vakantie informatie

Sint Maarten Informatie

Een tropisch eiland met maar liefst 37 verschillende stranden, vele luxueuze resorts en een levendig uitgaansleven. Dat is in het kort de beschrijving van Sint Maarten. Laat u meevoeren op de ritmes van de Caraibische muziek en ga op avontuur in de prachtige onderwaterwereld die dit eiland rijk is. Drink een cafe au lait op een gemoedelijk terras op het Franse gedeelte van Sint Maarten en geniet van de vele toprestaurants die het eiland rijk is. Ook leuk is het om te gaan eilandhoppen naar Anguilla, Saba, St. Eustatius of St. Kitts. Je kunt zowel per boot als per  vliegtuig relatief voordelig van het ene naar het andere eiland. Op deze manier maak je je eigen rondreis over de Caribische eilanden! Wil je liever niet eilandhoppen, maar toch andere eilanden bezoeken? Dan kun je er voor kiezen om er gewoon een dagtripje van te maken.

Het land

Geografie

Sint Maarten is het grootste eiland van de Bovenwindse Eilanden. De andere eilanden zijn Saba en St. Eustatius. Tezamen met Aruba, Curacao, Bonaire en Nederland vormen zij het Koninkrijk der Nederlanden.
Sint Maarten bestaat uit een Frans deel van 65 km² en een Nederlands deel met een oppervlakte van 34 km². Dit laatste deel beslaat bijna het gehele zuiden van het ronde eiland. Aan de Franse kant is een lagune die naar het westen uitsteekt. Sint Maarten is voor het grootste gedeelte glooiend en groen, met mooie baaien en 37 goede stranden.
Er zijn drie tot in zee lopende heuvelruggen, met als hoogste punt Pic Paradis (424 meter). Hier vindt men nog een echt stukje tropisch paradijs.


Klimaat

Op de Bovenwindse Eilanden is het eigenlijk altijd lekker weer. De zon schijnt altijd, de gemiddelde temperatuur is 27 ºC, en er waait een constante pasaatwind. De gemiddelde neerslag is 1000 millimeter per jaar. Een regenbui duurt kort maar is meestal heftig. Aan de zijde van de Atlantische Oceaan zijn de golven ruwer en de wind harder dan aan de Caribische kant. In juli en augustus kan het drukkend warm zijn. Het water is gemiddeld zo’n 26 ºC.
Het orkaanseizoen duurt van 1 juni tot 1 november.

Natuur

Dieren

Met de fauna is het slecht gesteld op Sint Maarten. Er komt slechts een fractie van het aantal diersoorten voor dat normaal gesproken in dit gebied aanwezig zou kunnen zijn. Er is wel een redelijk aantal hagedissen en vogels. De meeste vogels komen evenwel alleen maar om te overwinteren of zijn op doortocht naar een andere broedplaats.
Een deel van de vogelstand bestaat uit zogenaamde strandvogels: deze vogels broeden op of bij het strand. Verder vind je er vogels zoals geelborstjes, pelikanen en tropische vogels. De zeeflora rondom Sint Maarten is vergelijkbaar met die van de andere Bovenwindse Eilanden.
De belangrijkste vissoorten in de wateren rond Sint-Maarten zijn: Bonito, Butterfish, Doctorfish, Grouper, Jack, Parrotfish, Rock Beauty en Snapper. Er zijn ook diverse soorten schildpadden te vinden, zoals de Hawksbill, Loggerhead en Leatherback schildpadden. Je kunt ze vinden in het zuidelijke en oostelijke gedeelte van het eiland.

Planten

De flora is op Sint Maarten als gevolg van het klimaat vrij beperkt. Er zijn circa 700 plantensoorten waaronder een groot aantal varens en diverse cactussoorten. De Yellow-Orange Sage is de nationale bloem. Uniek zijn de Flamboyant en de Hibiscus. Er is op bescheiden schaal fruit te vinden: bananen, sinaasappels, mango’s, citroenen, ananas, avocado’s enzovoort. Sint Maarten is bekend om de Guavaberry. Van de oranje en donkerpaars gekleurde bessen wordt een lokale likeur gestookt.

