vakantie informatie

Tsjechië Informatie

Sinds de omwenteling in 1989 ontdekken steeds meer mensen het oosten van Europa. Vooral Tsjechië is een zeer populaire vakantiebestemming geworden. En terecht, want het land biedt ontzettend veel op verschillende gebieden. Naast het overbekende kristalwerk en de vriendelijke bevolking heeft het land voor de actieve vakantieganger een scala aan prachtige natuurgebieden waar je kunt fietsen, wandelen, kanoën of skiën. Het Reuzengebergte is zo’n plek waar je in de winter goed kunt skiën en in de zomer kunt mountainbiken of bergbeklimmen. Voor de cultuurliefhebber is de zeer rijke cultuur van Tsjechië een absolute must. Oude kastelen, schilderachtige stadjes als Česk? Krumlov en Telč en natuurlijk de historische hoofdstad Praag, maar ook het minder bekende Moravië, maken van Tsjechië, zowel in de zomer als in de winter, hèt vakantieland bij uitstek.


Het land

Geografie

Tsjechië ligt in Midden-Europa, ingeklemd tussen Oostenrijk, Duitsland, Polen en Slowakije. Met een oppervlakte van 78.863 km² is het land twee keer zo groot als Nederland. De grenzen worden vooral bepaald door bergketens. Zo vormt het Reuzengebergte (Krkono?e) de grens met Polen, het Bohemerwoud (?umava) die met Oostenrijk en de Witte Karpaten (Bile Karpaty) de grens met Slowakije.

Tsjechië is grofweg op te delen in twee gebieden. Het westelijke gedeelte heet Bohemen, waarvan Praag en Pilsen de grootste steden zijn. Het gebied wordt gekenmerkt door de rivier de Moldau (Vltava), mooie natuurgebieden, kastelen en een aantal vermaarde kuuroorden in het noordwesten. Het oostelijke landsdeel van Tsjechië is het kleinere Moravië met Olomouc en Brno als grootste steden. Ook in Moravië zijn veel kastelen te vinden, maar daarnaast bepalen vooral de glooiende heuvellandschappen, onderaardse druipsteengrotten en de rivier Morava het landsdeel.

Klimaat

Hoewel Tsjechië niet aan zee ligt, wordt het klimaat beinvloed door westelijke oceaanwinden. Daardoor zijn, vooral in het westen van het land, de verschillen tussen zomer- en wintertemperaturen niet heel erg groot. In het oosten van het land is meer sprake van een landklimaat, waarbij oostelijke winden, met name in de winter, de overhand krijgen. De meeste neerslag valt in de drie zomermaanden. In juli, de warmste maand van het jaar, schommelt de gemiddelde temperatuur tussen de 18 en 21ºC. De koudste maand is januari, met een gemiddelde van -5 tot -11ºC. De droogste Tsjechische gebieden zijn Midden-Bohemen en Zuid-Moravië. De grootste verschillen met het Nederlandse klimaat zijn de minder krachtige wind en de grotere sneeuwval.

Natuur

Planten
Door haar centrale ligging heeft Tsjechië een veelzijdige plantenwereld. Een derde van het landoppervlak bestaat uit bos. De middelgebergtes zijn dichtbebost en bestaan voor driekwart uit naaldbomen. De rest van de Tsjechische bossen is gemengd of bestaat alleen uit loofbomen. Verder zijn veel gebieden geschikt voor de teelt van appels, peren en ander fruit en is de kalkrijke grond een goede bodem voor planten als de wijnstok.

Dieren
Veel dieren die vroeger in Tsjechië leefden zijn inmiddels verdwenen. In buurland Slowakije komen beren, herten en wilde katten nog wel voor, maar in de Tsjechische bossen leven tegenwoordig alleen nog vossen, hazen en andere kleine dieren. In de hooggelegen gebieden komen gemzen, moeflons, bergmarmotten en bijzondere vogels voor en op de grens met Slowakije, in de Karpaten, leven marters, wilde zwijnen, lynxen en wolven. Het natuurreservaat bij Kutná Hora biedt plaats aan witte herten, die elders in Europa uitgestorven zijn. Verder leven in de Tsjechische wateren verscheidene watervogels en vissen, waarvan de karper, forel, snoek en paling de bekendste zijn.

