vakantie informatie

Rusland Informatie

Natuurlijk zullen de meeste mensen Rusland associëren met het communisme, kou, armoede en wodka. Maar wist je dat Rusland ook gebieden heeft waar het zomers 35 °C is en het ‘s winters niet kouder wordt dan in Nederland? Het gebied langs de Zwarte Zee bijvoorbeeld. Ook heeft Rusland prachtige moderne steden, zoals Moskou en Sint Petersburg en prachtige natuurgebieden. Rusland is het grootste land ter wereld en ligt in twee werelddelen; Azië en Europa. Er heerst grote ongelijkheid onder de bevolking. In de grote steden wonen veel rijke mensen, terwijl de mensen op het platteland en in de voorsteden nauwelijks rond kunnen komen. Ondanks de armoede blijven de Russen altijd gastvrij. Ze zullen je met plezier een maaltijd aanbieden, ook als dat betekent dat ze zelf te kort komen. Rusland is dus zeker een land dat je eens moet proberen!

rusland

Het land

Geografie

De Russische Federatie is, zelfs zonder het gebied van de voormalige USSR, het grootste land ter wereld. Van de Arctische Cirkel in het noorden tot de Kaukasus in het zuiden en van de Zwarte Zee in het westen tot de Straat van Bering in het oosten, enkele kilometers van Alaska, strekt het land zich uit over een oppervlakte van meer dan 17 miljoen km?. Daarmee neemt het een negende deel van het totale wereldoppervlak voor zijn rekening en is het twee keer zo groot als de Verenigde Staten en 69 keer zo groot als Groot-Brittannië. Het land grenst aan 12 andere landen: Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Belarus (Wit-Rusland), Oekraine, Georgië, Azerbeidjaan, Kazakstan, Mongolië, China en Noord-Korea. Het noorden is de grens met de Noordelijke IJszee en het oosten met de Japanse Zee. In het verre oosten en zuidoosten vind je de bergen van het Oeralgebergte maar over het algemeen is het landschap een uitgestrekte vlakte, zoals in Siberië. Het centrale gebied, ten westen van de Oeral, is het meest bekende deel van het land waar de hoofdstad Moskou en de voormalige hoofdstad St. Petersburg liggen. In het oosten liggen de enorme Baikalmeer en de havenstad Vladiwostok, eindstation van de Trans-Siberië Express.


Klimaat

Rusland kent koude winters en warme zomers. Door de enorme oppervlakte van het land is er een verschil in klimaat over het hele land. Over het algemeen is er een lange koude winter met sneeuw en ijs, van november tot april, lente in april en mei en een warme zomer van juni tot september. In Siberië, het centrale noordelijke gebied, heerst een zeer koude winter van acht maanden per jaar met zeer korte dagen, temperaturen rond de -40 °C en een schrale wind. Drie weken in juni blijft het 24 uur per dag licht. In de korte zomer wordt het er zo’n 16 °C.

Natuur

Planten
Het land in het noorden is door de kou voornamelijk toendra en moerasland zonder bomen. In het zuiden van dat gebied ligt een strook bos met coniferen en nog verder naar het zuiden liggen de steppen, grasland dat zich uitstrekt tot aan Mantsjoerije in China, ten zuiden van Siberië. Tegen de grenzen van Mongolië en China wordt het land semi-woestijn. Rusland heeft meer dan 100 nationale parken en natuurreservaten. In het hoge noorden, in de noordelijke Oeral provincie Komi, ligt een UNESCO Werelderfgoedmonument, de Maagdelijke Komiwouden. Met 32.800 km? is dit het grootste oerbos van Europa. In het gebied staan Siberische spar, Siberische zilverspar en de Siberische lariks. Het gebied omvat het Russische natuurreservaat Petsjora-Ilytsjki en het Nationaal Park Joegyd Va. In sommige plaatsen langs de Kaspische Zee en de Zwarte Zee heeft de begroeiing een mediterraans karakter.

Dieren
In het noorden leven voornamelijk knaagdieren als lemmingen en woelmuizen met hun grootste vijand de poolvos. Langs de kusten van de Noordelijke IJszee komen ijsberen, walrussen, zeehonden, robben en sneeuwhazen en sneeuwuilen voor. Het loofbomengebied trekt Midden-Europese diersoorten aan met onder andere edelherten, wilde zwijnen, vossen en dassen. In de Zwarte Zee komen onder andere haaien, steuren, monniksrobben en tandwalvissen als dolfijnen, tuimelaars en bruinvissen voor. De belangrijkste zoogdieren in de noordelijke Oeral zijn de Europese nerts, de witte haas, het rendier en de sabelmarter. Daarnaast leven hier onder andere bruine beren, elanden, herten, bevers, boommarters, otters, eekhoorns, hermelijnen, wezels, ganzen, hoenen en zalm. In het Baikalmeer zwemmen de Baikalrob, de enige zoetwaterrob ter wereld, en de olievis. In het westelijke Kaukasus-gebied leven zo’n 70 soorten zoogdieren, waaronder de wisent (Europese bizon, voorheen bijna geheel verdwenen, maar opnieuw uitgezet) en zo’n 214 soorten vogels. Verder leven in Rusland witte wolven en de saiga, een steppeantiloop.

