vakantie informatie

Sri Lanka Informatie

Sri Lanka is een interessante reisbestemming dankzij haar rijke cultuur, de prachtige goudgele stranden en de overweldigende natuur. Het wordt niet voor niets een paradijs op aarde genoemd. Hoewel je de stranden natuurlijk niet mag missen, is er nog veel meer te zien en te beleven op Sri Lanka dan alleen maar zon, zee en strand. Ga op safari, bezoek een olifantencrêche, bezichtig de rijkelijk versierde tempels en maak een praatje met de vriendelijke bevolking. Sri Lanka is een land met vier godsdiensten. Doordat er zowel boeddhisten, als hindoeisten, moslims en christenen wonen, zijn er in Sri Lanka meer religieuze feestdagen dan waar dan ook. Je vindt er ook volop tempels, moskeeën, boeddhabeelden, Shivabeelden en altaartjes. Kortom; Sri Lanka is een land met vele gezichten!

sri lanka

Het land

Geografie

Het eiland Sri Lanka ligt in het noordelijke deel van de Indische Oceaan, ongeveer 750 kilometer van de evenaar. Het eiland is met zijn 65.610 km? bijna net zo groot als België en Nederland samen. De lengte van Sri Lanka bedraagt 445 kilometer en nergens zal het breder zijn dan 225 kilometer. Het eiland ligt ten zuidoosten van India en is van dit land gescheiden door de ondiepe, maar 48 kilometer brede Palkstraat. Door een aaneenschakeling van prachtige koraalriffen, zandbanken en piepkleine eilandjes, de zogenaamde Adamsbrug, is Sri Lanka in zekere zin met India verbonden. Deze Adamsbrug reikt namelijk van het voor de noordwestkust van Sri Lanka gelegen eilandje Mannar tot aan het Indiase vasteland.


Het eiland Sri Lanka is te verdelen in verschillende regio’s:

  • De noordwestkust: een heerlijk landschap met ontelbaar veel palmbomen.
  • Het noorden: het woongebied van de Tamils, voornamelijk droog kalksteenlandschap dat wordt afgewisseld door woestijnachtige gebieden.
  • De oostkust: gebied met enerzijds dichte bebossing en anderzijds parelwitte stranden.
  • De zuidoostkust: minder bekend kustgedeelte met daarin het prachtige Yala National Park.
  • De zuidwestkust: fraaie stranden, prachtige koraalriffen en nederzettingen uit de Hollandse koloniale tijd. Hier verblijven, en dat is niet verbazingwekkend, de meeste toeristen.

Van land naar eiland
Sri Lanka was in heel vroegere tijden een deel van Voor-Indië. Door middel van een landbrug was het eiland verbonden met dit subcontinent. Sri Lanka maakte deel uit van het geplooide Indiase massief, het Deccaplateau genoemd. Dit plateau werd door krachten vanuit het binnenste van de aarde boven de zeespiegel geheven. Een machtig gebergte was het gevolg. In een periode van wel 60 miljoen jaar werden de bergen afgesleten door erosie, verwering en massabeweging. Er ontstond langzaam een landschap met afgeronde vormen: een eiland.

Klimaat

Sri Lanka ligt in de tropische gordel. Dit betekent dat de temperatuur altijd hoog is. Aan de kust is verkoeling te vinden door de frisse oceaanwind, in de bergen wordt het klimaat aangenamer naarmate je hoger komt: per honderd meter stijging daalt de temperatuur een halve graad. Het klimaat in Sri Lanka wordt beinvloed door de bergketens en door de moesson, de wind die van half mei tot eind september vanuit het zuidwesten naar het lagedrukgebied ten noordoosten van het eiland waait. Boven de oceaan zuigt deze wind zoveel water op, om het dan weer als regen te laten vallen boven het zuidwesten van Sri Lanka. Dit is dan ook de meest vochtige streek van het eiland.

