vakantie informatie

Tunesië Informatie

Tunesië: een Afrikaans land dat zo ver weg lijkt, maar stiekem zo dichtbij is. Zon, zee en strand ligt binnen handbereik op nog geen drie uur vliegen van Nederland. Tunesië wekt misschien de indruk alleen maar een zonbestemming te zijn, maar wie verder kijkt ontdekt de rijke geschiedenis van het land en de uitzonderlijke natuur met de woestijn, zoutmeren en bergen. Djerba is een bestemming bij uitstek voor wie alleen lekker wil zonnen en genoeg heeft aan een strand. Wie echt wat wil zien of doen boekt een accommodatie in Hammamet om een tocht te maken langs Cap Bon, de hoofdstad Tunis te bezoeken of de archeologische vindplaats Carthago te bekijken. Voor een ontdekkingstocht door de woestijn is het hart van toeristisch Tunesië de uitvalsbasis en verblijf je in Sousse of Monastir.

tunesie

Het land

Geografie

Het landschap van Tunesië is gevarieerd met bos, meren, de Sahara, grassteppen, zoutmeren, zandstranden en oases. Met een oppervlakte van 164.000 km² is Tunesië weliswaar vijf keer zo groot als Nederland, maar tegelijkertijd de kleinste staat van Noord-Afrika. Het land heeft een kuststrook van 1200 kilometer. Het noorden en oosten van Tunesië grenst aan de Middellandse Zee, het westen aan Algerije en het zuidoosten aan Libië. Hoogste punt van Tunesië is de berg Jebel ech Chambi met een top van 1544 meter.


Klimaat

Tunesië kent verschillende klimaten dankzij de invloed van de Middellandse Zee, de Sahara en de bergen.
In het noordoosten is er een mediterraan klimaat met zachte winters en warme droge zomers. De zee heeft een matigende invloed op de temperatuur.
Het zuiden heeft een woestijnklimaat met droge en hete zomers.
In het noordwesten is er een steppeklimaat met aangename zomertemperaturen en koude winters. In dit gebied valt ook de meeste regen.
In het kustgebied valt tussen oktober en half mei de meeste regen. In Tunesië wordt het eerder donker en later licht; de dagen zijn hier dus korter dan je gewend bent.

Natuur

Planten
Als je het plantenrijk in Tunesië samen zou moeten vatten in een woord, dan zou dat het woord kleurrijk zijn. Opvallende planten zijn de oleander, jasmijn en mimosa. Verder zie je in het land veel cipressen, vijgen en eucalyptus.

Dieren
Met honderden verschillende vogelsoorten en even zoveel soorten reptielen en vissen kun je wel stellen dat de diersoorten in Tunesië goed vertegenwoordigd zijn. Om een gevarieerd dierenrijk in stand te houden zijn er in het land strikte jachtvoorschriften en worden bedreigde diersoorten, zoals de waterbuffel en berggazellen beschermd.

Bevolking

Bevolking

Tunesië heeft tien miljoen inwoners waarvan het merendeel jonger is dan 25 jaar. De oorspronkelijk bewoners van Tunesië, de berbers, maken nu nog maar een klein gedeelte (3%) uit van de bevolking. Een groot deel van de totale bevolking stamt af van de Arabieren. De Tunesiër toont interesse en respect voor anderen, is gastvrij en is erg gewillig in het geven van informatie.

Religie

De islam is de officiële godsdienst van Tunesië. Veel zul je hiervan op straat niet merken. De Tunesiërs zijn vrij gematigd in de beleving van hun godsdienst.

Cultuur

Tunesië is op cultureel gebied volop in beweging. De westerse cultuur lijkt zich steeds meer te vermengen met de Arabische cultuur. Dit is vooral zichtbaar in de grote steden als Tunis en Sousse.