Bevolking

Bevolking

In Tsjechië wonen ongeveer 10,3 miljoen mensen, wat neerkomt op 130 inwoners per km². Tweederde van de bevolking woont in een stad. Het dichtstbevolkt zijn de industriegebieden van Noord- en Midden-Bohemen, de omgevingen van Brno en Ostrava (Moravië) en Praag met 1,2 miljoen inwoners. Omdat het sterftecijfer iets hoger ligt dan het geboortecijfer en Tsjechië geen immigratieland is, neemt de bevolking nauwelijks toe.

Van de Tsjechische bevolking ziet 81% zichzelf echt als Tsjech, maar 13% ziet zichzelf eerder als Moraviër. Daarnaast is 3% van de bevolking Slowaaks. Ook wonen in Tsjechië Polen, Hongaren en Duitsers, maar die groepen maken ieder niet meer dan 0,5% van de bevolking uit. De zigeuners (Romani) die in Tsjechië leven vormen een minderheid. Hoewel het land officieel 300.000 zigeuners telt, zijn het er in werkelijkheid veel meer. Deze bevolkingsgroep wordt nog steeds gediscrimineerd, maar onder druk van de Europese Commissie probeert de Tsjechische regering de situatie van de zigeuners te verbeteren.

Religie

Vroeger was het overgrote deel van de Tsjechen rooms-katholiek. Nu hangt ongeveer 39% van de Tsjechen het rooms-katholieke geloof aan. Eenzelfde percentage Tsjechen is ongelovig. Verder kent het land kleine groepen protestanten, hussieten en oosters orthodoxe gelovigen.

Cultuur

Traditie
Tsjechië is een land van folklore en tradities. Er worden regelmatig folkloristische evenementen en feesten georganiseerd. Christelijke feesten als kerst en Pasen staan bol van de tradities. Verder vieren de Tsjechen ook sinterklaas, al is het wel minder uitgebreid dan in Nederland. Bovendien wordt de Tsjechische Sinterklaas begeleid door een duivel.

Kunst
Naast talloze musea met architectuur, schilder- en beeldhouwkunst, zijn op het platteland van Bohemen en Moravië nog steeds veel traditioneel gebouwde huizen te vinden. In de omgeving van Hola?ovice in het Boheemse Woud hebben verscheidene dorpjes hun oorspronkelijke karakter behouden. En ook in Noordoost-Bohemen zijn veel voorbeelden van volksarchitectuur te vinden. Sommige streekmusea hebben collecties met volkskunst, maar er zijn ook een groot aantal openluchtmusea waar nog complete dorpen te zien zijn. Verder zijn er in Tsjechië talrijke musea die uitsluitend aan de kunstnijverheid gewijd zijn.

Geschiedenis

Geschiedenis

De geschiedenis van de Tsjechen wordt gekenmerkt door onderdrukking, opstanden en oorlogen. Vanaf de 5e eeuw na Christus bewoonden Tsjechische stammen het gebied rond de rivier de Moldau. Samen met de Slowaken vormden de Tsjechen vanaf de 9e eeuw het Groot-Moravische Rijk, maar door de komst van de Magyaren (Hongaren) viel het rijk in de 10e eeuw al uiteen. Eeuwenlang werd de Tsjechische bevolking geregeerd door verscheidene koningen van verschillende Europese vorstenhuizen. Het Boheemse Koninkrijk kende periodes van economische en culturele bloei, maar ook van religieus-nationalistische opstanden. Vanaf 1620 werden de bewoners van Bohemen en Moravië onderdrukte inwoners van het Habsburgse Rijk. In de 19e eeuw bloeide het Tsjechisch nationalisme opnieuw op. De Tsjechen grepen hun kans na het uiteenvallen van het Habsburgse Rijk. Op 28 oktober 1918 riepen ze, samen met de Slowaken, de onafhankelijke Tsjechoslowaakse Republiek uit.