vosjes

Bevolking

Bevolking

In Rusland leven 147 miljoen mensen waarvan 75% in de steden. 112 Miljoen mensen wonen in het Europese deel en 25 miljoen in Siberië en het Russische Verre Oosten. Het volk in het westen stamt voornamelijk af van de Slavische volken en in het oosten van de Mongoolse nomaden. De mensen zijn nog steeds getekend door het recente communistische verleden. Het heeft ze sociaal gemaakt, ze werken goed samen en zorgen goed voor de armen. Door het koude klimaat zijn de mensen genoodzaakt samen te wonen en te werken waardoor er een behulpzame sfeer ontstaat. Ze weken lieer samen dan dat ze elkaar’s concurrent zijn. Dit brengt echter ook met zich mee dat mensen zich met andermans zaken bemoeien, ook die van compleet onbekenden. Ze zijn zeer vaderlandlievend, maar klagen ook vaak over hun eigen leven. Ze zijn openhartig, achterdochtig en hebben vaak geheimen voor elkaar. Ze hebben geen respect voor rijke mensen.

Religie

De grootste groep Russen (ongeveer 82%) is christen. Het grootste deel daarvan is Russisch orthodox. Dit geloof is geintroduceerd door St. Vladimir van Kiev die zelf als eerste omgedoopt werd door Griekse missionarissen in 988. De patriarch staat aan het hoofd van deze kerk en kerkdiensten worden urenlang staand bijgewoond. Daarnaast zijn er in Moskou en Siberië veel rooms-katholieken en onder de Tataren, Basjkiren en Tsjetsjenen zijn baptisten, joden en islamieten. De nomaden zijn vaak aanhangers van het boeddhisme. Daarnaast zijn de meeste Mari en een deel van Oedmoerten, animisten en shamanisten.

Cultuur

St. Peterburg is ooit de culturele hoofdstad van Rusland gemaakt door Tsarina Katharina de Grote. Hier en in Moskou zijn vele theaters, musea en cinema’s. Films zijn westers, maar worden vaak nagesynchroniseerd. In grote hotels zijn ook bioscopen en daar zijn de films vaak wel in het Engels. St. Petersburg wordt ‘s zomers verlevendigd door straatentertainment. Buitenlanders worden vaak meegenomen naar het wereldberoemde Russische Staatscircus. Clubs om in uit te gaan vind je voornamelijk in Moskou. Russen gaan graag uit. Ze kleden zich mooi aan hiervoor. Theater is altijd al groot geweest en begint nu weer net zo populair te worden als vroeger. Een ander Russisch gebruik is een bezoek aan de Banya, een Russisch badhuis. Museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Moskou en St. Petersburg. In de hoofdstad vind je onder andere een museum voor moderne kunst en West-Europese kunst, het Pushkin kunstmuseum en de Tretyakov Galerij. In St. Peterburg is het grote Hermitage museum in het oude winterpaleis niet te missen.

Geschiedenis

Geschiedenis

Algemeen
De eerste inwoners van Rusland waren afstammelingen van de Slavische volken uit Polen, Tsjechië, Slowakije en Bulgarije. In 862 stichten de Vikingen er de stad Novgorod en later de stad Kiev. Zij geven hiermee de naam aan het land: Rus, de naam van de dominante Vikingen. In de 9e en 10e eeuw komen de Grieken. Zij maken van Kiev een metropool. Zij laten hun cyrillische schrift hier achter, gebaseerd op het Griekse alfabet.

Belangrijke personen
In de 13e eeuw komen de Tartaren en de Mongolen. De leider van de Mongolen, Genghis Khan, maakt vestigingen in Zuid-Rusland. Dit gebied werd ‘golden Horde’ genoemd. Prins Dimitri van Moscovy maakt Moskou groot met zijn overwinning op de tartaren in 1380. In 1505 is het de grootste stad van de wereld.

Ivan de Grote (Ivan III) introduceert halverwege de 15e eeuw het tsarisme in Rusland en na zijn dood ontwikkelt zijn zoon dit verder (de naam Tsaar komt van het woord Caesar).