Natuur

Het uiterlijk van de gebieden wordt sterk beinvloed door de hoeveelheid regen die er valt. Door de overvloedige regens is de bodem in het zuidwesten het meest vruchtbaar. Het is dan ook niet gek dat hier de meeste mensen wonen. Zij werken op de kokospalm- en rubberplantages of rijstvelden. De droge vlakten in het noorden, oosten en zuiden beslaan driekwart van de totale oppervlakte van het eiland. In deze licht glooiende gebieden valt alleen tussen de maanden december en februari voldoende neerslag. Het zeer regenrijke centrale bergland, doorsneden met diepe valleien, is zeer mooi om te zien. Dit gebied was voornamelijk bedekt met ondoordringbaar tropisch regenwoud maar het grootste deel hiervan is echter gekapt voor de koffie- en theeplantages. Op dit moment is het centrale bergland is het belangrijkste theeproducerende gebied van het eiland. In het zuidoosten en noordwesten van Sri Lanka liggen twee woestijnachtige gebieden, welke bestaan uit savannes en kleine zandwoestijnen

Flora
Sri Lanka is een agrarisch land: 75% van de bodem is verbouwd. De overige 25% van het oppervlak is nog een prachtige ongerepte jungle waar lianen, reuzenvarens en mooie orchideeën groeien. Veel bloemen in de bergen komen ons erg bekend voor: rozen, madeliefjes, anjelieren, gladiolen en rododendrons zijn daar sterk vertegenwoordigd. De Cassia Fistula, een boom die vol zit met kleine gele bloemetjes, zie je ook veel op het eiland. Verder zijn op het eiland de apenbroodboom (onder andere grondstof voor touw, papier, kleding en medicijnen), de regenboom en de bamboe te bewonderen. Palmen zijn ook ruim vertegenwoordigd op het eiland. Niet alleen de kokospalm komt in groten getale voor, ook de betelpalm, de koolpalm en de taliputpalm zijn niet te missen.

Fauna
Op Sri Lanka lopen veel verschillende dieren rond. De savannes, zandwoestijnen, moessonwouden, regenwouden en bergen op het eiland vormen een thuis voor onder andere olifanten, luipaarden, waterbuffels, wilde zwijnen en apen (waaronder de zeldzame lori, een kleine makaakaap met grote ogen). Ook huisvest het eiland meer dan vierhonderd vogelsoorten, en ben je tussen november en april verzekerd van het gezelschap van ontelbaar vrolijk ronddartelende en felgekleurde vlinders. Iets minder gezellige dieren, zoals ratten, slangen en hagedissen zijn vooral in de droge vlakten en woestijnen te vinden. Gelukkig komen deze dieren vooral ‘s nachts tevoorschijn.

Sri Lanka heeft verschillende nationale parken, wild- en
vogelreservaten en andere beschermde natuurgebieden. De belangrijkste
parken zijn: Gal Oya, Yala (in het noordoosten) en het Wilpattu
National Park (in het noordwesten).

Bevolking

Bevolking

Sri Lanka is een van de dichtstbevolkte landen van Azië. Het eiland telt ruim 18 miljoen inwoners en gemiddeld wonen er 250 mensen op een km? (ter vergelijking: Nederland heeft ruim 16 miljoen inwoners, gemiddeld wonen er 481(!) inwoners op een km?). Mensen die denken dat alle inwoners van Sri Lanka gewoonweg Singalezen zijn, komen bedrogen uit. Sri Lanka kent erg veel verschillende bevolkingsgroepen.

De Singalezen vormen met ongeveer 74% wel het grootste deel van de eilandbewoners. De oerbewoners van Sri Lanka worden de Vedda’s genoemd. Hiervan leven nog enkele duizenden op het eiland. De Tamils vormen met ongeveer drie miljoen mensen de grootste etnische en culturele minderheid. Zij spreken hun eigen taal, het Tamil. De Tamils zijn ook weer in twee groepen te verdelen, namelijk de Jaffna of Sri Lanka Tamils en de India Tamils. De Moren vormen met ongeveer 7% van de huidige bevolking een belangrijke minderheid. Zij stammen af van de Arabische handelaren die in de 8e eeuw als kolonisten en kooplieden naar het toenmalige Ceylon kwam. Afstammelingen van Europese veroveraars en koloniale handelslieden worden Burghers genoemd. Hugenoten uit ons eigen land, maar ook mensen uit Duitsland en Frankrijk traden in dienst van de VOC en vestigden zich op het eiland.Op dit moment bestaat de groep Burghers uit ca. 30.000 mensen. De Zigeuners kwamen 2000 jaar geleden vanuit India naar Sri Lanka. Deze inwoners trekken in groepen van 15 tot 25 mensen van het ene gedeelte van het eiland naar het andere gedeelte.