Bevolking

Bevolking

Er woont een relatief kleine groep blanken van gemengd Europese afkomst en een grote groep kleurlingen. Het negroide volksdeel is op deze eilanden sterk vertegenwoordigd, een gevolg van de vroegere slavenarbeid. Vanaf 1960 tot heden is de bevolking op Sint Maarten fors toegenomen.
Aan het begin van de jaren zestig woonden er ongeveer 3000 mensen, nu zijn het er al 34.000! De explosieve bevolkingsgroei wordt veroorzaakt door de sterk groeiende toeristenindustrie van de afgelopen decennia.
Gezien deze ‘booming’ toeristenindustrie is het merendeel van de huidige bevolking op dit eiland oorspronkelijk afkomstig van andere Caribische eilanden. Tijdens een recente volkstelling bleek dat slechts 41% van de bevolking op dit eiland geboren was. In 1930 was dat nog ruim 80%.

Cultuur

Dat de oorspronkelijke bevolking van Sint Maarten is opgegaan in een groter geheel, heeft cultureel gezien interessante kanten. De grote hoeveelheden immigranten van de andere eilanden hebben een creools-Caribische volkscultuur geintroduceerd die nog volop in beweging is.
Algemene Caribische cultuurelementen die nu ook op Sint Maarten voorkomen zijn bijvoorbeeld de calypso en het patois dat op het eiland gesproken wordt. Ook kenmerkend is het vertellen van verhalen, wat kan resulteren in lelijke roddels. Dit fenomeen wordt ‘mêlee’ genoemd.
In de twee hoofdsteden bevinden zich veel historische en culturele bezienswaardigeheden, zoals Fort Amsterdam. Het traditionele instrument op de Bovenwindse Eilanden is de steelpan.
De ritmes van de drumbands zijn duidelijk geinspireerd op de Afrikaanse drumbeat. Op het eiland vind je alle moderne muziek die er bestaat terug: van dance hall, merengue, reggae en blues tot hiphop. Het belangrijkste Caribische festijn is het jaarlijkse carnaval.

Religie

De Nederlandse Antillen zijn in overgrote meerderheid rooms-katholiek. Daarnaast zijn er op de Bovenwindse Eilanden grote protestantse gemeenschappen (pinkstergemeenten, methodisten, baptisten, zevendedagsadventisten en anglicanen). Op Sint Maarten bestaat verder van oudsher een aanzienlijke joodse gemeenschap.

Geschiedenis

Geschiedenis

Van de 5e eeuw voor Christus tot de 14e eeuw na Christus woonden er indianen op de Bovenwindse Eilanden. Die waren echter al verdwenen toen, zoals de verhalen gaan, Columbus het eiland op 11 november 1493 voor het eerst aanschouwde en het daarom vernoemde naar de herdenkingsdag van de heilige Sint Maarten. Het eiland was op papier in handen van de Spanjaarden, maar die deden er niets mee.
In 1631 bezetten de schepen van de in Nederland opgerichte West-Indische Compagnie het eiland. Ze waren op zoek naar zoutvelden voor de haringvisserij. In de 18e eeuw wisselden de eilanden echter frequent van eigenaar. Engelsen, Fransen en Nederlanders vochten om de eilanden.
In 1648 werd door de Fransen en Nederlanders een verdelingsverdrag getekend, waarbij het zuidelijke deel van het eiland aan de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden toeviel en het noordelijke deel aan de Fransen. Maar pas in 1816, bij de vrede van Londen, kwam het zuidelijke deel permanent onder Nederlandse hoede. Philipsburg werd de hoofdstad van het Hollandse gedeelte en Marigot van het Franse gedeelte.
In de 17e eeuw was de belangrijkste bron van inkomsten de productie van zout, katoen en tabak. Echte rijkdom bereikte het eiland pas met de aanplant van suikerriet. Hiervoor werden negerslaven naar het eiland gehaald om op de suikerplantages te werken.
In het midden van de 19e eeuw werd de slavernij echter afgeschaft en verwenen de plantages. Het eiland kende hierna een periode van vergetelheid, tot het in de 20e weer ontdekt werd, ditmaal door de toeristenindustrie. Sindsdien brengen de vele vakantiegangers het eiland nieuwe rijkdom.