Duitse bezetting
Hitlers expansiedrift maakte uiteindelijk een einde aan de jonge democratie. Op de conferentie van Munchen in 1938 kreeg Hitler Engeland en Frankrijk zover dat zij hem toestemming gaven het Sudetenland, waar een grote groep Duitsers woonden, in te nemen in ruil voor vrede. In maart 1939 bezetten Duitse troepen de rest van Tsjechoslowakije. Evenals veel andere landen heeft Tsjechoslowakije zwaar te lijden gehad onder de nazi-terreur. In Theresienstadt (Terezín) was een doorvoerkamp, van waaruit duizenden Tsjechische joden op transport werden gesteld naar de vernietigingskampen. In mei 1945 werd het land bevrijd door voornamelijk Russische troepen. De wandaden van de nazi’s werden bestraft met het uitwijzen van de 3 miljoen Duitsers. In 1948 werd Tsjechoslowakije opnieuw onderworpen aan een vreemde macht. Hoewel de Tsjechoslowaakse Communistische Partij formeel de touwtjes in handen had, werden belangrijke beslissingen genomen in Moskou. Toen in 1968 een periode van liberalisering, de Praagse Lente genoemd, plaatsvond, maakten de tanks van de andere landen van het Warschaupact, met uitzondering van Roemenië, daar een einde aan. Het regime werd strenger en de Tsjechoslowaken trokken zich massaal terug in de prive-sfeer. Na verschillende gebeurtenissen in Oost-Europa begonnen de Tsjechoslowaken in november 1989 massaal te protesteren tegen het communistische bewind. De regering trad af en voormalig dissident Václav Havel werd president van de nieuwe republiek. Als gevolg van toenemende tegenstellingen en spanningen werd Tsjechoslowakije uiteindelijk opgesplitst. Op 1 januari 1993 was de Tsjechische Republiek een feit.

Politiek en Economie

Politiek

De officiële benaming van Tsjechië is de Tsjechische Republiek (Česká Republika), welke bestaat uit 14 disctricten. Aan het hoofd staat een president, maar de wetgevende macht ligt bij de twee kamers van het parlement: de senaat met 81 leden en het huis van afgevaardigden met 200 leden. Tsjechië is lid van de Raad van Europa en sinds 1999 van de NAVO en trad in 2004 toe tot de Europese Unie.

Economie

Hoewel de Tsjechen van oudsher agrariërs zijn, hebben de talrijke delfstoffen in de vorige eeuw voor een snelle opkomst van de zware industrie gezorgd. De belangrijkste mijnbouwgebieden liggen in Noord-Bohemen en rond Ostrava. Daarnaast is de machine- en wapenindustrie in Tsjechië van relatief grote omvang. Na de Tweede Wereldoorlog werd de chemische industrie meer ontwikkeld en tegenwoordig werkt het grootste deel van de bevolking in de dienstensector. Oudere Tsjechische producten als textiel, glas en kristal worden nog steeds gemaakt en ook de productie van bier zorgt voor veel werkgelegenheid.

Eten en Drinken

Eten

De eetcultuur van de Tsjechen is niet verfijnd. Men houdt van stevige kost, zoals een flink stuk vlees met vette jus en gekookte aardappelen, friet of knedlíky (knoedels). Vooral varkens- en rundvlees zijn populair. Vis wordt in mindere mate geserveerd. Voor de Tsjechen zijn wild, gevogelte en vis vrij uitzonderlijke delicatessen. Zo eten Tsjechen tijdens het traditionele kerstdiner altijd karper. De Boheemse keuken vertoont overeenkomsten met de Zuid-Duitse en Oostenrijkse keuken. Zuurkool met worst of spek kan het hele jaar door besteld worden. Aardappelen, patat, knoedels of rijst begeleiden de vette maaltijd. In Moravië worden bij vleesgerechten ook kleine aardappelpannenkoekjes geserveerd. Deze worden gefrituurd, zoals dat ook vaak met champignons, bloemkool en kip gebeurt. Verder zijn ingemaakte groenten als kool, paprika en ui populair. Veel restaurants,

vooral in toeristische plaatsen, hebben de kaart inmiddels uitgebreid met verse salades en internationale gerechten.
Deegwaren zoals zoete knoedels worden ook als dessert geserveerd. Vooral warme knoedels met fruit en pannenkoeken met jam, kwark of yoghurt zijn geliefd èn lekker.