Geschiedenis

Geschiedenis

De geschiedenis van Tunesië kun je samenvatten in twee woorden: lang en roerig. Hoewel er in de prehistorie ook al mensen leefden in Tunesië begint de echte geschiedenis met de komst van de Feniciërs. Rond 1100 voor Christus zijn ze het machtigste zeevarende volk van de Middellandse Zee. Het zijn ook de Feniciërs die de stad Carthago stichten en er een bloeiend handelscentrum van maken.

In 647 vindt de eerste Arabische inval in Tunesië plaats. De Arabieren laten een spoor van vernielingen na en verdwijnen vervolgens weer evensnel uit Tunesië als dat ze gekomen zijn. Tientallen jaren later vallen de Arabieren het land definitief binnen. Deze inval heeft ingrijpende gevolgen. De bevolking gaat over op de islam en in de eeuwen die volgen nemen ze ook de Arabische taal en cultuur over. Rond 800 worden de grootste historische monumenten van Tunesië gebouwd: de grote moskee in Kairouan en Sousse en de Jemaa ez Zitouna in Tunis. Na verschillende veroveringen door onder meer de Falimieden en de Almohaden, kent het land vanaf 1228 drie eeuwen van culturele bloei en welvaart. Na een tijd onder Spaans bewind te hebben gestaan heroveren de Ottemanen Tunesië in 1574. Het land wordt een Ottomaanse provincie. Het begin van de 18e eeuw is de periode van welvaart. Landbouw, handel en zeeroverij brengen veel geld in het laatje. Door de afschaffing van de slavernij en piraterij in de 19e eeuw ontstaat armoede in Tunesië. In 1881 vallen Franse troepen het land binnen en wordt Tunesië officieel tot Frans protectoraat verklaard met als gevolg dat op grote schaal kolonisten naar Tunesië trekken.

Pas op 20 maart 1956 wordt Tunesië officieel onafhankelijk verklaard. De maanden na de uitgeroepen onafhankelijkheid wordt de monarchie afgeschaft en zijn er verkiezingen. Tunesië wordt een republiek en Habib Bouguiba wordt als president voor het leven gekozen. Uiteindelijk trekken alle Franse troepen zich in 1963 terug uit Tunesië en krijgt het land het grondgebied van de Franse kolonisten terug. Bouguiba wil van Tunesië een modern land maken, maar dat gaat niet vanzelf. De president gaat zich ondertussen steeds meer als dictator gedragen en uiteindelijk wordt de situatie onhoudbaar. Eerste minister Zine El Abidine Ben Ali pleegt op 7 november 1987 een staatsgreep en wordt de nieuwe president.

Politiek en Economie

Politiek

Sinds hij op 7 november 1988 de macht overnam van de toenmalige president Bouguiba, is Zine El Abidine Ben Ali president van Tunesië. In 2004 is hij opnieuw herkozen met 94% van de stemmen. Volgens de grondwet is het land een democratie met een republikeinse staatsvorm. De president, die iedere vijf jaar wordt gekozen, is het staatshoofd. De belangrijkste politieke partij is de Rassemblement Constitutionel Democratique (RCD).

Economie

Lange tijd vormt de landbouw de basis van de Tunesische economie. Tegenwoordig zijn het toerisme en de oliewinning de belangrijkste bronnen van inkomsten, aangevuld met het geld dat in het buitenland wonende Tunesiërs het land schenken. Het land heeft een
vrijemarkteconomie waarin de overheid een grote rol speelt. Bijna de helft van de werkende bevolking werkt in de handel, het toerisme of de dienstensector. Maar liefst 80% van de export gaat naar de Europese Unie.

Eten en Drinken

Eten

De Tunesische keuken is mediterraan met Turkse invloeden. In bijna iedere maaltijd vind je de ingrediënten olijfolie, tomatenpuree en harissa (pasta van scherpe gedroogde paprika met knoflook en zout) terug. De Tunesiërs eten veel vers aangezien nog niet iedereen over een vriezer (of zelfs koelkast) beschikt. De typische Tunesische gerechten eet je vooral in de kleine herbergen en de gargotes (eettentjes). Het nationale gerecht is koeskoes. Iedere regio heeft wel een eigen koeskoesrecept.

