vakantie informatie

Suriname Informatie

Het regenwoud van Suriname behoort tot de mooiste en meest ongerepte ter wereld. Je zult versteld staan van de prachtige planten en bomen en misschien zie je zelfs kaaimannen en anaconda’s. In de jungle leven indianen- en bosnegerstammen op traditionele wijze. Vanuit een korjaal (boomstamkano) kun je goed zien hoe het leven zich op en om het water afspeelt. De hoofdstad Paramaribo is een gemoedelijke stad, waar je nog vele gebouwen uit de koloniale tijd ziet. Suriname is een land waar vele culturen samenleven. Elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen kleurrijke gebruiken en festiviteiten. Witte parelstranden vind je overigens nauwelijks in dit Zuid-Amerikaanse land, maar al het andere dat het land te bieden heeft, maakt je reis ongetwijfeld tot een indrukwekkende belevenis die je niet snel zult vergeten.

Het land

Geografie

Suriname ligt in het noorden van Zuid-Amerika. Het land grenst in het noorden aan de Atlantische Oceaan, in het westen aan Frans-Guyana, in het zuiden aan Brazilië en in het oosten aan Guyana. Suriname bestaat van noord naar zuid uit vier verschillende landschappen. Achter het noordelijke kustgebied liggen moerassen, mangroves en lagunes, daarachter vind je savannes. Het grootste gedeelte van het land bestaat uit tropisch regenwoud.


Klimaat

Suriname heeft een tropisch klimaat. Het is er heet en vochtig. De gemiddelde temperatuur is 27 °C. Er zijn twee regenseizoenen.
Het korte regenseizoen valt in december en januari, het lange regenseizoen is van april tot en met juli. Soms gaat dit gepaard met ‘sibibusi’, hevige regenbuien.
De droge periodes (februari en maart, augustus tot en met november) vormen de beste tijd voor een bezoek aan Suriname.

Natuur

Ongeveer 80% van het landoppervlak bestaat uit tropische regenwouden. De jungle van Suriname behoort tot de meest ongerepte ter wereld. Je vindt er meer dan 300 verschillende soorten bomen en vele dieren en planten.

Planten

Fruit-, brood-, cacao- en cashewbomen zijn slechts enkele soorten bomen die je in Suriname zult zien. Daarnaast zijn er onder meer ook zestig verschillende soorten palmbomen en tal van kleurrijke planten als de palulu, orchidee en passiebloem. De meest bekende bloem is de fajalobi, wat gepassioneerde liefde betekent.

Dieren

Vier verschillende soorten zeeschildpadden leggen tussen februari en juli hun eieren op de stranden in het Marapica-gebied. Ook komen in Suriname kaaimannen, slangen, vele vogels (onder andere flamingo’s, ibissen), tapirs, vlinders, wilde zwijnen, herten, apen en jaguars voor.

Bevolking

Bevolking

Suriname heeft ongeveer 490.000 inwoners, die uit uiteenlopende delen van de wereld afkomstig zijn. De oorspronkelijke bewoners zijn de indianen. De meeste van hen leven in de binnenlanden. Daar wonen ook de bosnegers, afstammelingen van de marrons (gevluchte slaven).

Andere bevolkingsgroepen in Suriname zijn: creolen (kinderen van slaven die in de kolonie zijn geboren), Javanen, Hindoestanen, Europeanen, Chinezen, Libanezen en inwoners uit (Frans-) Guyana. ReligieEr zijn veel verschillende religies in Suriname: Hindoestaans (27%), protestants (25%), rooms-katholiek (23%), islamitisch(20%) en inheemse religies (5 %).