Cultuur

Het mooie Sri Lanka heeft een rijke cultuur, die teruggaat tot de 3e eeuw voor Christus. De kunstzinnige traditie heeft voornamelijk betrekking op boeddhistische en hindoeistische religieuze kunst en op het dansdrama.

Muziek, dans, theater en film
De trommel is het nationale muziekinstrument van het eiland. Het leven van de bevolking wordt begeleid door de slag van de trommel. Er zijn maar liefst 26 verschillende soorten trommels, in allerlei soorten en maten, te vinden op Sri Lanka. Het nationale dansdrama kent drie hoofdvormen: de kolam, een gemaskerd dansdrama, oftewel de duivelsdans, er is een dans voor het uitdrijven ziekten, ongeluk en boze geesten en er is een dans genaamd Kandy dans, een bekende nationale dans met uiteenlopende mythologische, historische of naturalistische thema’s. De meeste Sri Lankanen zijn echte liefhebbers van bioscoopfilms, een gevolg hiervan is dat zelfs veel kleine steden een bioscoop hebben. Hier worden Singalese, Indiase, Europese en Amerikaanse films vertoond

Kleding
Vrouwen en meisjes dragen vaak een traditionele, kleurige sari van zijde of kunststof. Ze dragen de sari als rok, terwijl een strook over een schouder afvalt achter de rug. Veel mannen dragen een sarong, een heel ruime rok uit een stuk, zonder split, waar ze in stappen of die ze over het hoofd aantrekken. De bevolking gaat graag kleurig gekleed maar gaat in het wit bij religieuze feesten en tijdens diensten in de tempel. Dit geldt voor hindoes, boeddhisten en moslims.

‘Kunst’ op straat
Boeddhistische kunstenaars hebben in Sri Lanka steden en bouwwerken vol met godenbeelden nagelaten waarvan de resten nog altijd veel respect bij je zullen afdwingen. Deze beelden staan vaak in het centrum of in een tempel en stellen in de meeste gevallen Boeddha voor. De Tamils hebben op vele plaatsen prachtige grote en kleine hindoetempels gebouwd.

Religie

Boeddhisme
Het boeddhisme heeft niet alleen grote invloed op de kunst op Sri Lanka, het speelt ook een grote rol in het gehele leven op het eiland. Maar liefst 67% van de bevolking is boeddhist. Het boeddhisme kent geen vastomlijnde voorschriften, en laat alle mensen vrij ‘de leer’ te beleven zoals ze zelf willen. Niets gebeurt volgens het boeddhisme door toeval, alles heeft een oorzaak en gevolg.

Hindoeisme
De Tamils hebben in de loop der eeuwen het hindoeisme meegebracht. Ongeveer een zesde van de bevolking op Sri Lanka is hindoe. Deze mensen wonen vooral in het oostelijk en noordelijk deel van het eiland. Ook het hindoeisme heeft een brede definitie. Het verschil met de andere geloven, zoals het boeddhisme en de islam, is dat het hindoeisme niet door een persoon is gesticht. Iedere gelovige heeft de ruimte om de godsdienst op zijn eigen manier te beleven en te ervaren. Wat hindoes wel gemeenschappelijk hebben, is hun geloof in reincarnatie.

Islam
7% Van de bevolking van Sri Lanka is moslim, oftewel aanhanger van de islam. Zij wonen voornamelijk in het oostelijk en zuidoostelijk deel van het eiland.

Geschiedenis

Geschiedenis

De Vedda’s zijn zoals gezegd de oudste bewoners van Sri Lanka. Rond 600 voor Christus werd het land gekoloniseerd door de Singalezen. Deze kwamen over zee vanuit het noorden van Voor-Indië en spraken een Indogermaanse taal. Ze stichtten een bloeiende beschaving op het eiland. Hun hoofdstad was Anuradhapura. De Singalezen waren boeddhisten en bouwden in het hele land tempels, standbeelden en stoepa’s ( halve bolvormige heiligdommen). Na de 10e eeuw kwam er een stroom van Tamils op gang. Zij staken Straat Palk over, de smalle zeestroming tussen India en Sri Lanka. Met de Tamils kwam ook het hindoeisme Sri Lanka binnen. Door de Tamils en de conflicten in het land zelf raakte het Singalese rijk aardig verzwakt. Meerdere malen moesten de Singalezen hun hoofdstad verplaatsen. In de 14e eeuw kwam het zelfs zo ver dat er in het noorden een apart Tamilkoninkrijk ontstond.