Typische gerechten

Tajine
soort souffle van gestoofd vlees, aardappel en ei

Marqa hluwa
vleesragout met amandelen en rozijnen

Brik à l’oeuf
fijn bladerdeeg met een vulling van gehakt, tonijn of schaaldieren en een ei

Salade Mechouia
paprika, ui, tomaten en knoflook, gegrild op houtskool

Odja aux Mergue
gegrilde kleine en scherp gekruide worstjes van rund- en schapenvlees met roerei

Drinken

Tijdens het eten is de Tunesische wijn een aanrader. Er zijn zowel fruitige als droge witte wijnen, rode wijn en rose. Probeer bij een etentje eens een rode Magon of Pinot of een witte Muscat de Kelibia. Wil je een ander typisch Tunesisch drankje proeven, probeer dan de Thibarine(likeur), Cedratine, (likeur van dadels) of anders Boukha (brandewijn gemaakt van vijgen). In Tunesië drinken ze graag thee. Het liefst zo sterk en zoet mogelijk en in kleine kopjes of glazen.

Vervoer

Naar Tunesië

Vanaf Nederland kun je verschillende keren per week met verschillende maatschappijen naar Tunesië vliegen. De vlucht duurt ongeveer drie uur. Ook kun je vanuit Italië of Frankrijk per boot de oversteek maken naar Tunis.

Vervoer in Tunesië

Bus
Een goedkoop, maar niet altijd even comfortabel vervoermiddel is de bus. Hier kun je het hele land mee door.

Louage
Een louage is een soort taxi waar je een plaats ‘huurt’ en die pas vertrekt als iedere plaats bezet is. Het is een vrij goedkope manier van vervoer. Rijdt de louage weg als er nog plekken vrij zijn? Vraag dan voor de zekerheid aan de chauffeur of jij niet opdraait voor deze lege plekken.

Taxi
Tunesië kent twee soorten taxi’s. De grote taxi’s zijn te herkennen aan het gele bordje op het dak met het woord taxi. De kleine en goedkopere taxi’s hebben een nummer op het dak. De grotere taxi’s mogen overal rijden, terwijl de kleine taxi’s alleen in een bepaald gebied mogen rijden. Je kunt het beste een taxi aanhouden op straat. Als je eentje laat komen, betaal je namelijk vanaf het moment dat de taxi naar je op weg gaat.

Trein
Reizen met de trein is een goede optie en naar Nederlandse maatstaven ook redelijk goedkoop. Je hebt keuze uit de eerste en tweede klas. Op de hoofdlijnen kun je ook nog kiezen voor grand comfort met draaibare stoelen en airco.

Vliegtuig
Vanuit Tunis kun je naar Djerba, Sfax, Monastir, Tozeur en Tabarka vliegen.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Noord-Tunesië
Wil je het massatoerisme zoveel mogelijk ontlopen, dan kun je het beste je vakantie doorbrengen in Noord-Tunesië en dan met name in het noordwesten. Dit gedeelte van het land is nog deels oorspronkelijk gebleven. Toeristische trekpleisters van dit gebied zijn de steden Hammamet en Nabeul. Hammamet is als een van de bekendste vakantieplaatsen van het land helemaal ingesteld op het toerisme. Nabeul staat bekend als de keramiekstad. De aardewerkproducten die hier worden gemaakt, worden door het hele land verkocht. Ook de hoofdstad Tunis ligt in dit gedeelte van Tunesië. Verder bezit het noorden schilderachtige dorpjes, een koraalkust en Kerkouane, een Punische stad die dankzij opgravingen te bewonderen is.

Midden-Tunesië
Karakteristiek voor dit gedeelte van Tunesië zijn de witte zoutvlakten. Sousse is een van de meest geliefde vakantieplaatsen dankzij het milde klimaat, het strand en de Europese uitstraling. Andere steden in dit gebied zijn Sfax en Kairouan. Sfax is de op een na grootste stad van Tunesië en dankzij de grote handelshaven tevens de bedrijvigste stad van het land.