Cultuur

De culturele diversiteit in Suriname is groot. Elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen gebruiken, tradities en geloof. De Javanen brachten hun islamitische geloof mee, de Chinezen hebben een eigen markt in Paramaribo en de Hindoestanen introduceerden het lichtfeest Divali. Het Suriname dat we kennen van bijvoorbeeld het Kwakoefestival, herken je terug in onder meer gebruiken van de Creolen. Denk bijvoorbeeld aan de kleurrijke koto, de traditionele klederdracht van Creoolse vrouwen. Typisch Surinaams is het Wintigeloof, het geloof in geesten. Met rituelen worden de geesten gunstig gestemd en onheil afgeweerd.

Geschiedenis

Geschiedenis

Op basis van archeologische vondsten wordt aangenomen dat er al zo’n 10.000 jaar geleden mensen in Suriname kwamen wonen. Zeker is dat de Arawak-indianen zich rond 500 voor Christus in Suriname vestigden.
In 1100 na Christus kwamen ook de Karaiben-indianen naar Suriname. Aan het eind van de 15e eeuw arriveerden de eerste Spaanse ontdekkingsreizigers, maar pas in 1593 werd het land door Domingo de Vera geclaimd als Spaans grondgebied. Suriname kwam vervolgens in handen van de Britten, die er de eerste suikerplantages stichtten.
De kolonie werd in 1667 overgedragen aan Nederland, in ruil voor Nieuw-Amsterdam (het latere New York). De West-Indische Compagnie haalde in de loop der eeuwen talloze slaven uit Afrika om ze in de suiker-, tabak-, cacao- en koffieplantages te laten werken. De plantagehouders in Suriname stonden als zeer wreed bekend. De slaven die wisten te ontvluchten naar het onbegaanbare binnenland, werden marrons genoemd.
In 1863 werd de slavernij afgeschaft. De blanken gingen elders in de wereld op zoek naar goedkope arbeidskrachten, onder andere in India, China en Java.

Zelfstandige republiek

Suriname stond onder gezag van een door de Nederlandse regering benoemde gouverneur. In 1954 werd het land een autonoom rijksdeel. In de jaren zeventig werd vanuit Nederland gepleit voor dekolonisatie, in Suriname zelf waren de meningen verdeeld. Suriname was arm en de werkloosheid was hoog. Velen vestigden zich in Nederland.
Op 25 november 1975 werd Suriname een zelfstandige republiek. De werkloosheid werd echter niet opgelost en het land had te lijden onder corrupte ambtenaren en politici.
In februari 1980 greep Desi Bouterse de macht. Aanvankelijk werd de revolutie verwelkomd, maar al snel groeide het verzet tegen Bouterses strakke hand van regeren.
De legerleider liet in december 1982 na een volksopstand vijftien tegenstanders van zijn regime vermoorden: de beruchte Decembermoorden.
Het junglecommando onder leiding van Ronnie Brunswijk bood verzet tegen Bouterse. Dit leidde in 1987 tot democratische verkiezingen.
In 1990 pleegt Bouterse opnieuw een staatsgreep, maar de verkiezingen gaan een jaar later wel gewoon door. Bouterse neemt in 1992 ontslag, maar blijft achter de schermen actief. De politieke situatie is sinds de verkiezingen van 2000 gestabiliseerd.

Politiek en Economie

Politiek

Suriname heeft een parlementair-presidentieel systeem. De president wordt door De Nationale Assemblee (DNA) gekozen voor een termijn van vijf jaar. Hij is zowel staatshoofd als regeringsleider. De huidige president is Ronald Venetiaan.
De DNA, het parlement, bestaat uit 51 leden, die eveneens voor vijf jaar wordt gekozen. De Staatsraad is te vergelijken met de Eerste Kamer. Deze raad bestaat uit de president en vertegenwoordigers van vakbonden, werkgevers, het leger en de politieke partijen in de DNA. Bij elkaar heeft de Staatsraad vijftien leden.