Ivan de Verschrikkelijke (Ivan IV) is de eerste Tsaar van Rusland (1547-1584). Hij kroont zichzelf Tsaar van het hele Russische volk. Na de moord op zijn vrouw Anastasia Romonova organiseert hij bloedige invasies op diverse steden in Rusland waarmee hij de eenwording van Rusland bereikt. Dit blijft bestand tot de 20 eeuw.

Peter de Grote regeert van 1689 en 1725. Hij dankt zijn naam aan zijn lengte (2.20 meter). Hij is degene die de westerse cultuur en gebruiken in Rusland introduceert en St. Peterburg opricht door middel van belastinggeld.

Katharina de Grote maakt naam van 1762 tot 1996. Zij staat vooral bekend om haar vele geliefden, liefde voor architectuur en literatuur. De culturele ontwikkelingen van St. Petersburg staan voornamelijk op haar naam. Zij heeft Rusland uitgebreid richting het westen.

Napoleon probeert in 1812 het land binnen te vallen met 600.000 soldaten. Bij binnenkomst in Moskou wordt hij echter van achter aangevallen door het Kozakkenleger. Dit en de koude winter leiden tot het terugtrekken van zijn leger tot in Berlijn, gevolgd door het Russische leger. Hij verliest daarbij 500.000 man (400.000 doden en 100.000 gevangenen). Dit is het begin van het einde van Napoleon.

Revoluties en herstructurering

In 1825 vinden de decemberrellen plaats. Oud-legerofficieren doen een poging Tsaar Nikolaas I van de troon te stoten, maar dit mislukt. De meesten worden geëxecuteerd of naar Siberië verbannen. Dit was de eerste opstand door een hoge rang waar geprotesteerd werd tegen de Westerse ideeën. Vanaf 1861 vind de industrialisatie van het land plaats onder leiding van Alex I en II. In deze periode wordt ook Alaska verkocht aan de Verenigde Staten voor US$ 7.2 miljoen. De volgende opstand vindt plaats in 1905 als 200.000 vredige demonstranten naar het winterpaleis in St. Petersburg marcheren om een petitie voor betere werkomstandigheden aan te bieden aan Tsaar Nikolaas de II. Deze kan dit niet waarderen en stuurt het Kozakkenleger er op af. Dit resulteert in een bloedbad, stakingen in het hele land en muiterij bij de marine. Het gaat de geschiedenis in als Bloedige Zondag. Het resulteert er echter wel in dat in 1906 het kiessysteem geintroduceerd wordt en dat er land verkocht wordt aan boeren.

De Russische bijdrage aan de Eerste Wereldoorlog was zeer onsuccesvol voor het land. Het volk keert zich tegen de Tsaar en splitst zich in twee groepen, de Duma (de Voorlopige Overheid) en de Sovjetten (soldaten en fabrieksarbeiders). De Tsaar treedt af en de Voorlopige Overheid komt aan de macht. Zij zetten de oorlog voor maar dat was een grote fout. In 1917 nemen de Bolsjewieken onder leiding van Lening de macht over. Hij richt de voorloper van de KGB (de geheime politie) op en het Rode Leger. Zijn partij wordt de communistische partij en ze verplaatsen de hoofdstad weer terug naar Moskou. Zij regeren echter alleen over het westen. Ze vermoorden in 1918 de Tsarenfamilie. In 1922 richten zij de Unie van de Sovjet Socialistische Republiek op met Lenin aan het hoofd. Na de dood van Lening neemt Joseph Stalin de macht over (1879-1953). Hij wil van Rusland een grote industriële macht maken. Om dit te bereiken stopt hij alle tegenstanders in werkkampen. In 1939 zitten zo’n 20 miljoen mensen in zo’n kamp. 12 miljoen ervan overleven het niet. Pas in 1992 wordt de laatste gevangene bevrijd door Boris Jeltsin.
In de Tweede Wereldoorlog valt Hitler in 1941 Rusland binnen. Het leger van Rusland verliest bij de Slag om Stalingrad 1 miljoen levens. Het Duitse leger verliest de slag en mede door de enorme kou trekt het leger zich terug tot in Berlijn, gevolgd door het Russische leger. Deze oorlog kost het Russische leger in totaal 26 miljoen levens. Vlak na deze oorlog domineert Rusland een groot deel van Oost-Europa door een communistisch regime dat verantwoording aflegt aan Moskou. Hier wordt het militaire Warschau Pact opgezet. Churchil noemt deze afscheiding van het oosten met het westen het IJzeren Gordijn. Rusland zet zich af tegen de grootmachten van het westen en voert voornamelijk met de Verenigde Staten de Koude Oorlog waar het meer draait om nucleaire dreigingen dan fysiek geweld.