Zuid-Tunesië
Belangrijke toeristische trekpleister in het zuiden is de Sahara. Het vakantieparadijs Djerba, met brede stranden en een blauwe zee, ligt dicht tegen de Sahara aan en is een goede uitvalsbasis voor tochten door het zuiden. In het zuiden vind je ook de berberdorpen, de ksarsen (de oude U-vormige opslagplaatsen) en de zoutmeren.

Bezienswaardigheden

Noord-Tunesië
Tunis
De hoofdstad heeft een hoop bezienswaardigheden, waaronder het museum Dar ben Abdalla en het Bardomuseum dat gevestigd is in het paleis van de overheersers. Hier zie je de grootste mozaiekverzameling van het land en een interessante verzameling van kunstwerken uit de Romeinse, Byzantijnse en Punische tijd. Dar Ben Abdalla is een museum met traditionele sieraden, meubels en kledingstukken. Ook bezienswaardig is de medina die te boek staat als de grootste en best onderhouden medina van Tunesië. Bovendien staat de medina op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Binnen de medina staat de moskee van de olijfboom, oftewel de 44 meter hoge Jemaa ez Zitouna. Dit is de oudste moskee van Tunesië. Ook een bezoek waard zijn de soeks (markten), zoals de markt voor vrouwen, de parfummakersmarkt en de kopersmederijmarkt.

Hammamet
Hammamet heeft zelf weliswaar geen hedendaagse bezienswaardigheden, maar het is wel een goede uitvalsbasis voor uitstapjes. Bijvoorbeeld een tocht om de Cap Bon, ook wel de tuin van Tunesië genoemd. Het is een van de vruchtbaarste gebieden en met eigen vervoer kun je zelf de schoonheid van dit gebied ervaren.

Charthago
De resten van deze belangrijke stad in de oudheid en het Romeinse tijdperk geven je een kijkje in het verleden. Het is aan te raden om Carthago met een gids te bekijken. Bovendien vind je hier een drietal musea. Als je toch bij Carthago bent, neem dan gelijk een kijkje in het schilderachtige kunstenaarsdorp Sidi-Bou-Said.

Midden-Tunesië
Sousse
Sousse is een stad met veel belangrijke bezienswaardigheden. Wat je in deze stad zeker gezien moet hebben is de ribat waarvan wordt gezegd dat dit het oudste islamitische bouwwerk van Noord-Afrika is. De ribat werd gebouwd als kloosterburcht die onder meer onderdak bood aan pelgrims en vluchtelingen. Het Museum van Kaba is een archeologisch museum waar beelden, aardewerk, vloer en wandmozaieken te bewonderen zijn uit de Romeinse, Punische en vroegchristelijke tijdperken. Tussen Sousse en Sfax ligt het gehucht El Djem met het monumentale colosseum van het Romeinse Thysdrus.

Islamitische museum (Rekada)
Het voormalige paleis van president Habib Bourguida herbergt tegenwoordig een museum met islamitische kunst. De tentoongestelde voorwerpen zijn afkomstig uit de vroegere paleizen van Aghlabiden.

Zuid-Tunesië
Het zuiden van Tunesië bezit een groot aantal bergoasen, waaronder Chebika, Tamerza en Midès. Het is een aanrader om een tocht te maken door dit gebied langs de ravijnen, hooggelegen plateaus en kale bergen. Ook een tussenstop waard is de Seldja-kloof. Zuid-Tunesië leent zich vooral voor het maken van tochten door bijvoorbeeld de Sahara of langs de bergoasen.