Economie

De Surinaamse economie leunt sterk op de export van bauxiet. Daarnaast wordt er geld verdiend met bosbouw, olie, natuursteen en visserij. Meer dan de helft van de inwoners is werkzaam voor de overheid. Suriname heeft in de jaren negentig te kampen gehad met grote inflatie. Per 1 januari 2004 is daarom de Surinaamse gulden ingewisseld voor de Surinaamse dollar.
Veel Surinamers ‘hosselen’. Ze proberen wat bij te verdienen om hun salaris aan te vullen.

Eten en Drinken

Eten

Op bezoek gaan bij een Surinaamse familie en niet eten, bestaat niet. Gasten schuiven gezellig aan en krijgen een bord BB met R (bruine bonen met rijst) of roti.
De Surinaamse keuken is een mix van lokale, Afrikaanse, Aziatische en westerse ingrediënten. Aan vers fruit geen gebrek: mango’s, papaja’s, passievruchten en ananas zijn slechts enkele soorten. Enkele typisch Surinaamse gerechten zijn:
Bakabana gebakken banaan
Bakkeljauw gedroogde vis
Kouseband een soort lange sperziebonen
Pom een gerecht van knol, knip en sinaasappelsap
Pindasoep soep gemaakt van pindakaas, kip en gezouten vlees
Roti een platte pannenkoek gevuld met kip, gestoofde aardappelen en groenten
Saoto kippensoep met onder meer kool, selderie, aardappels en ei

Drinken

Het lokale bier is Parbobier, de lokale rum heet Borgoe-rum. Aan vruchtensappen, frisdrank en limonade is geen gebrek. Dawet is een drankje van kokosmelk en citroengras.

Vervoer

Naar Suriname

Tot 2006 hadden de Nederlandse KLM en de Surinaamse SLM het monopolie op rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam en Paramaribo.
Inmiddels biedt ook Martinair vluchten naar Suriname aan. De vlucht duurt ongeveer negen uur.

In Suriname

Er rijden geen treinen en in het binnenland gaat het vervoer per boot of vliegtuigje.

Auto
In Suriname rijdt men links, een erfenis uit de tijd dat het land een Britse kolonie was. Overigens zijn er ook auto’s met het stuur aan de linkerkant. Je kunt een auto huren bij grote maatschappijen als Hertz, maar dat is tamelijk prijzig. Goedkoper zijn de lokale verhuurders, maar daar zijn de auto’s weer ouder.
De wegen zijn niet overal even goed. Wegmarkeringen, verkeersborden en licht kunnen ontbreken.

Boot
De boot is het aangewezen vervoermiddel als je het binnenland in wilt gaan. Met ponten en korjalen worden veerdiensten uitgevoerd.

Bus
In en om Paramaribo rijden particuliere minibusjes. Zij rijden niet volgens een vaste dienstregeling. Grotere bussen (de jumbo’s) rijden verder en naar enkele plekken in het binnenland.

Fiets
In Paramaribo kun je reguliere en mountainbikes huren.

Taxi
De taxi’s hebben geen meters, onderhandel vooraf over de prijs.

Vliegtuig
Ronduit spectaculair is een vlucht met een Cesna of een ander klein vliegtuigje naar de binnenlanden. De vliegtuigen stoppen op airstrips in de jungle.

Bezienswaardig

De binnenlanden van Suriname zijn werkelijk onbeschrijflijk mooi, maar helaas niet altijd eenvoudig bereikbaar. Steeds meer reisorganisaties bieden speciale reizen door de jungle aan.
Ook in het kustgebied is veel te zien. Hieronder vind je eerst de belangrijkste bezienswaardigheden in districten aan de kust van west naar oost en vervolgens de highlights van de binnenlanden.

Nickerie

Nickerie wordt ook wel de rijstschuur van Suriname genoemd. De hoofdplaats van dit district is Nieuw-Nickerie. Van hieruit kun je een trip maken naar Springlands in Guyana. Meer naar het zuiden kun je een bezoek brengen aan de Blanche Marie waterval.