Al vanaf de middeleeuwen kwamen Arabische kooplieden naar Sri Lanka toe. Zij waren vooral geinteresseerd in de specerijen, zoals kaneel, peper, nootmuskaat, gember en kardemom. Na 1505 kregen de Arabieren concurrentie van de Portugese ontdekkingsreizigers. Al snel kregen de Portugezen de macht over de kustgebieden van Sri Lanka. In 1658 werd de plaats van de Portugezen ingenomen door de Nederlanders. In 1796 werd de macht van de Nederlanders overgenomen door de Engelsen. De Engelsen legden mooie plantages in Sri Lanka aan. Vanaf 1810 haalden zij arbeidskrachten uit het zuiden van India. Dit waren vooral Tamils. In het begin werd er vooral koffie verbouwd op de plantages, maar na 1870 ging men over op het maken van thee. Deze thee maakte Ceylon (zoals het land toen nog heette, het kreeg pas in 1972 de naam Sri Lanka) al snel wereldberoemd. Sinds 1975 zijn deze plantages genationaliseerd.

In 1948 werd Sri Lanka onafhankelijk. Na de onafhankelijkheid kwamen pas echt de tegenstellingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen aan de oppervlakte. Onder de Engelsen hadden de Tamils veel belangrijke functies bekleed, hoewel ze toch erg in de minderheid waren. In 1972 kreeg het land de naam Sri Lanka en werd het boeddhisme tot staatsgodsdienst uitgeroepen. Sinds die tijd eist de Singalese meerderheid, die voor het grootste deel boeddhist is, de belangrijke functies in de regering en in de economie op.

Vanaf 1983 was er een bloedige burgeroorlog op Sri Lanka tussen het regeringsleger en een groep Tamils, genaamd de Tamil Tijgers (Hele naam: Liberation Tigers of Tamil Eetam). Deze oorlog duurde ongeveer 20 jaar. De directe aanleiding voor de oorlog was de verkrachting van een Tamil meisje door Singalese militairen. Als een reactie hierop doodde een groep Tamils 13 militairen. Lange tijd had de oorlog zich vooral tot het oosten en noorden van het land beperkt, maar vanaf 1994 waren er in het hele land zelfmoordcommando’s, en leek politiek geweld ingeburgerd te raken in het openbare leven.

In februari 1995 leken de partijen weer iets dichterbij elkaar te komen, met het opheffen van een economische blokkade van het schiereiland Jaffna (de ‘thuisbasis’ van de Tamil Tijgers), maar niets was minder waar. De Sri Lankaanse regeringen zitten gevangen tussen belangen van totaal verschillende groepen. Eind 2000 arriveerde een Noorse delegatie op het eiland om de strijdende partijen aan het onderhandelen te krijgen, na weinig succes in het begin, bereikte de nieuwe regering onder leiding van premier Wickremasinghe een staakt het vuren als eerste stap naar de vrede.

Politiek en Economie

In februari 1948 werd Sri Lanka (toen nog Ceylon genoemd) een onafhankelijke staat binnen het Britse Gemenebest. Bijna 25 jaar later, op 22 mei 1972, werd het eiland een republiek en nam het de naam Sri Lanka aan. De president was het staatshoofd maar de uitvoerende macht werd uitgeoefend door de regering, onder leiding van de minister president en gecontroleerd door het parlement. In 1978 werd er een nieuwe grondwet gemaakt. Hierdoor werd het land een presidentiele republiek met als officiële naam Democratic Socialist Republic of Sri Lanka. De uitvoerende macht kwam nu wel bij de president terecht, deze wordt direct door het volk gekozen voor een termijn van zes jaar.

Eten en Drinken

Het meest bekende gerecht op Sri Lanka is curry, dit wordt ook wel het heetste voedsel ter wereld genoemd. Curry bestaat uit een portie witte of gele rijst met daarbijbehorende gerechtjes als stukjes vlees, vis, kip, eieren, groenten, uien en sambal. Meestal wordt er ook een flink stuk rode peper in de curry verwerkt. Beginnelingen kunnen het beter kiezen voor een ‘white curry’, welke milder is, dan voor de scherpe rode curry. Voor liefhebbers van fruit is Sri Lanka het walhalla. Het eiland is er rijk aan en dat zie je vooral aan de stalletjes langs de wegen en op de markten in dorpen en steden. Bekende vruchten zijn: meloen, ananas, avocado en kokosnoot. Bananen zijn er te vinden in maar liefst twaalf soorten! Ook thee, en dat is logisch op een eiland wat er bekend om staat, kun je overal kopen in stalletjes langs de weg.