De Koude Oorlog eindigt in 1989 en hierna volgt een periode van het rechtzetten wat het communisme en de oorlog hebben achtergelaten. Deze perioden worden Glasnost (openheid) en Perestrojka (huishoudelijke, economische en politieke herstructurering) genoemd. Het aantal kernwapens wordt verminderd en Oost- en West-Duitsland worden herenigd. Kleine staten als Estland en Letland worden zelfstandig. Na een mislukte coup in 1991 op Mikhail Gorbachev komt Boris Yeltsin aan de macht. Kapitalisme komt op, Rusland bloeit op en wordt een federatie. De rode communistische vlag wordt vervangen door de voormalige vlag.

Politiek en Economie

Politiek

De Russische Federatie bestaat uit 48 oblasten (provincies), 21 autonome republieken (respoebliki), 7 krajs (territoria), 1 autonoom oblast, 9 autonome districten (okroegs) en 2 federale steden (Moskou en Sint Petersburg). Het land is een democratie met meerdere partijen met een gekozen president. Op dit moment is dat Putin. Daarvoor, tot 1917, is het een monarchie geweest met een tsaar aan het hoofd. Het land werd voor 1989 70 jaar lang door communisme geregeerd. De grondwet is in 1993 ingevoerd. Elke vier jaar zijn er verkiezingen. De Duma (wetgevende macht, bestaande uit twee kamers) kiest de ministers. De eerste kamer van het parlement heeft 178 zetels en heet de Federatie Raad. De tweede kamer heet de Staat Duma (de staatskamer) en heeft 450 leden. Er zijn 89 administratieve regio’s met lokale besturing door gouverneurs.

Economie

Rusland staat op dit moment op het punt een van de rijkste landen van de wereld te worden. Er zit een enorme voorraad olie, gas en edelmetalen in de grond en ook de houtvoorraad is enorm. In de jaren ’60 is er weer nieuwe olie ontdekt in Siberië waardoor de economie zeer gegroeid is. Het land is toen ook zeer snel van een door de staat gecontroleerde markt naar een vrije markteconomie gegaan. Tussen 1991 en 1993 was er een hoge inflatie waardoor de levensstandaard achteruit ging. Er ontstond armoede en instabiliteit. In 1998 resulteerde dit voor de tweede keer in een val van de Roebel. Vanaf 1997 ontstaat er een consumenteneconomie in de grote steden, maar de rest van het land blijft achter. Moskou is een van de duurste steden in de wereld voor buitenlanders om in te wonen. Op dit moment gaat het weer goed in Rusland en worden er veel buitenlandse investeringen gedaan.

Eten en Drinken

Eten

Eten is een sociale gebeurtenis in Rusland. Eten weigeren wordt niet gewaardeerd. Ook als je vol zit kun je beter zeggen dat je je ziek voelt. Een ander excuus wordt niet aangenomen. Ontbijt is uitgebreid en warm en de lunch is de hoofdmaaltijd, hoewel het diner vaak dezelfde hoeveelheid aan gerechten bevat. Beide bestaan uit vooraf hors d’oeuvre, gevolgd door soep. Daarna de hoofdmaaltijd. Daarnaast wordt er ook nog veel gesnackt. Vegetariërs hebben het moeilijk. Door de kou eten de Russen erg vullende maatlijden voor de energie. Er wordt veel zure room gebruikt in de maaltijden.

Veel voorkomende gerechten zijn:

Voorgerechten (Sakoeski):
salades, kaas, vleeswaren, haring, vis, kaviaar, augurken, groenten, gekookte aardappels, hartige taarten, gevulde blini’s (boekweitpannenkoekjes) en soepen als borsjtsj
(bietensoep met rundvlees).

Lunch/diner:
Hors d’oeuvre, gevolgd door soep. Daarna geroosterd vlees of een maaltijd uit een kleipot, Pelmeni (soort ravioli), Bef Stroganov en blini’s met vulling.

Dessert:
Thee met zoete cake, taart, snoepjes, honing en gevolgd door wodka voor de mannen en wijn voor de vrouwen.

Drinken

Nog steeds drinken de mannen veel wodka, maar tegenwoordig wordt er ook veel bier gedronken. Wijn bij het eten is ook gebruikelijk en overal is frisdrank, sap of mineraalwater verkrijgbaar. Op straat zie je veel mensen met een flesje bier in hun hand lopen. St. Petersburg heeft veel biertentjes in de buitenlucht in parken en langs de boulevard waar ook de karaoke-installatie veelvuldig gebruikt wordt.

