden zijn er nauwelijks en als je er naar vraagt krijg je meestal een kamer met een tweepersoonsbed, terwijl je vaak wel de volledige kamerprijs moet betalen! De prijzen gelden meestal per kamer, niet per persoon.

Appartement
Bestaat uit een aparte slaapkamer en keuken en is hoofdzakelijk op Isla Margarita te vinden.

Boerderijen in de Llanos
Bestaan uit comfortabele kamers. Deze zijn te huur op basis van half- of volpension.

Bungalows of kamers bij een recreatiegebied
Sober ingericht, soms in combinatie met een restaurant.

Hotels
In de grote steden en toeristische plaatsen heb je een ruime keus aan hotels, variërend van zeer luxe (ongeveer $ 60 per nacht) tot budget ($ 10 tot $15). In de steden Caracas, Valencia en Maracaibo gebruiken prostituees de budgethotels vaak om hun cliënten te ontvangen. Maak dus de afweging of dit de lage prijs waard is.

Pensions
Zeer goedkope kamers op een Spartaanse manier ingericht met een gemeenschappelijke badkamer. Posadas (familiebedrijfjes) Heeft een beperkt aantal kamers bestaande uit alleen een bed, douche/toilet en een ventilator. De kamers zijn voor een redelijke prijs te huren. Vaak is er ook een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte.

Elektriciteit

In Venezuela is de stroomsterkte 110 volt/60 HZ. De stopcontacten vereisen stekkers met platte pennen. Neem dus een adapter mee. In afgelegen gebieden is het raadzaam om een zaklantaarn mee te nemen.

Feestdagen

Karakteristiek voor Venezuela zijn uitbundige, kleurrijke feesten waarvan de belangrijkste het carnavalsfeest (februari/maart) is.

De belangrijkste feestdagen zijn:
1 januariNieuwjaarsdag februari/maart Carnaval
19 april Onafhankelijkheidsdag mei/juni Pinksteren juni Sacramentsdag
24 juli Simon Bolívar-dag
15 augustus Hemelvaart
12 oktober Dag dat Columbus Amerika heeft ontdekt
24 en 25 december Kerstmis

Fotografie

De schoonheid van Venezuela biedt voldoende mogelijkheden voor interessante kiekjes! Let er wel op dat je je fototoestel goed opbergt zodat er geen stof, vochtigheid of hitte bij kan komen. Als je een analoge camera gebruikt, neem dan voldoende batterijen en film mee.
Belangrijk om te weten is dat de indiaanse bevolking, met name de vrouwen, het vaak niet op prijs stellen om op de gevoelige plaat te worden vastgelegd. Blijf met je fototoestel ook weg van vliegvelden en militaire installaties.

Kinderen

Kinderen hebben voldoende gelegenheid om zich te vermaken aan de diverse stranden. Ook de kleurrijke optochten op feestdagen zijn ideaal om kinderen mee naar toe te nemen.

Kleding

Vanwege het verschil in klimaat is zomerkleding alleen niet voldoende. In Caracas, het Amazonegebied en de Andes kan het ‘s avonds fris zijn, dus neem ook een trui en een jas mee. Tevens is het aan te raden om een regenjas in te pakken. Ook zijn lange broeken en kleding met lange mouwen noodzakelijk als bescherming tegen muggen. Een aanrader is de kleding van NosiLife (Craghoppers), deze kleding is naast functioneel ook insectwerend, wat goed van pas kan komen.
Topless zonnen wordt niet op prijs gesteld en naakt zonnen is al helemaal verboden. Als je een kerk, musea of ander officieel gebouw wilt bezoeken, zorg dan voor niet al te blote kleding. Toeristen in een korte broek kunnen de toegang tot deze gebouwen geweigerd worden.

Openingstijden

De openingstijden verschillen per plaats. Over het algemeen gelden de volgende tijden: Banken: maandag t/m vrijdag 8.30-12.00 uur en 13.30-16.00 uur
Wisselkantoren: maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur, soms ook op zaterdag geopend
Kantoren: maandag t/m vrijdag 8.00-16.00 uur
Postkantoor: maandag t/m vrijdag 8.00-18.00 uur, soms ook zaterdag 8.00-12.00 uur
Winkels: maandag t/m vrijdag 9.00-13.00 uur en 15.00-19.00 uur, zaterdag 9.00-12.00 uur
Musea: dinsdag t/m zondag 9.00-12.00 uur en 13.00-17.00 uur

Reistijd

Venezuela kan het hele jaar door bezocht worden en zowel de zomer als de winter hebben hun voor- en nadelen. Tijdens de Nederlandse winter is het in Venezuela zomer (het droge seizoen). In het westen en de Llanos is het dan bijna ondraaglijk heet, hoewel het aan de zee en in de bergen koeler is. Echter, aan het einde van de zomer, ongeveer in maart en april, is de waterstand te laag om de rivieren te bevaren. Ook is de Salto Ángel, de hoogste waterval van de wereld, niet de moeite van het bezichtigen waard, omdat er dan maar een dun straaltje water van over is.
Gedurende het regenseizoen, april tot begin november, regent het niet de hele dag, maar wel vaak bijna dagelijks kort en hevig. Alleen in het Amazonegebied kan de regen een paar dagen aanhouden. Ondanks de regen heerst er een aangename temperatuur en zijn de watervallen op hun mooist. Een nadeel van de regentijd is echter dat de Salto Ángel vaak omgeven is in wolken, de muggenplaag erger wordt en de rivieren nauwelijks bevaarbaar zijn.

Tijdsverschil

In Venezuela is het tijdens de wintertijd 5 en tijdens de zomertijd 6 uur vroeger dan in Nederland.

Veiligheid

Venezuela kampt met behoorlijk wat sociale en economische problemen en kent daardoor enorme verschillen in welvaart. In de steden langs de kust is het verschil in rijkdom en armoede duidelijk te zien. In deze steden moet je dan ook op je hoede zijn voor criminaliteit. Laat voorwerpen van waarde thuis als je ze niet nodig hebt. Horloges en fotoapparatuur dienen zo min mogelijk zichtbaar te zijn voor anderen. Wees in drukke plaatsen of op overvolle busstations op je hoede voor zakkenrollers en loop niet door of langs sloppenwijken. Aangifte van diefstal bij het politiebureau moet je alleen doen als bewijs voor de verzekering. Er zijn een flink aantal politieagenten in Venezuela die er niet voor terugdeinzen om je nog meer geld te ontfutselen dan je al kwijt was!

Datum artikel: 11-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Venezuela Informatie

ATP vakanties