Tip: De hete curry is een aanrader, maar ook gerechten uit bijvoorbeeld de Moorse en Tamil traditie zijn lekker om eens uit te proberen. Zoals bijvoorbeeld het gerecht buryani, een mengsel van rijst, groenten en eventueel vlees of kip, gekookt in bouillon of hoppers, krokante, gebakken pannenkoekjes van rijstemeel.

Vervoer

Naar Sri Lanka

Een vliegreis naar Sri Lanka duurt ongeveer 11 uur. Er zijn maar enkele luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks op Sri Lanka vliegen. Het eigen SriLankan Airlines is daar een van. Je moet dan wel rekening houden met een overstap in Parijs of Frankfurt.

In Sri Lanka

Het binnenlands vluchtverkeer is beperkt. Alleen tussen Colombo en het eiland Jaffna vertrekken regelmatig vliegtuigen. Het spoorwegnet op Sri Lanka stamt uit de koloniale tijd. De eerste trein reed in 1867 tussen Colombo en Kandy. De meeste treinen rijden nog steeds vanuit de hoofdstad naar andere bestemmingen.

Bus
De bussen van de Central Transport Board, de landelijke busonderneming, worden gebruikt voor zowel lange afstandsritten als voor lokaal vervoer. Het hele eiland is te bereiken per bus. Denk er wel aan dat bussen vaak propvol zitten en voortdurend stoppen, daar tegenover staat dat het reizen met de bus spotgoedkoop is.

Auto
Al stamt ook het wegennet uit de koloniale tijd, de meeste plaatsen in Sri Lanka zijn met de auto goed bereikbaar. De wegen in het zuidwesten van het eiland, met Columbo als centrum, zien er het beste uit. Toch zijn zij, door het groeiende autoverkeer, soms overbelast. Ook rijden de meeste Sri Lankanen in onze ogen niet echt netjes en is de toeter hun beste vriend. Het wordt dan ook aangeraden om gebruik te maken van een auto of een minibus met chauffeur, welke zijn geregeld via bekende reisbureaus.

Bezienswaardig

Hier moet je zijn geweest op Sri Lanka!

Columbo
De hoofdstad met prachtige herinneringen aan de koloniale tijd.

Kandy en omgeving
‘De bekoorlijkste stad ter wereld’ is het centrum van de traditionele cultuur van Sri Lanka. Ook letterlijk ligt de stad bijna in het midden van het eiland.

Nuwara Eliya en Ratnapur
Deze twee steden bevinden zich in het zuiden van Sri Lanka. Eerst genoemde is nog steeds vergeven met Britskoloniale invloeden, terwijl de plaats Ratnapur, al eeuwen bekend staat als delfplaats voor (half)edelstenen.

Sigiriya en Polonnaruwa
Deze twee bezienswaardigheden liggen min of meer tussen bovenstaande plaatsen in. Sigiriya is een rots met daarin fresco’s die het oude koninkrijk verbeelden en Polonnaruwa is de oude hoofdstad en heeft indrukwekkend veel overblijfselen van oude bouwkundige meesterwerken.

Stranden en Actief

Stranden

Niet gek voor een eiland natuurlijk, maar Sri Lanka heeft een 1600 kilometer lange kust met op veel plaatsen parelwitte stranden van fijn zand. Beroemd en veilig zijn de stranden van bijvoorbeeld Ambalangoda en Hambantota. In het zuiden is de kust regelmatig en vlak, op andere plaatsen liggen eilandjes, prachtige lagunen en koraalriffen. Deze laatste zijn helaas de laatste tijd veel beschadigd, omdat ze worden geplunderd om aan toeristen te worden verkocht. Laat je dus geen koraal aansmeren!

Actief

Met zoveel strand en water in de buurt kan de waterliefhebber zijn of haar hart ophalen. Verder zijn er op het eiland genoeg andere actieve dingen te doen, zoals het spelen van golf, tennis, cricket, hockey en basketbal.