Vervoer

Naar Rusland

Trein
Het is goedkoper om met de trein naar Moskou of S. Petersburg te reizen, maar het duurt wel 35 tot 40 uur (vanaf Amsterdam) om er te komen. Treinen in Moskou komen aan op het Beloroesski Vokzal (Wit-Rusland station). Treinen gaan met verschillende overstappen via Hengelo en Berlijn.

Vliegtuig
Verschillende maatschappijen vliegen rechtstreeks of met een overstap van Amsterdam naar Moskou (5,5 uur) of St. Petersburg (5 uur). Van Moskou naar St. Peterburg is het een uur vliegen. Vliegtuigen landen in St. Petersburg op Poelkovo en op Sjeremetjevo in Moskou. Taxi’s vanaf de luchthaven in Moskou zijn duur. Hier gaat een bus naar het centrum van de stad (bus 851). Vanaf St. Petersburg is het ongeveer € 30 met de taxi. Je kunt ook gebruik maken van shuttleservices van hotels.

Boot
Een mooie maar wat duurdere optie is een veerboot naar St. Petersburg te nemen. Vanuit verschillende havens in West-Europa, bijvoorbeeld Kiel in Duitsland, vertrekken de veerboten die ook auto’s meenemen.

In Rusland

Auto
De grote verhuurbedrijven zijn in Rusland vertegenwoordigd. Er is geen loodvrije benzine verkrijgbaar. Rijden in Rusland kan moeilijk zijn. Er staan veel files in de steden en zo af en toe is er een tekort aan brandstof. Er zijn slechte wegen en weinig borden en die borden zijn dan ook in het cyrillisch schrift. De chauffeurs zijn agressief, in de winter ligt er veel sneeuw, parkeren is duur en er zijn hoge boetes. Je bent verplicht een EHBO-kit en brandblusser in de auto te hebben en alle passagiers dienen hun gordels om te hebben. Russen halen in de winter vaak hun accu uit de auto als ze parkeren. Nieuwe auto’s en hun inhoud zijn het doelwit van dieven.

Bus
Er rijden in de steden oude Oost-Europese bussen, trolleybussen en trams. Deze rijden vaak vanaf de metrostations. Kaartjes kun je kopen bij de ‘kioski’s’ en de chauffeur. Je stempelt je kaartje zelf af als je de bus in komt. Het kaartje voor de bus en de trolleybus is ook geldig in de tram.

Trein
Er rijden veel langeafstandstreinen in Rusland en de grote treinstations zijn modern. De bekendste routes zijn natuurlijk de Trans Siberië (de Rossiya), de Trans Mantsjoerije (de Vostok) en de Trans Mongolië Express die in 5 dagen het hele land van west naar oost doorkruizen. Ook tussen de grote steden rijden langeafstandstreinen. De treinreizen zijn een vakantie op zich. Je kunt eerste en tweede klas reizen. De tweede klas heeft vier bedden per compartiment. De eerste klas heeft twee bedden per compartiment. Je deelt deze, zeker in de tweede klas, vaak met Russen of Mongolen. Je kunt je ticket het beste al in Nederland kopen bij een gespecialiseerd reisbureau. Maar het wordt wel steeds makkelijker je kaartje in Rusland te halen. Er is een restauratiewagen aan boord en heet water voor je eigen thee en koffie en gedroogde etenswaren. Elke wagon heeft een conductrice. Je kunt op- en afstappen waar je wilt, maar zorg ervoor dat je al een kaartje hebt voor de vervolgreis.

Taxi
In de steden is het verstandiger een taxi te bellen dan aan te houden. Het is wat duurder maar wel veiliger. De chauffeurs en de telefonistes spreken echter vaak geen Engels. Neem een papiertje mee waar de eindbestemming in het Russisch op staat geschreven. Spreek vooraf de prijs af met de chauffeur. Het is ook mogelijk prive-auto’s aan te houden. Dit kost ook wel iets, maar veel minder dan gewone taxi’s. Stap echter alleen in bij auto’s waar een persoon in zit.

Vliegtuig
Er zijn vliegvelden bij de belangrijke toeristische en handelssteden. Van Moskou naar St. Petersburg is het een uur vliegen.

Boot
Er zijn prachtige riviervaartochten tussen St. Petersburg en Moskou te boeken.