Politiek en Economie

Politiek

Het Franse gedeelte van het eiland hoort administratief bij het Franse overzeese departement Guadeloupe. De bewoners van St. Martin kiezen een door een burgemeester voorgezeten gemeenteraad.
De Franse regering in Parijs kiest een onderprefect die fungeert als administrateur. In tegenstelling tot hun buren zijn de Franse inwoners onderdeel van de Europese Unie en is de euro er het wettige betaalmiddel.
De Nederlandse kant maakt deel uit van de Nederlandse Antillen en wordt vanuit Curacao als autonoom deel van het Koninkrijk der Nederlanden geregeerd. Het volk kiest de zeven leden van de eilandsraad die de luitenant-gouverneur assisteert. De luitenant-gouverneur wordt benoemd door de koningin.

Economie

In tweede helft van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e euw was er grote armoede op Sint Maarten. In 1939 werd het eiland een vrijhandelsgebied zonder belastingpapieren. Desalniettemin moest de Nederlandse overheid ieder jaar de begrotingstekorten van het eilandbestuur aanvullen. Pas vanaf de late jaren vijftig ging het beter met de economie. Het toerisme kwam op gang. In de jaren zeventig en tachtig ging deze bedrijftak pas echt floreren.
Sint Maarten is nu voor meer dan 80% van het toerisme afhankelijk, dat bestaat uit talloze, voornamelijk Amerikaanse bezoekers en vele cruiseschepen. Een nadeel is dat de economie door de eenzijdigheid erg kwetsbaar is en de toeristische bedrijvigheid voornamelijk in buitenlandse handen is. Zakelijke dienstverlening is een tweede bron van inkomsten. Verder is de overheid een van de grotere werkgevers op Sint Maarten. Daarnaast vindt op het eiland enige visvangst plaats. Het percentage werklozen is mede onder invloed van de groeiende stroom werkzoekende immigranten hoog.

Eten en Drinken

Eten

Op Sint-Maarten treft u lokale, informele eetgelegenheden en chique etablissementen. De kwaliteit is goed tot zeer goed. Het prijsniveau varieert van goedkoop tot zeer duur. In de toprestaurants wordt doorgaans volgens de Franse of Italiaanse keuken gekookt. Bijna alle grote Amerikaanse fastfoodketens hebben vestigingen op Sint Maarten.

Drinken

Naast wijn wordt er ook veel bier gedronken. Cocktails en andere mixdrankjes zijn eveneens populair.

Vervoer

Naar Sint Maarten

Er gaan dagelijks vluchten vanuit Amsterdam naar Curacao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten. Verder zijn er vanuit de eilanden onderling en vanuit Carácas en Miami vervoersmogelijkheden per vliegtuig of per boot.

Op Sint Maarten

Auto
Veel autoverhuurberijven eisen dat de huurder een minimale leeftijd van 23 jaar heeft, tenminste 2 jaar in het bezit is van een rijbewijs en in het bezit is van een creditcard. Alle grote Amerikaanse autoverhuurbedrijven hebben een vertegenwoordiging op het eiland. Ook is een groot aantal lokale autoverhuurbedrijven actief.

Bus
Op Sint Maarten heeft men openbaar vervoer in de vorm van bussen en minibussen. In de steden kun je opstappen bij bushaltes, buiten de steden is het opsteken van je hand voldoende om de bus te laten stoppen. Ook rijden er kleine particuliere busjes rond, die je tegen een kleine vergoeding brengen waarheen je maar wilt.

Taxi
De taxi’s rijden zonder meter. Voor alle afstanden gelden vastgestelde ritprijzen; op de luchthavens zijn de tarieven op een bord te lezen. In de andere gevallen dien je vooraf een prijs af te spreken met de chauffeur.

Fiets
Er bestaat de mogelijkheid een fiets te huren. De temperatuur op het eiland leent zich hier echter niet direct voor.

Bezienswaardig

Dutch Reformed Cemetry

Daterend van het einde van de 17e eeuw is dit de oudste begraafplaats van het eiland. Tal van vooraanstaande inwoners van het eiland liggen hier begraven, waaronder de stichter van Philipsburg, John Philips.