Communicatie

Communicatie

Om contact met de buitenwereld te houden kun je op Sri Lanka een internetcafe bezoeken. Online gaan is niet goedkoop, dit kost ongeveer 5 tot 10 eurocent per minuut. Direct bellen vanuit Sri Lanka met thuis is niet mogelijk, dit kan vanuit particuliere belwinkels. Een goedkopere methode is via de International Direct Dialling kaarttelefoons die op sommige postkantoren aanwezig zijn. Of je vanuit Sri Lanka kunt bellen met je mobiele telefoon, dat hangt van je provider af.

Taal

De officiële taal op Sri Lanka is het Singalees. Deze taal wordt door ruim 70% van de eilandbewoners gesproken en kent vele verborgen Nederlandse en Portugese woorden, hier zul je alleen niet veel aan hebben. In de grote steden en toeristencentra kom je heel ver met Engels, dat gelukkig op de middelbare scholen wordt onderwezen. Daarbuiten zul je het met handen en voeten moeten doen.

Media

Het eiland beschikt maar liefst over twee televisiestations, ITN en Rupavahini. Zij zenden allebei uit van ongeveer 17.00 tot ongeveer 23.00 uur. Omstreeks 21.30 uur komt er een nieuwsbulletin in het Engels. Radio Sri Lanka zendt dagelijks uit van 5.30 tot 23.00 uur. Ook hiervan zijn gedeeltes in het Engels.

Douane

Reisdocumenten

Als je op reis wilt naar Sri Lanka heb je een paspoort nodig dat nog minstens twee maanden na vertrek van het eiland geldig moet zijn. Je hebt geen visum nodig als je niet langer dan 30 dagen op Sri Lanka blijft.

In- en uitvoer

De volgende artikelen kun je meenemen zonder invoerrechten te betalen:

  • 2 flessen wijn en 1,5 liter sterke drank
  • 200 sigaretten of 50 sigaren of 375 gram tabak
  • een kleine hoeveelheid souvenirs of geschenken
  • parfum voor eigen gebruik

Gezondheid

Gezondheid

Een reisje naar het mooie Sri Lanka vergt wel even voorbereiding op gezondheidsgebied. Er zijn geen verplichte vaccinaties meer, maar prikken tegen DTP, tyfus, geelzucht en een malariaprofylaxe worden wel aanbevolen. Verder wordt het aangeraden om de eerste dagen op het eiland rustig aan te doen, om je lichaam aan het klimaat te laten wennen. Drink veel (geen leidingwater, alleen gekookt water, thee, koffie of drankjes uit een fles) en eet alleen gekookte groenten en gaaf fruit dat je zelf hebt geschild. Zoals al wel duidelijk wordt: de hygiënische omstandigheden zijn op Sri Lanka een stuk slechter dan dat wij dat in Nederland gewend zijn. Het is aan te raden insektwerende kleding aan te schaffen.

Gehandicapten

Sri Lanka is nauwelijks tot niet ingesteld op mensen met een rolstoel.

Geldzaken

Geldzaken

Niet geheel onbelangrijk als je op vakantie bent: geld! De nationale munt van Sri Lanka is de Rupee. 100 Rupee is omgerekend 1 euro. Vooraf wisselen in Nederland is bijna niet de moeite waard, omdat je niet meer dan 1.000 Rupees in mag voeren. Gelukkig is het bijna in ieder hotel of restaurant mogelijk om dollars om te wisselen. Euro’s zijn moeilijker te wisselen! In buitenlandse valuta mag je 5000 dollar meebrengen. Bij een aantal banken in de grotere steden en op het vliegveld kun je pinnen. Let er wel op dat je pinpas is voorzien van het Cirrus-logo.

Fooi

Bij de rekeningen van de hotels en restaurants is meestal 10% fooi voor de bediening inbegrepen. En het is natuurlijk niet verplicht, maar een beloning voor bewezen diensten van de taxichauffeur, kamermeisje of ober is in de meeste gevallen gebruikelijk.

Afdingen

Op Sri Lanka is het doodnormaal om af te dingen. Voordat je begint met afdingen, zijn er een paar regels om in acht te nemen: probeer eerst een goede prijs in te schatten voor het product, begin zo laag mogelijk en let op wat de lokale bevolking betaalt.

Praktische informatie

Accommodatie

Op Sri Lanka is er voor iedereen een slaapplaats te vinden, of je nu veel of weinig geld hebt.

Guesthouse
Een kamer in een guesthouse is eenvoudig maar goedkoop en over het algemeen schoon.