Bezienswaardig

Moskou
De hoofdstad van Rusland is een van de meest Russische steden in het land. De Russen noemen het ook wel ‘hart van Rusland’ of ‘moedertje Moskou’. Er staan prachtige Russisch Orthodoxe kathedralen als de Maria-Boodschapskatherdraal met gouden torens en de grote Basiliuskatherdraal, die met zijn gekleurde torentjes de stad kleurt. De metrostations zijn kunstwerken op zich en een ritje met de metro is avontuurlijk omdat de haltes in cyrillisch schrift staan aangegeven. Er zijn verschillende pleinen waarvan de bekendste natuurlijk het enorme Rode Plein bij het Kremlin, het politieke punt van het land. Op straat en in parken wordt van alle verkocht. Voor souvenirs kun je shoppen in het Ismailovski park en in de Arbat.

St. Petersburg
Voor een Europese sfeer ga je naar St. Petersburg. Deze stad wordt ook wel het Venetië van Rusland genoemd. De stichter Peter de Grote heeft deze stad, in zijn streven naar een Westers Rusland, opgericht met Amsterdam en Venetië in zijn achterhoofd. Door de smalle straten lopen grachten. Je kunt heerlijk dwalen tussen de grachtenpanden of met een boot de stad bekijken. De stad is gebouwd aan de Neva rivier waaraan een boulevard is aangelegd. Aan de overkant van de rivier is van een oud verdedigingsfort een museum gemaakt. ‘s Avonds staat de brug open is deze verlicht. En je kunt een bezoek brengen aan de vele architectonische gebouwen en kerken: het grote groene voormalige winterpaleis, nu het Hermitage Museum genoemd, Het Stroganov Paleis, de St. Isaakskathedraal of het Moskou Station. De enige Russisch uitziende kerk is de kerk van de Opstanding van Christus.

Siberië
Siberië beslaat een groot deel van Rusland. Door de kou en onherbergzaamheid is het er moeilijk leven en omdat er weinig mensen wonen heeft dit gebied een prachtige ongerepte natuur. Er zijn moerasgebieden, meren, grote bossen en bergen met toppen van meer dan 3000 meter. In het zuiden, tegen de grens met Mongolië, ligt het 25 jaar oude en enorm grote Baikal-meer. Dit meer is in de lengte ongeveer zo groot als Groot-Brittannië. Oymyakon is de koudste stad met een record van -72 ˚C. Er zijn traditionele markten te bezoeken en de mensen zijn zeer gastvrij. Het gebied is per boot of trein goed te verkennen.

Gouden Ring
De Gouden Ring is een van de oudste routes in Rusland. Het is een rondreis die begint en eindigt in Moskou. Onderweg kom je langs vele interessante en oude Russische steden en dorpen met allen hun eigen geschiedenis en Russische architectuur. De route gaat langs Vladimir, Suzdal, Kostroma, Yaroslavl, Rostov Velikiy, Pereslavl-Zalesskiy and Sergiev Posad. Je kunt deze route makkelijk doen met de trein, de bus of met de auto. Je komt langs meren en rivieren, kerken van wit steen, oude forten en kloosters en andere historische monumenten. Je bent buiten de grote steden en kunt zo het echte Russische leven ontdekken.

Stranden en Actief

Stranden

Rusland is geen land voor een strandvakantie. Er zijn echter wel een paar strandjes. Strandgangers in Rusland gaan voornamelijk naar de Golf van Finland bij St. Petersburg.

Actief

Rusland is altijd succesvol geweest in wintersporten als ijshockey en schaatsen en ook in turnen zijn veel medailles gehaald. Voor de toerist is er klimmen in de Kaukassus, Atai, Sayan, Stanovoy en Kamchatka gebergtes en raften of ijsduiken. Nieuw zijn begeleide vis- en jaagsafari’s. Rond het Baikalmeer is een skigebied te vinden. De steden bieden veelal mogelijkheden tot fitness, joggen, schaatsen en tennis.

Communicatie

Communicatie

Internet
Internet is erg belangrijk in Rusland aangezien faxen en telefoonboodschappen vaak niet bij de juiste persoon aankomen. Voor het inpluggen van je eigen computer in het netwerk van hotels heb je een telefoonstekker met vier pennen nodig. Deze moet je zelf van thuis meenemen. In de grotere steden zijn internetcafes te vinden.

Telefoon/fax
De landencode voor Rusland is 7. Vanuit Nederland bel je dus 007. Het netnummer van Moskou is 095 en van St. Petersburg 812. Naar het buitenland bellen vanuit Rusland gaat als volgt: 8 voor buiten de stad, daarna 10 voor buitenland, daarna de landencode (31 voor Nederland), netnummer in Nederland (zonder 0)en tot slot het telefoonnummer.

Taal

De officiële taal in heel Rusland is het Russisch, maar in de autonome republieken zijn vele lokale talen voertaal naast het Russisch.