Drinken

Een lekker biertje kun je in Tsjechië overal drinken. Pilsner Urquell, Staropramen en Budvar zijn erg bekend. De bieren zijn verdeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van de soort en het alcoholpercentage. De meest gebruikelijke zijn 12 en 13, waarin bieren met 4 à 5 procent alcohol zijn opgenomen.
Daarnaast wordt er in Tsjechië steeds meer wijn gemaakt. Vooral de Moraviërs zijn dol op wijn. De meeste Tsjechische wijn komt dan ook uit hun landsdeel, zoals de Frankovka en de witte Rulandske. Sterke dranken als wodka, slivovice (een pruimenjenever uit Moravië), meruňkovice (abrikozenjenever) en Becherovka (kruidenlikeur uit Karlovy Vary) worden eveneens veel gedronken. Maar ook niet-alcoholische dranken zijn overal verkrijgbaar.

Vervoer

Naar Tsjechië

Je kunt op allerlei manieren naar Tsjechië reizen, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan de auto. Het is namelijk prima te doen via de snelle Duitse autobahn.

Auto
Wanneer je met de auto naar Tsjechië rijdt, heb je een geldig internationaal rijbewijs en de groene kaart nodig. De snelste en handigste routes gaan door Duitsland. Het is verplicht een tolvignet te kopen. Deze zijn te koop aan de grens en bij een aantal postkantoren en benzinestations.

Bus
Eurolines verzorgt busreizen naar Praag en Brno. De reis naar Praag duurt 20 uur. Ook rijdt er vanuit Nederland een fietsbus naar Praag (Oad Cycletours, Bizz). Verder bieden verscheidene reisorganisaties georganiseerde busreizen naar Tsjechië aan.

Trein
De treinverbindingen tussen Amsterdam en Praag laten te wensen over. Een treinreis naar Tsjechië duurt minimaal 12 uur met een aantal overstappen. Echter, met een speciaal weekendticket kun je in weekenden relatief goedkoop door Duitsland treinen.

Vliegtuig
Met het vliegtuig ben je binnen twee uur in Tsjechië. Verschillende maatschappijen hebben verbindingen tussen Amsterdam of Brussel naar Praag. Goedkope vluchten boek je via easyJet (je vertrekt dan wel vanaf het Duitse Keulen) of SkyEurope die vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Praag vliegt.

In Tsjechië

Tsjechië heeft een goed vervoersnetwerk. Bijna alle plaatsen zijn goed per bus en trein te bereiken. Tip: Vanuit de trein zie je plaatsen waar je zelf niet snel zou komen. Het openbaar vervoer in de steden is goed. Ook autorijden is prima te doen in Tsjechië. Er zijn voldoende autoverhuurbedrijven aanwezig, waaronder een aantal internationale. Verder kun je in Tsjechië relatief goedkoop van Praag naar steden als Ostrava en Brno vliegen en kun je in de zomer boottochten maken over de Tsjechische rivieren.

Bezienswaardig

Bezienswaardig

Praag
De Tsjechische hoofdstad is de meest bezochte attractie van het land en dat is te merken. Vooral in de lente- en zomermaanden is het dringen geblazen op de Karelsbrug en voor de astronomische klok op het oude stadsplein. Desondanks is er zoveel moois te zien in deze bijna sprookjesachtige stad, dat een bezoek aan Praag altijd de moeite waard is!

Česky Krumlov
Dit romantische Zuid-Boheemse dorp aan de Moldau is door UNESCO tot monument verklaard en heel fraai gerestaureerd. De rivier slingert door het dorp waarvan de huizen met de rode daken een schilderachtige aanblik bieden. Leuke restaurants en bars bieden in deze fantastische omgeving genoeg te eten en drinken aan.

Karlovy Vary
Dit kuuroord ligt prachtig in de heuvels van noordwestelijk Bohemen. De Duitse benaming van de stad is Karlsbad. In de stad en in de omgeving ontspringen ongeveer 80 warme bronnen. Deze leveren het geneeskrachtige zout- en zwavelhoudende water opdat vooral op de spijsvertering en de stofwisseling een gunstige werking heeft. Dit water bracht het kuuroord zijn internationale faam.

Telč
De Tsjechische (en Slowaakse) architectuur laat zich kenmerken door marktpleinen die worden omzoomd door huizen en arcaden uit de Renaissance en de barok. Het is een kenmerk dat vrijwel alle steden en dorpen in Tsjechië en Slowakije met elkaar gemeen hebben. Deze manier van stadsplanning is misschien wel het beste te zien in het Zuid-Moravische Telč.