Fort Amsterdam

Van de vroegere forten blijven alleen ruines over. Fort Amsterdam was het eerste Nederlandse fort in het Caraibisch gebied, gebouwd in 1631. Het werd later door de Spanjaarden gedeeltelijk verwoest. In de 19e eeuw werd het nog gebruikt als militair bolwerk. Tot in 1950 bevond zich hier een communicatiepost. Een ander fort, Fort Willem, werd gebouwd door de Britten (Fort Trigge).

Grensmonument

Obelisk ter herinnering aan het op 23 maart 1648 gesloten Verdelingsverdrag tussen de Franse en Nederlandse eilandbewoners. Exact 300 jaar later heeft men tussen het Nederlandse Cole Bay en de Franse hoofdplaats Marigot dit grensmonument geplaatst.

Philipsburg

Philipsburg is de hoofdstad van Nederlands Sint Maarten. De stad werd gebouwd op een smalle zandstrook tussen de zee en een ondiep meer, dat vroeger een zoutvijver was. Er zijn twee belangrijke hoofdstraten en een ringstraat gebouwd op delen van het drooggelegde zoutmeer. Al deze straten lopen paralel met het Grote Baai strand, het veiligste en schoonste stadsstrand.
Front Street is de wijk van de dutyfree shops, Back Street heeft dan weer vele goedkope kledingszaken en lowbudget Chinese restaurants. Op Front Street 7 bevindt zich het Sint Maarten Museum in een gerestaureerd huis uit de 9e eeuw.
De collectie van het museum behandelt de geschiedenis en cultuur van het eiland. In Philipsburg is er tevens, sinds 1991, een kleine zoo (dicht bij het Nieuw Amsterdam shopping center).

Saint Martin

Wie op Sint Maarten is moet zeker ook een bezoek brengen aan het Franse deel. Saint Martin is een subprefectuur van het Departement de la Guadeloupe en de voertaal is Frans. De sfeer is erg ontspannen. Geniet van een zonovergoten terrasje van een cafe au lait en een verse croissant.
Marigot is de hoofdstad van Saint Martin en ligt tussen de Simpson baai lagune en de Caraibische Zee. Het is een leuke stad om te winkelen.
Franse boetieks verkopen prêt-à-porter mode en in de souvenirshops kun je likeur, parfum en cosmetica kopen tegen doorgaans betere prijzen dan in het Nederlandse gedeelte van Sint Maarten.
In Marigot zijn er heel wat kunstgalerijen te bezichtigen. Elke morgen wordt er op het centrale marktplein een grote fruitmarkt gehouden. Van hieruit loop je in ongeveer tien minuten naar het in 1994 gerestaureerde Fort St. Louis vanwaar je over Marigotbaai en de stad zelf kunt uitkijken.

Sint Maarten Marine Park

Dit onderwaterpark is eind jaren negentig door de Nature Foundation of Sint Maarten gesticht. Het omvat de zee van de gehele Nederlandse kust van Sint Maarten tot een diepte van zestig meter.

Sint Maarten Park

Sint Maarten Zoological & Botanical Garden, is een dierentuin annex botanische tuin. Het bevindt zich op de voormalige Madame Estate plantage.

Stranden en Actief

Stranden

De kust van Sint-Maarten bestaat uit een groot aantal baaien en inhammen met kleine en grotere zandstranden. Er zijn maar liefst 37 prachtige, zeer van karakter verschillende stranden. Zo zijn er de stranden bij de talrijke resorthotels, met faciliteiten als ligstoelen, beachbarren en watersportclubs. Daarnaast zijn er verlaten stranden, die variëren van langgerekte zandstranden tot kleine, intieme strandjes.
Een aantal mooie stranden in het Franse gedeelte zijn:

Friars Bay Beach

Dit rustige strand ligt aan de westkust. Het is een ideaal strand voor kinderen, omdat de zee hier kalm is en ideaal om te zwemmen. Je kunt hier uitstekend snorkelen. Het beste strand voor kinderen is trouwens Pinel Island.

Baie de Grand Case

Dit strand ligt net iets boven Friars Bay Beach. Het is ideaal voor kinderen en om te snorkelen. Bovendien staat het strand bekend om zijn uitstekende restaurants.

Baie Oriental

Op dit strand is ook een nudistenresort gevestigd. Het ligt aan de oostkust. Je kunt hier vele vormen van watersport beoefenen.