Media

De landelijke dagbladen zijn Pravda, Izvestia en Kommercant. Het Russische persbureau heeft TASS. De Moscow Times en de St. Petersburg Times zijn de Engelse kranten. Deze kranten hebben tevens een website. Hotels hebben vaak satelliettelevisie waardoor kanalen als CNN en BBC World te ontvangen zijn.

Douane

Reisdocumenten

Om Rusland binnen te komen heb je een geldig paspoort nodig, een visum, een uitnodiging en een verklaring van geld en goederen die je meeneemt. Dit laatste kun je invullen bij aankomst op de luchthaven. De overige drie dien je vooraf in bezit te hebben. De uitnodiging kun je verkrijgen bij je reisorganisatie, je zakenrelatie, de Russische ambassade of consulaten. Het douanepersoneel is vaak verre van vriendelijk en straalt gezag uit. Bij binnenkomst moet je je binnen drie dagen melden bij de lokale vreemdelingenpolitie. Je moet aangeven in welk hotel je verblijft en welke verblijfplaatsen je nog gaat bezoeken. Meestal regelt je hotel deze aanmelding. Je hebt de stempel die je daarbij krijgt nodig als je het land weer verlaat. Een visum wordt standaard voor 30 dagen afgegeven. Alle te bezoeken plaatsen moeten in de visum staan. Er is strenge controle hierop. Geef verder nooit je paspoort af aan de politie en teken nooit een verklaring. Hiermee zou je schuld bekennen ook al ben je onschuldig en de ambassades kunnen niets meer voor je doen. De douaneovergang bij de treinreizen kunnen zo tussen de 6 en 12 uur duren. Paspoorten worden ingenomen en na uren wachten krijg je je paspoort weer terug met een stempel.

In- en uitvoer

Bij binnenkomst moet een verklaring ingevuld worden waarin aangegeven wordt hoeveel goud, zilver en andere edelmetalen je meeneemt. Ook geld en sommige andere bezittingen moet je aangeven op dit formulier. Het is verboden Roebels, wapens, verdovende middelen en pornografie in te voeren. Voor de uitvoer van antiek en kunst moet je een speciale vergunning van het miniserie van cultuur hebben. Belastingvrij binnen de EU is toegestaan: goederen tot € 175, 50 gram parfum, 0.25 liter eau de toilette, 200 sigaretten (of 50 sigaren of 250 gram tabak), 2 liter wijn en 1 liter sterke drank.

Gezondheid

Gezondheid

De artsen in Rusland zijn zeer professioneel, maar de gezondheidszorg is slecht geregeld. Neem extra medicijnen van thuis mee. Bij ziekte of tandproblemen kun je het beste naar de Amerikaanse of Europese medische tandheelkundige centra gaan. Inentingen zijn niet verplicht, maar er wordt aangeraden een injectie het halen voor Hepatitis A en B en DTP. Voor up-to-date informatie kun je terecht bij de GGD of je huisarts. Bij een verblijf langer dan drie maanden dien je een verklaring mee te brengen dat je vrij bent van AIDS.

Gehandicapten

De wegen steden in Rusland zitten vaak vol kuilen. Rolstoelgangers zullen het hier zwaar hebben. Tevens is het opstapje de treinen in hoog en zelfs al lastig voor de jonge mens.

Drinkwater

Het water in Rusland is niet drinkbaar. Er is overal mineraalwater verkrijgbaar. Let in kleinere plaatsen en op de treinstations op of de dop nog wel verzegeld is.

Geldzaken

Geldzaken

De nationale betaaleenheid is de roebel, welke bestaat uit 100 kopeks. 1 roebel is ongeveer € 0,30 en 1 euro is ongeveer 34 roebel. Er zijn banken, wisselkantoren en geldautomaten in de steden en in de grotere hotels. Creditcards worden soms wel en soms niet geaccepteerd. De dollar (moet wel schoon en nieuw zijn) wordt vaak ook aangenomen, de euro wordt lang niet altijd geaccepteerd en ook de Britse pond wordt liever niet aangenomen.

Fooi

Gebruikelijk in restaurants is een fooi van 10-15 %. Ook bewaaksters van de garderobe (vaak gepensioneerden die wat bijverdienen) stellen een fooi op prijs.

Afdingen

Zeker gebruikelijk als je in een taxi stapt. Hier dien je vooraf de prijs te bedingen. In winkels en op markten is het niet gebruikelijk, behalve op souvenirs op de toeristische markten als de Vernissagemarkt in St. Petersburg en in het Ismailovski-park in Moskou.