Olomouc
Deze stad was ooit de tweede stad van het Boheemse Koninkrijk. Tegenwoordig is Olomouc een provinciestad met een grote universiteit. Het historische centrum is een zeker een bezoek waard, vooral voor liefhebbers van barokarchitectuur en van de bouwkunst van de 19e eeuw. Olomouc heeft diverse grote pleinen en verscheidene fonteinen, waar het in de zomer heerlijk vertoeven is.

Brno
Met ruim 385.000 inwoners is Brno de grootste stad van Moravië en de tweede stad van Tsjechië. De stad heeft een relatief klein historisch centrum, maar wel veel winkels en een heuse burcht. Vooral liefhebbers van 20e-eeuwse bouwkunst kunnen hier hun hart ophalen. Verder heeft ook Brno een universiteit.

Karlštejn
Dit indrukwekkende slot ligt op een rots, op ongeveer 25 kilometer ten zuidwesten van Praag. De burcht is op verschillende niveaus gebouwd. Er zijn keizerlijke vertrekken en verschillende kapellen, maar het hoogtepunt is de hoofdtoren, die vijf verdiepingen telt en vroeger alleen over een ophaalbrug te bereiken was.

Moravische Karst
Over een lengte van ongeveer 25 kilometer strekt zich ten noorden van Brno een 10 kilometer breed natuurgebied uit. Deze heuvelachtige streek is dicht bebost en de bodem bestaat uit kalksteen. De streek is rijk aan druipsteengrotten, gangenstelsels en ondergrondse meren.

Stranden en Actief

Actief

Bergsport
Het Reuzengebergte, het Boheemse Woud en de Beskiden zijn erg geschikt voor deze sport. Ook grillige zand- en kalksteengebergten, zoals het Boheems Paradijs (Česk? raj) zijn voor klauteraars een uitdaging. Neem zelf klimuitrusting mee, want huren kan alleen in het hoogseizoen.

Fietsen
Er wordt de laatste jaren steeds meer gefietst in Tsjechië, maar veel reparatiewerkplaatsen zijn er nog niet, dus neem zelf voldoende gereedschap en reserveonderdelen mee. Afgezien van de snelwegen mag op alle wegen worden gefietst. Met het oog op kuilen in het wegdek en de vele straten met kinderhoofdjes is een mountainbike zeker aan te raden.

Wandelen/hiken
In de Tsjechische bossen en natuurgebieden staan op borden veel wandelroutes aangegeven. Aan het begin van de tocht wordt de duur van de wandeling vermeld en soms is er een kaart afgebeeld. Met name in de berggebieden zijn veel van dit soort wandelroutes uitgezet.

Watersport
De talrijke meren, rivieren en beken van Tsjechië lenen zich uitstekend voor het beoefenen van watersport. Met name de grote Boheemse stuwmeren in de Moldau zijn geliefd bij watersporters. In veel toeristische plaatsen zijn roei- en motorboten te huur.

Wintersport
Wintersporters hebben een ruime keuze uit skigebieden van alle gradaties. De meest bezochte skigebieden in Tsjechië zijn het Reuzengebergte, het Boheemse Woud, de Beskiden en de Jeseníky.

Communicatie

Communicatie

In Tsjechië zijn voldoende mogelijkheden om te communiceren. Je kunt in een openbare telefooncel bellen met behulp van een internationale telefoonkaart. Deze zijn te koop bij de kiosk of het postkantoor. Mobiel bellen is mogelijk indien je eigen telefoonnetwerk is aangesloten op het netwerk van Tsjechië. In bijna elke stad is tegenwoordig wel een internetcafe te vinden en anders is er altijd een postkantoor waar vandaan je een kaartjes kunt sturen.

Taal

In Tsjechië wordt Tsjechisch gesproken, een taal die je niet zomaar even leert. In grote steden en toeristische plaatsen kun je je goed verstaanbaar maken met Duits (oudere Tsjechen) en Engels (jongere Tsjechen). Maar er zijn nog best veel Tsjechen die geen andere taal machtig zijn dan hun eigen en Russisch, dus het kan geen kwaad een zakwoordenboek mee te nemen.

Media

Tsjechië heeft drie nationale televisiekanalen. In hotels kun je vaak ook buitenlandse (Duitse) zenders bekijken. Nederlandse kranten zijn veelal verkrijgbaar bij de kiosk, al zijn ze dan wel een paar dagen oud.