Paramaribo

Hoofdstad Paramaribo is de enige echte stad van Suriname. De naam is afkomstig van Paramurubo, de naam van een oud Arawak-dorp. Surinamers noemen de stad ook wel ‘foto’, naar Fort Zeelandia. Vanuit dit fort aan de Surinamerivier breidde de stad zich uit.
Fort Zeelandia is nu een museum over de geschiedenis en kunst van Suriname. Paramaribo is een aangename stad. Je vindt er mooie houten gebouwen uit het koloniale tijdperk, kerken en synagogen. Breng ook een bezoek aan de kleurrijke Centrale Markt, de dierentuin en de Palmentuin.

Niet ver van Paramaribo ligt Santigron, een traditioneel marrondorp, waar verschillende bosnegerstammen leven.

Para

Als je van zwemmen houdt, zit je goed in Para. In dit gebied vind je vele kreken met bruin gekleurd water. De bekendste zijn Colakreek, Bersaba and Carolinakreek. Ook ligt in dit gebied de Jodensavanne, in de 17e eeuw gesticht door Portugese Joden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Jodensavanne gebruikt als interneringskamp voor Nazi-sympathisanten. Je kunt er nu de ruines van de synagoge bekijken, een oude begraafplaats en een medicinale bron.
Niet ver van de Jodensavanne ligt Blakawatra. Hier liet Johan Adolf Pengel, Suriname’s eerste Creoolse premier een buitenverblijf bouwen. Deze plek is populair onder dagrecreanten.

Commewijne

De hoofdstad van Commewijne is Nieuw-Amsterdam, vernoemd naar het gelijknamige fort. Commewijne staat bekend om de oude plantages als Meerzorg, Peperpot en Frederiksdorp en vissersdorpen als Pomona, Rust en Werk en Reynsdorp.
Per boot kun je vanaf de Commewijnerivier de oude plantagewoningen zien, maar het gebied leent zich ook goed voor een fietstocht. Je kunt rondleidingen over de plantages krijgen en vaak kun je er ook overnachten.
Op de stranden van Matapica, in het noorden van Commewijne, leggen zeeschildpadden elk jaar hun eieren.

Brokopondo

De grote troef van ‘goudmijngebied’ Brokopondo is het Brownsberg natuurpark. Vanaf het Mazaroniplateau heb je prachtig uitzicht over de jungle en het Brokopondostuwmeer. Er zijn wandelingen naar verschillende watervallen te maken. Op het plateau zelf zijn logeerhuizen waar je kunt overnachten.
Brownsberg is in vergelijking met de rest van de natuurparken eenvoudig te bereiken.

Sipaliwini

Sipaliwini is het district dat we beter kennen als ‘de binnenlanden van Suriname’. Hier is het een en al jungle, watervallen en traditionele dorpjes. Je bereikt het binnenland het best per vliegtuigje, boot en soms de bus.
Een absolute aanrader is het Centraal Suriname Natuurreservaat met de Voltzberg-, Tafelberg- en Eilerts de Haan-natuurreservaten. Het 1,6 miljoen hectare grote gebied is geplaatst op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Vanuit een korjaal heb je vanaf de rivieren goed zicht op het leven van de indianen en bosnegers, dat zich op en om het water afspeelt.
Ook kun je eilanden (Stoelmanseiland bijvoorbeeld) bezoeken. Voor vogelaars is de Raleighvallen een must. In het zuiden van Suriname, langs de grens met Brazilië, wonen onder meer de Wajana- en Akuriostammen. De grootste dorpen in dit gebied zijn Palumeu, Pelelutepu and Kwamalasamutu.

Stranden en Actief

Stranden

De meeste Surinaamse stranden zijn modderbanken en kleigronden. Uitzondering hierop vormen de zandstranden rond de indianendorpen in Galibi in het oosten van het land. In de smalle savannestrook vind je vele kreken met bruin water, waar je ook een lekkere relaxte dag kunt doorbrengen.

Actief

Fietsen
In Suriname kun je leuke fietstochten maken. Bijvoorbeeld door het district Commewijne.