Op het Nederlandse gedeelte zijn aan te raden:

Cupecoy Beach

Inhammen in de rotswand bieden bescherming tegen de felle zon. De branding kan hier erg sterk zijn, dus pas op met zwemmen. Dankzij de ligging kun je hier de prachtige zonsondergang zien.

Mullet Bay Beach

Een breed zandstrand bij het gelijknamige resort. Het zeewater is kalm en dus ideaal snorkel- en zwemwater. Maho Bay Beach Dit strand ligt voor de landingsbaan van het vliegveld. Je ziet de vliegtuigen al van ver over zee aankomen.
Hier staat ook de bekende Sunset Beach Bar, waar elke avond happy hour is met live muziek.

Little Bay Beach

Hoort bij het Divi Little Bay Resort en is een uitstekend snorkelstrand.

Great Bay Beach

Langerekt strand van Philipsburg op de zuidpunt van het eiland met een rustige zee.

Dawn Beach

Fraaie koraalriffen maken dit strand tot een ideale snorkelplek. De stroming kan soms erg stevig zijn, dus pas op met zwemmen. Het strand is ook geliefd bij surfers.

Actief

Diepzeevissen

Je kunt speciaal uitgeruste charterboten voor een halve of hele dag huren. Vissen die je kunt vangen zijn de witte of blauwe marlin, wahoo, barracuda en tonijn.

Windsurfen & Kitesurfen

Dankzij de gestaag waaiende passaatwind (gemiddeld zestien knopen) is Sint Maarten ideaal voor windsurfers. De beste plek is bij Baie Orientale.

Duiken en snorkelen

Het kristalheldere water en de fraaie koraalriffen maken het eiland een paradijs voor sportduikers. Je kunt zowel vanaf de kust als vanaf de boot duiken. Ook kun je duikexcursies naar Saba en Sint Eustasius maken. Kijk voor de praktische informatie op www.divestmaarten.com.

Paardrijden

Bij Crazy Acres kun je paardrijlessen volgen zoals dressuur- en springlessen voor zowel beginners als gevorderden. Ook is er de mogelijkheid om met groepen tot acht personen een tocht van drie uur te maken die iedere weekdag om 9.00 uur vertrekt.

Communicatie

Communicatie

Naar Europa bellen kan vanuit hotels, postkantoren, telecomcentra en telefooncellen. Voor de telefooncellen heb je telefoonkaarten of munten nodig. Informeer voor vertrek bij de provider van je mobiele telefoon of je je mobiele telefoon op Sint Maarten kunt gebruiken.

Taal

Als gevolg van de grote Engelse invloed in het heden en verleden in het gebied, is Engels op Sint Maarten de voertaal. De officiële taal is nog steeds het Nederlands, maar bijna niemand spreekt het nog. Onder de immigranten wordt ook patois gesproken, het Papiamento van de Franse gebieden in de regio. Onder de gewone bevolking wordt een soort slang gesproken, waarin allerlei eigen uitdrukkingen zijn opgenomen.
Op het Franse gedeelte van het eiland wordt Frans gesproken, maar door de grote aanwezigheid van Amerikaanse toeristen ook veel Engels.

Media

Steeds meer hotels bieden, meestal tegen betaling, internet aan. Verder wordt voornamelijk de Engelstalige krant The Daily Herald gelezen. Nederlandstalige kranten en tijdschriften zijn mondjesmaat verkrijgbaar. De belangrijkste lokale radiozender is The Voice of Sint Maarten. Op televisie kun je onder meer het Amerikaanse CNN en ESPN zien.

Douane

Reisdocumenten

Nederlanders kunnen volstaan met een geldig paspoort en een geldig doorreis- of retourticket. Er is een maximum verblijfsduur op de eilanden van zes maanden. Wil je langer blijven, dan dien je een verblijfsvergunning aan te vragen.
Bij aankomst op de Sint Maarten dien je ook een ingevuld immigratieformulier te overhandigen. Dit krijg je vooraf uitgereikt of is verkrijgbaar in de aankomsthal. Je krijgt een deel van het formulier mee als tijdelijk immigratiebewijs. Dit dien je bij vertrek weer in te leveren.
Ook moet je bij vertrek een zogenaamde departure tax betalen, als deze nog niet in je ticket verwerkt zit. Deze bedraagt zo’n € 25 per persoon.