Praktische informatie

Accommodatie

Moskou heeft grote hotelflats die gebouwd zijn voor de Olympische Spelen in 1980. Deze staan nu grotendeels leeg. De luxe 4- en 5-sterrenhotels zijn duurder van we gewend zijn in Europa of de Verenigde Staten. De kwaliteit is echter niet altijd beter. Goedkope hotels beginnen rond de € 20 p.p.p.n. De standaard is laag. Ze zijn vaak vies en de badkamers zijn op de gang. In de provincie is er vaak niets anders. Prijzen relateren ook hier niet aan de kwaliteit. Zelfs in goede hotels is vaak iets stuk. Neem overal je eigen badstopje mee. Bij wastafels en baden ontbreken deze. Het is in hotels gebruikelijk je paspoort af te staan ten behoeve van de inschrijving bij de vreemdelingenpolitie. Hotels hebben vaak een soort floormanager of conciërge in dienst die alles in de gaten houdt. Klaag niet over koud water in de zomer. Dit is er gewoon niet. Een appartement kan een goed alternatief zijn. Ze zijn goedkoper en je heb er meer vrijheid. Hier kun je ook gasten uitnodigen. In St. Petersburg en in Moskou zijn ook hostels.

Elektriciteit

In bijna heel Rusland is de elektriciteit 220V. Er wordt een Europese stekker gebruikt. Op sommige plaatsten is het voltage 127V. In de treinen zijn adapters voor elektrische scheerapparaten voorhanden.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
7 januari Russisch Orthodoxe kerstdag
13 januari Nieuwjaarsdag volgens de oude Juliaanse kalender
15 februari Dag van de Verdedigers van het Moederland
8 maart Internationale Vrouwendag
eind april/begin mei Russisch Orthodox Pasen
1 mei Dag van de Lente/Dag van de Arbeid
9 mei Overwinningsdag (herdenking Tweede Wereldoorlog)
12 juni Onafhankelijkheidsdag
7-8 november Dag van de Verzoening of van de Rouw (herdenking oktober revolutie)
12 december Dag van de Grondwet

Fotografie

Voor fotografie gelden dezelfde regels als elders in de wereld. Vraag vooraf toestemming als je specifieke mensen op de foto zet. Rolletjes film zijn in de steden te krijgen. Ga er niet van uit dat je film op de stations kunt kopen.

Kinderen

De steden zijn westers genoeg om met kinderen te reizen. Als je met de trein wilt reizen, vergeet dan niet dat er geen douches zijn, alleen koud water en niet al te schone toiletten. Het eten in de cafetaria is duur en eigen eten kan, buiten droge maaltijden, niet gekookt worden. Daarnaast duren de treinreizen vaak erg lang (soms dagen) en hebben kinderen niet de ruimte om te spelen.

Kleding

Neem in de zomer luchtige kleding mee, hetzelfde als je in Nederland zou doen. In de winter is zeer goede en warme winterkleding een must. In de steden kun je het een en ander bijkopen indien nodig. Er zijn in Moskou veel designerwinkels. Neem voor de grote treinreizen vooral oude kleding mee die je eventueel aan het eind van de rit weggooit. In de Mongoolse trein wordt veel kleding verkocht aan Russen op de stations waar de trein stopt. Deze kleding is vaak niet in de mode in Nederland.

Openingstijden

Levensmiddelenwinkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 21.00 uur en op zondag tussen 8.00 en 18.00 uur. Andere winkels openen vaak later, rond 10.00 of 11.00 uur en blijven dan open tot 19.00 uur. De markten vinden plaats door de weeks en zaterdag tussen 7.00 en 18.00 uur en op zondagen tussen 8.00 en 16.00 uur.

Reistijd

De beste reistijd is in de zomer (juni, juli, augustus), omdat het ‘s winters vaak erg koud en lang donker is en het moeilijk reizen is met de sneeuw. De witte nachten zijn in juni, dan is het slechts enkele uren donker en heerst er een bijzondere sfeer.

Tijdsverschil

Rusland beslaat 10 tijzones. In Moskou en St. Petersburg is het zomers (tussen april en oktober) vier uur later dan in NEderland, in de wintertijd is het drie uur later dan in Nederland.

Veiligheid

Het gaat goed met de welvaart in Rusland en hierdoor is de criminaliteit niet hoog meer. Blijf in grote steden uit de buurt van de stations en andere donkere verlaten plekken. Let in de treinen op wie er achter je loopt. Hier vindt diefstal van en uit bagage plaats. De Russische maffia kom je in het dagelijks leven niet tegen. Vergeldingen binnen het circuit hebben geen effect op de normale mens. Over het algemeen hebben de steden in Rusland te maken met dezelfde zaken als elke andere grote stad in de wereld.

Datum artikel: 29-04-2009 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Rusland Informatie

ATP vakanties