Wandelen
Wandelen is misschien niet het goede woord. Stevige hikes kun je in Suriname wel volop maken.

Watersport
Zwemmen in de Colakreek, vissen aan de kust of kanoën op de rivieren: het kan allemaal.

Communicatie

Communicatie

In het kustgebied is telefoneren geen probleem. In het binnenland zijn slechts enkele plaatsen telefonisch bereikbaar. Bellen vanuit hotels is duur. Je kunt beter een internationale telefoonkaart kopen, waarmee je vanaf ieder toestel zowel lokaal als internationaal kunt bellen.
Mobiel bellen behoort ook tot de mogelijkheden, informeer vooraf bij je provider. Het telefoonnetwerk kan soms overbelast raken. Dat geldt ook voor het internet. Mailen en surfen kun je in zogenaamde internet-walk ins.

Taal

De officiële taal is Nederlands, maar onderling spreken de Surinamer Sranan Tongo. Daarnaast wordt er Hindoestaans, Javaans en Chinees gesproken. Ook zijn er een aantal inheemse talen.

Media

Suriname heeft vijftien radiostations, drie televisiezenders en vier kranten, waarvan een in het Nederlands (De Ware Tijd). Ook kun je er de uitzendingen van de Wereldomroep volgen.

Douane

Reisdocumenten

Voor Suriname heb je een visum nodig. Via de website van het consulaat in Amsterdam kun je een visum aanvragen (www.consulaatsuriname.nl). Op de site wordt stap voor stap uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat en wanneer je je visum op kunt halen.
Personen van 60 jaar en ouder hoeven niet meer vooraf een visum aan te vragen. Zij kunnen het visum aanvragen bij aankomst op vliegveld Zanderij. Dat kost 35 euro en je moet een pasfoto meenemen.

In- en uitvoer

Als je naar Suriname gaat, mag je 400 sigaretten (50 sigaren/ 250 gram tabak) en 1 fles sterke drank invoeren. Op de terugreis zullen de controles in verband met bolletjesslikkers strenger zijn.

Gezondheid

Gezondheid

In Suriname komt malaria voor. Ga vooraf naar de GG en GD om je voor te laten lichten over welke tabletten je hiervoor moet meenemen. Bescherm je goed tegen muggen. Draag in de schemering kleding met lange mouwen en pijpen.
Daarnaast worden vaccinaties tegen DTP (Difterie Tetanus Polio) en Hepatitis A aanbevolen. Blijf je langer dan drie maanden in Suriname, dan worden ook vaccinaties tegen hepatitis B en buiktyfus aanbevolen.
Bilharzia is een infectieziekte die ook in Suriname voorkomt. Larven van de zoetwaterworm dringen het lichaam binnen en leggen er eitjes. De ziekte kan gepaard gaan met hevige koorts en ontstekingen aan de darmwand. Er is geen vaccin tegen, maar er bestaat wel een effectieve behandeling voor. Aangeraden wordt niet te zwemmen of te pootjebaden in gebieden waar Bilharzia voorkomt. Mocht je ziek worden, dan kun je in grote plaatsen bij artsen terecht. In de binnenlanden zijn medische posten ingericht voor medische hulp. Uiteraard neem je een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor mee.
Suriname ligt vlak bij de evenaar en de zon schijnt er erg fel.

Gehandicapten

Suriname is niet echt geschikt voor gehandicapten. De grootste attractie van het land is immers het moeilijk begaanbare regenwoud.

Drinkwater

Je kunt het beste water uit flessen drinken.

Geldzaken

Geldzaken

Sinds 1 januari 2004 heeft de Surinaamse gulden plaatsgemaakt voor de Surinaamse Dollar (SRD). Je kunt geld wisselen bij banken en particuliere wisselkantoren. Traveller’s cheques kun je alleen inwisselen bij de bank. In grote hotels en restaurants kun je betalen met je creditcard en je kunt er geld mee opnemen bij banken. Pinnen is nog geen wijdverbreid verschijnsel.