Stranden en Actief

Stranden

Tunesië bezit een mooie kust met prachtige zandstranden. Aanraders zijn Cap Serrat aan de noordkust en Montazah Beach. Hammamet bezit ook mooie stranden maar kan wel heel druk zijn. Ze hebben hier niet voor niets veel hotels voor de badgasten gebouwd. Bij Monastir kun je eigenlijk overal je handdoekje neerleggen. Skanes staat bekend om zijn eindeloze, witte stranden.

Actief

Wandelen, fietsen, watersporten of zelfs iets extremers, zoals een ballonvaart in de woestijn, karten in de Sahara of speedsailen op een zoutmeer. Het kan allemaal in Tunesië.

Communicatie

Communicatie

Je ziet steeds meer internetcafes opduiken in Tunesië waar je een berichtje naar het thuisfront kunt sturen. Heeft je berichtje niet zo’n haast, dan kun je een kaartje sturen. Deze doet er een dag of vijf over om in Nederland te komen. Telefoneren naar Nederland kan ook. Doe dit bij voorkeur niet vanuit je hotel, je bent daar altijd duurder uit dan bij de openbare telefooncellen.

Taal

De officiële taal van Tunesië is het Arabisch. De spreektaal is echter het Tunesisch dialect. Ook kun je in Tunesië terecht met Frans. Hier wordt vanaf de lagere school les in gegeven. In de toeristenindustrie kun je je redden met Frans, Engels en Duits.

Media

In de toeristenplaatsen zijn over het algemeen Europese dag- en weekbladen te krijgen. Wat Nederlandse media betreft kun je De Telegraaf en het Algemeen Dagblad op je vakantiebestemming lezen. Heb je een wereldontvanger meegenomen, dan kun je luisteren naar de Wereldomroep. De hotels beschikken veelal over schotelantennes waarmee je ook de Europese programma’s kunt ontvangen.

Douane

Reisdocumenten

Toeristen met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort nodig. Een identiteitskaart is alleen geldig als men de Nederlandse nationaliteit heeft en in bezit is van een accomodatievoucher. In het vliegtuig moet je een kaartje invullen met daarop je verblijfadres in Tunesië en je persoonsgegevens. Bij de paspoortcontrole lever je een deel van de kaart in. Bij vertrek lever je de andere helft in. Goed bewaren dus! Verblijf je langer dan drie maanden in Tunesië, dan heb je een visum nodig.

In- en uitvoer

Tunesische dinars mag je niet in- of uitvoeren. Maak ze dus op voor je vertrekt naar Nederland. Vrij van belasting zijn: 200 sigaretten of 100 sigaren of 500 gram tabak, twee liter alcohol met een percentage tot 25%, een liter alcohol met een percentage van meer dan 25%. Neem je een tapijt mee naar huis, dan moet je er rekening mee houden dat je hierover belasting moet betalen. Het uitvoeren van antiek en beschermde diersoorten is verboden.

Gezondheid

Gezondheid

Kijk altijd goed uit in de zon. Smeer voldoende zonnebrand en vergeet niet veel water te drinken. Koop je groente of fruit, was deze dan altijd goed of schil ze. Probeer het eten van ijsjes of drankjes met ijsklontjes te vermijden.

Gehandicapten

De meeste hotels, musea en andere toeristische plekken zijn niet rolstoelvriendelijk. Dit wil niet zeggen dat je een bezoek aan Tunesië uit je hoofd moet zetten. Waar een wil is, is een weg en de meeste Tunesiërs willen je best helpen. Het is aan te raden je reis zorgvuldig te plannen.

Drinkwater

Hoewel de kwaliteit van het drinkwater op de meeste plaatsen redelijk is, is het toch aan te raden om water uit flessen te drinken.

Geldzaken

Geldzaken

De munteenheid van Tunesië is de Tunesische dinar. Bankbiljetten heb je in de waarden van 10, 20 en 30 dinar, munten in 10, 20, 50, 100 en 500 millimes, 1 en 5 dinar. Bij banken en hotels kun je geld wisselen. Natuurlijk kun je ook gewoon pinnen. In grote hotels, restaurants of winkels kun je met creditcard betalen.