In- en uitvoer

Vanaf 18 jaar mag je 200 sigaretten, 50 sigaren, 250 gram tabak, twee liter alcoholische drank en twee flessen wijn of bier belastingvrij invoeren.

Gezondheid

Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties nodig. Tropische ziekten komen niet voor.

Gehandicapten

De meeste resorts en hotels beschikken over enkele kamers die geschikt zijn voor gehandicapten. Ook zijn de openbare ruimtes over het algemeen goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Drinkwater

Het drinkwater op Sint Maarten is van goede kwaliteit. Kraanwater komt van ontzout zeewater en is drinkbaar. Bronwater is overal verkrijgbaar.

Geldzaken

Geldzaken

Betalen met contant geld kun je op Sint Maarten met de Antilliaanse gulden of de Amerikaanse dollar. Op het Franse deel is de euro het officiële betaalmiddel. Amerikaanse dollars worden ook hier geaccepteerd.
Nederlands geld kun je bij diverse banken op het eiland omwisselen in Antilliaanse guldens of Amerikaanse dollars.
De belangrijkste creditcards, waaronder American Express, Visa, Eurocard/Mastercard en Diners Club, worden in hotels, winkels en restaurants geaccepteerd. Het is ook mogelijk met je creditcard geld op te nemen bij een bank. Daar zijn wel extra kosten aan verbonden. Ook traveller cheques worden bijna overal geaccepteerd. Wel dien je veelal een geldig paspoort te kunnen overleggen en wordt gevraagd in welk hotel je logeert en wat je kamernummer is.

Fooi

Meestal is de fooi bij de rekening inbegrepen via een zogenaamde servic-charge van 10 tot 15%. Zo niet, dan kun je zelf 10 tot 20% fooi geven.

Praktische informatie

Accommodatie

Het aanbod van accomodaties is erg groot. Je kunt kiezen uit een groot aantal hotel- en appartementencomplexen, maar je kunt ook villa’s met meerder slaapkamers huren. De prijzen van de resorts zijn hoog, maar liggen over het algemeen direct aan het strand en beschikken over een groot aantal faciliteiten. Ook kun je een appartement huren, als je liever zelf kookt.
Je kunt op Sint Maarten ook terecht voor een luxueuze villa (tot maximaal acht slaapkamers) en een royaal zwembad. Deze kun je huren bij gespecialiseerde organisaties.

Elektriciteit

De netspanning op Sint Maarten is 110 volt (60 hertz). Op het Franse deel is het 220 volt (60 hertz). Een adapter/verloopstekker is noodzakelijk, evenals apparatuur die om te schakelen is naar 110-130 volt.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
29 april Carnaval
30 april Koninginnedag
1 mei Dag van de Arbeid
11 november St. Maartens Day
21 november Antillian Day
25 en 26 december Kerstmis

Kinderen

Een groot resort met veel voorzieningen is aan te bevelen als je met kinderen reist. Bij de meeste hotels kun je tegen betaling kinderoppas inhuren. Sommig hotels hebben complete kinderprogramma’s.

Openingstijden

Bank
Maandag tot en met vrijdag: 8.30 tot 15.30 uur. Zaterdag: 8.30 tot 12.00 uur

Postkantoor
Postkantoren zijn in de regel op werkdagen geopend van 7.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 of 17.00 uur.

Winkel
De openingstijden zijn in de regel van 8.00 tot 18.00 uur. De meeste winkels sluiten van 12.00 tot 14.00 uur. De winkelcentra gaan zo rond 9.30 uur open. Op zondag zijn de meeste winkels gesloten.

Reistijd

Het hoogseizoen loopt van 15 december tot 15 april. Daarna begint het regenseizoen en kun je te maken krijgen met een orkaan of tropische storm.

Tijdsverschil

Men kent op Sint Maarten geen zomer- en wintertijd. Ten opzichte van Europa is het van oktober tot april vijf uuir vroeger. De rest van de tijd is het er zes uur vroeger.

Veiligheid

Over het algemeen kunnen bezoekers zich veilig voelen op Sint-Maarten. Kleine criminaliteit komt voor, maar met goede voorzorgsmaatregelen kan het risico worden beperkt.

Datum artikel: 12-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Sint Maarten Informatie

ATP vakanties