Fooi

Als het niet bij de rekening is inbegrepen, kun je in restaurants en hotels een fooi van 10 tot 15% geven.

Praktische informatie

Accommodatie

Van hangmat tot resort: in Suriname kun je ‘afzien’ en in luxe wentelen. In steden en dorpen kun je in goedkope hostels en hotels verblijven, in het binnenland zul je veelal kamperen.

Elektriciteit

Het voltage is over het algemeen 110 volt, hoewel er in een aantal grote hotels ook 220 volt is. Stroomstoringen komen geregeld voor. Een zaklamp is daarom handig. Zeker als je de binnenlanden ingaat, omdat daar de stroom wordt geleverd door generatoren.
Op sommige plekken wordt de generator al vroeg in de avond uitgezet.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaar
februari/maart/april Holi Phagwa (Hindoestaans Nieuwjaar)
maart/april Goede Vrijdag
maart/april Tweede Paasdag
1 mei Dag van de Arbeid
1 juli Dag der Vrijheden (afschaffing van de slavernij)
25 november Onafhankelijkheidsdag
25 en 26 december Kerstmis
31 december Oudjaar

Het eind van de islamitische vastenmaand, Id-ul-Fitr, is ook een nationale feestdag. Dit feest wordt niet op een vaste dag gehouden, omdat er wordt gerekend met de maankalender. Het hele jaar door worden er bijzondere festiviteiten gehouden.
Een van de leukste is de Avond Vierdaagse in april. Dit is een kleurrijke parade die vier dagen duurt en vergelijkbaar is met het Caribische carnaval.

Fotografie

De meeste spullen die je nodig hebt om goede foto’s te maken, kun je het beste van thuis meenemen. Neem vooral veel film of voldoende geheugen mee, want er valt veel te fotograferen in Suriname. Wil je mensen fotograferen, vraag het dan altijd eerst even. In de binnenlanden gaat men niet graag op de foto, omdat men gelooft dat de ziel wordt weggenomen door het maken van een foto.

Kinderen

In Suriname is men dol op kinderen en ze zijn overal welkom. Zit je kind echter nog in een wandelwagen, dan zul je het op de trottoirs van Paramaribo en in de binnenlanden erg moeilijk krijgen.

Kleding

Luchtige en lichte kleding is het best. Neem ook shirts met lange mouwen en lange broeken mee om je in de schemering te kunnen beschermen tegen muggen. Vergeet ook niet een pet, een goede zonnebril en stevige wandelschoenen mee te nemen.

Openingstijden

Openingstijden en -dagen kunnen verschillen. Doorgaans geldt:
Bank
maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 14.00 uur
Museum
8.00 tot 14.00 uur. Op maandag of in het weekend gesloten.
Winkel
maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 16.00 uur, zaterdag tot 13.00 uur.

Reistijd

De meest aangename tijd om naar Suriname te reizen, zijn de droge periodes. Dat zijn de maanden februari, maart en augustus tot en met november.

Tijdsverschil

In Suriname is het vier uur vroeger dan in Nederland.

Veiligheid

Suriname is een veilig land. Hoewel er, net als overal in de wereld, diefstal en zakkenrollerij kan voorkomen.

Datum artikel: 11-10-2008 Informatie

Zie ook:

Eén reactie op Suriname Informatie

  1. sdfds
    23-04-2009 16:25
    1

    Jullie informatie si heel erg goed voor de mensen die naar suriname wilen komen maar julllie moet wat meet aan reclame werken ik heb deze site op google heel diep moeten zoeken ik zoek zo’n site al heel lang maar pluimpje voor jullie n een stevige duim jaajaaa nou bedankt en veel succes verder met de siteXxXxX-Jes Fefiera

Een reactie toevoegen over Suriname Informatie

ATP vakanties