Fooi

Hoewel de bediening al bij de rekening is inbegrepen, wordt toch verwacht dat je 10% fooi geeft. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar een rond bedrag.

Afdingen

Afdingen is iets dat bij Tunesië hoort. Verkopers proberen altijd op je gevoel te werken om je zoveel mogelijk te laten betalen voor hun waren. Laat je niet gek maken, maar probeer op de markten altijd wat van de prijs af te halen. Lukt het bij de een niet om af te dingen tot de prijs die jij voor dat product wil betalen, dan lukt het vast even verderop wel!

Praktische informatie

Accommodaties

Camping
Het is mogelijk om in Tunesië te kamperen, maar je moet wel rekening houden met het feit dat de campings in de zomermaanden bezet worden door de studenten die drie maanden vakantie hebben. De kampeerterreinen bevinden zich meestal bij jeugdherbergen of hotels.

Hotel
De hotels in Tunesië worden met sterren aangeduid. Deze krijgt een hotel bij opening toegekend. Er kunnen grote verschillen bestaan tussen hotels met een zelfde aantal sterren. Bijvoorbeeld: Een slecht onderhouden hotel blijft altijd het bij de opening toegekende aantal sterren houden.

Jeugdherberg
Verspreid over het land tref je ongeveer twintig jeugdherbergen aan. Om hier te kunnen slapen moet je lid zijn van de internationale jeugdherbergorganisatie.

Elektriciteit

Het grootste deel van Tunesië heeft 220 volt. Past je stekker nou niet in het stopcontact, dan kun je bij het hotel of in de winkel een tussenstekker kopen.

Feestdagen

20 maart
Feest van de Onafhankelijkheid

21 maart
Feest van de Jeugd

9 april
Dag van de Martelaren

25 juli
Dag van de Republiek

13 augustus
Dag van de Vrouw

7 november
Feest van de overname van de regering door Zine El Abidine Ben Ali in 1987

Fotografie

Net als in veel andere landen is het verboden om op plaatsen te fotograferen die voor militaire doeleinden worden gebruikt. Vrouwen vinden het niet altijd leuk om gefotografeerd te worden omdat ze bang zijn voor het ‘boze oog’.

Kinderen

De badplaatsen in Tunesië zijn geschikt voor een vakantie met kinderen. Hier kunnen kinderen zich niet alleen vermaken aan het strand en in het water, maar ook in de omgeving is vaak een speeltuin of waterpretpark.

Kleding

Vergeet niet om een pet of andere bescherming voor je hoofd mee te nemen. In het voor- en najaar is het bovendien aan te raden om een vest of trui mee te nemen.

Openingstijden

Overheidsgebouwen zijn in het weekend gesloten. De meeste musea zijn op maandag gesloten. Onderstaande openingstijden zijn onder voorbehoud. Tijdens de ramadan zijn er afwijkende openingstijden.

Bank: in de zomer maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 12.30 uur in de winter maandag t/m donderdag van 8.00 tot 11.30 uur en van 14.00 tot 17.00 uur vrijdag van 8.00 tot 11.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur

Museum: in de zomer van 9.00 tot 12.00 uur en van 15.00 tot 18.30 uur in de winter van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.30 uur

Postkantoor: in de zomer van 7.30 tot 13.30 uur en op zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur

De meeste winkels in de soek zijn vrijdag- en zondagmiddag gesloten.

Reistijd

Wat de beste reistijd is hangt af van je plannen. De natuur is op zijn mooist in het voorjaar. In juli en augustus is het eigenlijk te warm om wat van het land te gaan bekijken. De winterperiode is ideaal om het zuiden te verkennen.

Tijdsverschil

Tunesië ligt in dezelfde tijdszone als Nederland. Sinds 2005 heeft Tunesië ook een winter- en zomertijd en is er geen tijdsverschil meer.

Datum artikel: 1-11-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Tunesië Informatie

ATP vakanties