Hotel
In de hoofdstad Columbo en in verschillende kustplaatsen zijn comfortabele hotels te vinden.

Overnachten bij particulieren
Een leuke gelegenheid om inwoners van het eiland te ontmoeten is het logeren bij particulieren. De Ceylon Tourist Board in Colombo heeft een lijst met Engelssprekende gezinnen samengesteld, die gasten kunnen ontvangen.

Overnachten in nationale parken
In de meeste eerder genoemde nationale parken kun je overnachten in prima bungalows, die alleen beschikken over stromend water. Wel verplicht om te reserveren! Department of Wild Life Conservation, Zoological Garden, Dehiwela, tel. 011-2694241.

Elektriciteit

De stroomspanning is op de meeste plaatsen 230-240 volt. Op een aantal plaatsen op het eiland worden andere stopcontacten gebruikt, dus het is handig om een verloopstekker (een Engelse driepolige stekker) mee te nemen.

Fotografie

Het natuurschoon en de prachtige kunst op Sri Lanka vragen er om gefotografeerd te worden. Voor het fotograferen in tempels en ruinesteden heb je soms toestemming nodig, deze is meestal tegen betaling te verkrijgen. Op dit moment wordt het afgeraden om foto of video opnamen te maken van politieagenten, militairen, militaire installaties en door veiligheidstroepen bewaakte gebouwen.

Kleding

Het is warm op Sri Lanka, draag dus luchtige kleding. Als je de jungle in gaat, zijn een paar stevige bergschoenen en een spijkerbroek zeker aan te raden. Respecteer de lokale bevolking en zeker de voorschriften bij een bezoek aan religieuze gelegenheden. Dat betekent: schoenen uit, geen petje of ander hoofddeksel dragen en de blote delen van je lichaam bedekken. Een aanrader is de kleding van NosiLife (Craghoppers), deze kleding is naast functioneel ook insectwerend, wat goed van pas kan komen.

Openingstijden

Winkels, kantoren en regeringsgebouwen zijn in de regel geopend van 8.30 tot 16.30 uur.

Reistijd

De beste tijd om naar Sri Lanka af te reizen is de periode tussen oktober en april. In deze periode kun je het meest rekenen op fijn weer.

Veiligheid

Het etnische conflict tussen Tamils en Singhalezen heeft Sri Lanka 20 jaar in zijn greep gehouden. Door Noorse onderhandeling kwam het in 2002 tot een staakt het vuren. Toch is het weer gaan rommelen, en is in 2005 de minister van Buitenlandse Zaken, Kadirgamar, vermoord. Hierdoor staat het staakt het vuren ernstig onder druk, en zijn er voor april 2006 weer nieuwe vredesbesprekingen gepland. Hopelijk zorgen deze onderhandelingen er voor dat er rust komt op dit prachtige eiland. Vanwege de toegenomen spanningen worden reizen naar het noorden en oosten van Sri Lanka ontraden. Dit gaat vooral om het gebied ten noorden van de lijn Puttalam, Anaradhapura en Nilaveli, inclusief Jaffna. Ook in het oosten van Sri Lanka, in de omgeving van Trincomalee, Batticaloa en Ampara district, inclusief Pottuvil en Arungam Bay.

In verband met de veiligheid wordt geadviseerd om grote demonstraties en samenscholingen te vermijden.

Zoals elk land is Sri Lanka ook niet helemaal vrij van criminaliteit. Tassen uit handen grissen is een gebruikte methode, draag deze aan de voorkant van je lichaam. Geef ook geen aanleiding voor diefstal. In een land als Sri Lanka is het simpelste ringetje meestal al een maandloon waard, dus de moeite waard om te stelen.

Tsunami
Natuurlijk hebben we allemaal op de tv kunnen zien hoe erg Sri Lanka werd getroffen door de Tsunami op 26 december 2004. De vloedgolf maakte meer dan 30.000 slachtoffers en er werden meer dan honderdduizend inwoners dakloos. De schade aan de kuststrook was niet te beschrijven, maar gelukkig, en dat geldt natuurlijk ook voor de bewoners van het eiland, is het toerisme weer opgekrabbeld en zullen reizigers nauwelijks hinder ondervinden van de nasleep van deze gruwelijke ramp.

Datum artikel: 19-01-2009 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Sri Lanka Informatie

ATP vakanties