Douane

Reisdocumenten

Om Tsjechië binnen te komen heb je een geldig paspoort nodig dat op de dag van vertrek nog minstens drie maanden geldig is. Bezoekers met een West-Europese nationaliteit mogen maximaal 90 dagen in het land blijven. Kinderen vanaf vijftien jaar hebben hun eigen paspoort nodig.

In- en uitvoer

De volgende producten mogen zonder aangifte in- of uitgevoerd worden: 200 sigaretten of 50 sigaren, een liter sterke drank of wijn, 500 gram koffie en 50 milliliter parfum.

Gezondheid

Gezondheid

Een bezoek aan Tsjechië brengt geen speciale gezondheidsrisico’s met zich mee.

Gehandicapten

De voorzieningen voor gehandicapten zijn in Tsjechië niet al te best. Voor reizigers met een rolstoel is reizen met het openbaar vervoer in feite onmogelijk. Alleen in Praag is het centraal station op rolstoelgebruikers ingesteld, evenals de luxere hotels in de hoofdstad. Ook zijn de stoepen er verlaagd bij belangrijke oversteekplaatsen. En hoewel sommige Tsjechische musea en theaters toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, zijn restaurants meestal ontoegankelijk door alle trappetjes.

Drinkwater

Het kraanwater is in Tsjechië niet altijd drinkbaar. Voor de zekerheid kun je beter water in de supermarkt kopen.

Geldzaken

Geldzaken

In Tsjechië wordt met de kroon (Kc) betaald, maar de euro wordt vaak ook geaccepteerd. Je kunt geld wisselen bij een bank of wisselkantoor, maar pinnen kan tegenwoordig ook overal. Creditcards worden geaccepteerd in veel winkels, hotels en restaurants.

Fooi

In Tsjechië betaal je vaak voor servicekosten in restaurants en bars. Het is dus niet verplicht een bepaalde fooi te geven, maar als je een goede avond hebt gehad mag het natuurlijk wel.

Afdingen

Het is niet gebruikelijk om af te dingen in Tsjechië.

Praktische informatie

Accommodatie

Het vinden van accommodatie in Tsjechië kan soms best moeilijk zijn, met name in het hoogseizoen. Het is dan ook aan te raden om te reserveren, vooral in Praag. Er zijn in Tsjechië volop hotels, hostels, herbergen, appartementen en bungalows te vinden in alle prijsklassen, maar kamperen is toch wel heel leuk. Tsjechen doen het zelf ook graag. De meeste campings zijn open van 1 juni tot 15 september. Ook zijn er campings waar voor weinig geld een eenvoudig hutje te huren is.

Elektriciteit

Het elektriciteitsnetwerk van Tsjechië bedraagt 220 V.

Feestdagen

1 januariNieuwjaar
1 mei
Dag van de Arbeid
8 mei
Bevrijdingsdag
5 juli
Dag van de Slavonische Apostelen
6 juli
Dag van Jan Hus
28 oktober
Onafhankelijkheidsdag
25 en 26 december
Kerstmis

Op deze dagen zijn winkels, postkantoren, banken en andere instellingen gesloten.

Openingstijden

Postkantoren
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur. In grote steden soms tot 20.00 uur. Op zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur.

Banken

Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 14.00 uur.

Winkels

Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot
12.00 uur. In kleine plaatsen sluit men vaak tussen 12.00 en 14.00 uur.
Er zijn steeds meer winkels met ruimere openingstijden.

Musea, kastelen, enz.
Maandag vaak gesloten. De rest van de week meestal geopend van 10.00
tot 17.00 uur. De meeste kastelen zijn gesloten van november t/m maart.

Kerken

In Praag is alleen de kathedraal van St.-Vitus elke dag open. Over het algemeen zijn kerken alleen tijdens de mis te bezoeken.

Reistijd

Wie zich niet tot Praag wil beperken, kan Tsjechië het beste in de periode van april tot eind september bezoeken. Praag is het hele jaar door goed te bezoeken. Juist in de maanden januari, februari en maart is het veel minder druk dan in de lente- en zomermaanden.

Veiligheid

Tsjechië is over het algemeen een veilig land voor toeristen. Toch wordt er op bepaalde plekken veel gerold. Daar is het centraal station van Praag berucht om, maar ook in trams gebeurt zakkenrollen regelmatig. Pas dus goed op je spullen.

Datum artikel: 28-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Tsjechië Informatie

ATP vakanties